Cum să tratăți o persoană bipolară

Tulburarea bipolară este o boală psihică gravă care poate fi confuză pentru alte persoane. O persoană care are tulburare bipolară poate fi atât de deprimat, până la punctul de a nu putea să iasă din pat o zi și apoi a doua zi par atât de optimist și viguros la punctul în care nimeni nu poate ține pasul. Dacă știți pe cineva care suferă de tulburare bipolară, atunci puteți dezvolta câteva strategii care să îl sprijine și să îl încurajeze, astfel încât să se poată recupera de această boală. Asigurați-vă că păstrați-vă limitele în minte și solicitați ajutor medical de urgență dacă persoana pare violentă sau dorește să se sinucidă.

pași

Metoda 1
Ajutați pe cineva care are tulburare bipolară

Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 1
1
Acordați atenție simptomelor. Dacă persoana a fost deja diagnosticată cu tulburare bipolară, atunci este posibil să știți deja despre simptomele acestei boli. Tulburarea bipolară se caracterizează prin perioade de manie și depresie. În timpul fazelor maniacale, cineva s-ar putea să aibă energie nelimitată și, în timpul fazelor depresive, aceeași persoană să nu iasă din pat de zile.
 • faze maniacale pot fi caracterizate prin niveluri ridicate de optimism sau iritabilitate, idei nerealiste cu privire la propriile lor abilități și, de asemenea, să se simtă puternic în ciuda pic de somn, vorbind repede și pentru a muta rapid de la o idee la alta, în imposibilitatea de a se concentra, face Decizii impulsive sau deficitare și chiar halucinații.
 • fazele depresive sunt caracterizate prin lipsa de speranta, tristete, goliciune, iritabilitate, pierderea interesului în lucruri, oboseala, lipsa de concentrare, modificări ale apetitului, modificări de greutate, tulburări ale somnului și, de asemenea, despre sentimentul lipsit de valoare sau vinovat și ia în considerare sinuciderea.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 2
  2
  Luați în considerare diferențele dintre tipurile de tulburare bipolară. Tulburarea bipolară este împărțită în patru subtipuri. Aceste definiții pot ajuta profesioniștii din domeniul sănătății mintale să identifice tulburarea, indiferent dacă simptomele sunt ușoare sau severe. Cele patru subtipuri sunt:
 • Tulburare bipolară I. Acest subtip este caracterizat de episoade maniacale care durează șapte zile sau care sunt destul de severe pentru ca persoana să aibă nevoie de spitalizare. Aceste episoade sunt urmate de episoade depresive care durează cel puțin două săptămâni.
 • Tulburare bipolară II. Acest subtip este caracterizat de episoade depresive care sunt urmate de episoade maniacale ușoare - cu toate acestea, aceste episoade nu sunt suficient de grave pentru a justifica spitalizarea.
 • Tulburarea bipolară nu este specificată. Acest subtip apare atunci când cineva prezintă simptome de tulburare bipolară, dar nu îndeplinește criteriile pentru diagnosticarea bipolară I sau II.
 • Ciclotimie. Acest subtip apare când cineva a avut simptome de tulburare bipolară timp de doi ani, dar simptomele sunt ușoare.
 • Image cu titlul Deal cu o persoană bipolară Pasul 3
  3
  Comunică-ți preocupările. Dacă credeți că cineva ar putea suferi de tulburare bipolară, atunci ar trebui să spuneți ceva. Când vă apropiați de acea persoană, asigurați-vă că faceți acest lucru din punctul de vedere al preocupării și nu al judecății. Amintiți-vă că tulburarea bipolară este o boală și persoana nu își poate controla comportamentul.
 • Încercați să spuneți ceva de genul "Îmi pasă de tine și am observat că în ultima vreme ați avut probleme. Vreau să știi că sunt aici pentru tine și vreau să te ajut.
 • Image cu titlul Deal cu o persoană bipolară Pasul 4
  4
  Oferiți-vă să ascultați. O persoană care are tulburare bipolară se poate simți mângâiată prin a avea pe cineva care este dispus să asculte cum simt. Asigurați-vă că persoana știe că vă place să ascultați dacă doriți să vorbiți.
 • Când ascultați, nu judecați persoana sau încercați să rezolvați problemele. El doar ascultă și oferă un stimulent autentic. De exemplu, ați putea spune ceva de genul "Se pare că ați avut un timp foarte proast. Nu știu cum te simți, dar îmi fac griji pentru tine și vreau să te ajut.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 5
  5
  Faceți o întâlnire cu medicul. Este posibil ca persoana să nu poată face o programare pentru el însuși din cauza simptomelor de tulburare bipolară, prin urmare, o modalitate de a vă ajuta oferă o întâlnire cu medicul.
 • Dacă persoana este rezistentă la ideea de a căuta ajutor pentru această tulburare, atunci nu încercați să o fortați. În schimb, puteți lua în considerare stabilirea unei întâlniri pentru a avea o verificare generală a stării de sănătate și veți vedea dacă vă simțiți obligat să consultați medicul despre simptomele pe care le-ați avut.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 6
  6
  Încurajează persoana să ia medicamente prescrise. În cazul în care persoana a fost prescrisă medicamente pentru a ajuta la controlul simptomelor de tulburare bipolară, atunci asigurați-vă că le luați. Este obișnuit ca persoanele care suferă de tulburare bipolară să nu mai ia medicamentele pentru că se simt mai bine sau pentru că nu au faze maniacale.
 • Amintiți-vă că medicamentele sunt necesare și că oprirea lor poate face lucrurile să se înrăutățească.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 7
  7
  Încercați să fiți răbdători. Deși poate exista o îmbunătățire a tulburării bipolare a unei persoane după câteva luni de tratament, recuperarea poate dura ani. Ar putea exista, de asemenea, obstacole de-a lungul drumului, așa că încercați să fiți răbdători cu persoana în timp ce vă recuperați.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 8
  8
  Luați-vă timp pentru voi. Susținerea unei persoane care are tulburare bipolară poate fi foarte dificilă, așa că asigurați-vă că ați luat ceva timp pentru voi înșivă. Asigurați-vă că petreceți ceva timp departe de persoană în fiecare zi.
 • De exemplu, puteți merge la o clasă de exerciții, puteți întâlni un prieten pentru o cafea sau puteți citi o carte. De asemenea, vă recomandăm să căutați consiliere pentru a vă ajuta să vă ocupați de stresul și stresul emoțional al susținerii unei persoane care are tulburare bipolară.
 • Metoda 2
  Se ocupă cu hobby-urile

  Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 9
  1
  Fiți o prezență liniștitoare. În timpul unui episod maniacal, o persoană cu tulburare bipolară poate fi foarte stimulată sau iritată de conversații lungi sau de anumite subiecte. Încercați să discutați cu persoana într-un mod liniștitor și evitați să vă implicați într-o discuție sau într-o lungă dezbatere despre ceva.
  • Încercați să nu menționați nimic care poate declanșa mania persoanei. De exemplu, este posibil să evitați să întrebați despre ceva care este stresant pentru individ sau despre un obiectiv pe care persoana a încercat să-l realizeze. În schimb, vorbiți despre vreme, o emisiune de televiziune sau orice altceva care este puțin probabil să o sublinieze.


 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 10
  2
  Încurajați-vă prietenul sau persoana să se odihnească mult. În timpul unei faze maniacale, persoana poate simți că au nevoie doar de câteva ore de somn pentru a se simți odihnă. Cu toate acestea, lipsa de somn suficient ar putea face lucrurile să se înrăutățească.
 • Încercați să încurajați persoana să doarmă cât mai mult posibil în timpul nopții și să facă nopți în timpul zilei, dacă este necesar.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 11
  3
  Faceți plimbări. A face plimbări cu persoana în timpul episoadelor de manie poate fi o modalitate bună de ao ajuta să folosească excesul de energie și care le va da ambelor șanse bune de a vorbi. Încercați să o invitați să meargă cu dvs. o dată pe zi sau cel puțin de câteva ori pe săptămână.
 • Exercițiul regulat poate ajuta, de asemenea, atunci când cineva are simptome de depresie, prin urmare, încercați să încurajați exercițiul indiferent de starea de spirit a persoanei.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 12
  4
  Acordați atenție comportamentului impulsiv. În timpul episoadelor maniacale, persoana poate fi predispusă la comportamente impulsive cum ar fi consumul de droguri, cumpărături excesive sau o călătorie lungă. Încercați să încurajați persoana să se gândească puțin mai mult înainte de a face achiziții importante sau de a începe un nou proiect atunci când se află în mijlocul unui episod maniacal.
 • Dacă cheltuiți prea mult este adesea o problemă, atunci puteți încuraja persoana să lase cărți de credit și bani în plus acasă când aceste episoade le atacă.
 • Dacă băutura sau utilizarea de droguri pare să intensifice situația, atunci puteți încuraja persoana să evite alcoolul sau alte substanțe.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 13
  5
  Încercați să nu faceți comentarii pe bază personală. Când cineva se află în mijlocul unei perioade de manie, ar putea spune lucruri dureroase sau poate încerca să înceapă argumente cu dvs. Încercați să nu luați aceste comentarii personal și să nu discutați cu persoana respectivă.
 • Rețineți că aceste comentarii se datorează bolii și nu reprezintă sentimentul real al persoanei.
 • Metoda 3
  Tratarea depresiei

  Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 14
  1
  Sugerați-vă să lucrați spre un scop mic. În timpul unui episod depresiv, poate fi dificil pentru persoana să atingă obiective mari, prin urmare, stabilirea de obiective mici și ușor de gestionat ar putea ajuta. Realizarea unui obiectiv mic vă poate ajuta să vă simțiți mai bine.
  • De exemplu, dacă persoana se plânge că trebuie să-și curățească întreaga casă, atunci puteți sugera că ei curăță ceva mic ca o dulap sau o baie.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 15
  2
  Încurajează strategiile pozitive pentru a face față depresiei. Atunci când cineva se simte deprimat, ar fi tentant să recurgă la mecanisme negative de coping, cum ar fi consumul de alcool, izolarea sau neutilizarea de medicamente. În schimb, încercați să încurajați persoana să folosească mecanisme de coping pozitive.
 • De exemplu, puteți sugera că vă sunați terapeutul, faceți un exercițiu fizic sau faceți un hobby atunci când apare o dispoziție depresivă.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 16
  3
  Oferă o respirație autentică. Încurajarea persoanei în timpul fazelor depresive îi va ajuta să știe că cineva care are grijă este acolo. Asigurați-vă că nu faceți promisiuni sau că vă bazați pe clișee când vă înveseliți pe prietenul dvs. sau pe persoana respectivă.
 • De exemplu, nu spune „Totul va fi bine“, „în capul tău“ sau „Când viața îți oferă lămâi, face limonadă!“.
 • În schimb, eu spun lucruri de genul „îmi pasă de tine“, „Eu sunt aici pentru tine“, „Ești o persoană bună și mă bucur că ești în viața mea.“
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 17
  4
  Încercați să stabiliți o rutină. In timpul fazei depresive a tulburării persoanei, poate preferați să stați în pat, izolat sau ma uit doar la televizor toata ziua. Prin urmare, faceți tot posibilul pentru a vă ajuta să stabiliți o rutină zilnică, pentru a avea întotdeauna ceva de făcut.
 • De exemplu, puteți seta un timp să se ridice și să ia un duș, o oră pentru a merge primi e-mail, o oră, pentru a merge pentru o plimbare și timp pentru a face ceva distractiv, cum ar fi citind o carte sau să se joace ceva.
 • Imaginea intitulată Deal cu o persoană bipolară Pasul 18
  5
  Acordați atenție semnelor că persoana poate dori să se sinucidă. În timpul fazelor depresive, oamenii au mai multe șanse de a avea gânduri de sinucidere. Asigurați-vă că luați serios comentariile despre sinucidere.
 • În cazul în care persoana acționează sau suicidally a indicat că intenționează să se sinucidă sau rău altora, apela serviciile de urgență pentru ajutor. Nu încercați să vă ocupați cu cineva care este suicid sau violent singur.
 • avertismente

  • Nu încercați niciodată să vă ocupați de violență sau de amenințările cu sinucidere! Apelați serviciile de urgență pentru ajutor.
  • Nu aruncați comportamentul persoanei sau nu spuneți ceva de genul "Totul este în capul tău". Amintiți-vă că tulburarea bipolară este o boală și că persoana nu poate controla modul în care simte.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să acționați cu cineva care are o tulburare de personalitate multipleCum să acționați cu cineva care are o tulburare de personalitate multiple
  Cum să susținem un copil cu tulburare bipolarăCum să susținem un copil cu tulburare bipolară
  Cum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de conversieCum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de conversie
  Cum să adormi în timpul unui episod maniacal (bipolar)Cum să adormi în timpul unui episod maniacal (bipolar)
  Cum să diagnosticați tulburarea de personalitate prin evitareCum să diagnosticați tulburarea de personalitate prin evitare
  Cum să diagnosticați tulburarea narcisistică de personalitateCum să diagnosticați tulburarea narcisistică de personalitate
  Cum să diagnosticați tulburarea bipolarăCum să diagnosticați tulburarea bipolară
  Cum să diagnosticați și să gestionați tulburarea bipolară cu funcționare înaltăCum să diagnosticați și să gestionați tulburarea bipolară cu funcționare înaltă
  Cum să explicați tulburarea bipolară altoraCum să explicați tulburarea bipolară altora
  Cum de a forma relații sănătoase atunci când vă recuperați de o boală mintalăCum de a forma relații sănătoase atunci când vă recuperați de o boală mintală
  » » Cum să tratăți o persoană bipolară

  © 2011—2020 ertare.com