Cum să măsurați saturația oxigenului utilizând un pulsometru

Oximetria pulsului este o procedură simplă, ieftină, non-invazivă utilizată pentru măsurarea nivelului de oxigen (sau a saturației oxigenului) din sânge. Saturația oxigenului trebuie să fie întotdeauna peste 95%. Cu toate acestea, poate fi mai puțin dacă aveți o boală respiratorie sau o boală cardiacă congenitală. Puteți măsura procentajul de saturație a oxigenului din sânge cu un puls oximetru, un dispozitiv cu un senzor care se atașează la o parte subțire a corpului, cum ar fi lobul urechii sau nasul.

pași

Partea 1
Pregătiți-vă să utilizați un pulsometru

Imaginea intitulată Saturați oxigenul utilizând Pulsoximetrul Pasul 1
1
Înțelegeți relația dintre oxigen și sânge. Plămânii aspiră oxigenul. Apoi, oxigenul intră în sânge, unde cea mai mare parte se leagă de hemoglobină. Hemoglobina este o proteină care se află în interiorul celulelor roșii și transportă oxigenul prin sânge către restul corpului și țesuturilor. În acest fel, corpul nostru primește oxigenul și substanțele nutritive necesare funcționării.
 • Imaginea intitulată Saturați oxigenul prin utilizarea pulsului oximetru Pasul 2
  2
  Înțelegeți motivele procedurii. Oximetria pulsului este folosită pentru a evalua saturația oxigenului din sânge din diferite motive. Acesta este adesea folosit în intervenții chirurgicale și alte proceduri care implică sedare (ca în bronhoscopie) și pentru a face unele ajustări în oxigen suplimentar. Pulsoximetrul poate fi de asemenea utilizat pentru a evalua dacă este necesară o ajustare a oxigenului suplimentar, dacă medicamentele pulmonare funcționează eficient sau pentru a determina toleranța pacientului la niveluri de activitate crescute.
 • Medicul poate recomanda pulsoximetrie dacă utilizați un ventilator pentru respirație, dacă suferiți de apnee de somn sau de o afecțiune medicală gravă, cum ar fi accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă congestivă, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), anemie, cancer pulmonar , astm sau pneumonie.
 • Imaginea intitulată Măsurați saturația oxigenului utilizând pulsul-oximetru Pasul 3
  3
  Înțelegeți cum funcționează pulsometrul. Oximetrele utilizează caracteristicile luminii absorbante a hemoglobinei și natura pulsatoare a fluxului sanguin în artere pentru a măsura nivelul oxigenului din organism.
 • Dispozitivul numit sondă are o sursă de lumină, un detector de lumină și un microprocesor care compară și calculează diferențele dintre hemoglobina bogată în oxigen și oxigen hemoglobina slabă.
 • Un capăt al sondei conține o sursă de lumină cu două tipuri diferite de lumină: infraroșu și roșu. Aceste două tipuri de lumini sunt transmise prin țesuturile corpului către detectorul de lumină de pe cealaltă parte a sondei. Hemoglobina care este mai saturata de oxigen absoarbe mai multa lumina infrarosie in timp ce hemoglobina fara oxigen absoarbe mai multa lumina rosie.
 • Microprocesorul din sondă calculează diferențele și transformă informația în valori digitale. Această valoare este evaluată pentru a determina cantitatea de oxigen din sânge.
 • Măsurătorile de absorbție a luminii relative se realizează de mai multe ori în fiecare secundă. Aceste măsurători sunt apoi procesate de mașină pentru a oferi o lectură nouă la fiecare 0,5 până la 1 secundă. Se iau o medie a citirilor ultimelor 3 secunde.
 • Imaginea intitulată Măsurați saturația oxigenului utilizând pulsulometru Pasul 4
  4
  Cunoașteți riscurile procedurii. În general, riscurile asociate pulsului oximetrie sunt minime.
 • Dacă utilizați oximetrul pentru o perioadă mai lungă de timp, este posibil ca țesutul din locul unde se află sonda (de exemplu, degetul sau urechea) să se deterioreze. Pielea poate fi iritată când se utilizează sonde adezive.
 • Este posibil să existe și alte riscuri, dar va depinde de starea de sănătate și de condițiile specifice. Consultați medicul dacă aveți întrebări înainte de a începe procedura.
 • Imaginea intitulată Măsurați saturația oxigenului utilizând pulsulometru Pasul 5
  5
  Alegeți puls oximetru potrivit pentru nevoile dvs. Sunt disponibile diferite tipuri de pulsoximetre. Cele mai populare sunt pulsometrele portabile care sunt plasate pe vârful degetului.
 • Pulsoximetrele portabile pot fi achiziționate la o varietate de magazine, inclusiv în farmacii, lanțuri de magazine sau chiar online.
 • Majoritatea oximetrelor cu puls sunt legate și arată ca niște cârlige. Există, de asemenea, sonde adezive care pot fi plasate pe deget sau pe frunte.
 • Pentru copii și sugari, ar trebui folosite sonde de dimensiune adecvată.
 • Imaginea intitulată Măsurați saturația oxigenului utilizând pulsometrul Pasul 6
  6
  Asigurați-vă că oximetrul este încărcat. Conectați oximetrul la o priză dacă nu este un dispozitiv portabil. Dacă dispozitivul este portabil, asigurați-vă că ați încărcat echipamentul necesar, porniți-l înainte de al utiliza.
 • Partea 2
  Utilizați pulsometrul

  Imaginea intitulată Măsurați saturația oxigenului utilizând pulsulometru Pasul 7
  1
  Determinați dacă aveți nevoie de o citire simplă sau monitorizare continuă. Dacă nu aveți nevoie de monitorizare continuă, sonda va fi scoasă după testare.
 • Imaginea intitulată Măsurați saturația oxigenului utilizând pulsometrul Pasul 8
  2


  Scoateți totul în zona de aplicare și absorbiți lumina. De exemplu, dacă intenționați să plasați oximetrul pe deget, este important să eliminați tot ceea ce absoarbe lumina (cum ar fi petele de sânge uscate sau lustruful de unghii) pentru a evita citirile eronate.
 • Imaginea intitulată Saturați oxigenul utilizând Pulsoximetrul Pasul 9
  3
  Încălziți zona în care veți amplasa sonda. Rece poate provoca perfuzie sau flux sanguin slab, care poate determina oximetrul să facă o eroare în citire. Asigurați-vă că degetul, urechea sau fruntea sunt la temperatura camerei sau ușor cald înainte de a începe procedura.
 • Imaginea intitulată Saturați oxigenul utilizând Pulsoximetrul Pasul 10
  4
  Stergeti sursele care cauzeaza interferente in mediul inconjurator. Nivelurile ridicate de lumină ambientală, cum ar fi luminile de plafon, fototerapia sau încălzitoarele cu infraroșu, pot bloca senzorul de lumină și pot face o citire eronată. Rezolvați problema reutilizând sau protejând senzorul cu un prosop sau cu pătură.
 • Imaginea intitulată Saturați oxigenul utilizând Pulsoximetrul Pasul 11
  5
  Spală-ți mâinile Acest lucru va reduce transmiterea microorganismelor și secrețiilor din organism.
 • Imaginea intitulată Saturați oxigenul utilizând Pulsoximetrul Pasul 12
  6
  Țineți sonda. Sondele sunt de obicei plasate pe deget. Porniți oximetrul.
 • Probele pot fi plasate în lobul urechii și pe frunte, deși cercetările sugerează că lobul urechii nu este un loc sigur pentru măsurarea saturației oxigenului.
 • Dacă se utilizează o sondă pe deget, mâna trebuie să se sprijine pe piept la nivelul inimii, în loc să țină degetul în aer (cum fac de obicei pacienții). Acest lucru ajută la reducerea mișcării.
 • Reduce mișcarea Deplasarea în exces produce lecturi incorecte. O modalitate de a vă asigura că mișcarea nu afectează citirea este să verificați dacă ritmul cardiac care apare pe monitor se potrivește cu frecvența cardiacă înregistrată manual. Cele două frecvențe ar trebui să se afle în termen de 5 biți pe minut.
 • Imaginea intitulată Saturați oxigenul utilizând Pulsoximetrul Pasul 13
  7
  Verificați măsurătorile. Nivelul de saturație a oxigenului și rata pulsului apar pe ecran în câteva secunde. Intervalul de 95% până la 100% este, în general, considerat normal. Dacă nivelul oxigenului scade la 85%, ar trebui să solicitați asistență medicală.
 • Imaginea intitulată Măsurați saturația oxigenului utilizând pulsul-oximetru Pasul 14
  8
  Mențineți o înregistrare a citirilor. Imprimați lecturile sau le descărcați pe calculator dacă oximetrul dvs. permite această opțiune.
 • Imaginea intitulată Măsurați saturația oxigenului utilizând pulsulometru Pasul 15
  9
  Rezolvați problema dacă oximetrul înregistrează o eroare. Dacă credeți că oximetrul a dat o citire inexactă sau eronată, încercați următoarele:
 • Asigurați-vă că nu există interferențe (în mediu sau direct pe sonde).
 • Încălzește și freacă pielea.
 • Aplicați un vasodilatator topic care ajută la deschiderea vaselor de sânge (de exemplu, crema de nitroglicerină).
 • Plasați sonda în altă parte.
 • Încercați o altă probă sau oximetru.
 • Dacă încă vă îndoiți de funcționarea corectă a oximetrului, adresați-vă medicului dumneavoastră.
 • sfaturi

  • Nu vă faceți griji dacă nivelul oxigenului nu este de 100%. Foarte puțini oameni au un nivel de oxigen 100%.

  avertismente

  • Nu așezați brațul degetul senzor pulsoximetru având un tensiometru ca fluxul de sânge tăiat degetul atunci când manșeta este umflat.
  • Dacă sunteți un fumător, utilizarea puls oximetrie este, probabil, nu este de ajutor. Oximetria nu distinge între saturația obișnuită a oxigenului și saturația carboxihemoglobinei în hemoglobină care există atunci când fumul este inhalat.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să crească fluxul sanguin către creierCum să crească fluxul sanguin către creier
  Cum să crească fluxul de oxigen în timpul sarciniiCum să crească fluxul de oxigen în timpul sarcinii
  Cum să măriți volumul de sângeCum să măriți volumul de sânge
  Cum să crească nivelul hemoglobineiCum să crească nivelul hemoglobinei
  Cum să creșteți nivelul de hemoglobinăCum să creșteți nivelul de hemoglobină
  Cum se determină tipurile de sânge pozitive și negativeCum se determină tipurile de sânge pozitive și negative
  Cum să determinați rezultatul cardiacCum să determinați rezultatul cardiac
  Cum să diagnosticați diabetul zaharatCum să diagnosticați diabetul zaharat
  Cum să scadă nivelul hematocrituluiCum să scadă nivelul hematocritului
  Cum de a alege un puls oximetruCum de a alege un puls oximetru
  » » Cum să măsurați saturația oxigenului utilizând un pulsometru

  © 2011—2020 ertare.com