Cum să măsurați o distanță într-o linie dreaptă utilizând o hartă topografică

Un plan topografic este un plan bidimensional care reprezintă o zonă tridimensională care utilizează linii de contur pentru a indica înălțimea suprafeței pământului. Măsura principală a distanței pe o hartă topografică, sau orice plan este într-o linie dreaptă, ceea ce indică o cale dreaptă ca o pasăre departe. Această măsură este luată înainte de calcularea pantei terenului sau a altor elemente care pot influența distanța totală a unei căi. Aflați cum să măsurați corect această distanță de bază într-o linie dreaptă.

pași

Metoda 1
Găsiți distanța utilizând scala grafică

Imaginea intitulată
1
Puneți o foaie de hârtie în avion și marcați-o. Așezați marginea dreaptă a unei foi de hârtie pe plan. Aliniind latura cu primul punct ( „punctul A“) și al doilea punct ( „punctul B“), dintre care doresc să măsoare distanța dintre ele, apoi marchează pozițiile de pe foaie.
 • Asigurați-vă că foaia de hârtie este suficient de lungă pentru a face ambele marcaje. Rețineți că această metodă de măsurare folosind o scală grafic funcționează cel mai bine cu distanțele în liniile scurte.
 • Țineți marginea foii ferm pe plan și asigurați-vă că marcați cât mai precis posibil locul unde foaia este aliniată cu cele două puncte.
 • Imaginea intitulată Măsurați o distanță dreaptă utilizând o hartă a hărții Pasul 2
  2
  Luați măsura la scala grafică. Identificați scala grafică în harta topografică, care este de obicei în partea stângă jos. Poziționați foaia de hârtie cu cele două semne de pe scala graficului pentru a începe citirea distanței indicate. Utilizați această metodă dacă între semne există o distanță scurtă care se potrivește cu ușurință în cadrul graficului dat.
 • Mai întâi observați raportul reprezentat în scala grafică. Acest raport indică faptul că o unitate de măsură în plan este egală cu un anumit număr de unități în sol. De exemplu, o hartă topografică comună poate avea o scară de la 1: 100 000, unde 1 centimetru este egal cu 1 kilómetro- scara 1: 160934, în cazul în care un centimetru este egal cu 1 milla- sau 1:24 scală 000, unde 1 centimetru este de 0,24 mile.
 • Trebuie notat faptul că la scara grafică există de obicei o scală primară, care prezintă unități întregi care cresc de la punctul 0, de la stânga la dreapta. Există, de asemenea, o scară de extindere, care prezintă fracții ale unei unități care cresc din punctul 0, de la dreapta la stânga.
 • Imaginea intitulată Măsurați o distanță dreaptă utilizând harta Topo Pasul 3
  3
  Interpretați cea mai mare parte a distanței folosind scara primară. Aliniați marcajul din partea dreaptă a marginii foii cu un număr întreg pe scala primară a scalei graficului. Marcajul din stânga trebuie să cadă undeva în scara extensiei.
 • Locul în care aliniați marcajul din dreapta pe scara primară va depinde de cât de mult trebuie să îl mutați astfel încât marcajul din stânga să cadă pe scala extensiei. Păstrați marca dreaptă plasată pe un număr întreg.
 • Numărul întreg pe care este poziționat marcajul drept va indica faptul că distanța de la sol este de cel puțin câțiva metri, kilometri sau mile, după cum indică scara pentru acest număr. Veți găsi restul distanței mai precis cu scara de extensie.
 • Imaginea intitulată Măsurați o distanță dreaptă utilizând harta Topo Pasul 4
  4
  Citiți scala extensiei pentru numerele mai mici. Determinați restul măsurătorilor în numere mai mici utilizând scala de prelungire a scalei grafice. Locul unde scade semnul va indica care zecime dintr-o unitate întreagă ar trebui să fie adăugată la dimensiunea totală.
 • Segmentele de pe scala extensiei sunt, de obicei, mici dreptunghiuri care sunt arătate alternativ și umbrite, astfel încât citirea este mai ușoară. De asemenea, puteți realiza o estimare brută în numere mai mici prin împărțirea vizuală a fiecărui dreptunghi în zecimi și văzând unde marca se încadrează în dreptunghi.
 • De exemplu, pe o scară grafică, unde 1000 de metri sunt reprezentate de un centimetru: Dacă marca dreaptă este aliniată cu cel de-al treilea dreptunghi, veți avea cel puțin 3000 de metri în măsurarea dvs. Dacă marcajul din stânga cade pe dreptunghiul scalei de extensie care indică 900 de metri, veți avea încă 900 de metri în măsură. Dacă marcajul din stânga cade drept în mijlocul dreptunghiului de 900 de metri, puteți diviza vizual dreptunghiul în zecimi de un metru și veți avea încă 50 de metri. Apoi, măsura totală ar fi de 3950 de metri.
 • Metoda 2
  Găsiți distanța utilizând scara numerică

  Imaginea intitulată Măsurați o distanță dreaptă utilizând o hartă a hărții Pasul 5
  1
  Marcați marginea unei coli de hârtie. Așezați marginea dreaptă a unei foi de hârtie pe planul de sub cele două puncte pe care doriți să le cunoașteți distanța dintre ele. Marcați marginea foii pentru a indica "punctul A" și altul pentru a indica "punctul B".
  • Țineți foaia de hârtie ferm și cu atenție peste cele două puncte, astfel încât să puteți face punctele cât mai exact posibil.
  • Dacă doriți, puteți utiliza o riglă sau o bandă direct pe plan și scrieți măsurarea cu cea mai mică fracțiune posibilă dintr-o unitate.
 • Imaginea intitulată Măsurați o distanță dreaptă utilizând harta Topo Pasul 6


  2
  Măsurați distanța cu o riglă. Plasați o riglă sau o bandă pe foaia de hârtie care conține cele două mărci și scrieți distanța dintre ele. Utilizați această metodă atunci când distanța este prea mare pentru scala grafică furnizată în plan sau când doriți să găsiți o măsurătoare precisă folosind numere.
 • Dacă aveți de gând să măsoare în centimetri, găsiți distanța până la cel mai apropiat milimetru. Dacă intenționați să utilizați inci, găsiți distanța până la cea mai apropiată optime a unui centimetru.
 • Observați scara furnizată în partea inferioară a planului. Ar trebui să prezinte un raport și o scală grafică în centimetri și inci, astfel încât să puteți alege ce unitate să utilizați pentru a măsura. Dacă un tip de unitate este egal cu un număr întreg, cum ar fi 1 centimetru = 1 mile, poate fi necesar să alegeți acea unitate pentru a putea măsura mai ușor.
 • Imaginea intitulată Măsurați o distanță dreaptă de linie utilizând o hartă a hărții Pasul 7
  3
  Calculați distanța efectivă utilizând măsura obținută. Utilizați scala numerică sau raportul planului pentru a afla distanța reală în funcție de măsurarea planului. Înmulțiți distanța măsurată cu numărul scării.
 • De exemplu, pentru o hartă cu scara 1:10 000: Dacă ați măsurat 10 de centimetri de marca de la punctul A la punctul B marca, trebuie să vă înmulțiți 10 cu 10 000, rezultatul este de 100 000 de centimetri, distanța reală solul de la punctul A la punctul B.
 • Apoi puteți converti numărul la o distanță mai relevantă. De exemplu, 100 000 de centimetri este egal cu un kilometru, care este de aproximativ 0,62 mile.
 • Metoda 3
  Luați măsuri suplimentare

  Imaginea intitulată Măsurați o distanță dreaptă utilizând o hartă Topo Pasul 8
  1
  Măsurați o distanță prea lungă pentru o scală grafică. Determinați dacă distanța dintre cele două semne este prea lungă pentru a se potrivi cu numerele de pe scala grafică. În acest caz, puteți efectua mai multe măsurători cu scala grafică pentru a obține totalul sau pentru a utiliza o riglă sau o măsurătoare de bandă.
  • Pentru a utiliza scala de grafic pentru o măsură mai mare, plasați nota dreaptă pe numărul cel mai îndepărtat de scala primară. Faceți un alt marcaj pe foaia de hârtie unde scala de extensie se termină în stânga și indică distanța. Utilizați această notă nouă ca marcaj drept și măsurați folosind scala de grafic într-un mod normal. Adăugați această măsură la numărul anterior pentru a obține distanța totală.
  • Dacă intenționați să măsurați distanța dintre mărcile sau cele două puncte dintr-un plan folosind o regulă care nu este suficient de lungă, utilizați o măsurătoare pentru a acoperi mai mult.
 • Imaginea intitulată
  2
  Măsurați o linie curbată cu segmente de linie dreaptă. Determinați dacă ruta pe care doriți să o măsurați are mai multe puncte sau forma unei curbe în loc de o linie dreaptă. În acest caz, efectuați măsurătorile de mai multe linii drepte și adăugați-le.
 • Utilizați o foaie de hârtie cu marginile drepte, ca în etapele anterioare, pentru a marca distanța în plan. În loc să marcați direct pozițiile de la punctul A la punctul B, măsurați mai multe linii drepte de-a lungul traseului curbat și adăugați-le. Sau avansați rotind foaia de hârtie de la marca anterioară pentru a face o serie de mărci drepte și apoi măsurați de la primul la ultimul în scala graficului.
 • Pentru o precizie mai mare, măsurați un număr mai mare de linii drepte mici de-a lungul unui traseu curbat.
 • Imaginea intitulată Măsurați distanța liniară dreaptă utilizând o hartă a hărții Pasul 10
  3
  Calculați distanța până la un punct din afara planului. Stabilește dacă planul indică distanța de la una dintre margini la o altă destinație populară care nu este afișată (cum ar fi un oraș, o autostradă sau o intersecție). Adăugați această distanță la o măsură în linie dreaptă de la celălalt punct până la marginea planului.
 • Mai întâi, măsurați distanța dintre punctul A și marginea planului utilizând o bucată de hârtie cu marginile drepte sau o riglă, ca în etapele anterioare. Apoi, adăugați distanța până la oraș sau autostradă furnizată în informațiile marginale ale planului pentru a obține distanța totală.
 • Asigurați-vă că unitățile de măsură sunt egale înainte de a adăuga cele două distanțe.
 • avertismente

  • Nu se recomandă de obicei distanțele într-o linie dreaptă pentru a determina calea unei ieșiri, deoarece acestea nu iau în considerare schimbările de altitudine sau un alt element geologic. Distanța traseului dvs. de călătorie ar putea fi mai mare decât distanța de la sol găsită prin măsurarea liniei drepte.

  Lucruri de care ai nevoie

  • o hartă topografică
  • o foaie de hârtie cu marginile drepte
  • un creion sau un stilou
  • o riglă sau o bandă (opțional)
  • un calculator (opțional)
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum puteți măsura distanțele în Google MapsCum puteți măsura distanțele în Google Maps
  Cum să atragă în perspectivă două puncteCum să atragă în perspectivă două puncte
  Cum de a desena mobilier în 3DCum de a desena mobilier în 3D
  Cum de a desena o steaCum de a desena o stea
  Cum să îndoiți o foaie de aluminiu la un unghi de 90 de gradeCum să îndoiți o foaie de aluminiu la un unghi de 90 de grade
  Cum să măsurați o înălțimeCum să măsurați o înălțime
  Cum se calculează panta unui acoperișCum se calculează panta unui acoperiș
  Cum să citiți o hartăCum să citiți o hartă
  Cum se calculează centrul de greutateCum se calculează centrul de greutate
  Cum se calculează panta unei linii utilizând două puncteCum se calculează panta unei linii utilizând două puncte
  » » Cum să măsurați o distanță într-o linie dreaptă utilizând o hartă topografică

  © 2011—2020 ertare.com