Cum să curățați tăieturile

Deși tăieturile sunt comune, este important să știm cum să le curățăm. Curățarea corespunzătoare ajută la promovarea vindecării și previne, de asemenea, apariția oricărei complicații, cum ar fi o infecție. În plus față de a ști cum să curățați în mod corespunzător tăietura, este de asemenea esențial să știți când să căutați ajutor medical pentru eventualele complicații în procesul de vindecare.

pași

Metoda 1
Curățați inițial tăietura

Image cu titlul Clean Cuts Pasul 1
1
Spală-ți mâinile. Înainte de a încerca să curățați o tăietură, indiferent dacă o faceți singur sau pe altcineva, este esențial ca mâinile să fie curate. În acest fel, nu veți introduce în tăietură niciun germen sau substanță străină, care poate provoca infectarea.
 • Dacă aveți mănuși de unică folosință, puneți-le după spălarea mâinilor pentru o protecție mai mare.
 • Imaginea intitulată Clean Cuts Step 2
  2
  Opriți sângerarea Înainte de curățarea plăgii, este, de asemenea, esențial să opriți sângerarea. În cazul tăieturilor sau zgârieturilor minore, este posibil să nu fie o problemă. Cu toate acestea, pentru rani sangereaza mai intens, caută să ridice răniți deasupra zonei inimii (deoarece această măsură scade fluxul sanguin la nivelul zonei) și se aplică o presiune ușoară după cum este necesar. Puteți folosi o cârpă curată pentru a aplica presiunea, deoarece va absorbi sângele care iese.
 • Dacă tăierea are un obiect mare, care rămâne în corpul persoanei, nu încercați să o îndepărtați, deoarece această măsură va provoca mai multă sângerare a rănii. Căutați asistență de urgență.
 • Rețineți că dacă sângerarea nu scade sau dacă nu se oprește cu aceste măsuri, este posibil să mergeți la o sală de urgență. În timp ce majoritatea tăieturilor mici vor opri sângerarea în aproximativ cinci minute, dacă sângele continuă să iasă va trebui cu siguranță să viziteze un medic cât mai curând posibil, deoarece tăierea este probabil să necesite atenție medicală, precum și puncte.
 • Image cu titlul Clean Cuts Pasul 3
  3
  Clătiți rana cu apă curată. Presupunând că ați obținut hemostază (care este termenul medical pentru oprirea sângerării), puteți continua măsurile de curățare a tăieturii. Începeți prin clătire cu apă curată și cu un produs de curățare ușoară. Nu este nevoie să utilizați peroxid de hidrogen sau un detergent care conține iod. Acestea pot irita tăietura în loc să o ajute să se vindece. Un simplu săpun și apă sunt suficient de eficiente pentru procesul de curățare.
 • Clătiți zona în care aveți tăietura timp de cel puțin două minute și până când rana pare curată.
 • Imaginea intitulată Clean Cuts Step 4
  4
  Scoateți orice material străin din tăiere. Dacă este necesar, utilizați o pensetă pentru a îndepărta eventualele reziduuri de pe site-ul plăgii. Totuși, aveți grijă să nu faceți răni mai mari atunci când încercați să faceți această operație. Luați în considerare faptul că, dacă există o cantitate semnificativă de material străin depus în tăietură, este mai bine să vizitați un medic în loc să încercați să obțineți acest material pe cont propriu. Acest lucru se datorează faptului că nu reușiți să extrageți toate aceste reziduuri poate provoca o infecție sau o face mai gravă.
 • Prin urmare, dacă scoaterea deșeurilor din tăietură este simplă, o puteți face pe cont propriu - cu toate acestea, dacă pare dificilă (sau există o probabilitate mai mare de vătămare în timp ce încercați să curățați tăietura), vizitați un medic pentru ajutor profesională.
 • Din nou, dacă există un obiect mare încorporat în rană (cum ar fi un cuțit într-o rană de înjunghiere), lăsați-l acolo și solicitați asistență de urgență imediat.
 • Image cu titlul Clean Cuts Pasul 5
  5
  Aplicați o cremă sau un unguent cu antibiotice. Odată ce ați curățat rana și ați îndepărtat orice reziduu, aplicați o cremă sau un unguent antibiotic, cum ar fi Polysporin, în zona afectată. Aplicați un strat ușor peste întreaga rană. Această măsură nu numai că ajută la prevenirea unei infecții bacteriene, dar ajută și la hidratarea tăieturii, ceea ce poate accelera vindecarea.


 • Image cu titlul Clean Cuts Pasul 6
  6
  Acoperiți tăietura cu un bandaj. Plasați un bandaj peste tăietură, mai întâi, pentru a ține crema sau unguentul în poziție și, în al doilea rând, pentru a proteja rana de alte daune. Dacă este o tăietură sau o zgârietură mică pe care credeți că o va vindeca cu ușurință de sine stătător, poate că nu este necesar să o acoperiți. Cu toate acestea, dacă aveți îndoieli, utilizați un bandaj pentru a vă asigura că nu trebuie să-l regretați. Utilizați-l și pentru a vă asigura o vindecare mai rapidă. Asigurați-vă că schimbați bandajul la fiecare 24 de ore.
 • Dacă rana este prea mare pentru a se acoperi cu un bandaj, poate fi necesar să căutați un bandaj mai mare sau să vizitați un medic pentru al înfășura. Luați în considerare utilizarea unei comprese și a unei tifoane laminate.
 • Image cu titlul Clean Cuts Pasul 7
  7
  Țineți cont de data ultimei fotografii cu tetanos. Riscul de a obține o infecție cu tetanos este mai mare la răni sau la răni care conțin substanțe străine în ele. O tăietură sau o zgârietură mică este puțin probabil să fie ceva de care ar trebui să vă faceți griji. Cu toate acestea, dacă aveți vreo îndoială, vizitați un medic pentru a vedea dacă recomandă o fotografie tetanică cu această ocazie. Dacă ați fost vaccinat în ultimii 10 ani, nu veți avea probleme, deoarece vaccinul este eficient timp de 10 ani.
 • Metoda 2
  Căutați ajutor medical

  Image cu titlul Clean Cuts Step 8
  1
  Evaluați dacă punctele sunt necesare. Când examinați tăietura, este important să evaluați dacă marginile sale se potrivesc bine. Într-o tăietură sau o mică zgârietură nu ai de ce să-ți faci griji. Cu toate acestea, dacă aveți o rană deschisă, în care nu puteți pune margini împreună, ar fi mai bine să vizitați un medic pentru a vedea posibilitatea de a primi puncte. Avantajul punctelor este acela că acestea mențin marginile într-o poziție precisă, ideală pentru vindecare. De asemenea, cu cât obțineți mai repede puncte, cu atât mai bine, de la punerea lor cât mai repede posibil (dacă sunt necesare) scade apariția posibilă a cicatricilor și îmbunătățește vindecarea.
 • Image cu titlul Clean Cuts Pasul 9
  2
  Acordați atenție semnelor de infecție. Acestea includ roșeață, căldură în jurul tăieturii, umflături semnificative, drenaj în formă de puroi în zona tăiată și febră. Adresați-vă imediat unui medic dacă bănuiți că tăierea poate fi infectată.
 • Image cu titlul Clean Cuts Pasul 10
  3
  Trebuie să știți când să vizitați un medic. Dacă tăietura este atât de gravă încât puteți vedea tendoane, ligamente, mușchi, nervi, vase de sânge sau oase, trebuie să vizitați cu siguranță un doctor, este considerată o rană profundă care necesită îngrijiri medicale. De asemenea, dacă sângerarea nu se oprește sau dacă vă confruntați cu amorțeală, furnicături sau pierdere de senzație, mergeți imediat la camera de urgență. Toate acestea sunt semne ale unui prejudiciu foarte grav care justifică atenția și evaluarea profesională.
 • Dacă ați fost mușcat de un animal, vizitați întotdeauna un medic.
 • De asemenea, ar trebui să vizitați un medic dacă aveți o rană de perforare, trecând pe un cui sau alt obiect străin.
 • Ambele situații vor necesita măsuri de precauție pentru bolile infecțioase.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să vă curățați piercing-ul nasuluiCum să vă curățați piercing-ul nasului
  Cum să oprești sângerarea urechilor câinilorCum să oprești sângerarea urechilor câinilor
  Cum să acoperiți tăieturileCum să acoperiți tăieturile
  Cum să vindeci rapid rănile deschise pe fațăCum să vindeci rapid rănile deschise pe față
  Cum să vindeci un deget tăiatCum să vindeci un deget tăiat
  Cum să vindeci o tăietură a limbiiCum să vindeci o tăietură a limbii
  Cum să vindeci o ranăCum să vindeci o rană
  Cum să vindeci o rană nazală internăCum să vindeci o rană nazală internă
  Cum să scapi de o tăieturăCum să scapi de o tăietură
  Cum să opriți sângerarea pe limbăCum să opriți sângerarea pe limbă
  » » Cum să curățați tăieturile

  © 2011—2020 ertare.com