Cum să te ocupi de o mamă care controlează

Mama ta încearcă să-ți controleze viața? Semnele pe care mama dvs. le poate controla, se pot observa în comportamentul dvs. și în sentimentele față de ea. Poate simte nevoia de a-și da opinia despre tot ceea ce faci sau poate lua decizii pentru tine. Poate că nu doriți să îi spuneți despre decizia pe care ați făcut-o pentru că este diferită de cea pe care a sugerat-o. Poate că prezența ta te deranjează atât de mult încât ai început să petreci mai puțin timp cu ea. Dacă mama ta te controlează, trebuie să faci ceva în legătură cu situația cât de curând posibil.

pași

Metoda 1
Confruntați-vă cu mama

Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 1
1
Gândește clar ce te deranjează. Faceți o listă cu toate lucrurile despre care doriți să vorbiți despre ea. În ce domenii te conduce prea mult mama ta? Te controlează prea mult în ceea ce privește aspectul, opțiunile de carieră, relațiile tale sau copiii tăi? Dacă lista dvs. este foarte lungă, încercați să o rezumați și să vă concentrați asupra lucrurilor care vă deranjează cel mai mult.
 • Pregătirea pentru a vorbi despre problema controlului mamei tale este o idee inteligentă pentru a-ți prezenta cu ușurință argumentul și pentru a reduce orice infracțiune inutilă. De asemenea, cu cât vă confruntați mai repede cu mama, cu atât mai bine. Părinții autoritari pot crea probleme în relațiile viitoare și pot deteriora abilitatea de a rezolva probleme.
 • Dacă credeți că vă puteți ajuta, practicați ceea ce credeți în oglindă sau cereți unui prieten sau partenerului dvs. să recreeze scenă cu dvs.
 • Imagine cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 2
  2
  Citează-ți mama într-un mediu neutru. O mamă care controlează poate să vă facă repede să vă simțiți vinovați sau să vă controlați argumentul dacă vă aflați pe un teritoriu confortabil. Citește-o într-un loc public, astfel încât discuția să fie mai formală și să nu aibă altă posibilitate decât să-și păstreze controlul.
 • Locurile sugerate pentru a avea această conversație pot fi: un restaurant în timpul prânzului, o cantină sau o bancă de parc. Evitați să vorbiți în timpul conducerii sau pe telefon. Conversația trebuie făcută personal.
 • Asigurați-vă că alertați-vă pe mama dvs. pentru motivul întâlnirii. Nu o surprinde cu o discuție serioasă. Lasă-i să știe că ai în minte că vrei să vorbești cu ea.
 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 3
  3
  Utilizați instrucțiuni care conțin cuvântul "I" în timpul conversației. Psihologii și experții în comunicarea interpersonală spun că utilizarea acestei forme de comunicare permite unei persoane să fie mai puțin probabil să fie defensivă și mai probabil să coopereze.
 • Spuneți lucruri precum "Mă simt ca încercați să mă controlați când îmi spuneți cum să mă îmbrac sau cum ar trebui să îmi pieptăn părul. În viitor, poți să fii mai conștient de faptul că am gusturi diferite de ale tale? "În loc de" Mă faci să mă pui într-o stare proastă când mă enervezi de coafura mea sau hainele mele ".
 • Folosind declarații care conțin cuvântul "Eu", îți asumi responsabilitatea pentru sentimentele tale, în loc să le prezinți ca și cum ar fi fost în întregime vina mamei tale. Această strategie îi poate face să înțeleagă situația dvs. mai bine.
 • Imaginea cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 4
  4
  Fii drăguț Dacă mama ta încearcă să-ți controleze viața tot timpul, este foarte probabil să fii foarte supărat. Chiar și așa, rețineți că este mama ta, așa că încercați să fiți drăguți cu ea și să nu puneți la îndoială abilitățile ei ca mamă. Este foarte posibil ca și ea să nu cunoască comportamentul ei și că, odată ce menționează problema, este dispusă să corecteze atitudinea ei de control.
 • O altă strategie de reducere a posibilității de vătămare a sentimentelor dvs. este utilizarea metodei "sandwich". Aceasta este o formă de critică constructivă în care o declarație critică trage între două afirmații măgulitoare.
 • O sugestie pentru un adult cu o mamă controlatoare poate fi: "Mamă, ați fost foarte de ajutor cu copilul. Cu toate acestea, (cuplul) și consider că nu respectați deciziile noastre ca părinți. Cu unele modificări, cred că ne putem descurca foarte bine. "
 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 5
  5
  Aflați să vă apărați poziția. Este important să selectați bătăliile cu mama ta. În unele cazuri, dacă mama dvs. își exprimă opinia despre acest lucru sau este practic inofensivă. Cu toate acestea, atunci când ambele sunt de acord cu privire la o problemă importantă, trebuie să vă reafirmați.
 • În ceea ce privește aspectele importante (cum ar fi alegerea unei universități sau acceptarea unui loc de muncă), trebuie să vă reafirmați părerea și să le reamintiți că tu ești cea care va afecta cel mai mult decizia. Arată siguranța în deciziile tale și ea va respecta ceea ce spui mai mult.
 • Faceți o investigație și furnizați o listă de avantaje și dezavantaje cu privire la decizia dvs. Acest lucru vă va impresiona și vă va arăta că nu faceți o decizie impulsivă, ci că vă gândiți la lucruri înainte de a decide ce este mai bun.
 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 6
  6
  Dă-i puțin. Acesta poate fi ultimul lucru pe care doriți să-l auziți, dar învățarea să vă alegeți bătăliile înseamnă, la un moment dat, că veți accepta sfatul mamei voastre. Amintiți-vă, trebuie să vă dați doar lucruri care nu implică decizii importante care vă afectează viitorul.
 • Dacă dai câteva ocazii, poți câștiga câteva puncte cu mama ta. De aceea, în momentele în care trebuie să fii ferm în decizia ta, îi poți să-i reamintesc subtil că ai acceptat sfatul său în alte chestiuni, dar că chiar vrei să fii cel care ia decizia în această chestiune.
 • Atitudinea ta poate avea de asemenea o mare diferență în modul în care mama ta îți controlează viața. Dă-ți puțină mulțumire pentru soluțiile și sugestiile pe care le-ai acordat în trecut. Această metodă vă va arăta mamei că veți asculta cel puțin punctul ei de vedere, chiar dacă veți lua decizia finală.
 • Metoda 2
  Modificați gândurile și comportamentul dvs.

  Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 7
  1
  Renunțați la așteptări. Șansele sunt că, deși mama ta a fost extrem de controlă toată viața ta, încă îți lipi speranța că într-o zi ea se va schimba. Poate că se va schimba la un moment dat, dar va depinde de ea. Trebuie să faceți pace cu modul în care este acum și să nu mai doriți să devină brusc o persoană diferită.
  • Când vă lipiți de așteptări, vă predispuneți la dezamăgire. Dacă nu te aștepți ca mama ta să nu mai încearcă să te controleze în mod magic, nu te deranjează prea mult dacă această așteptare nu este îndeplinită.
  • Dacă așteptați să se schimbe, vă îndepărtați de asemenea responsabilitatea pentru dvs. Nu, nu sunteți responsabil pentru controlul exercitat de mamă în viața dvs. în trecut, sunteți responsabil pentru a permite acesteia să continue să o facă în viitor.
 • Image cu titlul Deal cu o mama care controleaza Pasul 8
  2
  Încetați să încercați în mod constant să o plăceți. Mama ta poate fi vinovată pentru că este autoritar și care controlează, dar ești vinovat că ai căzut în joc. Încercarea de a fi pe placul ei a întărit mereu natura controlată.
 • Singurul lucru rău în încercarea de a mulțumi tuturor este că va exista întotdeauna cel puțin o persoană care va rămâne nefericită: tu.
 • Bineînțeles, este important să-i respectați pe mama și poate chiar să-i luați în considerare punctul ei de vedere. În plus, dăruirea într-un pic poate câștiga favoarea ta. Chiar și așa, nu trebuie să le dai "mereu" modului lor de gândire doar pentru ao face fericită sau pentru a împiedica un dezacord în relația lor.
 • Image cu titlul Deal cu o mama care controleaza Pasul 9
  3
  Nu te accepta bani de la mama ta. Dacă este posibil, ar trebui să tăiați legăturile financiare. Dacă sunteți un adult și ați acceptat în mod constant banii mamei dvs. de ani de zile, atunci ea poate crede că contribuțiile ei îi dau dreptul să ia decizii pentru tine.
 • Mama dvs. poate crede că nu sunteți în măsură să vă ocupați de responsabilitățile pentru adulți dacă ați cerut bani suplimentari pentru a efectua achiziții sau pentru a plăti facturi. Gestionarea propriilor cheltuieli vă va arăta că sunteți un adult responsabil care nu are nevoie de cineva care să vă supravegheze.
 • Adolescentii si adultii tineri pot demonstra autonomie, petrecand mai atent sau obtinandu-si un loc de munca cu jumatate de norma pentru a-si castiga banii. Da, puteți să trăiți în continuare sub acoperișul mamei dvs., dar puteți să vă dezactivați mai ușor cu mama dacă vă duceți propria greutate în casă.


 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 10
  4
  Setați limitele Ar putea părea dificil să stabilești limite atunci când vine vorba de mama ta. Cu toate acestea, dacă nevoia dvs. excesivă de control vă provoacă stres, trebuie să elaborați o soluție care vă permite să vă reafirmați ca adult.
 • Mama voastră vă cheamă în timpul zilei pentru a vă reaminti acest lucru sau asta? Spuneți-i că veți începe să vă puneți mementouri pe telefonul dvs. și că nu trebuie să continuați să faceți asta. Încercați să limitați conversația telefonică la un apel pe zi, cu excepția situațiilor de urgență.
 • Mama ta vine frecvent la tine acasă sau intră în camera ta și verifică lucrurile tale? Stați cu ea și spuneți-i cât de mult vă deranjează acest lucru și vă împiedică să deveniți un adult pe deplin funcțional. Este de acord cu ea să-și limiteze vizitele în anumite zile ale săptămânii. În cazul în care locuiți în aceeași casă, trebuie să intrați doar în camera dvs. în prezența dumneavoastră și după baterea pe ușă.
 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 11
  5
  Pleacă puțin. Dacă nevoia excesivă de a-ți controla mama este cu adevărat o problemă și nu pare dispusă să se schimbe, poate fi necesar să te retragi pentru o vreme.
 • Distanța emoțională și psihologică poate consta în împărtășirea mai puțină a vieții tale personale cu mama ta, ceea ce îți oferă o șansă mai mică de a interveni. Când întreabă un subiect sensibil în care știi că va încerca să controleze, spuneți-i cu plăcere că preferați să nu vorbiți despre asta.
 • Distanța poate fi, de asemenea, fizică, ca și în cazul mutării într-un oraș nou sau al unei urări mai puțin frecvent la domiciliu. Luați în considerare faptul că acesta este un mod extrem de acțiune. Familia poate fi unul dintre cele mai mari sisteme de asistență pe care le aveți, astfel încât îndepărtarea poate fi intimidantă pentru dvs. și pentru familia dvs. Totuși, dacă credeți că este singura modalitate de a trăi viața în termenii voștri, atunci faceți-o.
 • Pe măsură ce intenționați să scăpați de mama dvs., încercați să o includeți în proces. Lasă-i să știe că o iubești și pe care o vei face mereu. Veți fi totuși fiul sau fiica lui. Pur și simplu aveți nevoie de mai mult spațiu pentru a deveni persoana pe care doriți să o fiți.
 • Metoda 3
  Gestionați interacțiunile zilnice

  Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 12
  1
  Amintiți-vă că sunteți în controlul vieții voastre. În cele din urmă, o mamă care controlează poate încerca să vă dirijeze viața, dar aveți controlul final asupra lucrurilor. Amintiți-vă acest lucru vă va ajuta să vă luați calm "sugestiile" și să scăpați de controlul dumneavoastră.
  • Conversațiile nu trebuie să devină o discuție. În plus, ar trebui să evitați subiecte care ar putea să nu fie proporționale. Dacă sfatul sau încercarea de a vă controla, nu vă afectează cu adevărat, încercați să fiți de acord cu bunăvoința și să vă continuați viața.
 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 13
  2
  Luați comentariile dvs. ca pe un sfat, nu ca o lege. În loc să acordați atenție fiecăruia dintre cuvintele dvs., începeți să vedeți declarațiile dvs. de control ca pe orice sfat. Mulțumiți-vă cuvintelor și le spuneți-le că le veți considera serios.
 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 14
  3
  Recunoașteți ideile voastre bune și le mulțumiți pentru ele. Arată-i că ascultătorii și mulțumind opinia dumneavoastră de îngrijire atunci când aveți o idee bună sau să vă ajute. Acest lucru va face, de asemenea, mai ușor pentru tine de a refuza politicos o sugestie sau rupe regulile lor „stabilit“, și vă poate arăta că acordând o atenție la un sfat bun și să ignore cele rele.
 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 15
  4
  Construiți un spațiu personal Ai nevoie de un loc unde se poate merge atunci când doriți să fie singur și trebuie să utilizați acest spațiu atunci când vă simțiți ca o luptă nedorită sau atunci când aveți nevoie de ceva timp pentru a efectua dvs. abordări proprii de viață. Separarea este cheia pentru menținerea unor relații sănătoase și fericite de orice fel, astfel încât asigurați-vă că aveți limite la care vă puteți restrânge.
 • Setarea limitelor este importantă atunci când se ocupă cu mamele care controlează. Dacă doriți intimitate în camera dvs., cereți-o și apărați decizia. În mod similar, mama dvs. ar trebui să cunoască timpul când doriți intimitatea (ca și cu prietenii) și unde nu ar trebui să vizitați.
 • Image cu titlul Deal cu o mama care controlează Pasul 16
  5
  Exprimați-vă dorințele în mod clar și coerent. Vorbește cu mama ta din când în când. Poate controla, pentru că nu știe ce se întâmplă în viața ta. Prin urmare, se poate exagera și să încerce să controleze totul legat de tine, în speranța de a deveni din nou o figură importantă pe măsură ce crește. Discutați cu dvs. deschis și sincer despre planurile tale, speranțele și obiectivele mama ta este o modalitate buna de a dizolva lent nevoia lor de a le controla.
 • Imaginea cu titlul Deal cu o mama care controlează Pasul 17
  6
  Uită-te la tiparele comportamentului mamei tale. Există câteva lucruri pe care le controlezi și altele pe care nu le faci? Există vremuri ale zilei, cum ar fi după muncă, când se pare că este stresat și dificil de rezolvat? Amintiți-vă că părinții trebuie să se ocupe de propriile lor vieți și este imposibil să se despartă complet de viața activă din calea lor de a fi acasă. Prin urmare, încercați să aflați ce probleme fac mama dvs. un controlor și care sunt momentele din zi când ea este cea mai exigentă. Evitați aceste momente sau căutați modalități de a le face mai simple și cu mai puțin stres.
 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 18
  7
  Amintiți-vă că dorința dvs. de a vă controla pe voi înșivă se bazează pe iubire Fiind un tată este o muncă grea. Mamele au sarcina de a face copiii dezorientați și nevoiași să devină adulți utile și responsabili în timp ce își trăiesc propria viață. Pentru mama ta ești centrul universului și metodele ei pot părea controlori, dar asta doar pentru că dorește cea mai bună viață pentru copilul ei. Recunoscând dragostea ei imensă vă va ușura să acceptați tendințele ei de control.
 • avertismente

  • Fiți conștienți de faptul că menționarea problemei de control a mamei dvs. poate determina să se răzbune sau să o respingă complet.
  • Luați în considerare faptul că stabilirea limitelor sau îndepărtarea de la mama dvs. poate avea ca rezultat simțirea tristă sau deprimată. Copiii își doresc în mod natural ca părinții să fie separați de viața lor. Poate, odată ce mama dvs. vede consecințele problemei ei, ea vă poate înțelege perspectiva asupra problemei.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să vă bucurați de o mamă cu normă întreagăCum să vă bucurați de o mamă cu normă întreagă
  Cum să ne ocupăm de soacraCum să ne ocupăm de soacra
  Cum să se ocupe de mamici și de dependențiCum să se ocupe de mamici și de dependenți
  Cum să faci față unei mame teribile când ești adultCum să faci față unei mame teribile când ești adult
  Cum să te ocupi de o mamă sau de un tată care controleazăCum să te ocupi de o mamă sau de un tată care controlează
  Cum să te descurci cu drama mamei copiilor partenerului tăuCum să te descurci cu drama mamei copiilor partenerului tău
  Cum să se ocupe de oameni bossiCum să se ocupe de oameni bossi
  Cum să te alături mamei prietenului tăuCum să te alături mamei prietenului tău
  Cum să spun mama în coreeanăCum să spun mama în coreeană
  Cum să te căsătorești cu cineva care nu-i plac mama taCum să te căsătorești cu cineva care nu-i plac mama ta
  » » Cum să te ocupi de o mamă care controlează

  © 2011—2020 ertare.com