Cum să nu fii naiv

V-ați batjocorit niște oameni că sunteți foarte naivi? Ați fost victima unor înșelăciuni prin e-mail sau v-ați văzut înscris într-un serviciu discutabil deoarece ați fost prea amabili să refuzați să faceți acest lucru? De obicei, luați tot ceea ce oamenii vă spun literalmente? Dacă da, atunci trebuie să vă străduiți să nu fiți atât de naivi în orice moment. Deși a fi o persoană de încredere este o calitate bună, nu doriți să lăsați încrederea pe care o locuiți în alte persoane să vă pună într-o situație periculoasă. Dacă doriți să vă străduiți să fiți mai puțin naivi, atunci este important să ajungeți să gândiți într-un mod mai rațional și să vă străduiți să întrebați sursele dvs. de informații.

pași

Partea 1
Gândiți-vă într-un mod mai rațional

Imaginea intitulată
1
Nu vă grăbiți să luați decizii importante. Dacă doriți să vă străduiți să fiți mai puțin naivi, atunci trebuie să vă asigurați că nu vă grăbiți să luați o decizie importantă pe care ați putea-o regreta mai târziu. Dacă cineva vă spune că trebuie să luați o decizie imediat înainte de a avea timp să analizați situația în continuare, fie că este vorba despre un agent imobiliar sau despre un potențial angajat, atunci ar trebui să fii mai suspicios față de situație. Dacă luați o decizie pentru că vi sa spus că nu mai puteți avea un contract bun sau o mare oportunitate mai târziu, atunci este foarte probabil că este prea bine pentru a fi adevărat.
 • Amintiți-vă că oamenii care încearcă să te oblige să ia o decizie rapidă în loc de oferindu-vă timp pentru a lua o decizie informată tocmai pentru că, de obicei, nu vor să afle nimic din exterior astfel încât nu doresc să se predea conturi.
 • Nu acceptați ceva pentru care nu sunteți pregătit doar pentru că sunteți prea amabili să refuzați să o acceptați. Asigurați-vă că ați făcut temele și că vă simțiți încrezători în decizia luată înainte de a lua pasul mare sau probabil că veți fi naivi.
 • Imagine intitulată
  2
  Trebuie să fii mai sceptic. Deși este posibil să nu doriți să fiți complet sceptici doar pentru a nu fi naivi, dacă aveți tendința de a fi foarte nevinovați, atunci ar trebui să vă străduiți să fiți puțin mai rațional atunci când abordați o situație. Fie că fratele tău mai mare vă spun o poveste despre vecinul sau telemarketer încearcă să vă vândă o reducere la abonamentul de telefonie, ar trebui să depună eforturi pentru a menține garda și tu și persoana pe care sunt, dacă informațiile ar putea fi adevărate sau să ceri nr.
 • Desigur, acest lucru ar putea face ca unele situații sociale să fie puțin mai neplăcute decât ar fi dacă ați fi mulțumiți și în conformitate cu tot ceea ce spune persoana, dar acest lucru vă va împiedica să fiți naivi.
 • Ori de câte ori primiți informații noi, întrebați-vă cât de mult puteți avea încredere în acea sursă, cât de probabil este că este adevărat și ce contraargumente o persoană ar putea să o dea partidului opus.
 • Imagine intitulată
  3
  Faceți-i pe oameni să vă câștige încrederea. Nu este necesar să fiți complet neîncrezători doar pentru că doriți să fiți mai puțin naivi - cu toate acestea, dacă doriți cu adevărat să vă străduiți să nu fiți naivi, atunci nu puteți avea încredere în fiecare persoană care vă apropie. Mai intai trebuie sa cunoasteti oamenii si sa stabiliti o relatie cu ei, indiferent daca sunteti mai aproape de o fata de la locul de munca sau sunteti intalni cu o persoana noua. A face alții să vă arate că sunt de încredere în loc să creadă ceea ce spun ei la valoarea nominală este un semn al unui gând foarte rațional.
 • Oamenii naivi au adesea încredere în oricine oferă informații, mai ales dacă consideră că acea persoană este mai veche și mai sensibilă. Totuși, nu permiteți vârsta sau autoritatea unei persoane să vă influențeze, astfel încât să credeți că ceva nu este adevărat. Mai întâi, amintiți-vă că o persoană de orice vârstă trebuie să vă arate că este sau nu de încredere.
 • Dacă aveți încredere în cineva foarte repede, atunci cel mai probabil vă vor profita de avantajele dvs. și vă vor înșela să faceți ceva care nu este foarte bun pentru dvs.
 • Imagine cu denumirea Not Be Gullible Pasul 4
  4
  Nu trage concluzii rapide. Dacă nu doriți să fiți naivi, atunci nu trebuie să ajungeți la concluzii înainte de a acumula toate faptele. Dacă profesorul dvs. a pierdut o zi la școală, nu credeți că ați fost concediat doar pentru că asta spune cel mai bun prieten al tău. De vreme ce șeful tău a fost prea bun pentru tine săptămâna asta, nu presupui că vei fi promovat în curând. Asigurați-vă că aveți timp să colectați toate informațiile de care aveți nevoie înainte de a vă asuma ceva în grabă.
 • Oamenii naivi, uneori, nu doresc să ia timp pentru a afla dacă ceva este adevărat sau nu. Cu toate acestea, acesta este exact ceea ce trebuie să faceți dacă nu doriți să cădeți într-o capcană.
 • Imagine intitulată
  5
  Pleacă de la orice pare prea bun pentru a fi adevărat. Adevărul este că, dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil că nu este adevărat. Cu toate că Făt-Frumos care tocmai a întâlnit încerca să smulgă inima ta sau prietenul tău vă cere să investească într-o afacere care cu siguranta te va face bogat, ar trebui să ezitați întotdeauna înainte de a ajunge într-o situație care pare a face toate problemele dispar. Dacă simți că ai găsit cea mai bună ocazie în lume, atunci probabil că există o capcană.
 • Amintiți-vă adevărul care are fraza "Nimic nu este liber în această viață". Dacă ți-a fost oferită o oportunitate minunată, probabil că trebuie să faci ceva în schimb. Nimeni nu vrea să vă dea o sumă mare de bani, un cadou magnific sau o parte dintr-o proprietate, fără a mai dori nimic în schimb.
 • Întrebați-vă cum această oportunitate va beneficia cealaltă persoană. Dacă cineva vă dă un cec cadou, care ar fi motivul? Ar face acea persoană cu adevărat o bunătate?
 • Imaginea intitulată
  6
  Trebuie să știți că există ceva bun în a fi naiv. Deși este admirabil să ne străduim să fim mai puțin naivi, trebuie să știți că a fi naiv nu este așa de rău. De fapt, etologul Richard Dawkins susține că a fi naiv de fapt ne ajută să supraviețuim ca și copii. Este o ingeniozitate care te face să crezi în părinții tăi când îți spun să nu ieși din casă pentru că există oameni înfiorători în afara sau când îți spun că nu trebuie să te plimbi prin pădure pentru că sunt monștri. Acest tip de gândire vă ține în viață, până la un punct.
 • Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să rămâi naiv, dar nu trebuie să fii frustrat de tine pentru că ești naiv. Cel mai probabil, naivitatea ta te-a ajutat în mai multe moduri decât crezi.
 • Imaginea intitulată
  7
  Nu credeți că dovezile anecdotice demonstrează întotdeauna adevărul. Poporul naiv aude adesea o poveste despre un anumit fenomen și apoi crede că arată un mare adevăr. Nu faceți generalizări precipitate de povestea pe care ați auzit-o și de a vă dezvolta abilitățile de gândire rațională, învățând cât de mult puteți despre o situație înainte de a determina ceva. Deși povestile vă pot ajuta să înțelegeți mai bine situația și puteți oferi date statistice și probleme importante unui context mai uman, ele nu pot fi singura sursă de informații.
 • De exemplu, dacă prietenul tău spune "Nu cumpăra o mașină de la marca Volvo. Vărul meu are unul și spune că întotdeauna este răsfățat. În schimb, cumpărați o mașină marca Jetta ", astfel încât aceasta ar putea semnala un adevăr despre experiența pe care o persoană a avut-o cu marca Volvo, dar aceasta nu înseamnă că este adevărat pentru toate vehiculele acestui brand. .
 • Partea 2
  Obțineți mai multe informații

  Imagine cu titlul Nu trebuie să fie greșită Pasul 8
  1
  Luați în considerare credibilitatea sursei. Obținerea cât mai multor informații despre o anumită situație vă poate ajuta să deveniți mai puțin naivi. O modalitate de a face acest lucru este de a lua în considerare credibilitatea sursei de unde obțineți informațiile. Fie că citiți titlul unei știri sau vorbesc cu o persoană care este în mod clar bârfitoare, întrebați-vă dacă această sursă este evaluată de către profesioniști sau este foarte respectat, sau în cazul în care această persoană te-a dus la concluzii greșite de mai sus. Nu puteți să credeți tot ceea ce auziți sau tot ce citiți pe Internet sau veți deveni unul dintre acei oameni care cred într-un titlu al "Cepei".
  • Dacă citiți o poveste pe Internet, verificați de unde provine. Citiți despre ziar sau revista și aflați cât timp au funcționat, cine contribuie la acestea și dacă acestea sunt surse academice sau respectate.
  • Vedeți dacă este o sursă bună pe această temă. Dacă vărul tău îți spune totul despre ce mașină să cumperi, dar nici măcar nu are permis de conducere, atunci ia în considerare posibilitatea ca el să nu știe ce spune el.
 • Imaginea intitulată
  2
  Căutați dovezi Înainte de a crea ceva sau de a lua o decizie, asigurați-vă că ați făcut o căutare largă de dovezi care să susțină acest lucru. Nu crezi ceva doar pentru că prietenul tău a spus că este adevărat, dar trebuie să-și petreacă timpul studiind situația cu surse de încredere de pe Internet, verificarea biblioteca locală sau de a discuta cu experții în domeniu pentru a afla dacă este adevărat. De asemenea, oamenii naivi sunt, de obicei, inactivi, deoarece simt că le costă mai puțin de lucru pentru a crede pur și simplu ceea ce li sa spus în loc să încerce să investigheze problema singură.
 • Dacă căutați adevărul despre o problemă academică, asigurați-vă că ați citit un ziar recenzat de profesioniști, deci știți că sa confirmat că sursa este credibilă. Nu doriți să obțineți informații academice de pe blogul personal al unei persoane, cu excepția cazului în care persoana respectivă este un cercetător respectat.
 • În prezent, biblioteca nu este considerată o sursă de informație. Dacă doriți să o utilizați, dar sunteți jenat să faceți acest lucru, discutați cu bibliotecarul despre cum puteți căuta informații.
 • Imaginea intitulată
  3
  Recunoașteți că nu știți totul. Un alt mod de a fi mai puțin naiv este să acceptați faptul că voi, ca orice altă persoană de pe această planetă, aveți multe de învățat. Dacă te comporți ca și cum ai fi știut totul și pur și simplu accepți tot ceea ce spun sau citesc, atunci vei continua să conduci o viață fără a-ți testa propriile convingeri. În schimb, recunoașterea faptului că nu știți prea multe despre politică, de exemplu, vă poate ajuta să vedeți că argumentul prea-simplificat al vărului dvs. despre Obama poate să nu fie la fel de convingător ca și cum pare.
 • Recunoscând că nu știi tot ce știi, îți arăți umilința. Acesta este primul pas pentru a ajunge la gândire într-un mod mai rațional și pentru a înțelege că argumentele sunt, de obicei, mai complicate decât păreau sau ce credeai.
 • Deși trebuie să recunoașteți că nu știți totul, nu este necesar să dați aceste informații altora. De exemplu, dacă ați cumpărat o mașină, nu vei dori să-i spun vanzator „Nu știu nimic despre mașini“, sau vei face mult mai probabil să profite de tine.


 • Imagine cu denumirea Not Be Gullible Pasul 11
  4
  Citiți mai multe Persoanele care caută informații sunt mereu citite și învață mai multe. Nu numai că primesc știrile dintr-o sursă, nici nu citesc cărți de la aceiași trei scriitori. Ei sunt întotdeauna în căutare de cunoștințe, indiferent dacă citesc ultimul roman de Jonathan Franzen sau "Scientific American". Ei nu sunt niciodată mulțumiți, deoarece știu că sunt mai multe lucruri de văzut și sunt întotdeauna hotărâți să le găsească.
 • Ieșiți mult timp în fiecare zi sau cel puțin în fiecare săptămână, pentru a citi puțin. Puteți să fiți sistematic în legătură cu aceasta și să fiți hotărâți să înțelegeți tot ceea ce știți despre geologie sau poezia contemporană sau puteți citi orice care vă stârnește interesul în acea săptămână. Cel mai important lucru este să dezvolți o sete de cunoaștere și să continuați să întrebați lumea din jurul vostru.
 • Dacă oamenii știu că sunteți foarte informați și că sunteți cultivat, este mai puțin probabil să vă înșele sau să vă conducă într-o capcană.
 • Imaginea intitulată
  5
  Nu vă fie frică să întrebați. Dacă doriți să fiți mai puțin naivi, atunci ceva ce puteți face este să întrebați cât este necesar pentru a înțelege pe deplin o situație. Indiferent dacă intenționați să cumpărați o mașină nouă sau o casă sau sora mai mare, care vă spune despre cel mai bun mod de a vă lăsa părul, este important să adunați cât mai multe informații înainte de a lua o decizie sau de a fi Sunt de acord să văd ceva într-un anumit fel. Mulți oameni se tem să le întrebe pentru că nu vor să admită că nu știu totul, dar acesta este cel mai bun mod de a nu fi naiv și de a nu accepta ceva prea ușor.
 • De asemenea, dacă sunteți tipul de persoană care este cunoscută pentru a pune întrebări, atunci va fi mai puțin probabil să vă înșele sau să vă înșele.
 • Dacă vă aflați într-o clasă, atunci întrebând mii de întrebări ar putea deraia puțin clasa profesorului. Întrebați-vă ce trebuie să știți și discutați cu profesorul după curs dacă aveți mai multe întrebări.
 • Imagine intitulată
  6
  Cereți oa doua și a treia opinie. Dacă doriți cu adevărat să vă gândiți bine și să investigați temeinic situațiile, atunci nu ar trebui să obțineți toate informațiile sau opiniile dvs. dintr-o singură sursă. Desigur, prietenul sau vărul dvs. probabil că v-au vândut cel mai bun mod de a coace o plăcintă cu mere sau de a cosi gazonul, dar este mai bine să întrebați pe altcineva ce gândesc sau căută despre subiectul sau povestea online . Dacă ați auzit doar un act de persoană, atunci este mult mai probabil că veți fi înșelați decât dacă ați întreba mai multe persoane despre ce gândesc ei.
 • La fel se întâmplă și cu știrile. Nu citiți o singură sursă de știri sau este posibil ca gândul dvs. să fie parțial. Citiți cel puțin 2 sau 3 surse de știri, astfel încât să nu creați nici o înșelăciune sau ceva care nu este complet adevărat.
 • Partea 3
  Evitați să fii înșelat și înșelat

  Imagine cu titlul Nu trebuie să fie greșită Pasul 14
  1
  Nu vă fie frică să spuneți "nu". Oamenii naivi acceptă de obicei ceva, deoarece sunt prea buni pentru a spune "Nu". Ei dau oamenilor beneficiul îndoielii, deoarece nu doresc să-i rănească sentimentele și pentru că nu vor să creadă că vor să le trișeze sau să-i facă rău. Cu toate acestea, dacă ceva nu ți se pare potrivit, ca atunci când crezi că un copil de la școală te inserează în loc să te invite la o petrecere, atunci respinge invitația. Este mai bine să fii prudent decât să fii înșelat.
  • Desigur, nu vrei să fii paranoic, adică să gândești că ori de câte ori cineva îți vorbește, este posibil să fii înșelat. Chiar și așa, dacă ți s-au spus că ești naivă înainte, e mai bine să fii prudent decât să îți pare rău.
  • Dacă cineva încearcă să vă vândă ceva, atunci ar trebui să ezitați mult să o acceptați. Întreabă-te dacă vrei cu adevărat produsul și dacă pare într-adevăr o cumpărare bună sau dacă nu îndrăznești să spui nu, pentru că îți pare rău pentru acea persoană.
 • Imagine intitulată
  2
  Nu asculta bârfe sau zvonuri. Dacă nu vrei să fii naiv, atunci ar trebui să încetezi să crezi orice zvonuri sau bârfe despre Kim Kardashian sau despre cea mai populară fată din școală. Dacă nu obțineți acea informație dintr-o sursă reală, este foarte probabil ca bârfe sau zvonuri să fi fost cauzate de oameni invidios, plictisiți sau răi și de obicei nu există niciun adevăr în această informație. Obțineți obiceiul de a gândi despre toate motivele pentru care o bârfă nu este probabil să fie adevărată, mai degrabă decât să creadă imediat.
 • Gândește-te: dacă cineva începe să răspândească un zvon despre tine, nu vrei ca toată lumea să creadă imediat, nu? Încearcă să fii mai puțin naiv și să presupui că cea mai mare bârfă este doar asta și nimic mai mult.
 • Dacă ai faima sa crezi tot ce auzi, atunci poate doriți să pacali oamenii cu o bârfă complet fals doar pentru a te enerva.
 • Imaginea intitulată
  3
  Trebuie să vă îndoiți pe cineva care v-a înșelat. Dacă fratele vostru mai mare, un prieten enervant sau un vecin prost vă va înșela, trebuie să continuați cu prudență atunci când acea persoană vă oferă mai multă "informație". Chiar dacă o faceți pentru distracție și într-un mod inofensiv, ar trebui să fiți atenți la acea persoană, deoarece cel mai probabil vă va înșela din nou. Dacă chiar îți place să trișezi, atunci este foarte probabil să o faci în fața unei audiențe, așa că trebuie să-ți păstrezi garda dacă fratele tău mai mare este cu cinci prieteni și îți spune ceva cu un smirk mare pe față.
 • Amintiți-vă că vă poate dura ceva timp să aveți încredere în cineva. Dacă cineva v-a înșelat înainte, atunci nu trebuie să aveți încredere în persoana respectivă imediat.
 • Dacă acea persoană încearcă în mod clar să te facă să crezi ceva absurd, uită-te și spune "Haha, foarte amuzant" să-ți arăt că nu te va mai păcăli.
 • Imaginea intitulată
  4
  Evitați să fii inselat prin e-mail. Ca regulă generală, oricine vă trimite un e-mail care vă întreabă banii, spunând că sunteți ruda dvs. lungă și că vă spunem că trebuie să faceți clic pe un link pentru a vă recompensa cu un certificat de 10.000 $, vă așteaptă să fiți suficient de bătrâni naiv să crezi înșelăciunea ta. Dacă vedeți ceva de genul acesta în dosarul dvs. de junk, ștergeți-l imediat și nu lăsați-l să vă păcălească. Unii oameni vor încerca să vă facă să credeți că povestile lor triste în timp ce vă cer bani, dar nu ar trebui să fiți atât de naivi încât să credeți aceste înșelări prin e-mail.
 • Dacă primiți un e-mail despre premiile în bani pe care le-ați câștigat în concursuri în care nu ați participat, trimiteți-l direct la coșul de gunoi. Toți oamenii vor să creadă că există o sumă mare de bani nerevendicată și cu numele lor, dar rareori este unul atât de norocos.
 • Imaginea intitulată
  5
  Învață să scapi de vânzători. Un alt mod de a înșela o persoană naivă este atunci când ea se absoarbe în a vorbi cu vânzătorii, fie că ei i-au sunat acasă prin telefon, fie că s-au apropiat de ea într-un mall. Trebuie să înveți să fii politicos, dar ferm, să le mulțumești, dar să le spui că nu ești interesat de produs și să nu-ți scrieți e-mailurile pe nici o listă sau să nu afișezi informații personale, cum ar fi adresa ta de e-mail sau numărul de telefon. Faceți ca și cum ar fi trebuit să vă duceți la un loc și nu aveți timp să ascultați nimic și arată că sunteți o persoană pe care nu o veți ieftina ușor.
 • Deși vânzătorii nu vă înșelă sau vă înșelă prin natură, este mai probabil să facă acest lucru dacă sunteți complet gata să îi ascultați și dacă îi permiteți să vă vorbească despre produsele pe care nu sunteți interesați să le cumpărați.
 • Imaginea intitulată
  6
  Învață să citești expresia unei persoane. Acordarea atenției exprimării unei persoane și a limbajului corpului vă poate ajuta să vedeți dacă încearcă să vă înșele. Dacă aveți un zâmbet ușor supărat, aruncați o privire sau chiar spuneți ceva cu prea multă dorință, atunci este posibil să vă inselați. Dacă arată ca o persoană serioasă, dar privește în sens invers și credeți că încearcă să nu râdă, atunci probabil vă înșeală. Dacă îți spune ceva, dar nu te poate privi în ochi, atunci s-ar putea să nu-ți spună adevărul.
 • Un alt mod în care vă puteți spune dacă o persoană vă minte este să ascultați cât de încrezători sună vocea voastră. Deși unii escroci au o mulțime de abilități de a vorbi, este posibil ca cei mai puțin experimentați să vorbească între dinți sau să spună foarte des "Eh" și "Acest" atunci când încearcă să te facă să crezi ceva care este în mod evident fals.
 • Vedeți cum reacționează când îl întrebați. Dacă vă minte, este posibil să vă fie frică sau ca și cum l-ați fi prins.
 • Imaginea intitulată
  7
  Fii suspicioasă pe 28 decembrie, adică Ziua nevinovaților. Este cea mai proastă zi să fii naivă. Când te trezești în acea zi, este mai bine să presupui că cineva va încerca să te înșele sau să te facă să crezi ceva ridicol. Ascultați cu atenție ceea ce vă spun prietenii, frații sau chiar profesorii și asigurați-vă că nu luați nimic în valoare nominală în această zi. Deși este probabil ca majoritatea oamenilor să nu încerce să vă amăgească, nu veți dori pe cineva să spună "Ziua fericită a zilei de nebunie a zilei!" Și vă face să vă simțiți jenat că credeți că o înșelăciune nebună.
 • Fii foarte atent când citești știrile din Ziua nebunului. Multe ziare plănuiesc să creeze povesti false în acea zi, așa că nu fi cel care trimite un articol de știri fals pe Facebook sau îl trimite prietenilor tăi fără să-ți dea seama că te-au înșelat.
 • Numai în această zi schimbați rolurile cu oamenii care v-au numit naivi și jurați-i!
 • avertismente

  • Persoanele cu afecțiuni neurologice, cum ar fi sindromul Asperger, sunt adesea naive, deoarece aceasta este o caracteristică a acesteia. Prin urmare, nu este ușor pentru ei să urmeze acești pași.
  • Nu este același lucru să fii naiv ca să fii prost sau prost. Un naiv poate fi foarte inteligent, nebunul nu este niciodată inteligent.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să nu mai credeți în litere în lanțCum să nu mai credeți în litere în lanț
  Cum să oprești lupta cu familia taCum să oprești lupta cu familia ta
  Cum să evitați întârziereaCum să evitați întârzierea
  Cum să vă faceți mintea și inima să lucreze împreunăCum să vă faceți mintea și inima să lucreze împreună
  Cum să nu mai simțiți că viața ta nu este suficient de bunăCum să nu mai simțiți că viața ta nu este suficient de bună
  Cum să vă dezvoltați personalitateaCum să vă dezvoltați personalitatea
  Cum sa alegi cu intelepciuneCum sa alegi cu intelepciune
  Cum sa gasesti dragoste, pace si fericireCum sa gasesti dragoste, pace si fericire
  Cum să faci ceea ce trebuieCum să faci ceea ce trebuie
  Cum să nu-ți pese de ce gândesc oameniiCum să nu-ți pese de ce gândesc oamenii
  » » Cum să nu fii naiv

  © 2011—2020 ertare.com