Cum se efectuează o evaluare senzorială

Evaluarea senzorială este procesul de utilizare a simțurilor dvs. pentru a judeca un produs alimentar. Acest lucru se poate face pentru distracție sau în scopuri de marketing pentru a prezice gusturile potențiale ale clienților. Examinând aspectul alimentelor, degustând-o și creând un mediu pentru evaluare, puteți obține informații despre un anumit produs alimentar și despre modul în care îl percep oamenii.

pași

Partea 1
Examinați aspectul alimentelor

Imaginea intitulată Efectuați evaluarea senzorială Pasul 1
1
Uitați-vă la mâncare și determinați culoarea. Examinați mâncarea cu ochii. Dacă este un recipient de testare, îndepărtați-l astfel încât să puteți vedea mai bine culoarea. Scrieți culoarea alimentelor. Poate fi util să notați dacă culoarea este clară sau intensă și dacă arată pură sau tulbure.
 • Verificați dacă culoarea este consistentă sau nu.
 • Verificați dacă lichidele sunt transparente sau nu.
 • 2
  Simțiți mâncarea cu degetele pentru a observa textura. Scoateți alimentele din recipientul de testare. Atingeți-l pentru a vedea dacă este dulce, granulat, ciudat sau dacă are o altă textura. Scrieți note despre textura și asociați-o liber dacă doriți. Dacă mâncarea este solidă, atingeți-o pentru a vedea dacă suprafața este netedă sau dură.
 • De exemplu, zahărul brut vă poate aminti de nisip.
 • 3
  Simțiți mâncarea cu degetele pentru a observa un sunet. Apăsați mâncarea puțin între degete. Ascultați dacă simțiți o criză. Dacă mâncarea este ceva de genul cerealelor cu mai multe bucăți, ascultați dacă aceste piese fac zgomot când le treceți într-un alt recipient. Faceți note pentru a cataloga ideile dvs.
 • 4
  Uită-te la ambalaj pentru a vedea dacă se potrivește cu mâncarea. Controlați ambalajul alimentar cu ochii și mâinile. Luați notă dacă folia păstrează bine mâncarea sau dacă este mai ușor de mâncat. Poate fi bine să comentezi tipul de scrisoare și instrucțiunile. Notați nimic despre ambalajul alimentar, fie că este util sau cum arată.
 • Dacă pachetul are o parte importantă care vă permite să mâncați alimentele, cum funcționează? De exemplu, dacă mâncarea este o cutie de suc, diametrul paietei intră în gaura din cutie?
 • Partea 2
  Gustați mâncarea

  Imaginea intitulată Efectuați evaluarea senzorială Pasul 2
  1
  Miroase alimentele pentru a verifica aroma. Puneți nasul pe marginea recipientului de test și inhalați adânc. Luați notă de toate aromele pe care le simțiți. Fii creativ și scrie orice asociere. Ai putea mirosi arome sau ingrediente care fac parte din alimentele pe care miroși. Mirosul poate provoca, de asemenea, o memorie.
  • De exemplu, cerealele pot mirosi porumb, care este unul din ingrediente.
  • Alternativ, un ciocolată cu ciocolată poate mirosi nu numai vanilie, ci vă poate aminti de casa bunicii.
  • Dacă aveți probleme cu mirosul de mâncare, rupeți puțin cu degetele.
 • Imaginea intitulată Efectuați evaluarea senzorială Pasul 4
  2


  Gustați alimentele pentru a determina textura lor. Încercați puțin din mâncare și simțiți textura în timp ce o mestecați. Verificați dacă textura alimentelor atunci când le consumați este diferită de cea pe care o atingeți. Faceți notă nu numai despre textura fizică a alimentelor, ci și despre cum vă simțiți despre mâncare (de exemplu, dacă este reconfortantă).
 • Puteți lua în considerare dacă scârțâie între dinți sau dacă se dizolvă, de exemplu.
 • Vă poate ajuta să vă gândiți la textură, moale sau tare, pe o scară de la 1 la 10. Dacă veți compara diferite probe, un sistem numeric vă poate ajuta.
 • A se vedea dacă textura alimentelor ușurează înghițirea sau dacă textura vă lasă gura uscată.
 • Imaginea intitulată Efectuați evaluarea senzorială Pasul 3
  3
  Încercați mâncarea pentru a experimenta aroma. Luați o altă mușcătură și mutați mâncarea peste limba. Anumite părți ale limbii tale sunt mai sensibile la dulce, în timp ce altele sunt sărate sau acre, astfel încât aceasta vă va ajuta să experimentați toate aromele pe care le oferă mâncarea. Rețineți dacă mâncarea are același gust ca și mirosul sau altfel. Scrieți impresiile despre gustul mâncării, nu numai bun sau rău, ci cel puțin cinci fraze care vă ajută să o caracterizați dacă ați încerca să o rețineți în viitor.
 • Evaluați cât de dulce, gustoase, acre și picante sunt alimentele. Dacă doriți, puteți utiliza o scală de la 1 la 10.
 • Când gustați mâncarea, poate fi util să vă gândiți la ceea ce este plăcut și la ce vă schimbați.
 • Menționați dacă lasă o senzație de gură, dacă este cazul.
 • De exemplu, atunci când încercați anumite lasagne, puteți observa că are gust de roșii proaspete, brânză de pecorino și prea mult oregano. Poate îți amintește de o lasagna proastă pe care ai mâncat-o cina de mâncare congelată, pentru că avea un gust dulce pe care nu ți-a plăcut (5/10). De asemenea, puteți observa dacă este picant sau acru. Lasagna este uscată și poate avea sos de roșii.
 • Partea 3
  Creați un mediu ideal pentru gust

  Imaginea intitulată Efectuați evaluarea senzorială Pasul 5
  1
  Faceți degustarea într-o zonă liniștită fără mirosuri. Pentru a avea cea mai clară impresie despre mâncare, efectuați evaluarea senzorială într-un loc liniștit și inodor. Alte mirosuri pot schimba felul în care știți alimentele. Un loc liniștit și curat vă va ajuta să vă concentrați asupra mostrei de hrană pe care o aveți.
  • Senzația de gust și miros este mai clară dimineața înainte de a mânca alte alimente. Ar putea fi un moment bun pentru a efectua evaluarea.
 • 2
  Pregătiți apă pentru a vă clăti palatul. Luați câteva gropi de apă în timp ce gustați, mai ales dacă încercați mai multe probe. Acest lucru va asigura ca mirosul si gustul unei mese nu se amesteca cu urmatoarea. Luați câteva picături între diferitele alimente pentru a vă curăța gustul.
 • Dacă eșantionul dvs. de hrană este gras, mestecați o masă pentru ao purifica, cum ar fi morcovii, înainte de a bea apă pot să vă curățați gustul unor grăsimi reziduale.
 • 3
  Înregistrați-vă impresiile în timp ce încercați diferite alimente pentru a păstra impresii diferite. Pregătește-ți un notebook pentru a-ți scrie impresiile despre fiecare fel de fel de mâncare. Mai ales dacă încercați diferite alimente, poate fi dificil să vă înregistrați ideile după ce fiecare masă poate fi amestecată cu următoarea. Luați multe note pe măsură ce gustați să vă înregistrați ideile mai exact.
 • 4
  Utilizați un test de preferință dacă doriți să determinați cât de mult vă place o masă. Testele de preferință sunt folosite pentru a determina dacă vă place sau nu un produs alimentar. Un exemplu de test de preferință ar fi dacă vă place gustul unui cupcake particular sau nu. Permițându-vă degustătorilor să afle care preferințe este mai importantă le va permite să se concentreze asupra celor din notele lor.
 • De exemplu, dacă oferiți indicații altor degustători, ați putea spune la începutul testului: "Astăzi vreau să aflu dacă le place bobul de afine sau nu."
 • 5
  Utilizați un test de discriminare dacă doriți opinii ale atributului unui produs. Testele de discriminare sunt folosite pentru a judeca o preferință pentru o parte a produsului, cum ar fi mirosul. Un exemplu de test de discriminare ar putea fi un studiu de marketing referitor la faptul dacă preferați înghețata de menta cu ciocolată verde sau albă. Spunând degustatorilor care sunt caracteristicile hranei pe care doriți să le dea opinia lor, ei își pot personaliza notele în consecință.
 • De exemplu, dacă intenționați să dați indicații degustatorilor, ați putea spune la începutul degustării: "Astăzi vrem să aflați ce culoare înghețată preferă".
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum se creează culoarea verdeCum se creează culoarea verde
  Cum sa faci sclipici cu sareCum sa faci sclipici cu sare
  Cum sa faci culori diferite cu colorarea alimentelorCum sa faci culori diferite cu colorarea alimentelor
  Cum se face șlag de NickelodeonCum se face șlag de Nickelodeon
  Cum să faci sânge falsCum să faci sânge fals
  Cum se face șlam fără boraxCum se face șlam fără borax
  Cum se face slam (baba)Cum se face slam (baba)
  Cum se aplică culoarea pe buzeCum se aplică culoarea pe buze
  Cum să transformi rujul în matCum să transformi rujul în mat
  Cum de a alege culoarea părului în funcție de tonul pieliiCum de a alege culoarea părului în funcție de tonul pielii
  » » Cum se efectuează o evaluare senzorială

  © 2011—2020 ertare.com