Cum să uiți trecutul, să trăiești în prezent și să nu te gândești la viitor

Observarea cu trecutul sau concentrarea asupra viitorului vă poate face să pierdeți perspectiva vieții voastre actuale. Acest lucru poate face ca viața să treacă repede în fața dvs., fără a vă putea bucura de prezent. Dacă vă concentrați prea mult asupra evenimentelor sau traumelor din trecut sau vă îngrijorați de viitor, există unele metode pe care le puteți folosi pentru a învăța să trăiți în prezent.

pași

Metoda 1
Uitați de grijile trecute și viitoare

Imaginea intitulată
1
Exprimați-vă sentimentele despre trecut. Indiferent de evenimentul trecut pe care îl concentrați, este posibil să trebuiască să exprimați sentimentele pe care le-ați asociat cu evenimentul, fie bine sau rău, înainte de a merge mai departe. Ar putea exista experiențe dureroase în trecut, dar ar putea exista și amintiri bune. Exprimarea emoțiilor repetate, fie bune sau rele, vă poate ajuta să scăpați de trecut și să vă concentrați asupra prezentului.
 • Discutați cu un prieten, o rudă sau un consilier despre sentimentele voastre.
 • Scrieți sentimentele tale despre trecut. Puteți să vă păstrați un jurnal sau să scrieți o scrisoare cuiva care v-a rănit (nu-i trimiteți-le!).
 • Chiar dacă obsedați amintiri bune, acest lucru vă poate duce să pierdeți o legătură cu prezentul. Poate îți dai seama că faci fantezii despre trecut sau vrei ca lucrurile să fie la fel ca înainte, în loc să te concentrezi pe modalități de îmbunătățire a vieții tale actuale.
 • Imaginea intitulată
  2
  Iartă și uitați. Focalizarea pe cineva care e vina pentru durerile din trecut poate ruina prezentul. În loc de obsedat cu persoana care ți-a cauzat durere, iartă-o. Concentrați-vă pe evenimentele actuale și uitați vina sau durerea pe care o simțiți. Dacă există cineva din trecut care ți-a rănit, alege să ierți și să uiți. Observarea cu durere nu va face rău persoanei care te-a rănit și te va face să rămâi în trecut.
 • Dacă este necesar, scrieți o scrisoare persoanei respective sau discutați cu el despre acțiunile sale anterioare. Nu este necesar să trimiteți scrisoarea, dar scrierea acesteia vă va ajuta să nu mai dați vina pe trecut și să mergeți înainte în direcția prezentului și a fericirii voastre.
 • Imaginea intitulată
  3
  Concentrează-te pe lucruri fericite. Dacă exprimați sentimentele din trecut nu a fost utilă, concentrați-vă asupra lucrurilor fericite. Nu puteți schimba trecutul sau vă faceți griji cu privire la viitor, deci nu observați despre el. Gândiți-vă la lucrurile fericite care se întâmplă în prezent.
 • Dacă vă este greu să faceți acest lucru, stabiliți un punct de referință. De exemplu, imaginați-vă un loc fericit pe care credeți că vă conectează la viața curentă, cum ar fi locul dvs. preferat de citit în curtea din spate. Dacă vă gândiți prea mult la trecutul dvs. sau vă faceți griji în legătură cu viitorul, imaginați-vă momentele fericite pe care le aveți acum sau chiar imaginați-vă în acel loc mângâietor.
 • Imaginea intitulată
  4
  Blocați-vă amintirile. Dacă toate încercările nu au intrat în vigoare, încercați să blocați sau să vă retrageți amintirile. Acest lucru vă poate ajuta să depășiți amintirile rău cu suficient timp. În plus, aducerea acestor amintiri în spatele minții tale te va ajuta să simți mai puțin disconfort pentru ei. Vizualizați-vă prin împingerea grijilor din spatele unei uși și închiderea acesteia. Având o imagine mentală vă va ajuta, mai ales dacă amintirile sau grijile sunt puternice.
 • Studiile arată că reprimarea este o posibilă abilitate și că ea poate fi învățată pentru a scăpa de amintiri sau pentru a vă odihni de trecut. Cu cât o faceți mai mult, cu atât veți avea mai multă experiență. Ori de câte ori apar amintiri rele, mișcați-le în mod conștient spre spatele minții. Antrenează-te să uiți evenimentul și să faci un efort conștient pentru a-ți face mintea să o ignore.
 • Imaginea intitulată
  5
  Adresați-vă anxietatea cu privire la viitor. De fiecare dată când vă simțiți neliniștiți în legătură cu viitorul, amintiți-vă că puteți schimba doar ceea ce este în prezent și să vă concentrați asupra acestui lucru. Faceți o listă de lucruri pe care să vă puteți concentra asupra locurilor în care vă aflați în prezent. Gândiți-vă la cartea pe care o citiți, la fel cum se simte în Hawaii în acest moment al anului sau în orice alt scenariu pentru a vă menține mintea departe de viitor. Concentrați-vă pe ceea ce este posibil în loc de lucrurile pe care nu le puteți schimba.
 • Dacă întâmpinați dificultăți, faceți memento-uri fizice ale lucrurilor curente care vă plac și unde vă puteți concentra. Puneți o copie a cărții pe care o citiți cu dvs., imprimați o imagine a locului în care ați dori cel mai mult să vă petreceți timpul și să îl vedeți ori de câte ori aveți nevoie să faceți pasul pe pământ.
 • S-ar putea să aveți nevoie de puțină practică pentru a veni cu idei și exemple care să nu provoace îngrijorarea cu privire la evenimentele viitoare. Doar perseverezi și pe termen lung vei face bine.
 • Imaginea intitulată
  6
  Obțineți ajutor Dacă aceste metode nu au funcționat pentru dvs., ar trebui să căutați ajutor pentru a vă depăși trecutul, să vă faceți griji mai puțin despre viitor și să vă concentrați asupra prezentului. Căutați-vă profesioniștilor din domeniul sănătății mintale. Puteți cere recomandări de la medicul dumneavoastră, de la familie sau de la prieteni. Puteți vedea multe tipuri diferite de profesioniști în domeniul sănătății mintale, cum ar fi consilieri, terapeuți, psihologi și psihiatri. Acești profesioniști sunt instruiți pentru a sugera strategii de coping care ajută oamenii să fie mai productivi sau constructivi în viața de zi cu zi, concentrându-se pe prezent.
 • Nu-ți fie rușine să ceri ajutor. Sănătatea dvs. mintală este foarte importantă și nu trebuie să vă simțiți ciudat atunci când solicitați ajutor. Acest lucru este foarte comun și acești profesioniști sunt acolo pentru a vă ajuta.
 • Metoda 2
  Tratarea traumelor din trecut

  Imagine intitulată
  1
  Acceptați faptul că trauma nu este egală cu amintirile dureroase. Trauma provoacă efecte psihologice și fiziologice asemănătoare cu anxietatea și teama intensă până în prezent, deoarece un astfel de stat nu s-ar fi încheiat niciodată. Ratele de memorie produc emoții dureroase, cum ar fi tristețea și vina, dar ele nu vă modifică percepțiile în același mod ca și trauma acută.
  • Trebuie să abordăm trauma în forma noastră și, în general, va fi necesar să avem ajutor profesional.
  • Ocazional, simptomele unei traume pot dura ani până la apariție. Ați putea avea coșmaruri, gânduri deranjante, depresie, fobii, anxietate sau flashback-uri din cauza unui eveniment traumatic.
  • Vindecarea unei traume trecute poate fi un proces lent și este probabil dificil să nu mai gândiți la asta pentru o vreme. Rețineți că dacă încercați să continuați, lucrurile se vor îmbunătăți.
 • Imaginea intitulată
  2
  Solicitați asistență unui grup sau unui profesionist în domeniul sănătății mintale. Găsiți un consilier sau un program specializat în traume. Sunteți responsabil de recuperarea proprie și de modul în care va avea loc. Indiferent de tratamentul pe care îl alegeți, programul trebuie să vă ofere următoarele aspecte fundamentale:
 • Împuternicirea: recuperarea este o oportunitate pe care trebuie să o recâștigi. Deși este important să aveți un ghid, trebuie să fiți responsabil de recuperarea proprie. Dacă consilierul dvs. sugerează ceva care pare greșit sau nu sunteți gata să faceți acest lucru, nu este necesar.
 • Validare: experiența dvs. poate să fi fost redusă sau respinsă în ultimii ani. Grupul sau consilierul dvs. poate valida ceea ce vi sa întâmplat și modul în care trauma a influențat viața dumneavoastră.
 • Conexiune: trăirea unei traume poate fi extrem de izolatoare. Să vorbești cu ceilalți și să îți împărtășești povestea cu oamenii care te înțeleg te pot ajuta să te simți conectat din nou.
 • Imaginea intitulată


  3
  Folosește pe cineva în care ai încredere Vorbind despre ceea ce sa întâmplat este o parte importantă a recuperării. Alegeți pe cineva răbdător, bun și conștient că ceea ce vi sa întâmplat este serios. Cineva ale cărui răspunsuri sunt similare cu "Opriți-vă să gândiți la asta", "Iartă-i și uitați" sau "Nu-i așa de rău" el nu este o persoană potrivită cu care să poți vorbi.
 • Probabil că trebuie să vorbiți despre trauma dvs. de nenumărate ori - asigurați-vă că persoana cu care vorbiți înțelege că este ceva important. Exprimarea problemei dvs. o dată este bună, dar va fi necesar să continuăm să o menționăm și să vorbim despre ea.
 • Dacă nu aveți pe cineva în viața voastră, în care aveți încredere sau care este aproape de dvs., întoarceți-vă la cineva care vă place foarte mult. Invitați persoana respectivă să facă ceva distractiv și, dacă totul merge bine, invitați-o să facă altceva în viitor. Timpul petrecut cu această persoană vă poate ajuta să stabiliți o relație strânsă.
 • Rețineți că vorbirea despre trauma dvs. cu cineva vă poate determina să suferiți o traumă vicarială, în care simțiți simptomele traumatice în urma audierii povestii. Încercați să nu fiți ofensați dacă prietenul dvs. nu vă poate auzi povestea în fiecare zi. Familia și prietenii sunt un loc minunat pentru a începe, dar dacă aveți nevoie de mai mult sprijin, un consilier de traume expert va avea capacitatea de a evita traumele vicarioase.
 • Imaginea intitulată
  4
  Faceți o listă a modurilor în care puteți avea grijă de voi înșivă. Poate fi dificil să veniți cu modalități de a vă consola în timpul dificil. Faceți o listă a lucrurilor care vă fac să vă simțiți mai bine și publicați-o într-un loc vizibil pentru a putea fi ușor de văzut. Unele posibilități sunt următoarele:
 • Faceți ceva creativ, cum ar fi pictura, desenarea, prelucrarea lemnului, coaserea sau alte meserii.
 • Exercitarea. Nu este necesar să faceți exerciții fizice cu intensitate, deoarece este suficient să mergeți în apropiere. Puteți de asemenea să conduceți, să înotați, să jucați sport, să dansați, să faceți excursii sau orice altceva care vă mișcă corpul.
 • Joacă-te cu copiii familiei tale sau cu un animal de companie. A face acest lucru poate avea un efect foarte calmant, care vă poate face să vă simțiți mai bine.
 • Cântați în tăcere sau din partea de sus a plămânilor. Umpleți plămânii cu aer proaspăt și tonați melodiile preferate cu putere.
 • Purtați ceva care vă face să vă simțiți bine. Puneți tricoul preferat sau unele bijuterii pe care doriți să le purtați.
 • Metoda 3
  Fiți conștienți de prezent

  Imaginea intitulată
  1
  Fiți conștienți de împrejurimile dvs. Opriți viața în grabă și permiteți-vă să vă prindeți mintea în trecut. În schimb, asimilați totul în jurul vostru, indiferent dacă acestea sunt fapte ale naturii sau ale creațiilor umane. Faceți un efort conștient pentru a acorda atenție fiecărui aspect al vieții voastre actuale.
  • De exemplu, faceți o plimbare și observați totul în jurul vostru. Dacă vă aflați în aer liber, priviți copacii, pământul și întregul peisaj și simțiți aerul din piele. Dacă vă aflați în interior, acordați atenție culorii pereților, sunetului pe care îl auziți de la cei din acel loc sau felul în care simțiți podeaua situată la picioarele voastre. Acest lucru vă va ajuta să vă concentrați asupra prezentului și să fiți conștienți de mediul actual.
 • Imaginea intitulată
  2
  Scăzneste Adesea, oamenii își accelerează ritmul vieții ca și cum ar fi alergat de la un moment la altul. Încetați ritmul și bucurați-vă de tot ceea ce faceți, chiar dacă este plictisitor. De exemplu, acordați atenție acțiunilor dvs. de fiecare dată când mâncați o gustare. Puteți, de asemenea, să luați o mână de struguri și să le priviți conștient, respectând forma și dimensiunea lor. Apoi mâncați una și acordați atenție aromelor, bucurându-vă de râsul de dulceață în limba dumneavoastră și de susținerea pe care o dă fructul.
 • Este normal să nu vă simțiți entuziasmați de tot ceea ce vi se întâmplă zilnic. Dacă la locul de muncă aveți de-a face cu un proiect care nu vă place sau nu are o obligație pe care nu vă bucurați, nu există nici o problemă. În loc să o las să meargă repede, mă gândesc la ceea ce faci în fiecare zi și o experimentezi.
 • Imaginea intitulată
  3
  Modificați rutina Un mod în care puteți rămâne blocat în trecut, fără să știți că este vorba de a rămâne scufundată într-o rutină. Poate că faceți același lucru în același mod în fiecare zi sau în același timp în fiecare săptămână. În timp ce rutina dvs. poate fi plăcută, vă oferă un sentiment de a fi prins și vă face să uitați de prezent. În schimb, schimbați-vă rutina făcând o altă rută spre stația de autobuz sau mergând pe o stradă diferită pentru a lucra.
 • Chiar și modificările subtile vă pot ajuta să obțineți libertatea. Modificați ceea ce mâncați zilnic, includeți cuvinte noi în vocabular. Orice vă poate face să observați ceea ce faceți în mod regulat vă va ajuta să trăiți în prezent mai degrabă decât în ​​trecut sau în viitor.
 • Dacă nu doriți sau nu puteți schimba rutina dvs., fiți mai conștienți de acțiunile dvs. în timpul rutinei. Acordați atenție gustului fulgi de ovăz pe care îl mâncați în fiecare dimineață sau apariția arborelui pe care îl vedeți prin fereastră când vă îndreptați spre lucru.
 • Imaginea intitulată
  4
  Acordați atenție momentelor de calm. Aproape în fiecare zi există momente când probabil ar trebui să așteptați ceva. Ai putea fi în linie la supermarket sau în mașină așteptând ca lumina roșie să se schimbe. În aceste momente, rezistați nevoii de a vă uita la telefonul dvs. și, în schimb, să acordați atenție lucrurilor din jurul vostru. Fiți conștienți de mediul înconjurător, în loc să pierdeți timpul când vuiți cât de mult doriți ca linia să se scurteze sau dacă lumina roșie devine verde.
 • Acestea sunt momente excelente pentru a asimila lucrurile simple și mici din viața curentă. Evitați să folosiți telefonul pentru a petrece mai mult timp și, în schimb, uitați-vă la ceilalți oameni în linie sau la mașinile din jurul dvs. Zâmbiți la cineva sau începeți o conversație cu persoana din spatele dvs. în linie
 • Continuați să încercați lucrurile până când găsiți cea mai bună cale de a rămâne în prezent.
 • Imaginea intitulată
  5
  Lăsați un memento Dacă doriți să continuați să vă gândiți la prezent, mai ales la început, probabil că aveți nevoie de un memento. Rotiți-vă o frânghie pe încheietura mâinii, pictați un cui roz roz sau folosiți ceasul cu capul în jos. Permiteți ca acest obiect să servească drept memento.
 • De fiecare dată când vedeți acest memento, faceți câteva secunde pentru a vă concentra pe sunetele, mirosurile și atracțiile din jurul dvs. Evaluați-vă sentimentele și acțiunile pentru a vă concentra pe situația actuală, în loc să vă observați trecutul sau viitorul.
 • Imaginea intitulată
  6
  Concentrați-vă pe sarcina la îndemână. În loc să faci ceva mecanic, fă-ți timp să o faci bine. Rămâneți departe de sarcina de a scrie la școală, proiectul de lucru sau treburile de uz casnic. Lăsați-vă captivat până la punctul în care dispar gândurile trecutului și ale viitorului.
 • Acest lucru va fi mai ușor dacă nu faceți multe lucruri simultan. Sarcinile multiple vă pot determina să pierdeți atenția asupra a ceea ce faceți și să începeți să vă gândiți la alte lucruri, cum ar fi finalizarea sarcinilor sau trecerea la una diferită.
 • Încearcă să faci lucruri mai încet. Acest lucru vă va ajuta să vă concentrați atenția asupra acțiunilor prezente.
 • Imaginea intitulată
  7
  meditează. Una dintre cele mai bune modalități de a ne concentra asupra prezentului este prin meditație. Scopul acestei practici este de a pune deoparte orice altceva, inclusiv temerile tale despre trecut și viitor, pentru a te concentra asupra momentului exact în care meditezi.
 • Începeți să respirați adânc în timp ce vă concentrați asupra acțiunii. Puneți deoparte orice altceva în cap și concentrați-vă asupra sunetului respirației. În timp, totul va dispărea.
 • Practica completă a meditației necesită atât timp cât și practică. Nu renunta daca nu experimentati acel moment "Zen" imediat sau chiar dupa cateva luni. Continuați să practici și, pe termen lung, veți începe să profitați de avantajele meditației.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să se ocupe de un soț care a fost căsătorit anteriorCum să se ocupe de un soț care a fost căsătorit anterior
  Cum să accepți greșelile din trecutCum să accepți greșelile din trecut
  Cum să înveți să nu te întorci în trecutCum să înveți să nu te întorci în trecut
  Cum să începi o viață nouă având un trecut negativCum să începi o viață nouă având un trecut negativ
  Cum să obțineți pacea mințiiCum să obțineți pacea minții
  Cum să lăsăm în urmă trecutulCum să lăsăm în urmă trecutul
  Cum să nu mai gândiți prea multCum să nu mai gândiți prea mult
  Cum să renunți la durerile trecuteCum să renunți la durerile trecute
  Cum să dezvolți o gândire pozitivăCum să dezvolți o gândire pozitivă
  Cum să scapi de trecutCum să scapi de trecut
  » » Cum să uiți trecutul, să trăiești în prezent și să nu te gândești la viitor

  © 2011—2020 ertare.com