Cum să se ocupe de un iubit care are tulburare de personalitate limită

Borderline tulburarea de personalitate (BPD) este o boală psihică gravă care cauzează stări dezechilibrate, comportamente neregulate și relații instabile. Ajutarea unui iubit care are BPD poate fi copleșitor și problematic, mai ales dacă vă duce pe coșul tau emoțional. Dacă stabilești limite, comunici cu cel iubit și ai grijă de tine, îl poți ajuta.

pași

Metoda 1
Setați limitele cu cei dragi

Imaginea intitulată Ajută pe cei apropiați cu tulburare de personalitate la graniță Pasul 1
1
Vorbește despre limite. Când ajuți un iubit care are BPD, va trebui să stabilești limite stricte pentru relația ta. Este posibil ca oricând, iubitul tău să treacă printr-un roller coaster emoțional și să poată ajunge chiar și cu tine. Au o conversație onestă despre limitele tale personale și despre lucrurile pe care nu le vei lua de la persoana iubită.
 • De exemplu, spune-i iubitei tale ceva de genul "Dacă începi să mă abuzezi verbal, o să plec." De asemenea, puteți spune: "Dacă ajungeți într-un punct în care cred că puteți să mă răniți sau să mă atacați, voi părăsi camera sau casa."
 • Imaginea intitulată Ajutor cei iubiți cu tulburare de personalitate de la frontieră Pasul 2
  2
  Lasă-i pe cel iubit să știe că tot vrei. Relațiile dintre cei dragi în care se află BPD pot fi tensionate și problematice. Tulburarea persoanei dragi poate provoca probleme importante care ar putea duce la rănirea sentimentelor și a relațiilor stresate. În ciuda acestui lucru, trebuie să-i spui iubitului tău că tot vrei, chiar dacă trebuie să-l lași.
 • De exemplu, spune-i iubitului tău "Te iubesc și vreau să rămân în viața ta. Cu toate acestea, pot exista momente când voi fi nevoit să scap de situație din cauza comportamentului tău. "
 • Imagine intitulată Ajutor pe cei apropiați cu tulburare de personalitate de frontieră Pasul 3
  3
  Încurajați-vă membrul familiei să solicite tratament. Dacă persoana iubită are BPD, nu-l poți forța să primească tratament. Cu toate acestea, îl puteți încuraja să vă ajute și puteți întreba dacă vă puteți oferi ajutorul în orice mod. Dacă îi întrebi pe cel iubit, dacă îl poți ajuta, este mai probabil să accepte.
 • De exemplu, ați putea încerca să îi spuneți persoanei dragi "Aș dori să primiți ajutor deoarece vă rănești singuri. Te iubesc și te doresc mai bine. Vrei să mă lași să-ți fac o întâlnire cu cineva care te poate ajuta?
 • Imaginea intitulată Ajută pe cei apropiați cu tulburare de personalitate de frontieră Pasul 4
  4
  Stabiliți obiective realiste. Când vă ajutați pe cel iubit, va trebui să vă asigurați că stabiliți obiective realiste. Este obișnuit ca persoanele cu BPD să aibă obiective mari în minte sau să încerce să facă prea multe lucruri dintr-o dată, prin urmare, ajută-i pe cei dragi să se calmeze.
 • Dacă persoana iubită are în minte unele obiective mari, încercați să le abordați în pași mici, realizabili, în loc de toate odată. În acest fel, iubitul tău se va simți împlinit, dar va ști că mai sunt multe lucruri la care să lucrezi. De exemplu, dacă cineva iubit spune că dorește să găsească un loc de muncă cu normă întreagă și să-și termine cariera în colegiu anul viitor, atunci îl puteți încuraja să se concentreze pe unul dintre aceste obiective la un moment dat.
 • Apoi, puteți împărți obiectivul în pași mai mici. De exemplu, în cazul în care obiectivul este de a termina cariera ta colegiu, ai putea încuraja dragi să se concentreze pe obiective mici, de exemplu, înregistrați-vă clase, întâlni cu un consilier academic și să se alăture unui grup de studiu pentru a crește șansele de reușită.
 • Imaginea intitulată Ajutor pe cei apropiați cu tulburare de personalitate de frontieră Pasul 5
  5
  Utilizați un limbaj direct Atunci când persoana iubită cu BPD are emoții, el poate să nu poată înțelege limbajul complicat sau propozițiile lungi. În schimb, discutați cu persoana iubită folosind fraze scurte și directe care vă transmit în mod eficient punctul dumneavoastră de vedere. Acest lucru va diminua șansele să vă înțelegeți greșit cuvintele sau ceea ce încercați să spuneți.
 • De exemplu, spuneți-i iubitei tale: "Plec. Nu vreau să spun nimic că regret. Mă întorc când suntem amândoi calmi. Te iubesc.
 • Imaginea intitulată Ajută pe cei apropiați cu tulburare de personalitate la graniță Pasul 6
  6
  Știți când să scăpați Când persoana iubită este foarte agitată sau explozivă, ar putea fi un moment bun pentru a scăpa de situație. Evitarea situației pentru un moment vă poate ajuta să reduceți intensitatea emoțiilor persoanei dragi.
 • Încercați să-i spuneți iubitei dvs. ceva de genul "Voi reveni într-o oră și apoi putem vorbi despre asta când suntem amândoi calm".
 • Ieșirea din situație este, de asemenea, o idee bună, deoarece puteți evita să vă implicați în acuzațiile celor dragi. Este important să nu vă puneți în apărare ca răspuns la acuzațiile celor dragi. Acest lucru l-ar putea face mai supărat și ar face ca situația să se intensifice.
 • Metoda 2
  Comunicați cu persoana iubită

  Imaginea intitulată Ajută pe cei apropiați cu tulburare de personalitate la limită. Pasul 7
  1
  Recunoaste durerea celui iubit. Când cineva iubit este înfuriat de ceva sau este supărat și înrădăcinat, trebuie să vă concentrați asupra emotiilor pe care încercați să le transmiteți. Când persoana voastră iubită o face, adesea caută validarea și confortul pentru durerea pe care o simte.
  • Acest lucru ar putea fi dificil dacă persoana iubită va spune lucruri dureroase. Cu toate acestea, încercați să ignorați cuvintele și să vă uitați la durerea de bază și alte emoții care sunt exprimate. De exemplu, în cazul în care persoana iubită țipete la tine, îți poți recunoaște furia spunând ceva de genul "Pot să spun că chiar acum ești supărat".
 • Imaginea intitulată Ajută pe cei apropiați cu tulburare de personalitate de frontieră Pasul 8
  2
  Ascultați pe cel iubit. Pentru relația cu iubitul tău să muncești, va trebui să-l asculți. Deci, când vorbiți, puneți deoparte orice judecată pe care o aveți, ascultați activ și asimilați ceea ce spune. Opriți televizoare, telefoane sau computere și concentrați-vă pe cei dragi.
 • Pentru a-ți lăsa pe cei dragi să știe că asculți, oferi un comentariu sau un sunet periodic de recunoaștere, de exemplu, "da" sau "aha". Folosind aceste tipuri de declarații, le veți informa că le ascultați. Asta nu înseamnă că ești de acord cu tot ceea ce spune el.
 • Imaginea intitulată Ajutor cei iubiți cu tulburare de personalitate de frontieră Pasul 9


  3
  Pleacă de la situație. Persoana voastră iubită cu BPD va avea înalte și minime ca parte a tulburării. Aceasta înseamnă că uneori veți fi euforic și foarte entuziasmat. Așa cum nu ar trebui să vă implicați emoțional atunci când iubitul dvs. este beligerant, la fel ar trebui să faceți atunci când sunteți euforic. Cel iubit va actiona impulsiv si emotional, adesea spunand lucruri foarte exagerate sau sugerand lucruri care nu sunt fezabile sau posibile. Când se întâmplă acest lucru, îndepărtați-vă de situație și încercați să nu vă mirați de emoție.
 • De exemplu, iubitul tău ar putea vorbi despre cât de mult te iubește. Persoana voastră iubită poate sugera, de asemenea, efectuarea unei călătorii care nu este fezabilă pentru niciuna dintre ele.
 • Imaginea intitulată Ajutor cei iubiți cu tulburare de personalitate de la frontieră Pasul 10
  4
  Vorbește despre alte lucruri. Nu vă concentrați pe TLP în fiecare conversație pe care o aveți cu persoana iubită. Viața ta nu este definită de TLP, prin urmare, nu permiteți relației voastre să fie. Discutați despre subiecte mai ușoare care prezintă interes pentru ambele.
 • De exemplu, încercați să discutați cu iubitul dvs. despre interesele lor, despre un film pe care l-ați văzut recent sau despre unele planuri pentru următoarea vacanță.
 • Imaginea intitulată Ajută pe cei apropiați cu tulburare de personalitate de frontieră Pasul 11
  5
  Încearcă să-ți distragi atenția pe cel iubit. Cand esti cu persoana iubita si starea ta se schimba la mânie sau depresie, încercați să-l distragă atenția, cu o activitate. Pune-un film pe care amândoi doriți să vedeți, du-te pentru o plimbare, să ia o ceașcă de ceai, joaca cu un animal de companie sau de a face orice altă activitate care se relaxa situația.
 • A face ceva relaxant și plăcut va mișca mintea celui iubit de la emoții și astfel se va concentra pe ceva mai productiv și mai sănătos.
 • Imaginea intitulată Ajută-i pe cei apropiați cu tulburare de personalitate de la frontieră Pasul 12
  6
  Fii atent la un comportament distructiv. Dacă observi că comportamentul iubitului tău pare autodistructiv, nu-l ignora. Informați-l că vă faceți griji. Chiar dacă vă spune să vă îngrijorați de afacerile dvs., păstrați-o sub supraveghere pentru a detecta semnele de avertizare. Dacă vă îngrijorează semnele de avertizare, discutați cu terapeutul sau medicul iubitului. Dacă observați un comportament suicidar, căutați imediat ajutorul pentru persoana iubită. Semnele de avertizare sunt:
 • comportament nesăbuit
 • o schimbare în comportamentul sau activitățile normale
 • refuza sa manance
 • orice semn de auto-vătămare (de exemplu, zgârieturi)
 • Metoda 3
  Ai grijă de tine

  Imaginea intitulată Ajută pe cei apropiați cu tulburare de personalitate de la frontieră Pasul 13
  1
  Aflați despre BPD-ul iubitului tău. Aflați tot ce puteți despre declanșatoarele și tratamentele pentru BPD-ul iubitului dvs. este o idee bună. Învățarea despre BPD vă poate ajuta să fiți mai pregătită să vă ajutați atunci când aveți un atac, știți ce să faceți dacă aveți nevoie de ajutor și vă ajuta să vă identificați cu situația. Totuși, rețineți că învățarea despre această boală nu va rezolva toate problemele dvs. sau nu vă vindecă pe cei dragi.
  • Puteți să cereți informații despre TLP de la medicul iubitului dvs. sau să întrebați terapeutul despre declanșatoarele pe care ar trebui să le evitați.
  • De asemenea, puteți utiliza resurse on-line de încredere pentru a obține informații, de exemplu, Clinica Mayo și Alianța Națională pentru Bolile Mentale (NAMI, pentru acronimul său în limba engleză).
 • Imaginea intitulată Ajută-i pe cei apropiați cu tulburare de personalitate de frontieră Pasul 14
  2
  Cereți ajutor de la cei apropiați. Când ajutați un iubit care are BPD, vă puteți simți copleșit și credeți că sunteți singuri. Nu este cazul. Restul familiei tale și prietenii tăi apropiați vor fi acolo pentru a vă sprijini. Du-te la ei pentru ajutor și sprijin emoțional atunci când vă simțiți deprimat.
 • A trata cu un iubit care are BPD poate determina spiritele tale să coboare. Ia-ți puțin timp după ce ai fost cu iubitul tău pentru a te reîncărca cu alți membri ai familiei și prieteni.
 • Imaginea intitulată Ajutor cei iubiți cu tulburare de personalitate de frontieră Pasul 15
  3
  Alăturați-vă unui grup de asistență TLP. Atunci când se ocupă de un iubit care are BPD, ar putea fi util să vorbești cu alții care au și membri de familie cu BPD. Acești oameni vor înțelege exact ceea ce treceți și îi puteți căuta pentru sfaturi și sprijin.
 • Găsiți un grup de asistență în zona dvs. Puteți întreba medicul iubitului dvs. dacă există unul în apropiere.
 • Dacă nu găsiți personal un grup de asistență, căutați ajutor din partea grupurilor de asistență online.
 • Imaginea intitulată Ajutor pe cei apropiați cu tulburare de personalitate de frontieră Pasul 16
  4
  Ține minte că nu-ți poți repara pe cel iubit. Când vă vedeți pe cel iubit, suferiți, ați putea fi tentați să încercați să rezolvați problemele lor. În timp ce este susținător și fiind acolo pentru el poate ajuta, nu există nici o modalitate de a vă vindeca BPD. Este o tulburare mentală pentru care iubitul tău ar trebui să caute tratament.
 • De asemenea, nu puteți controla felul în care persoana dvs. iubită acționează sau cum va progresa BPD. Trebuie să înveți să lucrezi cu iubitul tău pentru a-l ajuta.
 • Imaginea intitulată Ajută pe cei apropiați cu tulburare de personalitate de frontieră Pasul 17
  5
  Realizați că nu este vorba despre dvs. Când persoana iubită are o tulburare de personalitate limită (BPD), suferă o profundă durere emoțională. Toate comportamentele distructive sau perturbatoare afișate de persoana iubită sunt legate de tulburare și nu reprezintă o reflectare directă a ceva ce ați făcut.
 • Daca persoana iubita ta spune ceva jignitor, care va fi un mecanism de apărare pentru a încerca să oprească durerea te simți și nu un atac deliberat împotriva ta. Încercați să nu vă lăsați să vă afecteze.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să facem față pierderii unui iubitCum să facem față pierderii unui iubit
  Cum să se ocupe de cei dragi care nu vor să se schimbeCum să se ocupe de cei dragi care nu vor să se schimbe
  Cum să detectezi un om periculosCum să detectezi un om periculos
  Cum de a rezolva lucrurile cu un iubit care moareCum de a rezolva lucrurile cu un iubit care moare
  Cum să ajuți pe cineva cu tulburare obsesiv-compulsivăCum să ajuți pe cineva cu tulburare obsesiv-compulsivă
  Cum să ajuți pe cei dragi cu tulburare de atașamentCum să ajuți pe cei dragi cu tulburare de atașament
  Cum de a ajuta un iubit care suferă de tulburare de personalitate prin evitareCum de a ajuta un iubit care suferă de tulburare de personalitate prin evitare
  Cum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de conversieCum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de conversie
  Cum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de personalitate histrionicăCum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de personalitate histrionică
  Cum să diagnosticați și să tratați tulburarea de personalitate limităCum să diagnosticați și să tratați tulburarea de personalitate limită
  » » Cum să se ocupe de un iubit care are tulburare de personalitate limită

  © 2011—2020 ertare.com