Cum să tratăm o tulburare de personalitate paranoidă

Confruntarea cu o tulburare de personalitate paranoică poate fi foarte dificilă. Persoanele cu această afecțiune au adesea dificultăți în urma planului lor de tratament și adesea aleg să nu le suporte. De asemenea, neîncrederea și suspiciunea sunt nucleul tulburării de personalitate paranoidă (TPP). Dacă aveți această tulburare și sperați să o depășiți, citiți acest articol pentru a afla ce puteți face pentru a vă depăși sentimentele de paranoia.

pași

Metoda 1
Se confruntă cu paranoia când ești singur

Image cu titlul Deal cu tulburare de personalitate paranoidă Pasul 1
1
Vorbește cu oameni care sunt aproape de tine și în care ai încredere. Este important să vă amintiți că aveți o familie sau prieteni care vor să petreacă timpul cu dvs. și care vor să vorbească cu dvs. Discutați cu acești oameni despre ce treceți și cereți-i să vă ajute, atât timp cât aveți curajul să faceți acest lucru. Ar trebui să simțiți confort și fericire din cauza faptului că aveți oameni în viața voastră la care puteți merge.
 • Image cu titlul Deal cu tulburare de personalitate paranoidă Pasul 2
  2
  Reduceți nivelul de stres Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin meditarea și efectuarea tehnicilor de respirație. În timpul în care meditați, scopul este să vă goliți mintea și să vă simțiți la pace. Tehnicile de respirație se bazează pe ceea ce funcționează pentru fiecare persoană. Încercați să respirați adânc și apoi expulzați aerul din plămâni și repetați procedura.
 • Ascultarea muzicii tranchilizante poate funcționa ca o formă de meditație. Dacă simțiți neliniște, ascultați muzică care vă ajută să vă liniștiți.
 • Yoga este o formă excelentă de meditație, deoarece combină un exercițiu fizic și mental.
 • Image cu titlul Deal cu tulburare de personalitate paranoidă Pasul 3
  3
  Aveți o rutină normală de somn. Dacă nu dormiți suficient, vă puteți agrava paranoia și vă puteți agrava simptomele. Prin urmare, este important să vă asigurați că aveți un timp de culcare obișnuit. Încercați să dormiți și să vă treziți în același timp în fiecare zi. Nu luați cofeina înainte de a dormi, deoarece afectează tiparele de somn.
 • Imagine cu titlul Deal cu tulburare de personalitate paranoidă Pasul 4
  4
  Întrebați-vă motivul fundamental din spatele temerilor voastre. Deși este adevărat că nu vă place când alte persoane vă întreb care este motivul fundamental care guvernează temerile și anxietățile dvs., este foarte important să reflectați asupra a ceea ce vă motivează să acționați și să interacționați într-un anumit mod. Intreaba-te de ce ti-e frica, suspiciune sau anxietate. Încercați să vă justificați temerile și întrebați-vă dacă aceste justificări vă sunt sensibile. De asemenea, ar trebui să vă gândiți la modul în care aceste gânduri negative vă afectează bunăstarea.
 • Image titled Deal cu tulburare de personalitate paranoid Pasul 5
  5
  Rămâi sănătos Consumați mese echilibrate și exersați cât mai des posibil. Este important să rămâneți sănătos pentru a vă putea simți bine. Mănâncă alimente care te fac să te simți bine. Evitați consumul de alcool și tutun, deoarece acestea pot avea un impact negativ asupra stării fizice și mentale.
 • Image titled Deal cu tulburare de personalitate paranoid Pasul 6
  6
  Distrează-te cu lucrurile pe care le iubești. Consumați alimente sănătoase pentru a vă mări pozitivitatea. În plus, este important să desfășurați activități care vă inspiră să aveți sentimente pozitive. Faceți lucrurile pe care le iubiți, fie că aceasta înseamnă a lua timp pentru a avea grijă de grădină în fiecare zi, mergi la filme sau dans. Creați o ieșire pozitivă pentru dvs. prin lucrul la un proiect sau activitate pe care vă bucurați.
 • Image titled Deal cu tulburare de personalitate paranoid Pasul 7
  7
  Citiți și vedeți informațiile care vă inspiră. Ca persoană cu CTE, trebuie să vă dați în mod constant gânduri pozitive. O modalitate de a realiza acest lucru este citirea și vederea materialelor care au un conținut inspirator. Inspirarea cărților și a filmelor care se ocupă de persoanele care depășesc adversitățile, fie psihologice, emoționale sau fizice, vă pot oferi susținerea pentru a avea o sursă de inspirație.
 • Metoda 2
  Se ocupă cu paranoia în public

  Image titled Deal cu tulburare de personalitate paranoid Pasul 8
  1
  Țineți-vă încrederea la un nivel înalt. Paranoia poate fi condusă de o ușoară percepție de sine. Pentru a lupta împotriva paranoiei, este important să vă amintiți că sunteți o persoană unică și specială. Dacă credeți că cineva vă urmărește și vă evaluează, amintiți-vă că sunteți o persoană frumoasă. De asemenea, rețineți că oamenii sunt ocupați cu propria lor viață și nu doresc să vă urmeze acțiunile sau activitățile.
  • Menținerea încrederii înseamnă că trebuie să vă mențineți pozitivismul. Prin urmare, să vă laudeți în fiecare zi și să vă amintiți că trebuie să gândiți pozitiv.
 • Image titled Deal cu tulburare de personalitate paranoid Pasul 9


  2
  Găsiți modalități de calmare atunci când vă aflați într-un loc public. Uneori, aceasta înseamnă că trebuie să vă retrageți din situația care se întâmplă și vă deranjează. Luați o respirație adâncă și amintiți-vă că oamenii din jurul vostru au propriile lor temeri.
 • Imaginea intitulă Deal cu tulburarea de personalitate paranoidă Pasul 10
  3
  Participați la discuții pentru a evita să vă simțiți incomod. Uneori, puteți simți că oamenii care se află într-un loc public râd de la tine sau vorbesc despre tine. Pentru a combate acest sentiment, întrebați-le dacă puteți participa la conversația pe care o au. Când sunteți parte dintr-o conversație, sunteți siguri că nu vorbește despre tine în mod negativ, deoarece controlezi conversația. În acest fel, vă veți asigura că ați greșit și că veți arăta că nu se distrează de voi.
 • Image titled Deal cu tulburare de personalitate paranoid Pasul 11
  4
  Ieșiți într-un grup cu oamenii în care aveți încredere. Dacă vă simțiți frecvent că cineva vă poate ataca sau poate încerca să vă rănească atunci când vă aflați într-un loc public, vă recomandăm să cunoașteți alte persoane. Întreabă pe cineva în care ai încredere dacă te poate însoți la magazin sau la cinema. Dacă ai o companie cu cineva în care poți avea încredere, vei simți că ești în pericol mai puțin.
 • Metoda 3
  Depășiți paranoia

  1
  • Identificați simptomele CTE. Tulburarea de personalitate paranoidă se poate manifesta la persoane în moduri diferite. Pentru a vă asigura că aveți CTE, trebuie să fi experimentat cel puțin patru dintre următoarele simptome:
  Image cu titlul Deal cu tulburare de personalitate paranoid Pasul 12
 • Ați perceput o credință profundă sau suspiciune că oamenii vă vor provoca dezamăgire, rău sau exploatare.
 • Este greu să ai încredere în loialitatea prietenilor tăi, a colegilor și a familiei -
 • Este dificil să transmiteți și să vă împărtășiți gândurile oamenilor, deoarece vă temeți că informațiile pe care le împărțiți vor fi folosite împotriva voastră în viitor -
 • Este dificil pentru dvs. să distingeți comentariile care sunt nevinovate sau rău intenționate. Sunteți ușor jignit de comentarii inofensive sau ocazionale care nu intenționează să vă amenințați sau să vă degradați -
 • Aveți înclinația de a păstra agoniile pentru o lungă perioadă de timp și nu puteți ierta insulte și daune fizice -
 • În mod regulat observați atacuri împotriva persoanei dvs. și a reputației dvs., care nu este percepută în același mod de către alte persoane. Ipoteza eronată că există un atac personal are ca rezultat adesea contraatacuri grave -
 • Este greu pentru tine să ai încredere în partener (soț sau partener sexual) deoarece crezi că te înșeală în orice moment.
 • Image titled Deal cu tulburare de personalitate paranoid Pasul 13
  2
  Înțelegeți ce poate cauza TPP. Există multe teorii cu privire la adevăratele cauze ale CTE, dar experții sunt de acord că este o combinație de factori psihologici, sociali și biologici. O posibilă cauză este modul în care creierul se conectează pe măsură ce se dezvoltă până la maturitate. De asemenea, modul în care o persoană a crescut și a învățat cum să facă față problemelor poate contribui la începutul CTE. În plus, trauma emoțională din cauza abuzului din trecut poate contribui la dezvoltarea CTE.
 • Majoritatea persoanelor cu personalitate cu tulburare paranoidă au un membru al familiei care suferă de schizofrenie și alte afecțiuni psihotice. De asemenea, moștenirea genetică poate fi un factor important în producerea TPP.
 • Imagine cu titlul Deal cu tulburare de personalitate paranoid Pasul 14
  3
  Căutați ajutor de la un profesionist. Chiar dacă nu crezi, paranoia ta nu trebuie să-ți controleze viața. Cu ajutorul unui terapeut profesionist, vă puteți depăși temerile. Vi se va cere să vă dați timpul, munca grea și dedicarea, dar în cele din urmă vă veți recâștiga controlul asupra vieții voastre. Căutați ajutor de îndată ce începeți să observați simptomele acestei tulburări.
 • Cercetările arată că TPP este începutul altor tulburări, cum ar fi schizofrenia, tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă și tulburarea delirantă. Prin urmare, pentru a evita dezvoltarea acestor tulburări, este important să căutați rapid ajutor.
 • Image titled Deal cu tulburare de personalitate paranoid Pasul 15
  4
  Cereți terapeutului să explice procesul pe care îl veți trece pentru a vă depăși tulburarea. Pentru a evita suspiciunea terapeutului dvs., este important să îi cereți să explice pașii și diferitele tratamente pe care le veți efectua pentru a vă depăși paranoia. Deși este adevărat că veți simți uneori neîncrederea față de terapeut, este foarte important să rămâneți angajat în tratamentul dvs. sau nu veți avea oportunități de recuperare.
 • Image cu titlul Deal cu tulburarea de personalitate paranoidă Pasul 16
  5
  Monitorizați-vă emoțiile Când începeți tratamentul, vor exista momente când vă veți simți trist sau deprimat în legătură cu tulburarea dvs., mai ales atunci când veți obține cunoștințe despre felul în care percepeți oamenii. Tristețea pe care o experimentați poate duce la depresie clinică. Dacă începeți să vă simțiți prea trist, discutați cu terapeutul.
 • sfaturi

  • Evitați să consultați grupuri de consiliere sau grupuri de asistență dacă aveți o neîncredere profundă față de persoanele pe care nu le cunoașteți. Aceste grupuri vă pot intensifica anxietatea.

  avertismente

  • Dacă credeți că începeți să dezvoltați o tulburare de personalitate paranoică, discutați cu un terapeut imediat. Cu cât este detectată mai rapid tulburarea, cu atât mai ușor va fi depășită.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să vă ajutați să vă vindecați paranoiaCum să vă ajutați să vă vindecați paranoia
  Cum să ajuți oamenii paranoiciCum să ajuți oamenii paranoici
  Cum de a ajuta un iubit care suferă de tulburare de personalitate prin evitareCum de a ajuta un iubit care suferă de tulburare de personalitate prin evitare
  Cum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de personalitate histrionicăCum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de personalitate histrionică
  Cum să înțeleagă și să ajute sociopatiiCum să înțeleagă și să ajute sociopatii
  Cum să determinăm dacă cineva este un sociopatCum să determinăm dacă cineva este un sociopat
  Cum să diagnosticați tulburarea de personalitate prin evitareCum să diagnosticați tulburarea de personalitate prin evitare
  Cum să diagnosticați tulburarea histrionică de personalitateCum să diagnosticați tulburarea histrionică de personalitate
  Cum să diagnosticați tulburarea de acumulare compulsivăCum să diagnosticați tulburarea de acumulare compulsivă
  Cum să diagnosticați tulburarea narcisistică de personalitateCum să diagnosticați tulburarea narcisistică de personalitate
  » » Cum să tratăm o tulburare de personalitate paranoidă

  © 2011—2020 ertare.com