Cum să organizezi un câmp de crochete

Crochetul este un joc jucat cu bile mari, pene și cercuri de lemn, de asemenea cunoscute sub numele de bastoane. Scopul este de a lovi bilele echipei dvs. prin fiecare costum în ordine, înainte ca jucătorii echipei adverse să facă același lucru cu al lor. Deși există mai multe variante de crochet, probabil că jocul tău crochet vine cu 6 sau 9 cercuri care pot fi folosite în modul pe care îl vom explica mai jos. Când cercurile sunt în loc, crochetul poate dura de la douăzeci de minute la câteva ore, în funcție de cât de mult vorbiți între loviturile punților.

pași

Metoda 1
Aranjament de crochet de grădină cu 6 inele

Imaginea intitulă Configurați Croquet Pasul 1
1
Aranjați 6 cercuri de crochet pe orice tip de gazon. Deși crochetul poate fi jucat pe orice tip de gazon, bilele se vor mișca mai repede și mai ușor pe iarba scurtă. Dacă este posibil, găsiți un gazon plat fără multe pârtii, patch-uri, terenuri neuniforme sau alte obstacole. Acest aranjament crochet este popular în întreaga lume și este folosit pentru turnee în Regatul Unit și în Commonwealth.
 • Imaginea intitulată Configurați Croquet Step 2
  2
  Măsurați partea scurtă a zonei pentru a juca crochete. Dacă aveți de gând să jucați cu adulții pe un gazon mare, plat, măsurați 14 m (46 ft), cu o măsură de bandă. În cazul în care gazonul dvs. este mai mic, are elevații sau părți inegale sau dacă doriți să jucați cu copii, încercați 10 m (33 ft), 7 m (23 ft) sau orice altă măsură adecvată.
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Pasul 3
  3
  Delimitați zona la fiecare capăt al liniei. Dacă aveți mize suplimentare sau steaguri, plasați unul pe fiecare parte a acestei linii pentru a demonstra limitele zonei. Puteți folosi, de asemenea, tije, roci sau orice alt obiect notorii. Pentru o zonă mai precisă, legați o bucată de șir între obiecte.
 • Imaginea intitulată Configurați Crochet Pasul 4
  4
  Creați un dreptunghi prin măsurarea unei părți de 1,25 ori mai mult. Câmpul de crochet este dreptunghiular, iar partea lungă este de 1,25 ori mai lungă decât partea scurtă. Începeți de la una dintre mărcile care delimitează zona și mergeți în unghi drept față de prima linie, măsurând cu măsurarea benzii. Când ajungeți la o distanță care este de 1,25 ori mai mare decât partea scurtă, opriți.
 • Dacă intenționați să utilizați o grădină completă ca teren de crochete, măsurătorile câmpului dvs. ar trebui să fie de 14 x 17,5 m. Alte dimensiuni posibile includ 10m x 12.5m (33ft x 41.25ft) sau 7x8.8m (23x28.75ft).
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Pasul 5
  5
  Plasați un alt marcaj pentru a delimita zona de la sfârșitul acestei linii. Ca și în etapa anterioară, utilizați un steguleț, o tijă sau alt obiect pentru a marca colțul din această zonă. Dacă aveți o coardă, întindeți-o între această marcă și ultima pe care o puneți.
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Step 6
  6
  Completați dreptunghiul pentru a termina câmpul. De la sfârșitul liniei lungi, rotiți-vă la un unghi drept pentru a crea o altă parte scurtă paralelă cu prima. Plasați al patrulea marcaj pentru a delimita zona și a crea ultimul colț. Întindeți o coardă între acest semn și cele două semne cele mai apropiate. În cazul în care dreptunghiul nu arată uniform, este posibil să fie necesar să mutați una dintre mărcile care delimitează zona pentru a face părțile paralele.
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Pasul 7
  7
  Plasați o miză în punctul central al dreptunghiului. Întindeți o bucată lungă de coarde dintr-un colț opus celuilalt. Faceți același lucru și cu celelalte două colțuri. Punctul în care cordonul încrucișat este centrul câmpului. Plasați o miză sau o tijă pentru a marca acest punct. Nu folosiți o buclă în această poziție.
 • De asemenea, puteți utiliza o bandă pentru a găsi și a marca centrul unei laturi lungi și centrul unei laturi scurte. Întrebați doi oameni să meargă pe o linie dreaptă din ambele puncte din teren. Punctul în care căile lor sunt încrucișate este centrul câmpului.
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Step 8
  8
  Găsiți poziția primului buclă (stick). Din orice colț, umblați de-a lungul părții scurte a câmpului până când ați parcurs aproximativ 1/4 din lungimea totală a laturii mai scurte în timp ce numărați pașii. Rotiți într-un unghi drept în direcția câmpului și mergeți la același număr de pași.
 • De asemenea, puteți utiliza o măsură de bandă dacă preferați să fiți mai precis.
 • Imaginea intitulată Configurați Crochet Pasul 9
  9
  Notați numărul de pași utilizați. Este important să vă amintiți câți pași ați umblat. Dacă ați utilizat o bandă, scrieți distanța pe care ați măsurat-o, care ar trebui să fie de 1/4 din lungimea totală a laturii scurte.
 • Imaginea intitulată Configurați pasul 10 de crochet
  10
  Așezați primul inel în acest punct, cu deschiderea îndreptată spre laturile scurte. Unele jocuri croquet au un buzunar cu un marcaj albastru care o diferențiază ca pe prima, dar dacă cercurile tale nu sunt marcate, poți folosi oricum. Așezați cele două vârfuri ale călcâiului ferm pe gazon, astfel încât acesta să rămână drept. Ar trebui să poziționați vârfurile în paralel cu laturile scurte, astfel încât să puteți privi prin cerc dacă stați pe o parte scurtă.
 • Utilizați un ciocan de crochete pentru a ciocni cercul în pământ dacă nu se oprește singur.
 • Imaginea intitulă Configurați crocodul Pasul 11
  11
  Așezați încă trei inele în același mod, începând de la fiecare dintre colțurile rămase. Așezați încă trei inele utilizând aceeași metodă, dar pornind de la cele trei colțuri rămase. Deplasați același număr de pași (sau măsurați aceeași distanță de 1/4 din lungimea totală a laturii scurte), la fel cum ați făcut și când ați plasat primul inel. Trebuie să amplasați fiecare inel cu orificiul în direcția laturilor scurte.
 • Imaginea intitulă Configurați pasul Crochet 12
  12
  Ajustați dacă este necesar. În mod ideal, inelele formează patru colțuri ale unui dreptunghi cu centrul mizei ca centru. Dacă este necesar, mutați una sau două cercuri pentru a obține o mai bună apropiere față de această descriere. În multe peluze cu sol neuniform, pante sau vegetație, nu va fi posibilă realizarea dispoziției. Din fericire, câmpul nu trebuie să fie perfect pregătit pentru un joc casual.
 • Imaginea intitulată Configurați crocheta Pasul 13
  13
  Din miza centrală, mergeți la aceeași distanță până la o parte scurtă. Stați în poziția de centru și mergeți pe o linie dreaptă pe una dintre laturile scurte (paralele cu laturile lungi). Când ați parcurs aceleași pași sau distanțe pe care le-ați observat anterior (aproximativ 1/4 din lungimea totală a unei părți scurte), așezați un inel pe pământ. Păstrați deschiderea în direcția laturilor scurte ale câmpului, în același mod în care ați pus celelalte inele.
 • Imaginea intitulată Configurați Crochet Pasul 14
  14
  Plasați ultimul inel pe partea opusă a miezului central. Întoarceți-vă la miza centrală și măsurați o distanță egală sau parcurgeți același număr de pași în direcția opusă. Puneți un cerc acolo. Deschiderea trebuie aliniată cu ultima coș pe care ați plasat-o și această linie trebuie să fie paralelă cu laturile lungi ale câmpului.
 • Imaginea intitulată Configurați pasul crochet Pasul 15
  15
  Verificați dacă există un inel cu un marcaj roșu în partea de sus. Unele jocuri croquet au un singur inel cu un semn roșu în partea de sus. Acesta este ultimul inel al secvenței. Din ultimele două inele pe care le-ați așezat, pe ambele părți ale mizei centrale, trebuie să fie cel mai îndepărtat de cureaua de pornire (cea albastră sau prima pe care ați plasat-o). Dacă ați folosit inelul roșu în altă parte, puteți să îl schimbați cu inelul la locația finală.
 • Metoda 2
  Aranjament de crochete de grădină cu 9 inele

  Imaginea intitulată Configurați Croquet Step 16
  1
  Creați un câmp pentru un joc de crochet cu 9 inele pe orice tip de gazon. Cel mai bun lucru pe care trebuie să-l joci crochetul este să folosești o iarbă joasă și plată, dar dacă una nu este disponibilă, poți să joci crocket pe orice tip de gazon. Vegetația sau iarba înaltă pot opri bilele de crochetă și pot face jocul mai greu de jucat. Deși există mai multe variante de crochet care sunt jucate în întreaga lume, această versiune este cel mai frecvent jucat în Statele Unite.
 • Imaginea intitulată Configurați Croquet Pasul 17
  2
  Măsurați partea scurtă a câmpului de joc cu o măsurătoare de bandă. Dacă aveți un gazon mare, plat și scurt, puteți utiliza o măsurătoare americană completă (9 inele) de câmp, în care partea scurtă este echivalentă cu 15 m (50 picioare). Cu toate acestea, pentru jucători neexperimentați sau peluze care nu sunt perfecte, se recomandă o măsurătoare mai scurtă. Încercați 9 m (30 ft), 7,6 m (25 ft) sau orice altă măsură care se potrivește.
 • Rețineți că partea lungă va fi de două ori mai mare decât această măsurătoare. Poate doriți să alegeți o dimensiune mai mică și în funcție de câmpul de joc de pe gazonul dvs.
 • Imaginea intitulată Configurați Crochet Pasul 18
  3
  Marcați o limită la fiecare capăt al acestei linii. Plasați o piatră, un steag sau un steag la fiecare capăt al acestei linii. Dacă aveți coarda, legați-o între cele două mărci sau plasați-o pe teren pentru a crea o limită.
 • Imaginea intitulată Configurați Croquet Step 19
  4
  Măsurați oa doua lungime de două ori mai mare decât prima. Câmpul pentru a juca croquet este dreptunghiular și în versiunea cu 9 inele partea lungă este de două ori mai lungă decât cea scurtă. Începeți de la un marcaj în zonă și mergeți în unghi drept față de prima linie în timp ce măsurați cu măsurarea benzii. Când ați ajuns la o distanță de două ori mai mare decât partea scurtă, opriți-vă.
 • Pentru un set de crochete de grădină de dimensiuni mari cu 9 inele, măsurătorile dvs. finale vor fi de 15,2 x 30,4 m (50 x 100 picioare).
 • Alte măsuri posibile includ 9 x 18,2 m (30 x 60 picioare) sau 7,6 x 15,2 m (25 x 50 picioare).
 • Imaginea intitulă Configurați crochetul Pasul 20
  5


  Creați un alt colț cu o marcă pentru a delimita zona. Ca și în etapa anterioară, utilizați un steguleț, o tijă sau alt obiect pentru a marca colțul acestei limite la sfârșitul liniei pe care tocmai ați măsurat-o. Dacă aveți o coardă, întindeți-o între această marcă și ultima pe care o puneți.
 • Image cu titlul 1352353 21
  6
  Completați câmpul cu o altă marcă. De la capătul liniei lungi, se rotește la un unghi drept și creează o altă parte scurtă paralelă cu prima. Plasați al patrulea marcaj pentru a delimita zona și a crea ultimul colț. Întindeți o coardă între acest semn și cele două semne cele mai apropiate. Dacă dreptunghiul nu arată uniform, puteți muta marcările care delimitează zona astfel încât laturile să fie paralele.
 • Imaginea intitulată Configurați pasul 22 de crochet
  7
  Așezați un cerc (băț) pe sol în centrul exact al câmpului. O modalitate de a localiza centrul câmpului este de a întinde două șiruri de-a lungul câmpului în diagonală, fiecare șir între colțurile diagonale opuse. În locul unde se intersectează șirurile, strângeți cu fermitate cele două capete ale cercului la sol pentru a crea un arc. Deschiderea trebuie să fie în direcția laturilor scurte ale câmpului.
 • De asemenea, puteți măsura punctele centrale dintr-o latură scurtă și lungă și apoi puteți cere celor doi să meargă în unghi drept din fiecare punct. Punctul în care căile lor sunt încrucișate este centrul câmpului.
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Step (Pasul 23)
  8
  Decideți care este "nordul" și care este "sudul". Una dintre laturile scurte ale câmpului va fi numită capătul "nord", iar partea scurtă opusă se va numi "sud". Indiferent de localizarea nordului într-o busolă, deoarece aceasta este doar o terminologie pentru a descrie cu ușurință câmpul.
 • Liniile lungi sunt capătul "vestic" și capătul "est", ca și cum ați privi o hartă cu capătul "nord" al câmpului de sus.
 • Jucatorii vor incepe la capatul "sudic" al campului. Cu toate acestea, jucătorii se vor mișca înainte și înapoi pe tot terenul - așa că, în ciuda versanților de la sol, nu există prea multă diferență între care este sfârșitul.
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Pasul 24
  9
  Urcați de la inelul central până la capătul nord al câmpului. Dacă doriți să utilizați un câmp de dimensiune completă (15,2 x 30,4 m sau 50 x 100 picioare) și doriți să utilizați măsurători precise, măsurați 9,75 m (32 ft) cu o măsurătoare de bandă. În caz contrar, reduceți această măsurătoare la aceeași proporție pe partea laterală a câmpului dvs. sau purtați pur și simplu aproximativ 3/5 din distanța până la capătul nord, în timp ce numărați pașii. Mergeți într-o linie dreaptă și paralel cu laturile lungi ale câmpului.
 • Jocul cu 9 inele are multe aranjamente alternative cu inelele la distanțe diferite față de inelul central. Forma generală a dispoziției este mai importantă decât numărul exact implicat.
 • Imaginea intitulată Configurați Croquet Step 25
  10
  Plasați un inel în această locație. Când ați măsurat distanța corectă sau ați parcurs aproximativ 3/5 din distanța totală dintre centrul și capătul nordic, așezați un inel pe pământ. Ca și în cazul tuturor cercurilor pe care urmează să le plasați, deschiderea trebuie să fie în direcția extremităților "de nord" și "sud" ale câmpului.
 • Imaginea intitulată Configurați crocodul Pasul 26
  11
  Găsiți locația următorului cerc, deplasând o distanță echivalentă între centrul și capătul sudic. Următorul inel va fi exact în poziția opusă celui din ultimul inel. Întoarceți-vă la inelul central și mergeți la o distanță echivalentă spre sud, aproximativ 3/5 din lungimea totală până la capătul sudic al câmpului.
 • Dacă numărați pașii dvs. în loc să utilizați o măsurătoare de bandă, utilizați același număr de pași pe care l-ați folosit pentru a găsi cătușa anterioară.
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Step 27
  12
  Așezați un alt cerc puțin mai departe în aceeași direcție. Continuați să mergeți la sud de 1,8 m (6 picioare) pentru un câmp de dimensiune completă, 90 cm (3 picioare) pentru un câmp de jumătate din dimensiune sau doar să calculați o distanță rezonabilă și să faceți patru pași. Așezați-o în această locație cu deschiderea arcului în direcția laturilor scurte ale câmpului.
 • Imaginea intitulată Configurați pasul 28 de crochet
  13
  Continuați la aceeași distanță scurtă și plasați mizia de sud. Mergeți în jurul a patru pași suplimentari, de 1,8 m (6 ft) sau de orice ați utiliza la pasul anterior. Plasați o miză aici și nu un cerc Dacă jocul tău crochet nu include mizele, folosește o tijă mare sau notorie sau un pavilion atașat pe pământ.
 • Imaginea intitulată Configurați pasul 29 de croak
  14
  Imită acest aranjament în nordul îndepărtat. Reveniți la miza cea mai apropiată de capătul nord al câmpului. Plasați un al doilea cerc și apoi o miză la câțiva pași mai la nord, în linie cu buza centrală și cu linia sudică a cercurilor și mizelor. Utilizați aceeași distanță între inele și mize pe care le-ați utilizat la capătul sudic al câmpului.
 • Mergeți de la capătul nord al câmpului spre sud, trebuie să traversați o miză, două inele, o distanță lungă, inelul central, o distanță lungă, două inele și o miză.
 • Imaginea intitulată Configurați pasul 30 de crochet
  15
  Întoarceți-vă la inelul central și mergeți în diagonală spre sud-est pentru a localiza inelul următor. La miza centrală, priviți spre linia de două inele și o miză pe care tocmai ați plasat-o și apoi rotiți 45 ° spre stânga și mergeți de-a lungul capătului estic al câmpului. Opriți când miza centrală și cel mai apropiat inel sudic sunt la aceeași distanță de dvs. și sunteți la câțiva pași de la capătul de est al câmpului. Plasați un nou inel în această locație.
 • Într-un câmp de dimensiune completă, acest cerc ar trebui să fie de 1,8 m (6 ft) de la capătul de est al câmpului.
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Pasul 31
  16
  Așezați ultimele trei semnale prin plimbare în celelalte direcții în diagonală. Reveniți la inelul central și găsiți locația ultimelor trei inele trecând la sud-vest, nord-vest și nord-est la un unghi de 45 °. Încercați să mergeți la același unghi și la aceeași distanță de fiecare dată. Ar trebui să aveți 4 inele într-un model pătrat, fiecare colț lângă un capăt vest sau est al câmpului.
 • Metoda 3
  Aflați elementele de bază ale crochetului

  Imaginea intitulată Configurați Croquet Step 32
  1
  Împărțiți oamenii în echipe sau jucați individual. Bilele de crochet sunt de obicei codate cu culori, astfel încât să puteți identifica care dintre ele. Împărțiți oamenii în două echipe, astfel încât fiecare echipă să aibă două sau trei bile sau fiecare jucător să folosească propria minge.
  • De obicei, o echipă joacă cu bile albastre și negre (și verde, dacă există), în timp ce cealaltă echipă joacă cu bile roșii și galbene (și portocalii).
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Step 33
  2
  Plasați prima minge la jumătate, la câțiva pași de cercul de pornire. Într-un joc de croquet cu 9 inele, puneți-l la jumătatea distanței dintre miza sudică și cel mai apropiat inel. Într-un joc de crochet cu 6 inele, plasați mingea la câțiva pași între inelul sud-vest și capătul sudic. Acesta este punctul în care fiecare minge va fi plasată pe rând, una câte una. Nu plasați următoarea minge până când nu a lovit-o pe cea precedentă.
 • Nu contează dacă ați uitat care este sfârșitul de sud. Alegeți o miză și decideți că aceasta este miza sudică.
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Step 34
  3
  Ia rândul său, lovind bilele cu un ciocan. Folosiți partea dreaptă a ciocanului de lemn pentru a lovi cu fermitate mingea și a o trimite să se rotească prin gazon. Bilele sunt lovite în această ordine: albastru, roșu, negru, galben, verde, portocaliu. În general, aveți doar un accident vascular cerebral pe rând (dar continuați să citiți) și nu puteți lovi o minge cu pachetul dacă nu aparține echipei dvs., deci jucătorii trebuie să se rotească și să alterneze între cele două echipe.
 • Rețineți că puteți alege cine merge mai întâi prin aruncarea unei monede sau cu un concurs de țintire lovind bilele spre o țintă. Dacă, de exemplu, jucătorul verde merge mai întâi, jocul continuă cu ordinea listei precedente: verde, portocaliu, albastru, roșu, negru, galben și apoi atingând din nou verde.
 • Imaginea intitulă Configurați Croquet Step 35
  4
  Încercați să loviți mingea prin inele. Obiectivul jocului este de a face toate bilele echipei tale să treacă prin cercuri într-o anumită ordine și în direcția cea bună prin acel cerc. Poate doriți să utilizați cârpe colorate sau cleme de hârtie de aceeași culoare pentru a păstra o înregistrare a inelului pe care îl jucați în continuare.
 • Într-un joc crocat cu 6 inele, ordinul este: spre nord, prin cele două inele către vest, spre sud prin cele două inele spre est, către nord prin cele două inele centrale.
 • Într-un joc cu croșete cu 9 găuri, ordinul este: la nord prin cele două inele spre sud și apoi prin zig-zag spre nord prin inele spre est și centru, spre nord prin cele două Hoops spre nord, a lovit miza la nord și apoi continuă în același model la sud. Folosește cercuri spre vest, în loc de cercuri spre est, când se întorc la sud. Se termină prin lovirea mizei spre sud.
 • Imaginea intitulă Configurați Step Croquet Step 36
  5
  Câștiga o lovitură suplimentară printr-un inel (opțional). Această regulă este opțională și poate să nu fie distractivă dacă unii jucători sunt mult mai buni decât alții. De fiecare dată când atingi o minge printr-un băț în direcția corectă, poți trage din nou. Nu există nicio limită pentru numărul de fotografii suplimentare pe care le puteți câștiga într-un rând.
 • Imaginea intitulată Configurați Croquet Step 37
  6
  Câștigă două fotografii suplimentare dacă atingi bilele oponenților (opțional). Jucătorii trebuie să decidă dacă doresc un joc care implică mai multă interferență și concurență directă, caz în care pot folosi această regulă. Dacă reușești să atingi mingea cu adversarul tău, câștigi două fotografii suplimentare. Țineți cont de faptul că nu puteți lovi bilele adversarului cu ciocanul dvs., ci doar să le urmăriți cu propriile dvs. mingi.
 • Imaginea intitulată Configurați pasul 38 de crochet
  7
  Investigați reguli și variații suplimentare dacă aceștia decid să joace mai mult. Pentru un joc casual, aceasta este tot ce aveți nevoie pentru a juca. Dacă cineva face o greșeală, încercați să returnați bilele în locația în care se aflau și să continuați să jucați. Există mai multe reguli și variații în crochete, de la penalizări ale turneelor ​​oficiale până la diferite erori la bile speciale, cu abilitatea de a elimina bilele adversarilor tăi din joc. Căutați-le sau găsiți un ghid oficial pentru turneul dvs. regional dacă jocul vă excitează și doriți să aflați mai multe!
 • sfaturi

  • Partea scurtă a câmpului cel mai apropiat de inelul inițial se numește capătul sudic, iar partea scurtă opusă se numește capătul nordic. Indiferent de direcția în care este amplasat câmpul în funcție de busolă, aceasta este terminologia standard care face ușor referirea la porțiunile câmpului de crochetă.
  • Există multe variații la acest joc clasic. Chiar și Federația Mondială de Crochet organizează turnee cu mai multe reguli diferite și chiar mai multe variante se joacă în locurile de joacă.

  avertismente

  • Folosirea unui câmp de dimensiune completă va face jocul mult mai dificil și mai lent. Sunt recomandate câmpuri mai mici, cu excepția cazului în care peluza este bine tăiată și la nivel.

  Lucruri de care ai nevoie

  dispoziție:

  • Curele sau bastoane de crochet (6 sau 9)
  • Crochete (1 pentru un set de crochete de 6 inele, 2 pentru un set de 9 inele)
  • Măsură de bandă
  • Steaguri pentru limite sau mize suplimentare (4)
  • Rope (opțional)

  Pentru a juca acest joc:

  • Dulapuri de crochete (cel puțin 1)
  • Set de bile colorate de crocket
  • Clipsuri sau umerase pentru haine colorate (opțional)
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum de a închide o țesătură de croșetatCum de a închide o țesătură de croșetat
  Cum se rotește croșetat tricotatCum se rotește croșetat tricotat
  Cómo hacer el medio punto altoCómo hacer el medio punto alto
  Cum de a face simplu croșetatCum de a face simplu croșetat
  Cum să jonglezi cu patru bileCum să jonglezi cu patru bile
  Cum de a face o inimă croșetatăCum de a face o inimă croșetată
  Cum se face o pălărie de croșetatCum se face o pălărie de croșetat
  Cum să faci o țesătură deschisă cu croșetatCum să faci o țesătură deschisă cu croșetat
  Cómo hacer una pulsera clásica cola de pez con gomitas utilizando un telar arcoírisCómo hacer una pulsera clásica cola de pez con gomitas utilizando un telar arcoíris
  Cum se joacă piscina de protecțieCum se joacă piscina de protecție
  » » Cum să organizezi un câmp de crochete

  © 2011—2020 ertare.com