Cum să vă ocupați de un soț controlant?

A fi într-o relație cu un soț controlant poate fi foarte dificilă. Soții care controlează se ocupă adesea de lucrurile în detaliu, critică și limitează alte activități ale partenerilor lor. În funcție de cât de grave și frecvente sunt aceste comportamente de control, este posibil să puteți lucra împreună cu soțul / soția pentru a vă îmbunătăți căsătoria sau puteți beneficia de consiliere. Dacă comportamentul este foarte grav sau nu se ameliorează prin consiliere, poate fi necesar să luați în considerare încheierea relației cu persoana care controlează, pentru a vă recâștiga independența.

pași

Partea 1
Gestionați cazuri minore de comportament de control

Imagine cu titlul Deal cu soțul tău`s Jealousy of Your Friendships Step 12
1
Păstrați calm Pentru mulți, argumentarea este un răspuns natural la comportamentul de control al unui soț. Din nefericire, este puțin probabil ca o persoană care controlează să se dea și să vă lase să câștige argumentul, astfel încât această tactică va face ca situația să se înrăutățească. În loc de a discuta, stați cât mai calm și mai calm posibil. Puteți să nu fiți de acord cu soțul / soția dvs., fără a fi nevoie să strigați sau să nu aveți voie.
 • Dacă simțiți că trebuie să nu fiți de acord cu soțul / soția, gândiți-vă să spuneți ceva de genul "Înțeleg punctul tău de vedere - dar ai luat în considerare această altă posibilitate?" în loc de "E greșit. Ideea mea este mai bună".
 • În unele cazuri, ar fi mai bine să fiți de acord cu partenerul dvs., dar puteți să o faceți fără a vă supune comportamentului de control. De exemplu, puteți lua inițiativa de a lua decizia dvs. și, în același timp, să țineți cont de opinia soțului / soției dvs.
 • Imagine intitulată Acceptați un soț lucrător Step 6
  2
  Cereți persoanei care controlează să elaboreze un plan. În unele cazuri, este posibil să utilizați tendința de control a soțului dvs. ca o modalitate de a remedia problemele minore din relația dvs. Explicați problema soțului dvs. și apelați la dorința de a controla lucrurile cerându-i să vină cu un plan de rezolvare a problemei.
 • Fiți cât mai concret posibil atunci când descrieți problema soțului / soției dvs. De exemplu, în loc să spună "Sunteți o persoană foarte controlată", ia în considerare posibilitatea de a spune ceva de genul "Simt că vă controlați activitățile în detaliu și că nu credeți că pot să fac singuri".
 • Dacă soțul / soția refuză să recunoască faptul că există o problemă, este posibil ca această strategie să nu funcționeze.
 • Imaginea intitulată Scade șansele de a fi abuzat într-o relație intimă Pasul 1
  3
  Fiți empatici Când soțul dvs. cere ceva sau încearcă să vă controleze, puteți încerca să vedeți lucrurile din perspectiva lor. Ia-ți un moment să te gândești la motivul pentru care soțul tău ar putea acționa astfel și să încerce să înțelegi. Această măsură vă poate ajuta să evitați furia atunci când soțul dvs. acționează într-un mod controlling.
 • Acest lucru ar trebui să vă ajute să înțelegeți comportamentul soțului dvs. și să reflectați, probabil, asupra unor incidente minore din trecut - cu toate acestea, nu ar trebui să utilizați această tehnică pentru a scuza comportamentul lipsit de respect.
 • Imaginea intitulată Discutați prietenii de la dușmani ca o persoană cu autism Pasul 6
  4
  Adresați întrebări constructive. Dacă soțul dvs. începe să vă critice sau să vă întrebe, puteți schimba rapid concentrarea, răspunzând la întrebările corespunzătoare. Puneți întrebări care dezvăluie soțului care controlează că așteptările lor sunt nerezonabile sau că comportamentul lor este inacceptabil. De exemplu, puteți spune "Ai explicat exact ce ai vrut să fac?" sau "Voi pleca dacă nu începeți să mă tratați cu respect. Asta vrei?".
 • Evitați să vă puneți în apărare, deoarece această reacție va stimula doar comportamentele de control.
 • Partea 2
  Corectați modelele recurente de comportament de control

  Image Title Reduceți șansele de a fi abuzat într-o relație intimă Pasul 2
  1
  Pregătiți-vă pentru negare. Adesea, controlul oamenilor nu-și dau seama că controlează. De fapt, mulți dintre acești oameni simt că sunt controlați, ceea ce poate explica de ce trebuie să fie atât de asertivi. Dacă aveți de-a face cu un cuplu care, de obicei, controlează, este foarte probabil că trebuie să-i convingeți că sunt, ceea ce poate dura ceva timp.
  • Fiți la fel de respectuoși prin această conversație. Dacă doriți să vă salvați căsătoria, nu ar trebui să atacați caracterul soțului / soției dvs. În schimb, concentrați-vă asupra tipului de acțiuni sau situații care vă deranjează.
  • Folosește toate exemplele care sunt posibile atunci când explici ce vrei să spui "controlor".
 • Image Title Reduceți șansele de a fi abuzat într-o relație intimă Pasul 3
  2
  Setați limitele Când discutați cu soțul / soția despre comportamentele lor de control, va trebui să clarificați ceea ce sunteți dispus să tolerați. Explicați cât mai multe detalii posibil cu ce fel de comportamente ar trebui corectate.
 • Poate că ar trebui să faceți o listă cu cele mai mari probleme și să vă alăturați cu soțul / soția dvs. cu privire la lucrurile specifice pe care le pot face pentru a evita aceste probleme în viitor.
 • Luați în considerare faptul că există o probabilitate ca soțul / soția să creadă că sunteți, de asemenea, un controlor, deci fiți liberi să ascultați orice limită pe care o puteți propune.
 • Imaginea intitulată Evitați o luptă la școală Pasul 4


  3
  Aplicați consecințele. Soțul dvs. poate avea nevoie să vă rețină din când în când limitele, deci este o idee bună să determinați ce fel de comportament justifică consecințele și care sunt aceste consecințe. Acest lucru ar trebui să se aplice numai infracțiunilor majore care nu pot fi tratate în nici un alt mod.
 • În cazul infracțiunilor minore, soțul / soția dvs. poate beneficia de o simplă atenționare a limitelor dvs.
 • Nu folosiți excesiv consecințele. Suspendarea privilegiilor sau a afecțiunii ca o consecință a celor mai mici lucruri este ceea ce controlează oamenii.
 • Consecințele ar putea fi foarte grave. De exemplu, ar trebui probabil să părăsiți casa dacă soțul / soția nu face nici un efort să vă trateze cu respect în cursul lunii următoare.
 • Imaginea intitulată Decide între terapia maritală săptămânală sau o reîntoarcere maritală Pasul 8
  4
  Căutați consiliere. Dacă soțul / soția nu dorește să accepte comportamentul de control sau dacă ambii nu reușesc să rezolve problemele în sine, luați în considerare căutați consiliere profesională. Soțul dvs. poate avea nevoie de un profesionist pentru a explica ce este un comportament de control și cum să nu mai acționați în acest fel.
 • Poate că ar trebui să încerce cuplurile de terapie, deoarece le va oferi ocazia de a vorbi unii cu alții despre problemele lor cu îndrumarea unui consilier profesional de căsătorie.
 • Soțul dvs. poate beneficia, de asemenea, de terapia individuală, care poate dezvălui motivele care stau în spatele controlului comportamentului, cum ar fi stima de sine scăzută sau copilăria traumatizantă.
 • Partea 3
  Reintroduceți controlul asupra propriei vieți

  Imaginea intitulată Fii sigur, fii tu însuți și încă mai ai distracție în liceu Pasul 11
  1
  Nu recunoașteți izolarea. Mulți soți de control își izolează partenerii dominând timpul sau le interzic să plece cu prietenii. Dacă acesta este cazul dvs., trebuie să vă apărați și să-i lăsați pe soțul / soția să știe că nu intenționați să permiteți ca celelalte relații să fie afectate.
  • De asemenea, aveți dreptul să aveți timp singuri, deci spuneți soțului / soției că aveți nevoie de timp pentru a vă dedica hobby-urilor proprii sau doar pentru a fi singuri. Încurajarea soțului dvs. să înceapă un hobby poate facilita adoptarea acestei măsuri.
  • Dacă doriți să vă îmbunătățiți căsnicia, trebuie să mai petreceți ceva timp cu partenerul. Asigurați-vă că acest moment merită, făcând activități plăcute cu ea.
 • Imaginea intitulată Fii sigur, fii tu însuți și încă mai ai distracție în liceu Pasul 4
  2
  Evitați internalizarea criticii. Dacă partenerul vostru vă denigrează constant, puteți începe să vă simțiți ca și cum ați făcut ceva care merită acea critică. Este important să vă reamintiți că meritați cele mai bune. De asemenea, trebuie să faceți tot ce este mai bun pentru a nu lua această critică personal.
 • Internalizarea criticii vă poate face să vă îndoiți de propriile tale abilități. Dacă vi sa întâmplat asta, reamintiți-vă de obiectivele pe care ați dorit-o uneori și ignorați orice gânduri negative pe care soțul dvs. le-ar fi putut să le planteze în privința abilităților tale. Efectuarea unor pași mici pentru a atinge aceste obiective este o modalitate bună de a vă elibera de un soț controlant.
 • Imaginea intitulată Fii sigur, fii tu însuți și încă mai ai distracție în liceu Pasul 7
  3
  Nu vă simțiți vinovați sau în datorii. Mulți soți care controlează folosesc vină pentru a-și controla partenerii. Dacă partenerul dvs. o face, trebuie să recunoașteți că este o tactică pentru a vă controla și nu lăsați-o să vă afecteze deciziile.
 • Unii soți care au controlul pot face partenerii să se simtă vinovați, plângându-se de incapacitatea lor de a supraviețui dacă părăsesc sau chiar amenință să-și facă rău de sine.
 • Alți soți de control pot face partenerii să se simtă vinovați, făcându-i să simtă că îi datorează ceva pentru a le locui sau a le iubi.
 • Imaginea intitulată Acceptați un soț lucrătorului Pasul 7
  4
  Rămâneți conștient de credințele voastre. Mulți soți de control domină partenerii lor spunându-le ce să gândească sau ce valori să aibă. Dacă aveți opinii și credințe diferite de cele ale soțului dvs., este important să vă apărați dreptul de a le păstra.
 • Dacă practicați o religie diferită de aceea a soțului / soției dvs., mențineți-vă independența continuând să mergeți la servicii pe cont propriu sau împreună cu membrii familiei.
 • Dacă aveți convingeri politice diferite de cele ale soțului dvs., păstrați votul în funcție de convingerile voastre.
 • Imagine intitulată Break Up With Your Friend in High School Pasul 7
  5
  Trebuie să fii dispus să stai departe de o relație nesănătoasă. În unele cazuri, comportamentul de control poate fi corectat și respectul reciproc poate lua locul lui, dar este important să recunoaștem că acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Adesea, o persoană de control nu se poate schimba. Deci, dacă relația te rănește, trebuie să fii dispus să-l termini.
 • Anumite comportamente nu ar trebui să fie tolerate niciodată. Dacă partenerul dvs. vă abuză fizic, verbal, emoțional sau sexual, părăsirea relației este cea mai bună opțiune. Dacă aveți nevoie de asistență, vă recomandăm să apelați o linie telefonică de violență în familie.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să fii căsătorit cu o persoană narcisistăCum să fii căsătorit cu o persoană narcisistă
  Cum se calculează pensia conjugalăCum se calculează pensia conjugală
  Cum să discutați cu soțul / soția despre a avea copiiCum să discutați cu soțul / soția despre a avea copii
  Cum să se ocupe de mamici și de dependențiCum să se ocupe de mamici și de dependenți
  Cum să se ocupe de un soț care a fost căsătorit anteriorCum să se ocupe de un soț care a fost căsătorit anterior
  Cum să ne ocupăm de un soț dificilCum să ne ocupăm de un soț dificil
  Cum să vă ocupați de un soț pasiv agresivCum să vă ocupați de un soț pasiv agresiv
  Cum să se ocupe de o mamă abuzivăCum să se ocupe de o mamă abuzivă
  Cum să vă opriți soțul să se uite la alte femeiCum să vă opriți soțul să se uite la alte femei
  Cum de a îmbunătăți o căsătorieCum de a îmbunătăți o căsătorie
  » » Cum să vă ocupați de un soț controlant?

  © 2011—2020 ertare.com