Cum să te ocupi de o mamă sau de un tată care controlează

Este normal ca copiii să simtă că părinții lor sunt prea rezervați pentru a le permite să-și trăiască propria viață. Uneori, acest lucru se datorează faptului că copilul este pur și simplu încălcat și maturizat puțin mai repede decât pot observa părinții și uneori acest lucru se întâmplă deoarece părinții încearcă să controleze viața copilului. Există multe motive pentru care un părinte ar putea avea nevoie să-și controleze copilul, de la a fi perfecționist la frica de a face aceleași greșeli. În plus, părinții nu înțeleg adesea că îi dăunează copilului în loc să îl protejeze.

pași

Metoda 1
Întăriți-vă

Imagine cu titlul Deal cu Teen Sarcina Pasul 4
1
Recunoașteți comportamentele de control. Unii părinți cer copiii lor - cu toate acestea, nu înseamnă întotdeauna că ei îi controlează. Controlorii folosesc anumite tactici pentru a controla alții. Tactica poate fi evidentă sau subtilă. Comportamentele pot varia de la critici clare la amenințări ascunse. Acestea sunt câteva semne că părinții voștri vă pot controla:
 • Izolați-vă de ceilalți membri ai familiei sau prieteni, ca niciodată să nu vă lăsați să petreceți timp cu acești oameni -
 • să vă criticați în mod constant pentru lucruri inconstante, cum ar fi aspectul, manierele sau deciziile voastre -
 • amenință să te rănească sau să te rănești, cum ar fi să spui "O să mă omor dacă nu te întorci acasă acum!" -
 • oferă iubire și acceptare în condiții, cum ar fi "Vreau să te iubesc numai dacă îți ții camera curată" -
 • țineți o evidență a greșelilor din trecut, cum să faceți o listă de greșeli pe care le-ați făcut în trecut ca o modalitate de a vă face să vă simțiți rău sau să vă forțați să faceți ceva -
 • Utilizați vinovăție pentru a vă forța să faceți lucruri, cum ar fi: "Am petrecut 18 ore în muncă pentru a vă aduce în această lume și nu puteți petrece nici măcar câteva ore cu mine"
 • spionându-vă asupra dvs. sau nerespectându-vă confidențialitatea într-un alt mod, cum ar fi căutarea camerei dvs. sau citirea mesajelor pe telefon atunci când părăsiți camera.
 • Imagine cu titlul Deal with Teen Sarcina Step 6
  2
  Acceptați responsabilitatea pentru acțiunile dvs. Părinții dvs. ar putea fi controlori, dar voi veți determina modul în care să le răspundeți. Tu decizi dacă le vei lăsa să se pronunțe asupra deciziilor tale sau dacă le vei rezista. De asemenea, puteți controla dacă veți reacționa într-un mod respectuos sau dacă vă veți supăra în exces și veți agrava situația.
 • Unele moduri în care poți începe să reflectezi asupra acțiunilor tale sunt să te uiți în oglindă și să îți vorbești. Interpretați diferite situații care s-ar putea întâmpla cu părinții dvs. și practici care răspund în modul în care ați ales să faceți acest lucru. Acest lucru vă va permite să vă controlați mai ușor când va veni timpul.
 • Imagine cu titlul Deal with Teen Sarcina Step 5
  3
  Nu obsedați-vă cu plăcerea părinților. Treaba unui părinte este să vă asigurați că copilul dumneavoastră crește și devine o persoană fericită, sănătoasă și decentă. Treaba ta este să fii o persoană fericit, sănătoși și decente Dacă ceea ce te face fericit nu este ceea ce văd părinții tăi pentru tine, va trebui te rog, nu ei. Vei trăi viața.
 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 7
  4
  Elaborarea unui plan de acțiune obiectiv. Este puțin probabil să vă puteți îndepărta complet dintr-o situație de control într-un mod simplu. Veți avea nevoie de un plan de acțiune subtil și realist pentru a începe să luați propriile decizii. Planul ar putea începe cu ceva la fel de simplu ca repetarea în fiecare zi a controlului, așa că veți începe să vă dezvoltați securitatea În mod ideal, faceți progrese treptate pentru a lua mai multe decizii pentru dvs.
 • Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 13
  5
  Acceptați că nu vă puteți schimba părinții. Așa cum părinții dvs. nu pot controla ceea ce credeți sau simțiți, nici nu vă puteți schimba gândurile sau sentimentele. Puteți modifica modul în care îi veți răspunde și, uneori, aceasta va schimba modul în care vă tratează. Posibilitatea ca ei să-și schimbe personalitatea și în momentul în care o fac vor depinde de ei.
 • Forțându-ți părinții să se schimbe, seamănă cu controlul pe care încearcă să-ți impună. Dacă vă amintiți, veți fi forțați să acceptați că puteți lua propriile decizii cu privire la schimbare.
 • Metoda 2
  Faceți-vă situația mai bună

  Imaginea intitulată Break the Cycle of Abuse Pasul 1
  1
  Plecați de la părinți fizic. De cele mai multe ori, oamenii folosesc emoții pentru a impune un control reciproc. Aceasta se poate manifesta prin exprimarea furiei sau vinovatiei sau prin refuzul aprobarii. Dacă doriți să rupeți domeniul unei persoane care controlează (un părinte sau o altă persoană), probabil că trebuie să scăpați de ea, cum ar fi cheltuirea mai puțin timp împreună și chemarea reciprocă mai rar.
  • Dacă încă locuiți în casa părinților dvs. (mai ales dacă sunteți minor), este posibil să aveți dificultăți în marcarea distanței. Cu toate acestea, puteți stabili limite între tatăl tău controlat și tine. Solicitați ajutorul unui consilier școlar sau al unui profesor.
 • Image cu titlul Deal with Teen Sarcina Step 12
  2
  Încercați să nu obțineți apărarea. Dacă diminuați timpul pe care îl petreceți cu tatăl dvs., acest lucru îl poate supăra și vă poate ataca verbal. Încearcă să nu te defensiv dacă tatăl tău se plânge că nu-ți petreci suficient timp cu el sau că nu te acuzi că nu vrei.
 • Încercați să spuneți ceva de genul "Îmi pare rău că sunteți supărat. Înțeleg de ce s-ar putea să te deranjeze asta.
 • Rețineți că lucrurile cu părinții dvs. s-ar putea înrăutăți înainte să observați o îmbunătățire. Cu toate acestea, este esențial să vă păstrați distanța și să evitați să cădeți în amenințările lor. De exemplu, dacă mama dvs. vă amenință să vă spună că se va ucide dacă nu vă duceți acasă, spuneți-i că o să sunați la 911, să închideți telefonul și să faceți ceea ce ați spus. Nu vă grăbiți acasă și nu vă îndepliniți cerințele.
 • Image cu titlul Deal cu o mama care controleaza Pasul 9
  3
  Tăiați legăturile economice cu părinții. Bani este un alt tip de presiune care este adesea folosit pentru a controla un copil. Dacă aveți capacitatea de a vă genera banii proprii, separați-vă finanțele de la părinți. Ar putea fi dificil, dar trebuie să plătiți facturile proprii, să vă cumpărați propriile lucruri și să elaborați un buget. Pe lângă faptul că devine mai responsabil, acest lucru va diminua, de asemenea, dominanța unui părinte controlling.
 • Acest lucru poate fi, de asemenea, dificil pentru minori, dar nu este imposibil dacă se face prin urmarea unor pași mici. Chiar dacă nu plătiți chiria și serviciile de bază proprii, încercați să câștigați banii proprii pentru punctele de vânzare suplimentare pe care doriți să le aveți. Acest lucru nu înseamnă că părinții dvs. trebuie să spună da - totuși, dacă ați câștigat banii necesari pentru a merge la filme, acest lucru va elimina încă una din barierele pe care un părinte controlat le poate utiliza.
 • Image cu titlul Deal cu o mama care controleaza Pasul 8
  4
  Nu întrebați părinții dvs. favorurile. Dacă îl întrebi pe tatăl tău pentru o favoare, îl vei face să adopte o poziție în care să poată negocia. Dacă vrei să îți satisfacă nevoia, va trebui să faci ceva pentru a-ți întoarce favoarea. În esență, acest lucru nu este rău, dar vă poate face rapid să renunțați la deciziile dvs., ceea ce îl va întări. Dacă aveți nevoie de ajutor, adresați-vă prietenilor sau altor rude.


 • Imaginea intitulată
  5
  Recunoaște abuzul. Dacă sunteți copil victimă a abuzului, contactați serviciile locale de protecție a copilului sau discutați cu cineva de la școală, cum ar fi un profesor sau un consilier. Abuzul poate lua mai multe forme - deci discutați cu un consilier școlar dacă nu știți sigur dacă sunteți victima unui abuz sau nu. Acestea sunt câteva tipuri diferite de abuz:
 • Abuzul fizic Acest lucru se întâmplă dacă sunteți plesnit, lovit, restrâns, ars sau rănit în alte moduri.
 • Abuzul emoțional Acest lucru se întâmplă când vă dau porecle, vă umilesc, vă învinovățesc și vă cer lucruri iraționale.
 • Abuz sexual Aceasta include atingerea nedorită, actul sexual și alte acte sexuale.
 • Metoda 3
  Corectați relația

  Image cu titlul Deal cu o mama controlatoare Pasul 14
  1
  Depășește problemele trecutului. Dacă dețineți o pradă împotriva părinților sau a dumneavoastră, aceasta nu va fi o modalitate adecvată de a stabili o relație. Prin urmare, este util să iertați părinților dvs. pentru orice greșeală pe care au făcut-o. De asemenea, ar putea fi necesar să vă iertați pentru modul în care ați reacționat la aceste greșeli.
  • Amintiți-vă că iertarea nu se concentrează pe cealaltă persoană. Acest lucru este esențial pentru propria bunăstare emoțională. Dacă vă iertați tatălui, veți alege să uitați de furia pe care o simți față de el, dar nu veți indica faptul că ceea ce a spus sau făcut este corect.
  • Pentru a ierta pe cineva, va trebui să alegeți în mod conștient să uitați furia pe care o simțiți. O modalitate de a realiza acest lucru este să scrieți o scrisoare tatălui dvs. și să nu o trimiteți lui. În ea, comunicați sincer sentimentele voastre despre ceea ce sa întâmplat, motivul pentru care v-a înfuriat și motivul pentru care credeți că tatăl vostru a făcut aceste lucruri. Apoi scrisoarea se termină scriind ceva similar cu "Nu sunt de acord cu ceea ce sa întâmplat, dar am ales să uit de furia legată de ea. Te-am iertat. De asemenea, puteți spune cu voce tare.
 • Imagine intitulată Convingeți-vă părinții să vă lase să mergeți la un eveniment târziu Pasul 1
  2
  Confruntați cu părinții în mod respectuos. Va trebui să-i spui părinților dvs. ce simți și motivul pentru care ați plecat. Ei nu pot rezolva o problemă dacă nu știu că există. Nu aruncați acuzații sau nu respectați respectul. Spune-le ce simți, nu ceea ce au făcut.
 • În loc să spui ceva de genul "Mi-au luat drepturile ca persoană", ai putea spune ceva mai constructiv, cum ar fi "Am simțit că nu am dreptul să fiu eu însumi".
 • Image cu titlul Deal cu o mama care controlează Pasul 16
  3
  Stabiliți limite stricte pentru dvs. și pentru părinții voștri. După ce începeți să vă stabiliți relația, va trebui să împiedicați vechile obiceiuri de retrospectivă. Alegeți în prealabil deciziile cu care părinții dvs. nu pot fi de acord și cu care nu pot. De asemenea, trebuie stabilite limite în jurul deciziilor părinților dvs. cu care nu puteți fi de acord sau lucrurile pe care le puteți cere.
 • De exemplu, puteți decide că puteți consulta părinții cu privire la deciziile de carieră importante, cum ar fi la care universitate să participați sau dacă veți accepta o ofertă de muncă specifică. Cu toate acestea, este posibil să nu le consultați cu privire la deciziile dvs. mai personale, cum ar fi cine să plece sau dacă vă veți căsători cu cineva.
 • De asemenea, puteți refuza să nu fiți de acord cu anumite probleme pe care părinții dvs. le menționează, cum ar fi problemele vieții de dragoste. Cu toate acestea, puteți alege să oferiți asistență dacă unul dintre părinții dvs. se confruntă cu o problemă gravă de sănătate, cum ar fi cancerul sau tulburările de inimă.
 • Metoda 4
  Păstrați limitele

  Imagine cu titlul Deveniți un om de afaceri de succes Pasul 4
  1
  Respectați-vă limitele în relație. După stabilirea limitelor, va trebui să le respectați. Nu vă puteți aștepta ca părinții dvs. să vă respecte spațiul și limitele dvs. dacă nu puteți face același lucru pentru ei. Dacă aveți dificultăți în ceea ce privește limitele stabilite, discutați deschis despre aceasta cu părinții dvs. și găsiți o soluție.
  • Dacă apare o problemă în relația cu părinții dvs., ar putea fi util să folosiți fraze care vă permit să le consolidați ca o echipă. Spuneți ceva de genul "Vă respect limitele, dar simt că nu puteți respecta întotdeauna a mea. Ce putem face pentru a ne asigura că ne satisfacem nevoile? "
 • Imagine cu titlul Babysit Older Kids Pasul 6
  2
  Aveți grijă de orice vină comisă împotriva deciziilor dvs. personale. Dacă părinții tăi îți taie limitele, va trebui să le spui. Acest lucru nu înseamnă că va trebui să fii supărat sau supărat. Spune-i părinților tăi cu calm și respect că au trecut linia și le-au cerut să se oprească. Dacă doresc cu adevărat să vă respecte, vă vor oferi spațiu.
 • Dacă utilizați un limbaj plin de umor, acest lucru poate fi, de asemenea, o modalitate eficientă de a face față controlului oamenilor. De exemplu, dacă tatăl tău critică mereu deciziile tale profesionale, încearcă să glumești despre asta spunând ceva de genul "O notă pentru mine. Mama nu-mi place profesia mea. Inteles. Altceva?
 • Imagine cu denumirea Fii puternică Pasul 5
  3
  Luați o pauză dacă problemele persistă. Dacă lucrurile încep să "se întoarcă la normal", va trebui să petreacă mai puțin timp cu părinții din nou. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să tăiați toate legăturile cu ele. De obicei, acest lucru înseamnă că lucrurile s-au apropiat prea mult de ei (sau de tine) să urmeze limitele la care ambele au convenit. Petreceți mai mult timp și încercați din nou mai târziu.
 • Imaginea intitulată Break the Cycle of Abuse Pasul 19
  4
  Puteți merge la un terapeut dacă lucrurile nu se îmbunătățesc. În unele situații, problemele ar putea fi atât de grave încât trebuie să mergeți la un terapeut cu părinții dvs. pentru a percepe unele îmbunătățiri. Dacă ați încercat să păstrați limitele și nu ați obținut rezultate, discutați cu părinții dvs. despre posibilitatea de a merge împreună cu un terapeut.
 • Spuneți ceva de genul: "Relația noastră este importantă pentru mine, dar cred că am putea avea nevoie de puțin ajutor pentru a avea cea mai bună relație posibilă. Vrei să vezi cu mine un terapeut?
 • sfaturi

  • Discutați cu un prieten sau o rudă despre problemele dvs. De asemenea, v-ar putea ajuta.
  • Vorbește cu părinții tăi exhaustiv înainte de a pleca. Problema ar putea fi rezolvată într-un mod mai plăcut.

  avertismente

  • Dacă suferiți de abuz și simțiți că aveți nevoie de ajutor imediat, contactați serviciile locale de protecție a copilului.
  • Nu presupuneți că toate sfaturile oferite sunt o modalitate de a "vă controlați“. În general, părinții dvs. vor lua în considerare ceea ce este mai bine pentru dvs., ei au, de asemenea, mai multă experiență decât aveți în viață.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să-i spuneți copilului că vă separațiCum să-i spuneți copilului că vă separați
  Cum să nu mai fii tată sau mama elicopteruluiCum să nu mai fii tată sau mama elicopterului
  Cum să educăm copiii pentru a schimba o societate coruptăCum să educăm copiii pentru a schimba o societate coruptă
  Cum să înveți un copil cu nevoi speciale să meargă la baieCum să înveți un copil cu nevoi speciale să meargă la baie
  Cum să înțelegem conflictele de formare a unei familii reconstituiteCum să înțelegem conflictele de formare a unei familii reconstituite
  Cum să eviți să fii tată toxicCum să eviți să fii tată toxic
  Cum să evitați folosirea limbajului ofensiv în fața copiilorCum să evitați folosirea limbajului ofensiv în fața copiilor
  Cum să vorbești cu copilul despre alergii alimentareCum să vorbești cu copilul despre alergii alimentare
  Cum să vorbești cu un copil despre un părinte absentCum să vorbești cu un copil despre un părinte absent
  Cum să mergeți la cumpărături pentru încălțăminte cu copilul dumneavoastrăCum să mergeți la cumpărături pentru încălțăminte cu copilul dumneavoastră
  » » Cum să te ocupi de o mamă sau de un tată care controlează

  © 2011—2020 ertare.com