Cum să vă ocupați de un soț bipolar

Tulburarea bipolară este o boală psihică gravă care afectează toată lumea din jurul persoanei. Dacă sunteți căsătorit cu o persoană bipolară, aceasta vă poate influența semnificativ căsnicia. Boala mintală poate tulbura căsătoria, dar nu trebuie să se încheie printr-un divorț dacă tu și soțul tău lucrați împreună. Aflați cum să vă ocupați de soțul dvs. bipolar, astfel încât să poată avea o căsnicie plină de satisfacții și sănătoși.

pași

Metoda 1
Controlați împreună tulburarea bipolară a soțului

Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 1
1
Aflați despre tulburarea bipolară. O modalitate de a vă ajuta să vă ocupați de soțul dvs. bipolar este să aflați mai multe despre tulburarea bipolară. Cunoașteți simptomele, diferitele faze și chiar diferitele tipuri. Dacă vă informați, acest lucru vă poate ajuta să știți cum să identificați episoadele maniacale sau depresive, să înțelegeți dezechilibrul chimic care cauzează episoadele și să identificați orice comportament problematic.
 • Dacă aflați despre tulburarea bipolară, acest lucru poate fi util pentru a evita surprizele și pentru a diminua frustrarea care vine din faptul că nu înțelegeți bine tulburarea.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 2
  2
  Trimiteți-i împreună tratamentului. Dacă aveți un soț bipolar, ambii vor trebui să facă parte din procesul de tratament. Aceasta înseamnă că va trebui să-l însoți pe soțul dvs. atunci când se duce la psihiatru. Acest lucru vă va permite să faceți parte din procesul de tratament, care ar putea fi util pentru o căsnicie mai sănătoasă. Puteți oferi medicului o evaluare sinceră a comportamentului soțului dvs. și medicul vă poate ajuta să înțelegeți mai bine acest lucru.
 • Trebuie să obțineți consimțământul soțului dvs. - altfel, psihiatrul nu vă va putea include în sesiuni.
 • Spuneți soțului dvs. că nu îl veți însoți la sesiunile sale pentru a încerca să-l controlați sau să-i luați deciziile înainte, ci să-i oferiți sprijin și să faceți parte din procesul de tratament, deoarece tratamentul și controlul cu succes vor afecta ambele.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 3
  3
  Adoptați un program. Dacă locuiți cu un soț bipolar, ar trebui să-l ajutați să adopte un program. Această rutină vă poate ajuta să evitați surprizele și declanșatoarele. Acest program ar trebui să includă un timp de somn constant, exerciții zilnice, o dietă sănătoasă și terapie. Puteți include și alte activități zilnice sau săptămânale.
 • Trebuie să includeți și un timp petrecut împreună. Va fi important pentru dvs. și soțul dvs. să comunicați, să petreceți timp împreună și să vă străduiți în mod constant în căsnicia voastră. De exemplu, puteți decide că veți fi împreună în fiecare sâmbătă noaptea timp de 3 ore. Ei pot merge la filme, pot lua masa sau pot juca muzică și pot petrece timp împreună acasă. Eliminați toate distragerile în acest timp, inclusiv telefoanele mobile și computerele.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 4
  4
  Asigurați-vă un spațiu sigur pentru soțul dvs. Trebuie să creați o casă în care soțul / soția se simte în siguranță. El va avea nevoie de un spațiu sigur în care să-și poată exprima sentimentele fără amenințarea de a fi pedepsit sau respins. Persoanele cu tulburare bipolară vor avea nevoie de spații sigure pentru a face față frustrărilor pe care le simt datorită bolii lor.
 • Pentru a ajuta la crearea acestui spațiu sigur, soțul dvs. ar trebui să înțeleagă că își poate exprima sentimentele adevărate. Ar trebui să fii alături de el pentru a vorbi cu el ori de câte ori tulburarea bipolară îl copleșește.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 5
  5
  Învață-ți copiii despre tulburarea bipolară. Dacă aveți copii, nu ar trebui să ascundeți tulburarea bipolară a soțului / soției. Ei trebuie să învețe ce înseamnă pentru ca tatăl lor să fie bipolar. De asemenea, ar trebui să îi învățați modul în care societatea consideră boala mintală (mai ales tulburarea bipolară) și îi ajută să-și elaboreze abilitățile de a rezolva problema.
 • Spuneți copiilor dvs. că trebuie să fie cinstiți cu sentimentele lor. Spuneți-le că sentimentele lor sunt valabile, cum ar fi senzația de rușine sau furie din cauza acțiunilor soțului tău.
 • Evitați să faceți ca bolile mintale ale soțului dvs. să fie un secret familial pe care copiii dvs. îl simt că nu ar trebui să vorbească. Acest lucru nu este sănătos și poate face pe copiii tăi să se teamă de soțul tău sau de boala lui.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 6
  6
  Identificați momentele în care tulburarea bipolară preia controlul soțului / soției. Uneori, tulburarea bipolară poate determina soțul tău să spună lucruri pe care nu le dorește cu adevărat. Dacă sunteți prea iritabil, puteți spune cuvinte dure. Dacă este deprimat, ar putea să menționeze că ar fi mai bine dacă ar fi murit sau că nu mai are grijă de nimic. Învață să diferențiezi cuvintele tulburării și cele ale soțului tău.
 • Ați putea avea nevoie de un timp pentru a învăța să le diferențiați. S-ar putea să aveți nevoie de ajutorul psihiatrului soțului dvs. pentru a ști cum să-i diferențiați cuvintele.
 • Rețineți că învățarea pentru a identifica cuvintele bipolare nu va da soțului dvs. o scuză pentru a vă abuza verbal. Vorbiți cu psihiatrul soțului dvs. dacă soțul dvs. vă abuză verbal și cere ajutor.
 • Metoda 2
  Stabiliți limite cu soțul dvs.

  Image cu titlul Deal cu un soț bipolar Pasul 7
  1
  Setați reguli de bază. Tu și soțul tău trebuie să stabilești reguli de bază atunci când se ocupă de tulburarea bipolară. Aceste reguli vor acoperi diferite comportamente, de la episoade depresive majore la gânduri suicidare și achiziții maniacale compulsive. Aceste reguli vor fi puse în aplicare pentru a vă ajuta pe amândoi să știți la ce să vă așteptați atunci când soțul / soția dvs. începe să se comporte în anumite moduri și să știe ce vă așteptați unul de celălalt.
  • Discutați despre aceste reguli cu soțul dvs. atunci când nu suferă un episod.
  • Trebuie să indicați clar care sunt regulile dvs. care nu sunt negociabile. Spuneți soțului dvs. ce comportamente considerați inacceptabile. Explicați consecințele și acțiunile pe care le veți lua dacă nu vă consumați medicamentele, dacă continuați să cumpărați în mod compulsiv etc. Trebuie să fiți dispus să respectați prevederile - altfel, planul de acțiune nu are sens.
  • Nu uitați că veți discuta cu soțul și partenerul dvs., deci adresați-vă strict, dar cu drag. Nu-l hărțuiți și nu-l tratați ca un copil. Ea abordează situația ca doi adulți care vor veni cu un plan de acțiune responsabil pentru a-și controla tulburarea bipolară și, astfel, se vor asigura că căsătoria și familia lor rămân solide și intacte.
 • Image cu titlul Deal cu un soț bipolar Pasul 8
  2
  Elaborarea normelor privind respectarea strategiilor de control. Un aspect important de a trata tulburarea bipolară și de a avea o căsătorie și o familie sănătoasă și sănătoasă este de a se asigura că persoana bipolară urmează planul lor de control. Soțul dvs. ar trebui să-și consume medicamentele după cum este indicat, să meargă la numirile de terapie și să respecte orice altă strategie de control pe care psihiatrul, soțul și tu ai conceput-o.
 • O regulă strictă ar trebui să fie aceea că soțul dvs. consumă medicamentele așa cum este indicat. Principala problemă cu tratamentul tulburării bipolare este faptul că oamenii își iau medicamentele sau nu le mai folosesc.
 • Image titled Deal cu un soț bipolar Pasul 9
  3
  Limite economice fixe. Mulți oameni bipolari fac achiziții maniacale compulsive în mod constant. Acest lucru pune foarte multă stres și o presiune economică asupra familiilor și a relațiilor. Este util să faceți reguli cu soțul dvs. despre modul în care pot limita toate cheltuielile maniacale.
 • De exemplu, stabiliți o regulă prin care puteți să vă scoateți cartea de credit sau să vă înghetați conturile dacă începeți să cheltuiți.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 10


  4
  Refuză să tolereze orice abuz. Unii oameni bipolari se pot răzbuna cu familiile lor. Ar trebui să clarificați familiei dvs. că acest lucru nu va fi tolerat. Spuneți soțului dvs. că nu veți accepta sau tolera vreun abuz fizic. De asemenea, indicați că nu veți tolera abuzul verbal și emoțional.
 • În cazul în care soțul dvs. abuzează verbal sau emoțional, discutați cu el despre modalitățile prin care pot controla aceste atacuri verbale. Consultați-vă cu psihiatrul, dacă este necesar.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 11
  5
  Implementă un plan de acțiune pentru crize. Tu și soțul tău trebuie să dezvolți anumite reguli pentru situația în care situația devine foarte rea. Acestea pot include momente când refuzați să vă luați medicamentul, să treceți printr-un episod grav sau să aveți gânduri suicidare. Normele pe care le aplicați pentru aceste cazuri ar trebui să vă protejeze atât soțul, cât și dumneavoastră.
 • De exemplu, soțul dvs. ar putea aranja să-l cheme pe medic dacă suferă de un episod de depresie de zile.
 • Soțul dvs. ar putea să-și asume responsabilitatea pentru a vă spune că are gânduri suicidare, astfel încât să puteți comunica cu medicul și să obțineți ajutorul de care are nevoie.
 • Metoda 3
  Protejați-vă dacă aveți un soț bipolar

  Image cu titlul Deal cu un soț bipolar Pasul 12
  1
  Nu ignora problema. Unii oameni cred că dacă ignoră boala mintală, vor dispărea. Nimeni din familie nu ar trebui să ignore tulburarea bipolară a soțului tău. Soțul dvs. nu trebuie să-și ignore boala mintală refuzând să o accepte sau să primească tratament. Nu trebuie să o ignori și să pretind că soțul tău este bine. Acest lucru poate cauza probleme mai târziu.
  • Dacă este necesar, strigați despre faptul că soțul dvs. suferă de tulburare bipolară. Plângerea poate fi o parte a procesului de acceptare și asimilare. Poate fi dificil să te ocupi de un soț bipolar, deci ia ceva timp să te adaptezi la noua provocare din viața ta.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 13
  2
  Nu trăiți pentru soțul dvs. Este posibil să trebuiască să faceți niște schimbări și sacrificii deoarece soțul dvs. este bipolar - cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că viața voastră ar trebui să se concentreze asupra lui. Nu trebuie să trăiți pentru asta. Trebuie să fii tu însuți, să ai propriile tale interese și propria ta viață. Practicați-vă hobby-urile, exersați-vă cariera și îndepliniți obiectivele personale. Nu te sacrifica
 • Rețineți că sunteți o ființă umană care merită o viață bună. Meriți să ai grijă de tine, nu doar de soțul tău. Dacă viața ta se concentrează doar pe soțul tău, acest lucru poate provoca multe probleme pentru voi doi.
 • Image cu titlul Deal cu un soț bipolar Pasul 14
  3
  Găsiți o rețea de asistență. Dacă soțul dvs. se confruntă cu tulburare bipolară, vă puteți simți inconfortabil în căutarea unui sprijin, deoarece vă temeți că vor fi judecați de ambii. Cu toate acestea, ar trebui să căutați sprijinul familiei și prietenilor de încredere. Dacă găsiți oameni în care puteți avea încredere, acest lucru poate fi de ajutor în ameliorarea sarcinii pe care soțul dvs. o suportă și pe care o purtați.
 • Dacă nu doriți să mergeți la persoanele pe care le cunoașteți, puteți găsi un grup de sprijin în comunitatea dvs. Acest lucru vă poate oferi un spațiu sigur pentru a vorbi despre căsătorie cu un bărbat bipolar fără teama de a primi un răspuns negativ.
 • Metoda 4
  Ajutați soțul să vă ajute

  Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 15
  1
  Rețineți că tulburarea bipolară este de obicei diagnosticată incorect. Misdiagnosisul este frecvent întâlnit în rândul persoanelor cu tulburare bipolară, care se datorează parțial unor rate ridicate de comorbiditate (având o altă tulburare care însoțește tulburarea bipolară). Persoanele care suferă de tulburare bipolară pot, de asemenea, suferi de probleme de abuz de substanțe, ADHD, tulburări obsesiv-compulsive și fobie socială. De asemenea, uneori numai simptomele depresive ale tulburării bipolare pot fi identificate și tratate.
  • Dacă credeți că soțul dvs. a primit un diagnostic greșit, încurajați-l să vorbească cu psihiatrul său despre diferitele sale simptome.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 16
  2
  Vorbește despre subiect când ambii sunt calm. Dacă soțul dvs. a primit un diagnostic de tulburare bipolară în trecut și nu primește tratament psihiatric, trebuie să-l ajutați să obțină ajutorul de care are nevoie. Acest lucru vă poate garanta că ambii vă stau în siguranță și sănătoși în timp ce aveți o căsnicie iubitoare și satisfăcătoare. Ar trebui să menționați subiectul când ambii sunt confortabili și liniștiți, nu atunci când sunt supărați sau emoționali.
 • Este posibil să nu reușiți prima dată când o menționați. Soțul dvs. poate fi furios sau trist dacă menționați subiectul. S-ar putea să credeți că nu aveți nevoie de ajutor pentru tulburarea bipolară, deoarece ați controlat bine fără ajutor. Dacă se întâmplă acest lucru, lăsați subiectul pentru moment și menționați-l din nou în viitor.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 17
  3
  Mențineți o voce iubitoare atunci când vorbiți cu soțul dvs. Trebuie să fii foarte atent cu felul în care vorbești cu soțul tău despre tulburarea bipolară. Trebuie să vorbiți cu el într-un mod calm și afectuos, fără a îl acuza. Nu vă răsturnați de emoțiile sau mânia, deoarece acest lucru vă va agrava soțul.
 • Nu utilizați fraze secundare. În schimb, vorbește în prima persoană. De exemplu, ați putea spune ceva de genul "Te iubesc și am observat că în ultima vreme te uiți trist. Vreau să vă ajut dacă este posibil. " Ați putea spune și "Am văzut dificultățile pe care le aveți în fiecare zi. Te iubesc atât de mult, așa că am făcut niște cercetări și cred că ai o tulburare bipolară.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 18
  4
  Furnizați informații soțului dvs. Poate că soțul dvs. nu a fost diagnosticat cu tulburare bipolară. Dacă nu a observat niciodată că are o tulburare bipolară, poate că nu știe că el are și nu știe nici măcar simptomele. Trebuie să vă pregătiți să furnizați informații despre tulburare. Oferiți-i să citească informațiile cu el sau să-i oferiți timp să-l revizuiți.
 • Este posibil să trebuiască să tipăriți articole despre cum identifica simptomele tulburării bipolare sau despre tratamentul dumneavoastră. Puteți include informații despre modul în care tulburarea bipolară afectează creierul și despre simptomele comune ale diferitelor tipuri de tulburări bipolare. De asemenea, trebuie să includeți opțiuni de tratament.
 • Imaginea intitulată Deal cu un soț bipolar Pasul 19
  5
  Protejați-vă de abuz. Puteți dezvolta o relație sănătoasă și iubitoare cu soțul dvs., dar acest lucru necesită dedicație tratamentului și controlului de către ambii soți. Cu toate acestea, uneori acest lucru nu se poate întâmpla. Dacă soțul dvs. ignoră diagnosticul de tulburare bipolară sau refuză să primească tratament, ați putea fi victima abuzului.
 • Abuzul poate apărea în mai multe moduri. Oamenii bipolari pot abuza verbal, dând vina pe cealaltă persoană. S-ar putea confrunta cu abuz emoțional din cauza unui comportament crud sau de control. O persoană bipolară poate efectua un abuz fizic dacă iritabilitatea sau furia lor se intensifică mult. Ați putea fi, de asemenea, o victimă a abuzurilor financiare din cauza achizițiilor maniacale compulsive care provoacă datorii.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să te descurci cu gelozia pe care soțul tău o simte prietenilor tăiCum să te descurci cu gelozia pe care soțul tău o simte prietenilor tăi
  Cum să susținem un copil cu tulburare bipolarăCum să susținem un copil cu tulburare bipolară
  Cum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de conversieCum să ajuți pe cel iubit cu tulburare de conversie
  Cum să adormi în timpul unui episod maniacal (bipolar)Cum să adormi în timpul unui episod maniacal (bipolar)
  Cum să-i spuneți prietenilor despre tulburarea de anxietate pe care o avețiCum să-i spuneți prietenilor despre tulburarea de anxietate pe care o aveți
  Cum să creați o grafică de dispoziție pentru dvs.Cum să creați o grafică de dispoziție pentru dvs.
  Cum să diagnosticați tulburarea narcisistică de personalitateCum să diagnosticați tulburarea narcisistică de personalitate
  Cum să diagnosticați tulburarea bipolarăCum să diagnosticați tulburarea bipolară
  Cum să diagnosticați și să gestionați tulburarea bipolară cu funcționare înaltăCum să diagnosticați și să gestionați tulburarea bipolară cu funcționare înaltă
  Cum se scrie o evaluare a sănătății mintaleCum se scrie o evaluare a sănătății mintale
  » » Cum să vă ocupați de un soț bipolar

  © 2011—2020 ertare.com