Cum se determină vârsta unui copac

Câți ani este copacul tău de curte? Dacă nu știți data la care a fost plantată, există două modalități de a afla vârsta dumneavoastră. Puteți face o tăietură sau utilizați un burghiu de presă pentru a număra inelele sau pentru a multiplica diametrul și factorul de creștere pentru a estima vârsta. Citiți de la primul pas pentru a afla cum să determinați vârsta unui copac.

pași

Metoda 1
Determinați vârsta unui copac viu

1
Încercați să aflați când a fost plantat. Este singura modalitate de a ști cu certitudine vârsta unui copac, deoarece restul metodelor sunt simple estimări. Dacă este posibil, efectuați o căutare pentru a afla când arborele ar putea fi plantat. Adresați-vă altor vecini sau uitați-vă la fotografii vechi pentru a încerca să aflați vârsta pomului.
 • 2
  Numără spiralele copacului. Unele specii de copaci, cum ar fi anumite conifere, produc spirale în portbagaj în fiecare an. Prin numărarea acestor spirale puteți estima vârsta copacului. Această metodă nu este la fel de apropiată de a face o tăietură pe copac și de a număra inelele, dar este o modalitate de a vă aprecia vârsta fără a o ucide.
 • Numără numărul de spirale de sub coroana copacului.
 • Adăugați 1 în total pentru a adăuga coroana copacului.
 • 3
  Înmulțiți diametrul cu factorul de creștere. Factorul de creștere al unui copac este lățimea pe care o câștigă anual. Dacă cunoașteți media anuală a lățimii inelelor speciei respective, înmulțiți-o cu diametrul trunchiului pentru a estima vârsta arborelui. Factorii de creștere sunt diferiți și depind de mediul copacului. De exemplu, copacii din păduri cresc mai repede decât cei din orașe - deci această metodă de determinare a vârstei unui copac este mai mult decât aproximativă.
 • Măsurați circumferința trunchiului în centimetri (inci), la o înălțime de 137 cm (4,5 picioare) de la sol.
 • Calculați valoarea diametru (circumferința împărțită la pi).
 • Se multiplică diametrul cu factorul de creștere mediu al speciei acelui copac. Acest lucru vă va oferi vârsta aproximativă în ani. Puteți afla factorul de creștere al unui copac prin căutarea pe Internet sau măsurarea inelelor unui copac mort din aceeași specie.
 • Metoda 2
  Determinați vârsta unui copac mort  1
  Trageți copacul și numărați inelele. Dacă arborele este deja mort, puteți număra inelele de pe bastonul său. Numărul de inele indică numărul de ani în care a trăit copacul.
  • Rețineți că majoritatea copacilor produc inele de două culori pe an, una clară în primăvară și una întunecată în timpul verii.
 • 2
  Utilizați un buton de presare. Cu aceasta veți obține un mic eșantion de scoarță de copac în măduva (centrul). Este o modalitate de a număra inelele copacului fără a trebui să o tăiați. Lungimea bitului trebuie să fie de cel puțin 75% din diametrul pomului.
 • Plasați arborele în mijlocul trunchiului (1,3 m) deasupra solului.
 • Trageți pentru a obține un eșantion.
 • Confirmați că eșantionul conține măduvă. Dacă nu, încercați din nou.
 • Numără numărul de semnale de apel.
 • avertismente

  • Copacii nu produc întotdeauna un inel pe an. Vremea, condițiile solului și alți factori pot determina producerea mai multor inele sau în timpul unui anumit an.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum de a desena un copacCum de a desena un copac
  Cum să desenezi un copac în detaliuCum să desenezi un copac în detaliu
  Cum să atragă un copac adevăratCum să atragă un copac adevărat
  Cum se face un arbore de sticleCum se face un arbore de sticle
  Cum de a face un copac baniCum de a face un copac bani
  Cum se face un copac de hârtie pentru copiiCum se face un copac de hârtie pentru copii
  Cum de a desena un arbore genealogicCum de a desena un arbore genealogic
  Cum se proiectează un arbore genealogicCum se proiectează un arbore genealogic
  Cum sa taie un copacCum sa taie un copac
  Cum se creează paturi de flori în jurul copacilorCum se creează paturi de flori în jurul copacilor
  » » Cum se determină vârsta unui copac

  © 2011—2020 ertare.com