Cum să te ocupi de o rudă bipolară bolnavă

Dacă aveți un membru al familiei care suferă de tulburare bipolară, acest fapt constituie o provocare pentru care aveți nevoie de multă răbdare și compasiune. Este important să vă informați pe cât de mult posibil despre această tulburare și să aveți grijă de membrii familiei, atât fizic cât și emoțional.

pași

Partea 1
Acordați sprijin celor dragi

Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 1
1
El înțelege că unele dintre comportamentele sale sunt legate de tulburarea de care suferă. De exemplu, o persoană care bâlbâie despre sine este de obicei considerată arogantă sau egoistă. Acest comportament la o persoană cu tulburare bipolară este un semn al unei manie. Același lucru se întâmplă și cu alte comportamente de risc care pot părea la fel de neatractive pentru tine. Este foarte util să învățați să recunoașteți că este un simptom al bolii și nu un comportament intenționat din partea membrului dvs. de familie. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți să nu asociați orice stare de spirit cu boala dumneavoastră. Persoanele cu tulburare bipolară se pot înfuria sau trist într-un mod sănătos.
 • O modalitate de a înțelege mai bine boala membrilor familiei și de a-ți demonstra sprijinul este să întrebi pur și simplu despre experiența lor cu această tulburare. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că sunteți discreți și să verificați dacă vă simțiți confortabil să vă vorbiți despre subiect înainte de a intra mai adânc în el. Dacă acest lucru este foarte deranjant, puteți să vă întrebați cum se întâmplă și să obțineți mai multe informații despre boala dumneavoastră.
 • Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 2
  2
  Acordați asistență în timpul tratamentului dvs. de sănătate mintală. Deoarece tulburarea bipolară este cel mai bine tratată cu terapie și medicamente, este esențial să vă sprijiniți pe membrul familiei dumneavoastră ca parte a tratamentului dumneavoastră. O modalitate de a face acest lucru este de a participa la psihoterapia dumneavoastră. Terapia familială poate fi o resursă utilă atunci când vine vorba de susținerea unei persoane cu tulburare bipolară.
 • Contactați furnizorul dvs. de servicii de sănătate mintală. Dacă membrul familiei vă dă consimțământul de a vorbi cu terapeutul sau medicul, puteți să îl anunțați despre eventualele probleme sau probleme care pot apărea. În plus, puteți obține mai multe informații despre cum să vă ajutați membrul familiei.
 • Dacă membrul dvs. de familie nu primește în prezent tratament de sănătate mintală, îl puteți încuraja sau îl puteți ajuta să-l găsească. Unele resurse utile includ revista Psychology Today și Asociația Psihologică Americană (APA). Puteți căuta terapeuți sau psihiatri care se specializează în acest tip de tulburare în localitatea dvs. Dacă membrul familiei dvs. nu dorește să primească tratament, nu-i forțați, deoarece acest lucru îi poate speria și le poate perturba relația. Totuși, trebuie să-l forțezi numai dacă reprezintă un pericol pentru ceilalți sau pentru tine.
 • Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 3
  3
  Ajutați-l să se conformeze medicației. Este obișnuit pentru persoanele cu tulburare bipolară să evite să ia medicamentele lor pentru că "dimensiune" din mania lui îi poate face să se simtă bine. Dacă observați că membrul familiei dvs. a încetat să mai primească medicamentele, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este notificarea psihiatrului sau medicului de familie cât mai curând posibil. Cel mai probabil, medicul va vorbi cu membrul familiei dvs. și vă va informa despre cum ar trebui să procedați. Dacă nu puteți comunica cu medicul, puteți încuraja membrul familiei să-și ia medicamentele sau să ofere stimulente (de exemplu, oferind cadouri speciale sau făcând activități care vă plac) astfel încât să nu se plângă.
 • Image cu titlul Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 4
  4
  Îmbrăcați-l în timpul unui episod maniacal sau hipomanic. Dacă observați semne că membrul dvs. de familie se confruntă cu unul dintre aceste episoade, este esențial să încercați să reduceți șansele de rău.
 • Negociați cu membrii familiei pentru a reduce daunele în timpul comportamentelor riscante (de exemplu, dacă vă angajați în jocurile de noroc, faceți cheltuieli excesive, abuzați de droguri sau conduceți un vehicul din greșeală).
 • Păstrați copiii, persoanele cu dizabilități și alte persoane vulnerabile, astfel încât excentricitățile să nu le deranjeze.
 • Contactați un medic, sunați pentru o ambulanță sau sunați la un centru de prevenire a sinuciderilor dacă membrul dvs. de familie este expus riscului de a vă răni pe ei înșiși sau pe alții.
 • Image titled Deal cu un membru de familie bipolar Pasul 5
  5
  Pregătiți-vă pentru a ști cum să procedați în caz de criză. Este important să aveți un plan de acțiune pentru a face față unei situații de urgență pentru a reduce intensitatea unei situații critice. Trebuie să aveți la îndemână informațiile de contact ale unor rude importante care vă pot ajuta, precum și numărul de telefon al medicilor și al adreselor spitalelor. Nu vă limitați la salvarea acestor informații în telefon, deoarece este posibil ca bateria să se termine. Trebuie să aveți toate aceste numere înregistrate și să le luați cu dvs. în orice moment (în portofel sau în geantă). Oferiți o copie a acestor informații membrilor de familie. Puteți chiar să dezvoltați acest plan împreună (când membrul dvs. de familie este stabil din punct de vedere emoțional).
 • Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 6
  6
  Ajutați-l să evite declanșatoarele. Acestea sunt comportamente sau situații care pot crește probabilitatea unui rezultat negativ (în acest caz, un episod maniacal, hypomanic sau depresiv). Printre posibilele declanșatoare se numără unele substanțe cum ar fi cofeina, alcoolul și anumite medicamente. Ele pot include și emoții negative (cum ar fi stresul), o dietă neechilibrată, nereguli de somn (care dorm prea mult sau prea puțin) și conflicte interpersonale. Membrul familiei are propriile declanșatoare specifice. Vă puteți ajuta convingându-l să evite aceste comportamente sau să-i reamintească prioritatea responsabilităților sale de a-și reduce nivelul de stres.
 • În mod normal, oamenii critici declanșează oameni bipolari.
 • Dacă locuiți împreună cu membrul familiei dvs., trebuie să eliminați anumite substanțe din casă (de exemplu băuturi alcoolice). În plus, ar trebui să încercați să creați un mediu relaxant prin controlul nivelurilor de iluminare, muzică și energie.
 • Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 7
  7
  Practicați compasiunea. Cu cât raportezi mai mult despre această tulburare, cu atât vei înțelege mai mult și vei fi mai tolerant cu membrii familiei tale. Deși tratarea acestei tulburări poate fi o provocare pentru familie, interesul dvs. poate facilita foarte mult îngrijirea membrilor familiei dumneavoastră.
 • O modalitate bună de a-ți arăta interesul este să lași familia să știe că pot conta pe tine și că vrei să-i ajuți în recuperarea lor. De asemenea, îl puteți cere să vă caute dacă are nevoie să vorbească cu cineva despre boala lui.
 • Partea 2
  Ai grijă de tine

  Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 8


  1
  Practica empatie. Punerea în pantofii membrilor familiei tale este foarte utilă pentru a înțelege mai bine comportamentul lor, precum și pentru a ameliora emoțiile negative pe care le-ai întâmpinat din cauza sănătății tale mintale. Imaginați-vă pentru o clipă cum ar fi viața voastră dacă vă duceți la culcare noaptea, nu știți dacă vă veți trezi a doua zi scufundată într-o depresiune profundă sau prins într-o dispoziție frenetică.
 • Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 9
  2
  Concentrați-vă pe propria sănătate mintală. Uneori, îngrijirea unui membru al familiei cu tulburare bipolară poate fi foarte stresantă și implică simptome depresive. Amintiți-vă că pentru a ajuta o altă persoană, trebuie să vă aflați mai întâi într-o stare optimă (fizic și mental). Trebuie să fii conștient de propriul tău comportament și de sentimentele care stau la baza legăturilor cu membrii familiei tale.
 • Nu căutați să controlați totul. Este important să înțelegeți și să vă amintiți (fie în voce sau în mintea voastră) că nu puteți controla comportamentul membrilor familiei. Această persoană are o tulburare care nu poate fi complet vindecată.
 • În schimb, ar trebui să vă concentrați atenția asupra propriilor nevoi. De exemplu, puteți scrie o listă cu obiectivele personale și puteți începe să lucrați pentru a le atinge.
 • Utilizați resursele de copiere. Acestea sunt modalități specifice de a trata o anumită problemă și sunt vitale pentru îngrijirea personală. Unele dintre aceste resurse pot include activități pe care le bucurați, de exemplu, lectura, scrisul, arta, muzica, unele activități în aer liber, exerciții fizice sau sport. Activitățile terapeutice pot contribui, de asemenea, la îngrijirea personală, de exemplu, anumite tehnici de relaxare (cum ar fi relaxarea progresivă a mușchilor), meditația, terapia artistică și jurnalizarea. Un alt mod de a face față acestei tulburări este de a evita sau de a scăpa de situațiile stresante care pot apărea.
 • Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 10
  3
  Luați în considerare căutarea unui ajutor profesional. Dacă treceți printr-un timp dificil care se ocupă de simptomele tulburării bipolare a membrului familiei dumneavoastră, vă poate fi foarte util să primiți terapie. Există dovezi care sugerează că primirea terapiei familiale (și nu doar învățarea despre boală) poate aduce beneficii foarte mari oamenilor (în special părinților sau îngrijitorilor) pentru a trata un membru al familiei care suferă de tulburare bipolară.
 • Partea 3
  Aceasta include tulburare bipolară

  Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 11
  1
  Înțelegeți că această tulburare este o boală bazată pe biologie. Aceasta înseamnă că are o componentă genetică puternică și tinde să apară în familie. Prin urmare, nu este vina rudei tale, deoarece această tulburare poate să apară ca orice altă boală. Tulburarea bipolară nu este ceva pe care membrul dvs. de familie îl poate controla după propria voință.
 • Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 12
  2
  Cunoașteți diferitele simptome ale acestei tulburări. Există două tipuri principale de tulburare bipolară: tulburarea bipolară de tip I și tulburarea bipolară de tip II. Este important să identificați care dintre aceste tipuri de membri ai familiei suferă pentru a înțelege mai bine simptomele și comportamentele lor.
 • Tulburarea bipolară de tip I este evidențiată atunci când persoana se confruntă cu episoade maniacale care de obicei durează o săptămână sau mai mult. Unele simptome ale unui episod maniacal includ: starea de spirit iritabil sau exagerat, umflate de sine, scaderea nevoii de somn, logoree, distractibilitate, activitate crescută a crescut cu un scop și participarea la comportamente riscante (cum ar fi implicarea în jocuri de noroc sau care au un sex neprotejat cu mai mulți parteneri).
 • Tulburarea bipolara II este evident atunci când omul trăiește cel puțin un episod depresiv major sau un episod hipomaniacale (similar cu mai puțin severă, dar episoadelor maniacale și poate dura numai 4 zile).
 • Imaginea intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 13
  3
  Aflați cum este tratată această tulburare. În mod normal, tulburările bipolare sunt tratate cu terapie și o combinație de medicamente. Adesea, psihiatrii sau medicii de familie prescriu stabilizatori ai stării de spirit (cum ar fi litiul) pentru a reduce simptomele. De obicei, psihologi, terapeuți căsătorie, membrii de familie si a altor medici ajuta persoana cu tulburare bipolara de a gestiona și de a face față cu simptome lor. Cele mai frecvente tipuri de terapii includ terapia comportamentală cognitivă, terapia familială și terapia interpersonală.
 • Image cu titlul Deal cu un membru de familie bipolar Pasul 14
  4
  Aflați despre efectele comune ale acestei tulburări asupra familiei. Membrii familiilor persoanelor cu tulburare bipolară se pot simți copleșiți și lipsiți de energie. În plus, soții acestor persoane pot avea o lipsă de sprijin și mulți nu pot căuta ajutor.
 • În cazul în care orice membru al familiei consideră că persoana cu tulburare bipolara au control asupra bolii lor, acest lucru poate duce la sentimente de a fi copleșit și nemulțumirea cu relația.
 • sfaturi

  • Respectați confidențialitatea. Amintiți-vă că sunteți liber să discutați cu furnizorul de servicii de sănătate mintală dacă membrul dvs. de familie este minor în custodia dvs. sau dacă ați semnat un document care vă dă acordul. Cu toate acestea, dacă niciuna dintre aceste condiții nu este îndeplinită, terapeutul poate refuza să vă dea informații pentru a proteja confidențialitatea pacientului.

  avertismente

  • Dacă locuiți în America, aveți posibilitatea de a salva o viață prin faptul că nu chem poliția în timpul unui episod (poliția poate traumatiza sau ucide o persoana cu tulburare bipolară). În schimb, cereți o ambulanță sau mergeți la camera de gardă, dacă este necesar.
  • Dacă dvs. sau un membru al familiei dvs. aveți gânduri de a vă răni pe dvs. sau pe ceilalți, solicitați ajutor imediat sau apelați numere de urgență în zona dvs. În plus, puteți să contactați un spital sau un medic specialist sau să apelați la un centru de prevenire a sinuciderilor.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să vă eliberați de rolul victimeiCum să vă eliberați de rolul victimei
  Cum să acționați cu cineva care are o tulburare de personalitate multipleCum să acționați cu cineva care are o tulburare de personalitate multiple
  Cum să susținem un copil cu tulburare bipolarăCum să susținem un copil cu tulburare bipolară
  Cum să ajuți pe cineva cu tulburare obsesiv-compulsivăCum să ajuți pe cineva cu tulburare obsesiv-compulsivă
  Cum să ajuți pe cei dragi cu tulburare de atașamentCum să ajuți pe cei dragi cu tulburare de atașament
  Cum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de conversieCum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de conversie
  Cum să diagnosticați tulburarea de acumulare compulsivăCum să diagnosticați tulburarea de acumulare compulsivă
  Cum să diagnosticați tulburarea narcisistică de personalitateCum să diagnosticați tulburarea narcisistică de personalitate
  Cum să diagnosticați tulburarea bipolarăCum să diagnosticați tulburarea bipolară
  Cum să diagnosticați și să gestionați tulburarea bipolară cu funcționare înaltăCum să diagnosticați și să gestionați tulburarea bipolară cu funcționare înaltă
  » » Cum să te ocupi de o rudă bipolară bolnavă

  © 2011—2020 ertare.com