Cum de a măsura indicele gleznei brațului

index Gleznă brahial (ABI) este indicele care compară tensiunea arterială în glezna cu brațul tensiunii arteriale. Cunoașterea ABI este importantă deoarece poate fi folosită ca indicator al bolii arteriale periferice (PAD). arterele periferice ale corpului pot fi afectate în același mod ca arterele coronare (arterele inimii). De exemplu, ele pot fi înfundate cu colesterol sau pot deveni rigide din cauza calcificării. O diferență semnificativă între tensiunea arterială în picioare și brațe inferioare poate fi un semn al bolii arteriale periferice. Această boală poate provoca probleme medicale mai grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă.

pași

Partea 1
Măsurați presiunea brahial

Imaginea intitulă Luați un index brahial de gleznă Pasul 1
1
Cereți pacientului să se întindă pe spate (numit și "poziția în sus"). Asigurați-vă că pacientul se află pe o suprafață plană, astfel încât brațele și picioarele să fie la nivelul inimii. Permite pacientului să se odihnească cu cel puțin 10 minute înainte de a-și lua tensiunea arterială. Odihna vă va ajuta să vă normalizați tensiunea arterială, mai ales dacă este cineva nervos, și va permite, de asemenea, pulsul brahial și ritmul cardiac să se limiteze.
 • Ambele brațe ale pacientului tău trebuie descoperite. Manșoanele trebuie să fie înfășurate confortabil pentru a nu regla brațele.
 • Imaginea intitulă Luați un index al brațului gleznei Pasul 2
  2
  Localizați artera brahială. Utilizați degetul arătător și degetul mijlociu pentru a localiza impulsul. Nu utilizați degetul mare pentru că are propriul puls, ceea ce ar putea face mai dificilă găsirea pulsului pacientului. Pulsul brahial poate fi de obicei simțit chiar deasupra fosa antecubitală (partea centrală a interiorului cotului).
 • Imaginea intitulă Luați un index al brațului gleznei Pasul 3
  3
  Plasați manșeta de sfigmomanometru în jurul brațului stâng al pacientului. Asigurați-vă că brățara este situată la aproximativ 5 cm deasupra pulsului brahial. Pentru a evita citirile inexacte, verificați dacă manșeta este suficient de liberă încât să se poată roti ușor în jurul brațului, dar nu atât de slăbită, altfel ar putea să alunece brațul.
 • Dacă este posibil, utilizați manșeta de sfigmomanometru, care este de aproximativ două treimi din lungimea brațului pacientului.
 • Imaginea intitulă Luați un index al brațului gleznei Pasul 4
  4
  Umflați manșeta pentru a găsi tensiunea arterială sistolică în braț. Pentru a lua citirea tensiunii arteriale, plasați diafragma (partea circulară) stetoscopului peste pulsul brahial. Închideți supapa manuală a pompei și utilizați-o pentru a umfla manșeta până la aproximativ 20 mmHg deasupra tensiunii arteriale sau până când pulsul pacientului nu mai poate fi auzit.
 • Presiunea sistolică descrie tensiunea arterială maximă care rezultă din contracția ventriculului stâng al inimii.
 • Tensiunea diastolică descrie cantitatea minimă de presiune care apare atunci când ventriculii se umple cu sânge în timpul începerii ciclului cardiac.
 • Imaginea intitulă Luați un index al brațului gleznei Pasul 5
  5
  Desfaceți brățara. Eliberați presiunea lentă la o viteză de 2 până la 3 mmHg prin deschiderea supapei, monitorizând îndeaproape manometrul (manometru). Înregistrați când sunetul pulsului se întoarce și când dispare din nou. Tensiunea arterială sistolică este punctul în care sunetul pulsului revine și tensiunea arterială diastolică este atunci când sunetul pulsului dispare. Tensiunea arterială sistolică este valoarea pe care o veți utiliza ulterior pentru a calcula valoarea ABI.
 • Partea 2
  Măsură tensiunea arterială a gleznei

  Imaginea intitulă
  1
  Cere-i pacientului să rămână în sus. Scopul este să vă păstrați brațele și picioarele la nivelul inimii pentru a obține o citire mai exactă a tensiunii arteriale. Scoateți manșeta de sfigmomanometru de pe brațul pacientului.
 • Image cu titlul Ia un indice Brahial glezna Pasul 7
  2
  Plasați manșeta de sfigmomanometru în jurul gleznei stângi a pacientului. Se pun brățara doi inci (5 cm) deasupra maleola (protuberanță osoasă) glezna. Asigurați-vă că brățara nu este prea strânsă. Pentru a verifica, puneți două degete. Dacă nu puteți pune două degete, atunci este foarte strânsă.
 • Asigurați-vă că aveți brățara potrivită pentru pacientul dvs. Lățimea manșetei trebuie să fie puțin mai mare decât diametrul piciorului inferior.
 • Imaginea intitulă


  3
  Localizați artera dorsală a piciorului. Artera dorsală a piciorului (ADP) este localizată pe suprafața superioară a piciorului, chiar acolo unde piciorul atinge glezna. Plasați gelul cu ultrasunete în zona superioară a piciorului. Utilizați o sondă Doppler pentru a localiza cel mai puternic punct al ADP. Mutați sonda până când găsiți punctul în care pulsul este cel mai ridicat. Ar trebui să auziți un impuls sau un sunet similar fluierului.
 • Imaginea intitulată
  4
  Înregistrați tensiunea arterială a ADP. Umfla tensiometru manșetei la 20 mmHg deasupra tensiunii arteriale sistolice regulate sau până când pacientul a dispărut ca o sondă de sunet Doppler fluier. Defilați manșeta și notați când sunetul revine. Aceasta este presiunea arterială sistolică a gleznei.
 • Imaginea intitulată Luați un indice al brațului gleznei Pasul 10
  5
  Căutați artera tibială posterioară (ATP). Pentru o ABI mai precisă, ar trebui să luați tensiunea arterială atât din artera dorsală a piciorului cât și din artera tibială posterioară. ATP se află în spatele malleolului medial al piciorului, sub vițel. Plasați gelul cu ultrasunete în zonă și utilizați sonda Doppler pentru a găsi punctul în care pulsul ATP este cel mai puternic.
 • Image cu titlul Ia un indice Brachial Glezna Pasul 11
  6
  Înregistrați tensiunea arterială a ATP. Repetați același proces pe care l-ați efectuat pentru a localiza ADP-ul. Odată ce procesul este terminat, înregistrați tensiunea arterială și apoi schimbați brățara la piciorul drept. Înregistrează tensiunea arterială a arterei dorsale a piciorului și artera tibială posterioară a piciorului drept.
 • Partea 3
  Calculați indicele gleznei brahiale (ITB)

  Imaginea intitulă Luați un index al brațului gleznei Pasul 12
  1
  Înregistrați cea mai mare valoare a tensiunii arteriale sistolice a gleznei. Comparați citirile gleznei din stânga și din dreapta, precum și citirile ADP și ATP ale ambelor glezne. Cea mai mare lectură a fiecărei glezne va fi utilizată pentru a calcula ITB.
 • 2
  Împarte tensiunea arterială sistolică a gleznei cu tensiunea arterială sistolică a brațului. Veți calcula ITB pentru fiecare picior în parte. Utilizați cea mai mare valoare a citirilor arterelor în glezna stângă și împărțiți-l de valoarea arterei brahiale. Apoi, repetați acest proces cu rezultatele obținute de la glezna dreaptă.
 • Exemplu: Tensiunea arterială sistolică a gleznei stângi este de 120, iar tensiunea arterială sistolică a brațului este de 100. 120/100 = 1,2.
 • Imaginea intitulă
  3
  Înregistrați și interpretați rezultatul. Indicele normal al gleznei brachiene variază între 1,0 și 1,4. Cu cât se apropie ITB-ul pacientului 1, cu atât rezultatul va fi mai bun. Aceasta înseamnă că tensiunea arterială a brațului ar trebui să fie cât mai aproape posibil de tensiunea arterială a gleznei.
 • Un ABI mai mic de 0,4 indică prezența unei boli arteriale periferice severe. Acest lucru înseamnă că pacientul poate dezvolta un ulcer care nu se vindecă sau gangrenă.
 • Un ABI de 0,41-0,90 indică prezența unei boli arteriale periferice ușoare până la moderate și necesită examinări ulterioare cum ar fi tomografie computerizată, rezonanță magnetică sau angiografie.
 • Un ABI de 0,91-1,30 indică vasele de sânge normale. Cu toate acestea, o valoare între 0,9 și 0,99 ar putea provoca dureri în timpul activității fizice.
 • Un ABI de mai sus 1,3 indică nave necompresibile și grav calificate care măresc în mod artificial tensiunea arterială. Diabetul pe termen lung sau boala renală cronică pot duce la această afecțiune.
 • sfaturi

  • Simptomele care indică prezența bolii arteriale periferice includ dureri de vițel în timpul mersului, nevindecabile ulcere la degetele de la picioare, picioare sau picioare, schimba culoarea și pierderea părului picior, piele lipicioasă , etc.
  • oameni asimptomatici care trebuie să măsoare indicele lui brahial glezna pentru prezența bolii vasculare periferice pot fi lanț-fumat, pacienții cu diabet zaharat de peste 50 de ani, persoanele cu antecedente familiale de boli cardiovasculare si persoanele cu un nivel ridicat de colesterol.
  • Dacă pacientul are o rănire în zona brahialului sau a piciorului, așezați o tifon sterilă pentru a proteja rana atunci când plasați manșeta în jurul acestuia.
  • Verificați instrucțiunile medicului sau orice alte considerente speciale care trebuie făcute înainte de a efectua procedura. Luarea tensiunii arteriale brahiale a unui pacient supus dializei poate fi o contraindicație a procedurii.
  • Verificați starea generală a pacientului, deoarece alte condiții patologice ar putea afecta acuratețea procedurii.

  avertismente

  • Dacă nu ați fost instruit să folosiți manșeta de sfigmomanometru sau să citiți testele de tensiune arterială, dumneavoastră sau pacientul ar trebui să vadă un medic pentru a obține o citire exactă a ITB.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum de a crește presiuneaCum de a crește presiunea
  Cum să scadă tensiunea arterială diastolicăCum să scadă tensiunea arterială diastolică
  Cum se calculează presiunea pulsuluiCum se calculează presiunea pulsului
  Cum se calculează tensiunea arterială medieCum se calculează tensiunea arterială medie
  Cum să desfaceți arterele în mod naturalCum să desfaceți arterele în mod natural
  Cum se detectează simptomele bolii coronarieneCum se detectează simptomele bolii coronariene
  Cum puteți determina dacă aveți hipertensiune arterialăCum puteți determina dacă aveți hipertensiune arterială
  Cum să determinați rezultatul cardiacCum să determinați rezultatul cardiac
  Cum de a scădea tensiunea arterialăCum de a scădea tensiunea arterială
  Cum de a crește tensiunea arterială scăzutăCum de a crește tensiunea arterială scăzută
  » » Cum de a măsura indicele gleznei brațului

  © 2011—2020 ertare.com