Cum să faci față unei mame teribile când ești adult

Nu puteți alege familia pe care o aveți, dar vă recomandăm să o faceți dacă vă simțiți copleșiți de o mamă teribilă. Din fericire, spre deosebire de copilul tău, te poți auzi în relația ta acum că ești adult. Începeți prin stabilirea unor limite adecvate. Apoi, lucrați pentru a vindeca de orice problemă nerezolvată, care a cauzat o mama dificilă. În cele din urmă, asigurați-vă că vă sprijiniți pe alți oameni din viața dvs. pentru a primi ajutorul și empatia de care aveți nevoie foarte mult.

pași

Metoda 1
Stabiliți limite în relație

1
Recunoașteți și evitați declanșatoarele. Este posibil ca anii în care ați locuit cu o mamă teribilă să vă fi învățat deja ce ar trebui și nu trebuie să faceți pentru a face față acestei situații. Cu toate acestea, identificarea și învățarea pașilor secundari pe care ar trebui să le faceți după declanșarea mamei dvs. vă poate ajuta să îmbunătățiți modul în care interacționați cu ea.
 • De exemplu, dacă mama dvs. vă cercetează constant cariera pe care o alegeți, evitați subiectul de fiecare dată când vă aflați în jur.
 • Omiterea părților din viața ta dintr-o conversație nu se simte bine și este cu siguranță nedreaptă. Cu toate acestea, poate fi singura modalitate de a face față interacțiunii cu mama ta.
 • Imagine cu titlul Deal cu o mama groaznica ca pas adult 1
  4
  Exprimați-vă limitele Pentru acest moment, ați izolat cu siguranță acțiunile voastre care vă afectează. În acest caz, este timpul să se stabilească limite clare pentru a le reduce. Când faceți asta, includeți ceea ce faceți și ce veți începe să faceți dacă comportamentul dvs. continuă.
 • De exemplu, puteți spune: "Trebuie să nu mai criticați prea mult pe Miguel. Dacă nu, o să nu mai spun nimic despre viața mea personală.
 • Luați-vă ceva timp pentru a vă scrie limitele și posibilele consecințe înainte de a le împărți cu mama.
 • Imaginea intitulată Se ocupă cu o mamă groaznică ca un adult Pasul 9
  5
  Respectați consecințele. Partea complicată a stabilirii limitelor este că acestea sunt eficiente doar dacă respectați consecințele. Dacă este necesar, trebuie să respectați ceea ce ați spus mamei dvs. despre ceea ce ați face.
 • Cu alte cuvinte, dacă i-ai spus că nu te-ai lăsa să-ți vadă copiii sau să nu mai vizitezi atât de des, va trebui să o faci cu adevărat.
 • Nu negocia cu mama ta sau lăsați-o să te facă să te simți vinovat să-ți schimbi limitele. Rămâi ferm. Dacă acționați cu furie, nu răspundeți.
 • Metoda 2
  Vindecați rănile emoționale

  1
  Vedeți un terapeut. Dacă aveți nevoie de sprijin emoțional sau aveți nevoie de ajutor pentru a afla cum să stabiliți limite sănătoase, un terapeut vă poate ajuta. El vă poate ajuta să lucrați la sentimentele dvs. și să dezvoltați modalități sănătoase de a vă lega de mama și de ceilalți oameni.
  • De exemplu, terapeutul dvs. poate lucra împreună cu dvs. pentru a dezvolta abilitățile de rezolvare a conflictelor și pentru a învăța cum să cereți cu încredere ajutorul altor persoane din viața dvs.
 • 2
  Practicați în mod regulat auto-îngrijirea. A face cu o mamă toxică poate fi o provocare. Este posibil ca personalitatea și comportamentul tău să te facă să simți că nu te iubești și nu te înțelegi. Aveți grijă de sănătatea emoțională prin practicarea auto-îngrijirii cu activități pe care le faceți numai pentru dvs.
 • De exemplu, puteți începe să vă plimbați în fiecare dimineață pe o cale de mediu natural, care este aproape numai pentru a vă limpezi mintea. Puteți lua, de asemenea, o baie de lux cu uleiuri sau lumanari parfumate, sau puteti admira langa semineu o ceasca de ceai si o carte buna.
 • Puteți practica auto-îngrijirea cu orice activitate care vă permite să vă hrăniți.


 • Imaginea intitulă Deal cu o mamă groaznică ca un pas adult 10
  3
  Decideți dacă este mai sănătos să întrerupeți legăturile pe care le aveți cu ea. Deși poate fi dificil de luat în considerare, faceți ceva timp să vă gândiți dacă este cel mai bine să mențineți o relație cu mama. Un tată toxic poate avea un efect deosebit asupra sănătății dvs. mintale și a bunăstării. Dacă comportamentul dvs. nu se ameliorează și nu vă respectă limitele, este posibil să faceți o decizie dificilă de a vă distanța puțin.
 • Nu luați această decizie ușor. Acordați-vă timp să reflectați asupra a ceea ce ar fi să nu aveți o relație cu mama. Scrieți gândurile într-un jurnal. Căutați ajutorul terapeutului dvs. sau al celor mai apropiați prieteni.
 • 4
  Țineți minte lecțiile pe care le-ați învățat. Este posibil ca pare imposibil ca ceva bun să iasă dintr-o relație proastă cu mama ta. Cu toate acestea, puteți învăța să folosiți aceste experiențe în favoarea voastră.
 • De exemplu, poate că dorința ta de a-ți controla viața te-a determinat să lupți pentru ceea ce ai vrut cu adevărat. În consecință, este mai puțin probabil ca partenerul sau prietenul să vă poată controla și viața. Acum sunteți dispuși să apărați ceea ce credeți.
 • Gândește-te la toate calitățile și obiceiurile pe care le-ai dezvoltat de la a învăța să te ocupi de mama ta. Apoi, folosiți-le pentru a scrie o poveste mai pozitivă despre viața ta.
 • 5
  Modificați-vă dialogul intern Dacă ați devenit un adult cu o mamă teribilă, este posibil să fi creat o poveste negativă despre viața și abilitățile tale. Spunând ceva de genul "nu merit să fiu fericit" sau "nimeni nu mă va iubi niciodată" se poate simți adevărat. Cu toate acestea, aceste declarații negative nu te vor face să te simți mai bine. Modificați acest dialog intern pentru declarații mai pozitive.
 • De exemplu, puteți transforma un "Nu merit să fiu fericit" de "Toate ființele umane merită să fie fericite, inclusiv pe mine". De asemenea, puteți schimba un "nimeni nu mă va iubi vreodată" pentru că "merit să am o relație sănătoasă și afectuoasă".
 • Modificați ceea ce spuneți frecvent prin declarații pozitive. Apoi repetați-le zilnic până când începeți să le credeți.
 • 6
  Modificați comportamentul dvs. ca părinte. Este posibil ca având o mamă dificilă să te facă să te simți ineficient ca părinte. Lucrează cu un terapeut de familie Vă poate ajuta să depășiți toate modelele negative din relațiile pe care le-ați dobândit de la mama dvs. și să aveți o relație sănătoasă cu copiii voștri.
 • De asemenea, poate doriți să discutați cu copiii dvs. și cu partenerul dvs. sau ex, pentru a vă asigura că nu ați avut aceste obiceiuri cu ei.
 • Dezvoltați o relație deschisă și cinstită cu copiii dvs. și încurajați-i să vină la dvs. dacă au nevoie să discute despre comportamentul dvs. ca părinte. De asemenea, încurajați-i să se adreseze mamei dvs., dar așteptați așteptări realiste, astfel încât să nu fie dezamăgiți atunci când nu le respectă.
 • Metoda 3
  Găsiți alte surse de asistență

  Imaginea intitulă Deal cu o mamă groaznică ca pas adult 11
  1
  Consolidați relația pe care o aveți cu tatăl și frații (dacă le aveți). Puteți contracara efectele secundare negative ale unei mame toxice cu alte relații pozitive. Începeți cu familia directă. Dacă aveți frați sau un tată, încercați să vă întăriți legăturile cu ei.
  • Vorbește-le despre ce se întâmplă cu mama ta. Întrebați-i dacă simt același lucru și cum se ocupă de acea afacere.
 • 2
  Au prietenii care sunt de susținere. Având un grup de sprijin pozitiv este esențial dacă nu aveți sprijin adecvat de la mama dumneavoastră. Este posibil să fiți tentați să vă izolați și să vă înstrăinați pe alții, dar nu o faceți. Înclinați-vă pe cei mai apropiați prieteni și discutați cu ei despre ceea ce vă simțiți sau îi cereți să vă ajute să vă distrați.
 • Având un sprijin social pozitiv poate ajuta la contracararea efectelor negative ale unui tată toxic.
 • 3
  Găsiți un model de rol O altă modalitate de a contracara un pic stresul de a avea o mamă teribilă este de a căuta sfatul unui alt adult. Gândiți-vă la oamenii din comunitatea dvs. care prezintă unele trăsături pe care mama dvs. nu le are. Formați o relație ocazională cu ei sau întrebați-i dacă sunt dispuși să vă sfătuiască.
 • Aceste modele pot fi profesori, antrenori, lideri ai comunității, șefi sau rude în vârstă.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să vă bucurați de o mamă cu normă întreagăCum să vă bucurați de o mamă cu normă întreagă
  Cum să evitați vina mamei care munceșteCum să evitați vina mamei care muncește
  Cum să te simți ca o mamă reaCum să te simți ca o mamă rea
  Cum să se ocupe de mamici și de dependențiCum să se ocupe de mamici și de dependenți
  Cum să te ocupi de o mamă care controleazăCum să te ocupi de o mamă care controlează
  Cum să se ocupe de o mamă abuzivăCum să se ocupe de o mamă abuzivă
  Cum să te descurci cu o mamă-mamă?Cum să te descurci cu o mamă-mamă?
  Cum să te descurci cu drama mamei copiilor partenerului tăuCum să te descurci cu drama mamei copiilor partenerului tău
  Cum să te alături mamei prietenului tăuCum să te alături mamei prietenului tău
  Cum să spun mama în coreeanăCum să spun mama în coreeană
  » » Cum să faci față unei mame teribile când ești adult

  © 2011—2020 ertare.com