Cum să faci un moment jenant

Fiind centrul nedorit al atenției nu este o experiență distractivă, mai ales dacă ați făcut ceva care te-a făcut să-ți fie rușine. Chiar și actul simplu de a fi cu cineva care este jenat poate fi inconfortabil. S-ar putea să vă simțiți cald, transpirați și doriți să vă ascundeți sau să vă mușcați într-o poziție fetală. Din fericire, există modalități mai bune de a face față rușinii decât acelea. Țineți minte că faptul că se manifestă jenă după o greșeală vă face să vă păreați mai mult pocăit și demn de încredere, așa că în mijlocul disconfortului, rușinea nu este atât de rea și are, de asemenea, funcții sociale importante.

pași

Partea 1
Răspunde când ți-e rușine

Image cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 1
1
Ne cerem scuze când este cazul. Dacă vă este rușine de ceva pe care l-ați făcut altcuiva, spuneți-vă că-l simțiți și să fiți sincer despre asta. Acestea fiind spuse, nu-l întindeți, spuneți-vă că într-adevăr regretați ceea ce ați făcut, dar nu insistați asupra acestei chestiuni.
 • De exemplu, dacă ați apelat-o printr-un nume greșit, ați putea spune ceva de genul "Îmi pare foarte rău că am devenit confuz, în ultima vreme Sarah ma îngrijorat mult, cred că prea cred despre ea".
 • Image cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 2
  2
  Rade. Minimizați cât de jenant este situația râzând la tine. Momentele pline de sentimente pot fi amuzante atunci când au un ton amuzant. Dacă vă dați permisiunea să râdeți de situație, ea își va pierde puterea asupra voastră.
 • Pentru a te tachina, încercați să faceți o glumă despre situație. De exemplu, dacă ați strecurat muștar pe fustă și vă simțiți jenat, ați putea spune ceva de genul "Acum tot ce am nevoie este un câine fierbinte uriaș".
 • Imagine cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 3
  3
  Treceți rapid peste el. Oamenii au o atenție scurtă. Nu este nevoie să prelungiți momentul pentru o perioadă lungă de timp. Modificați subiectul într-o manieră fluidă, astfel încât toată lumea să-și concentreze atenția asupra a ceva diferit. Evitați scuzele excesive dacă ați făcut ceva jenant care necesită scuze.
 • Modificarea subiectului fără a face situația inconfortabilă poate fi dificilă, cea mai bună modalitate de a realiza acest lucru va depinde, în mare parte, de circumstanțele specifice în care vă aflați. Următorul este un exemplu care poate fi prezent și adaptate la circumstanțele specifice în care vă aflați: imaginați-vă simțiți rușine pentru ceva ce sa întâmplat în timp ce au fost de planificare pentru o noapte la cinema. Pentru a schimba subiectul, puteți pune o întrebare cum ar fi "Credeam că ai văzut deja acel film. Ce crezi tu? Merită să o vadă din nou?". Acest lucru va îndepărta atenția de la jena pe care ați făcut-o și o veți rezolva pe ceva mai relevant.
 • Image cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 4
  4
  Minimizează incidentul Amintiți-i celorlalți că oamenii fac lucruri rușinoase tot timpul și că într-adevăr nu este așa de important.
 • De exemplu, să zicem că te-ai împiedicat și ai căzut în fața unor oameni. Ați putea să le reamintiți că acest lucru se întâmplă oricui din când în când, păstrând în același timp tonul amuzant "Un altul care a bătut praful".
 • Image titled Deal cu un moment jenant Pasul 5
  5
  Pune rușinea în curtea altora. Dacă ați făcut ceva rușinos, o modalitate de a face față situației este să întrebați pe alții ceea ce au făcut în trecut care le-a făcut să se simtă rușine. Poate că dezvolți o relație mai strânsă cu oamenii cu care vorbești râzând cu ei despre momentele jenante din trecut.
 • Dacă utilizați această tactică imediat după situația jenantă, ați putea spune ceva de genul "Acum, că acel moment jenant este proaspăt în mintea ta, ți sa întâmplat ceva ciudat în ultima vreme?".
 • Imagine cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 6
  6
  Respira. Inima ta ar putea fi accelerată, s-ar putea să te simți fierbinte și poate că ești supărată. A face ceva rușinos poate genera toate aceste sentimente negative. Ajută-te să te lupți cu ei, împreună cu rușinea ta, respiri profund.
 • Inspirați timp de 5 secunde prin nas, apoi expirați timp de 5 secunde prin gură.
 • Partea 2
  Gândește-te cu gândurile și sentimentele tale

  Image cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 7
  1
  Distrați-vă de sentimentele voastre. Dacă aveți probleme cu un moment rușinos, încercați să puneți o mică distanță între sentimentele dvs. și dumneavoastră. Acest lucru ar putea fi util în special atunci când vă simțiți copleșiți de sentimentele dvs. și aveți probleme să vă gândiți în mod clar la acest lucru.
  • Te poți distanța puțin de sentimentele tale, gândindu-te la a treia persoană, de exemplu "Nu trebuie să vă fie rușine pentru că toată lumea face uneori ceva jenant din când în când, deci de fapt este normal".
 • Image cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 8


  2
  Distrage-te. Ia puțin timp să uiți de momentul jenant când ai trecut. Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă distrage atenția, de exemplu:
 • vizionați un film
 • citiți o carte
 • joacă jocuri video
 • ies cu prietenii tăi
 • Voluntariat cu o caritate
 • Imagine cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 9
  3
  Concentrează-ți atenția asupra prezentului. Rușinea este o problemă a trecutului. Momentul a trecut. Deși este mult mai ușor de spus decât de a face acest lucru atunci când cineva este scufundat într-o situație incomodă. Încercați să vă concentrați atenția asupra momentului prezent sau viitor atunci când vă ocupați de ceva jenant, este posibil să descoperiți că ceea ce sa întâmplat vă deranjează mai puțin.
 • Image cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 10
  4
  Luați distanța de la situație. Dacă sunteți într-adevăr jenat, luați în considerare părăsirea locului. Spune că trebuie să te duci la baie sau trebuie să faci un apel important. Acest lucru vă va oferi timpul necesar pentru a vă recompune după incidentul jenant.
 • Image cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 11
  5
  Vorbiți cu un terapeut. Dacă credeți că sunteți pe cineva care este ușor jenat sau care suferă de anxietate socială, sau dacă vă simțiți rușine asupra a ceea ce vrea, poate că merită să vorbești despre asta cu un terapeut. El v-ar putea ajuta să vă schimbați modul de gândire sau să reacționați la situații incomode. De asemenea, vă pot oferi medicamente care vă ajută să fiți mai puțin sensibili la anxietatea socială. Pentru a găsi un terapeut, puteți face următoarele:
 • Faceți o căutare pe Google cu termenii "terapeut + numele orașului sau al codului poștal".
 • Dacă locuiți în Statele Unite, utilizați acest link pentru a găsi un terapeut în zona dvs.: https://locator.apa.org/
 • Partea 3
  Evitați jena celorlalți

  Image cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 12
  1
  Fiți empatici Încercați să rețineți că suntem cu toții jenați din când în când. Nu este distractiv să fii cel care te simți jenat, așa că nu te comporți așa încât cealaltă persoană să se simtă și mai inconfortabilă decât simți deja.
  • Pentru a fi empatici, ia în considerare lucrurile din punctul de vedere al celuilalt. Gândește-te cum te-ai simți în aceeași situație. Luați în considerare ce trebuie să treacă acea persoană în acel moment.
  • Pentru a normaliza situația, ați putea, de asemenea, să reamintiți acelei persoane o ocazie în care dvs. sau cineva pe care îl cunoașteți a trecut prin același lucru sau ceva similar.
  • De exemplu, dacă prietenul tău a ratat ultimul joc un meci important de baschet și este jenat de el, l-ai putea spune despre momentul în care a făcut același lucru. Dacă ceva exact același lucru nu ți sa întâmplat niciodată, spune-i ceva similar care ți sa întâmplat. Poate că te-ai dus în sala de gimnastică greșită și ai pierdut tot jocul. Spune-i cum te-ai simțit. Acest lucru vă va ajuta atenția să fie fixată pe altceva în timp ce vă reamintim că toți trecem prin situații jenante.
 • Image titled Deal cu un moment jenant Pasul 13
  2
  Schimbați subiectul Dacă este clar că persoana a dat seama că ați văzut momentul lor jenant, acceptați-o, dar apoi schimbați rapid subiectul. De exemplu, simulați că pentru zile ați vrut să întrebați ceva, dar ați uitat și l-ați făcut să fie important. Acest lucru va ajuta conversația să pară să curgă în mod natural, în loc să seamănă cu un truc, pentru a vă face să vă simțiți mai puțin jenat. Veți dori să nu se mai gândească complet la momentul jenant, nu veți dori să se întrebe dacă schimbați subiectul pentru a evita o situație incomodă, ceea ce ar putea face să se simtă și mai rușinat.
 • Când schimbați subiectul, utilizați un ton emoționat de voce. Amintiți-vă că doriți ca cealaltă persoană să creadă că ați amintit în sfârșit că trebuie să întrebați ceva. De exemplu, ai putea să-l întreb dacă el a învățat ceva important, care a fost în știri, dar în cazul în care întrebarea se referă la o parte din viața sa personală, efectul va fi mult mai bine.
 • Image cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 14
  3
  Nu te distra de persoana. Ea se simte deja jenată, așa că nu o face mai rău prin mărirea situației făcând glume despre asta. Deși umorul bun poate fi o modalitate foarte bună de a vă relaxa jena, este mai bine să fiți folosit de persoana care a făcut ceva jenant. Rețineți că, dacă vă distrați de cineva care este jenat, probabil că veți arăta ca un slob.
 • Image cu titlul Deal cu un moment jenant Pasul 15
  4
  Pretindeți că nu știți ce sa întâmplat. Folosirea acestei tactici va depinde de cât de credibilă este. Dacă ambii și-au încrucișat privirea în timpul momentului jenant pe care celălalt om a trecut-o, folosirea acestei tactici este în totalitate în afara chestiunii. Cu toate acestea, dacă atenția dvs. nu v-a fost fixată atunci când ați făcut ce vă stânjeneste, vă puteți preface că ați fost distras și că nu ați observat. Dacă arăți jenat, ai putea să-ți ceri scuze și să spui că trebuie să-ți verifici telefonul, dar că ești gata să reia conversația.
 • Dacă persoana pare a fi într-adevăr jenată, observația dvs. va fi mai credibilă dacă comentați că arată uluită. Spune-i că observați ceva ciudat și întrebați-i dacă totul este bine sau dacă se întâmplă ceva cu el. Aceasta este probabil ceea ce ați fi făcut dacă nu ați fi văzut ce sa întâmplat și veți observa că persoana este uimită.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să închei rușinea din cauza tulburării obsesiv-compulsiveCum să închei rușinea din cauza tulburării obsesiv-compulsive
  Cum să eviți rușineaCum să eviți rușinea
  Cum să facem față rușiniiCum să facem față rușinii
  Cum sa faci un baietel sa te ierte (pentru fete)Cum sa faci un baietel sa te ierte (pentru fete)
  Cum să-mi cer scuzeCum să-mi cer scuze
  Cum să cereți iertareCum să cereți iertare
  Cum să cumperi articole sexuale într-un magazin fără să-ți fie rușineCum să cumperi articole sexuale într-un magazin fără să-ți fie rușine
  Cum să-mi cereți scuze unui prieten de sex masculinCum să-mi cereți scuze unui prieten de sex masculin
  Cum să-mi cereți scuze unui prietenCum să-mi cereți scuze unui prieten
  Cum să-mi cereți scuze după o disputăCum să-mi cereți scuze după o dispută
  » » Cum să faci un moment jenant

  © 2011—2020 ertare.com