Cum să ierți

Iertarea este ceva ce trebuie creat. Dacă se face într-un mod considerat și eficient, acesta vă va transforma modul de gândire, senzație și viață. Rezolvarea provocării cu o atitudine pozitivă vă va motiva să vă confruntați cu aceasta. Prin luarea de măsuri, schimbarea gândirii, modificarea emoțiilor și căutarea de îndrumare dintr-o varietate de surse valoroase, veți ști cum să iertați pe alții și pe voi înșivă.

pași

Metoda 1
Adoptarea măsurilor

Omul-Oferă-cadou-la-Woman.jpg" class ="imagine lightbox">
Imaginea intitulată Omul dă cadou femeii.jpg
1
Încearcă să te referi la oameni. Pe măsură ce viața devine ocupată, este dificil să mențină contactul cu prietenii. Când apare un conflict care separă oamenii, această conexiune devine și mai complicată pentru salvare. Dacă doriți să iertați pe cineva, faceți primul pas în acest proces prin contactarea cu persoana respectivă. Acest act vă va ajuta să vă simțiți mai deschisi și optimizați.
 • Este întotdeauna dificil să faci primul pas și uneori trebuie să-ți dai un impuls. Doar spuneți "Iată-ne" și ridicați telefonul pentru a comunica cu persoana în cauză.
 • Omul-si-Îngrijorat-Woman.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine intitulată Man and Worried Woman.jpg
  2
  Cere-i să te asculte. Indiferent dacă decideți să vă întâlniți față în față cu persoana respectivă sau să comunicați prin telefon sau cu un dispozitiv electronic, obiectivul rămâne același: cereți-vă să vă exprimați gândurile și sentimentele legate de conflict.
 • Asigurați-vă că veți fi, de asemenea, deschisi și dispuși să ascultați ceea ce au de spus. Acest lucru vă va permite să vă simțiți mai deschisi cu privire la discuțiile viitoare.
 • Dacă persoana refuză să se întâlnească cu dvs., nu disperați. Există lucruri pe care le puteți face pentru a căuta iertare, indiferent dacă persoana este dispusă sau nu. Actul de iertare este conceput pentru a vă ajuta în cele din urmă. De exemplu, utilizați un mediu scris în loc să faceți contact direct pentru a vă exprima sentimentele și gândurile despre persoana respectivă. Scrierea unui jurnal vă va ajuta să vă procesați sentimentele și să fiți o metodă eficientă.
 • Scrierea unui jurnal vă poate ajuta să vă reduceți nivelul de anxietate și stres, deoarece este o ieșire sănătoasă pentru emoții confuze sau copleșitoare.
 • Femeia-Audiții-to-Man.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Femeie asculta la Man.jpg
  3
  Discutați problema Există câteva discuții în viață care sunt mai complicate decât altele. Dacă apare un conflict și se dezvoltă sentimente negative, este dificil să începeți conversația. Scopul ar fi să structurați conversația și să o îndrumați spre o rezoluție pașnică pentru a face față durerii și dezamăgirii pe care o simțiți.
 • În primul rând, mulțumesc persoanei pentru întâlnirea cu dvs.
 • În al doilea rând, spuneți-i că scopul dvs. este ca ambii să ascultați partea lor din poveste și să găsiți o soluție pașnică, astfel încât ambii să poată avansa.
 • În al treilea rând, oferă detalii despre povestea dvs., printre care modul dvs. de a vă simți și gândurile.
 • În al patrulea rând, întreabă persoana dacă există altceva ce se poate clarifica înainte de a vă oferi detaliile versiunii sale despre poveste.
 • În al cincilea rând, puneți întrebări care vă oferă informațiile necesare pentru a vă înțelege intențiile, motivațiile, gândurile și sentimentele.
 • Transgen-Guy-Talking.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea intitulată Transgender Guy Talking.jpg
  4
  Cereți-mi scuze pentru contribuția dvs. Majoritatea conflictelor implică o neînțelegere sau o concepție greșită despre ceea ce a spus sau a făcut cineva. Există lucruri pe care trebuie să le faceți pentru a reduce tensiunea în situație. Asumarea responsabilității pentru rolul dvs. este un act care încurajează comunicarea deschisă pe care o doriți și este necesară pentru a ajunge la o soluție.
 • Pașnică-Professor.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea intitulată Peaceful Professor.jpg
  5
  Acceptați scuzele. Dacă ați discutat situația și persoana a cerut o scuză sinceră, acceptați-o. Chiar și atunci când trebuie să vă forțați să spuneți cuvintele "Vă accept scuzele", acesta este un pas mare care vă va permite să vă creați o noțiune de iertare.
 • Acceptarea scuzei poate fi complicată. Dacă încerci să ierți pe cineva, poți să spui: "Îți accept scuzele și voi încerca să te iert, dar va dura ceva timp".
 • Cel mai bun-Friends-Playing-Video-Game.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea intitulată
  6
  Arătați-vă dorința de a continua. Dacă trebuie sau doriți să mențineți o relație cu această persoană, comportamentele dvs. trebuie să demonstreze că sunteți gravă. Relația ta se va îmbunătăți atunci când vei depăși procesul de iertare. Aceasta include actul de a nu păstra răzvrătiri sau de a aduce trecutul. Aceasta include, de asemenea, dorința de a râde și de a menține bucuria de a fi aproape de această persoană. Depășirea unui conflict este un act de mare ușurare. Lasă-te să-ți motivezi acțiunile pentru a deveni imparțial și hotărât.
 • Pe masura ce trece timpul si progresati, puteti observa ca inca permiteti sentimentelor de tradare sa afecteze modul in care tratezi persoana. Poate că se întâmplă în timpul celor mai aprinse discuții. Este posibil să nu vă procesați sentimentele rănite și trebuie să lucrați în continuare. Aceasta este o reacție normală și o puteți trata vorbind despre sentimentele dvs. cu persoana implicată sau chiar cu altcineva.
 • Metoda 2
  Modificați gândurile și emoțiile

  Femeia-si-schizofrenic-Fata-Sitting.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Femeie și femeie autistică Sitting.jpg
  1
  Practica empatie și compasiune. Este posibil să înveți atât empatia, cât și compasiunea. Ca și în cazul oricăror noi calificări, trebuie să practici. Dacă poți trata oamenii așa cum ți-ar place să fii tratat, vei avansa mai mult de jumătate din drum.
  • Folosiți ocazia de a practica compasiunea atunci când vă aflați într-un mediu public. Dacă vedeți că cineva are probleme când intră într-o ușă de magazin, grăbește-te și deschide-o. Dacă vezi că cineva are o zi proastă, zâmbește și salută. Obiectivul dvs. va fi să permiteți altora să simtă impactul faptelor voastre bune.
  • Extindeți-vă empatia atunci când vorbiți și, mai ales, Ascultați oameni care se află în afara cercului dvs. social. Încercați să faceți o conversație cu un străin o dată pe săptămână. Mergeți dincolo de o mică discuție și încercați să întrebați (într-un mod respectuos) despre viața și experiențele voastre. Acest lucru vă va extinde perspectiva asupra lumii și vă va ajuta să înțelegeți mai bine ceilalți.
 • Spune Guy-evreo-Reject" class ="imagine lightbox">
  Imagine intitulată Evreiești Guy spune nr.jpg
  2
  Părăsiți-vă sentimentele negative. Frica, nesiguranța și incapacitatea de a comunica sunt stimulul multor comportamente dureroase. Unii oameni nu înțeleg motivul pentru care acționează într-un anumit mod, deoarece nu au explorat lucrările mai profunde ale propriului comportament. Acest lucru nu scuză acțiunile acestei persoane.
 • Trebuie să vă repetați că nu sunteți responsabili pentru a ajuta sau pentru a transforma această persoană într-o ființă umană complet dezvoltată. Dorați-vă bine și nu vă lăsați să vă oprească să vă mișcați înainte și să iertați.
 • Faceți un efort să înțelegeți ce sa întâmplat și motivul pentru care persoana a acționat așa cum a făcut. Puteți să o faceți, discutați problema cu ea sau cu cineva în care aveți încredere. De asemenea, uitați-vă pe Internet sau mergeți la o bibliotecă sau la o bibliotecă pentru a afla despre acest subiect. Informația este putere și învățarea cauzelor care stau la baza comportamentului uman este interesantă.
 • Fata-Points-in-Confusion.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea titlului Girl Points in Confusion.jpg
  3
  Întrebați și schimbați-vă perspectiva. Probabil ați avut credințe puternice despre o situație în care cineva vă rănește. În multe situații, perspectiva unei persoane este strâmbă și este necesară recuperarea unei stări echilibrate. Este important să păstrați lucrurile în perspectivă, mai ales dacă vă dăunează.
 • De exemplu, dacă conflictul îți ocupă în mod regulat gândurile, atunci înseamnă că acoperă o mare parte din timpul tău. Întrebați-vă întrebări cum ar fi: "În comparație cu o situație de viață sau de moarte, este această problemă într-adevăr atât de mare?" "Este oare această problemă să merite să-mi ocup tot timpul, ceea ce fură momentul în care aș putea să-mi petrec o viață? . Gândiți-vă la răspunsurile dvs. și luați o decizie de a vă modifica perspectiva fără a permite conflictului să vă consume.
 • Probabil evitați să participați la situații sociale cu oameni care vă plac pentru că nu doriți să vedeți pe cineva care v-a trădat sau vă rănit. Această perspectivă interferează cu relația dvs. cu oamenii care vă plac, ceea ce duce la o experiență pozitivă. Fiți curajoși și acceptați invitații de la dvs. Nu este necesar să discutați cu persoana în cauză în timp ce vă întâlniți cu toată lumea, dar, dacă acestea trec, să fie politicoși și să nu se mai implice în discuții prelungite.
 • Omul-Relaxes.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea intitulată Man Relaxes.jpg
  4
  Schimbați-vă gândurile de resentimente și le transformați în recunoștință. Este adevărat că resentimentul te face rău doar pentru că tu ești cel care are sentimente negative pentru cealaltă persoană. Dacă doriți să vă luptați cu sentimentele resentimentelor, schimbați-le cu sentimente de recunoștință. Sumele mai mari de recunoștință pe care le aveți vor reduce sentimentele resentimentelor. Răsplata dvs. va fi o îmbunătățire a dispoziției dvs., lucru pe care alții probabil îl vor aprecia. Întrebați-vă următoarele întrebări pentru a vă putea modifica gândurile și pentru a vă face mai puțin resentimente:
 • Cum mă simt atunci când mă gândesc la această persoană în mod negativ?
 • Vreau să mă rănesc?
 • Pot răni această persoană numai cu gândurile mele?
 • Probabil răspunsurile dvs. au fost următoarele: rău, nu și nu. Utilizați răspunsurile pentru a forma un răspuns mai recunoscător, cum ar fi: "Mă merit să fiu sentimente pozitive, să mă ocup de mine în mod pozitiv și să rămân sigur de rău".
 • Femeia-gândire-despre-scriere-Something.jpg" class ="imagine lightbox">


  Imaginea intitulată Femeie Gândindu-se la scrierea lui Something.jpg
  5
  Faceți o listă a beneficiilor pe care le obțineți, scăpând de resentimente. Eliberează tot ceea ce te reprimă. Unii oameni învață să suporte resentimentele și rolul victimei și să îi permită să influențeze multe părți din viața lor. Acești oameni cred că sunt victime ale acțiunilor altora, chiar și atunci când dovezile indică altceva.
 • Întreabă-te dacă ești așa de persoană. Dacă răspunsul dvs. este afirmativ, atunci puteți dezactiva acest comportament.
 • Renunțarea la sentimentele legate de un conflict este de a identifica un sentiment negativ și apoi de a examina beneficiile pe care le-ați avea, dacă sunteți liber de ea. De exemplu, vă veți simți liberi, ușori, ușurați și capabili să vă concentrați asupra lucrurilor bune, să vă opriți să vă agitați de resentimente și să simțiți că viața voastră sa reîntors în cursul ei. Scopul este să vă arătăm printr-o cantitate covârșitoare de dovezi că viața ta va fi mai bună dacă lăsați lucrurile să curgă și să meargă mai departe.
 • Omul-Discuțiile-To-Friend.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea intitulată Man Talks To Friend.jpg
  6
  Nu încetați niciodată să încercați. Dacă încercați să lăsați ceva în urmă, dar continuați să vă subminați, probabil că trebuie să procesați mai multe sentimente în legătură cu această situație. Puteți face acest lucru vorbind cu un prieten de încredere sau cu un membru al familiei, atunci când scrieți sau faceți drumeții, pentru a vă exercita fizic emoțiile.
 • Dacă nu ați ajuns la un nivel de rezoluție în ceea ce privește chestiunea, poate fi enervant dacă cineva vă spune să o uitați. Luați o respirație adâncă și spuneți următoarele: "Încerc să o las să plece, dar încă nu reușesc."
 • Silly-Man-și-femeie-Baking.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Silly Man and Woman Baking.jpg
  7
  Faceți activități distractive Poți învăța să lași lucrurile să curgă, redescoperind partea ta jucăușă. Jocul vă permite să vă eliberați de gândurile negative pe care le aveți datorită unui conflict.
 • De exemplu, puteți merge la plajă și puteți zbura un zmeu. Pentru a face acest lucru, va trebui să acorde o atenție deosebită, iar lansarea și zborul vă vor oferi o idee despre realizare și distracție. De asemenea, va oferi o distragere excelentă care vă va permite să observați situația dintr-un punct de vedere diferit. Există ceva care se spune adesea: "Râsete este cel mai bun medicament". Jocul și râsul vă vor ajuta să rămâneți pozitivi și optimizați în situații dificile.
 • Programați ora în calendar pentru a juca și a vă distra, cel puțin o dată pe săptămână.
 • Excursionist-on-a-Mountain.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Hiker pe un munte.jpg
  8
  Împrăștiați-vă furia. Nu este sănătoasă să rămâi într-o stare de furie și de supărare. Prelucrarea sentimentelor de furie prin activități fizice sau expresii artistice este o alternativă bună pentru a reduce furia, stresul și anxietatea. Este necesar să scapi de mânie pentru a ajunge la un sentiment de iertare.
 • Luați în considerare exploatarea, deplasarea sau ridicarea greutăților pentru a extinde energia pe care ați reprimat-o din cauza problemei. Exercitiile fizice va creste fluxul de sange si va creste nivelul de endorfine, ceea ce va creste simtul placerii si va reduce durerea.
 • Meditați singur sau într-un grup. Multe culturi au folosit meditația de secole pentru a depăși gândurile negative care ar putea provoca furie și, astfel, ar putea încuraja pozițiile pozitive.
 • Crearea unei lucrări de pictură, sculptură sau o lucrare digitală ar putea fi un lucru bun pentru a vă schimba orientarea către crearea unui element artistic care să vă permită să vă procesați furia.
 • Silly-Man-și-femeie-On-phone.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Silly Man and Woman On Phone.jpg
  9
  Cresteti increderea. Când lăsăm pe alții în viața noastră, suntem supuși unui risc. Aceiași oameni pot trăda împreună încrederea pe care au dezvoltat-o ​​împreună. De aceea, o parte fundamentală a iertei este să-i permiți pe cineva să vă recâștige încrederea.
 • Permiteți persoanei să vă arate că este demn de încredere, cinstit și sincer. Creați oportunități pentru a vă arăta toate acestea. Dacă dai un pic, ai putea primi multe recompense pozitive în schimb.
 • De exemplu, vă recomandăm să acceptați invitația dvs. pentru a merge la filme. Acest lucru vă va oferi ocazia de a ajunge la timp, să vă tratăți cu respect și să vă simțiți bine. Dacă nu sunteți dispuși să acceptați invitația lor, nu ați putea fi martori la eforturile lor sincere de a vă câștiga încrederea.
 • Dacă trădarea este legată de o minciună despre locul în care locuiți, sugerați-i să vă raporteze prin intermediul unui mesaj text sau prin telefon pentru a vă informa unde este.
 • Nu uitați să recunoașteți momentele când cineva face un efort pentru a-ți câștiga încrederea. Luați în considerare să îi spuneți că apreciați toate eforturile ei.
 • Pentru persoane cu handicap-Man-Writing.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea intitulată Disabled Man Writing.jpg
  10
  Apreciez experiențele de învățare. Oamenii și oportunitățile apar în viața voastră pentru a vă învăța ceva. Fiecare experiență ne pregătește să fim mai inteligenți și să fim mai în armonie cu ceea ce dorim de la viață. Putem învăța la fel de mult din bine ca și din cel rău.
 • Stați jos și faceți o listă a lucrurilor pe care le-ați învățat din situația pe care o prelucrați. Poate ați învățat să nu aprobați un împrumut unui prieten care are o istorie de obiceiuri financiare proaste. S-ar putea să fi învățat că unii ar prefera să participe la petreceri decât să plătească chiria sau acei colegi de cameră să fie detestabili și să distrugă orice șansă de a recupera un depozit de daune de la proprietarul proprietății.
 • Nu uitați să scrieți despre toate evenimentele pozitive care s-au întâmplat. Când suntem scufundați în toată durerea, este ușor să vedem aspectele negative, dar țineți minte că nici o situație nu este absolut rea. Este posibil să fi învățat să interviu potențialii colegi de cameră pentru a vă asigura că împărtășesc aceleași obiceiuri de studiu și abilități interne ca și dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să aveți o viață mai liniștită în viitor.
 • Metoda 3
  Căutați ajutor

  Femeia-cu-Bindi-Talks-to-Friend.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Femeie cu Bindi vorbește cu prietenul.jpg
  1
  Du-te la un terapeut. Dacă aveți dificultăți în a ierta pe cineva și acest lucru vă afectează negativ viața, este posibil să aveți timp să căutați ajutorul profesionist al unui consilier sau al unui terapeut. Terapiile orientate spre promovarea iertării au ajutat cu succes oamenii să depășească rănile trecutului și să obțină pacea și rezolvarea.
  • Adresați-vă medicului, prietenului dvs. relativ sau de încredere pentru o referință sau sugestie de la un specialist. Cu toate acestea, dacă nu este posibil să obțineți una, contactați departamentul local de sănătate mintală și solicitați unele alternative.
  • Dacă credeți că terapeutul dvs. nu este potrivit pentru dvs., căutați un altul. Toți terapeuții sunt diferiți și este esențial să căutați unul cu care vă simțiți confortabil.
  • Găsiți un terapeut care practică terapia cognitiv-comportamentală. Terapistul dvs. vă va ajuta să examinați și să eliminați modelele de gândire negativă pe care le-ați dezvoltat.
  • Luați în considerare posibilitatea de a cere sfatul spiritual. Mulți oameni găsesc confort prin ajutorul conducătorilor spirituali care îi pot îndruma spre iertare. Puterea rugăciunii a fost capabilă să vindece și să amelioreze cu succes sentimentele de vinovăție și rușine, factori care determină oamenii să caute iertare din diferite motive.
 • Transgen-Guy-Thinking.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea intitulată Transgender Guy Thinking.jpg
  2
  Stabiliți obiective pentru terapia dvs. Angajați-vă să vă modificați comportamentul. Atât în ​​psihoterapie cât și în fizioterapie, puteți profita de setarea obiectivelor. Participați la acest proces, permițându-vă să fiți deschisi și vulnerabili. Nu abandonați procesul doar pentru că devine dificil. Efortul dvs. va avea rezultate bune și vă va lăsa cu un sentiment de realizare sănătoasă.
 • Identificați obiectivele dvs. De exemplu, doriți să faceți pace cu o rudă care v-a trădat? Spuneți terapeutului că acesta este unul dintre obiectivele dvs.
 • Răsplătește-te când îți atingi scopul. Motivația ta va crește atunci când te răsplătești pentru realizările tale.
 • Modificați obiectivele în loc să renunțați.
 • Păstrați noi scopuri pentru a rămâne angajați în viață.
 • Fete-Go-to-the-beach.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Fete du-te la plajă.jpg
  3
  Îmbunătățiți sistemul de asistență. Înconjurați-vă cu oameni care vă interesează. Acestea includ familia, prietenii și colegii. Extindeți-vă orizonturile și întâlniți oameni noi pentru a crește cercul dvs. de sprijin. După ce ați învățat atât de mult prin procesul terapeutic, vă veți simți mai capabil și mai încrezător. Un sistem de suport bun vă va ajuta să reduceți stresul și chiar vă puteți îmbunătăți sistemul imunitar.
 • Explorarea intereselor dvs. vă poate încuraja să vă alăturați grupurilor care vă permit să întâlniți alte persoane și să experimentați situații noi.
 • Femeia-îmbrățișarea-Cat.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Femeie Hugging Cat.jpg
  4
  Iartă și acceptă. Problemele personale vă pot face să vă simțiți rău. Te-ai simțit vinovat de faptul că nu ai grijă de tine în situație sau că te-ai învinuit pe nedrept pentru ceea ce sa întâmplat. Puteți învăța să vă controlați vinovăția și rușinea, în loc să încercați să scăpați de aceste sentimente.
 • Dacă ați ales să vă supuneți terapiei cognitiv-comportamentale, va fi util să vă examinați gândurile și să dezvoltați noi și mai eficiente moduri de a gândi despre dumneavoastră.
 • sfaturi

  • Uneori, este util să ne gândim la felul în care alți oameni i-au iertat în circumstanțe incredibile. Cereți sprijinul prietenilor, precum și exemple care vă motivează să iertați.
  • Studiile au arătat că iertarea va depinde de faptul dacă o persoană crede că ar trebui să aibă o interacțiune cu infractorul. Puteți decide dacă trebuie să iertați o persoană.
  • Dacă aveți dispoziția, nu este niciodată prea târziu să găsiți un profesionist care să vă ajute să vă rezolvați problemele. Schimbarea nu este ușoară, dar este posibilă dacă sunteți dispus să faceți un efort și să găsiți modalități de a vă face față provocărilor.
  • Terapii licențiate sunt instruiți pentru a ajuta pe alții să gestioneze dificultățile care le afectează viața.
  • Acționând cu onestitate și sinceritate atunci când își cere scuze crește șansele unei persoane de a fi iertat.
  • Dacă ați participat la luptă militară și au asistat la acte care nu au fost în concordanță cu valorile tale morale, va fi benefic pentru a obține capacitatea de a te ierta prin intervenții terapeutice.
  • Investiți cele mai bune energii mentale (poate prima dimineață) în vizualizarea noii vieți pe care o doriți. Uită-te la tine în viitor ca pe cineva liber de această durere și suferință.

  avertismente

  • Iertarea este dificilă, dar viața cu ranchiuri este cu atât mai mare. Păstrarea zgomotelor reprimate poate fi foarte periculoasă și poate afecta oamenii în moduri pe care nu le-ați putea imagina.
  • Există unele boli mintale care interferează cu capacitatea unei persoane de a ierta. Este posibil ca un psihopat să nu aibă niciodată rușine sau vină pentru un atac, care sunt doi factori care motivează iertarea.
  • Eliberarea necondiționată nu se bazează pe nici un act sau o cerere a infractorului. Actul de iertare vizează eliberarea de furia, depresia și disperarea care vin din reprimarea unei plângeri.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să schimbi gândirea negativăCum să schimbi gândirea negativă
  Cum să te confrunți cu cineva care ți-a rănitCum să te confrunți cu cineva care ți-a rănit
  Cum să mențină o atitudine pozitivă în viațăCum să mențină o atitudine pozitivă în viață
  Cum să arate o atitudine pozitivăCum să arate o atitudine pozitivă
  Cum să ierți pe cinevaCum să ierți pe cineva
  Cum să te ierți după ce i-ai rănit pe cinevaCum să te ierți după ce i-ai rănit pe cineva
  Cum să accepți o scuzăCum să accepți o scuză
  Cum să înveți să ierțiCum să înveți să ierți
  Cum să nu mai criticați pe ceilalțiCum să nu mai criticați pe ceilalți
  Cum să nu mai gândiți la elCum să nu mai gândiți la el
  » » Cum să ierți

  © 2011—2020 ertare.com