Cum să cereți unui prieten să vă plătească ceea ce datorați

Dacă ați împrumutat bani unui prieten, cerându-i să vă plătească înapoi, poate fi puțin incomod. Cu toate acestea, atunci când este tratată corect, puteți solicita banii pe care i-ați împrumutat fără a-ți pierde prietenia. Ar trebui să începeți prin a împrumuta bani cu un plan de întoarcere pregătit și să înveți să vă apropiați de prietenul dvs. cu o cantitate egală de seriozitate și bunătate, cerându-i să plătească. Ca un ultim efort, puteți să o luați în instanță pentru creanțe mai mici. În aceste cazuri, puteți ajunge la recuperarea banilor, dar cel mai probabil vă veți pierde prietenia.

pași

Metoda 1
Menționați subiectul plății

Imagine cu titlul Deal cu un prieten Backstabbing Pasul 1
1
Programați o întâlnire în persoană. Invitați prietenul dvs. să vorbească în timp ce beți o cafea sau un prânz. Păstrați situația casual, astfel încât să vă simțiți confortabil vorbind cu dvs. în mod deschis. Puteți să-i trimiteți un e-mail, să-l sunați sau să îi trimiteți un mesaj text - cu toate acestea, dacă abordați subiectul personal, persoana va fi mult mai probabil să o înțeleagă complet, deoarece vă poate vedea limbajul corpului și expresiile faciale.
 • Asigurați-vă că se pot întâlni în particular. Nu trebuie să-ți faci de rușine prietenul.
 • Trimiteți-i un e-mail, un mesaj text sau sunați-l și spuneți ceva "Aveți timp să vă întâlniți și să discutați acest weekend?".
 • Dacă doriți să faceți o previzualizare a subiectului conversației, puteți spune ceva asemănător "Ne putem întâlni pentru a vorbi despre banii pe care i-am împrumutat acum câteva luni?".
 • Dacă doriți să vă asigurați că prietenul dvs. se simte confortabil, lăsați-l să aleagă locul. Spune ceva de genul "Aș vrea să vorbim despre banii pe care i-am împrumutat cu ceva timp în urmă. Ne putem întâlni la domiciliu sau undeva în apropiere pentru a vorbi în această săptămână?".
 • Imagine cu titlul Deal cu un prieten Backstabbing Pasul 2
  2
  Adu-l amabil. În unele cazuri, probabil că prietenul tău a uitat cu adevărat că i-ai împrumutat banii. Începeți prin a-i reaminti. Puteți spune ceva de genul: "M-am bucurat să vă ajut cu acei bani luna trecută, dar aș vrea să mă plătiți înainte de data plății chiriei." Acest lucru vă va ajuta să vă amintiți banii pe care i-ați dat și să recunoașteți că a fost un împrumut, în cazul în care ați crezut în mod greșit că este un cadou.
 • Imagine intitulată Terapia cu acces la terapia pasului 2
  3
  Fii direct. Dacă memento-ul nu vă face să vă cereți scuze și să vă oferiți să plătiți datoria, adresați-vă problemei capului. Uneori, exprimarea cererii de plată ca o întrebare poate dezamorsa atmosfera. Încearcă să spui ceva de genul "Știi când îmi poți plăti?"
 • Insistați-vă la un răspuns corect la întrebarea dvs. directă. Răspunsurile de genul "sper să vă răsplătesc în următoarele câteva luni" nu sunt acceptabile.
 • Dacă prietenul dvs. evită să răspundă sau răspunde vag, apăsați-l pentru a stabili un termen limită. Poți să spui ceva de genul "înțeleg următoarele câteva luni, nu mai mult de trei luni de astăzi, suntem de acord?"
 • Imaginea intitulată
  4
  Nu lăsați implicit împrumutul. Cu cât permiteți mai mult prietenului dvs. să evite plata, cu atât este mai puțin probabil să vi se plătească. De asemenea, în cazul în care trebuie să luați în sfârșit o acțiune în justiție, permițând împrumutul să nu fie plătit pentru perioade care depășesc cu mult data inițială de plată, informează instanța că nu ați așteptat întoarcerea.
 • Metoda 2
  Să-ți plătești împrumutul

  Imaginea intitulată Înțelegerea persoanelor fără popor Pasul 6
  1
  Spune-i de ce ai nevoie de bani. De multe ori, oamenii care împrumută bani unor prieteni sau rude nu știu cum să gestioneze bine finanțele personale. Aceștia din urmă ar putea crede egoist că păstrarea banilor pentru ei înșiși este mai importantă decât rambursarea împrumutului. În aceste cazuri, poate fi util ca oamenii să știe motivul pentru care este important să fiți plătiți devreme.
  • Încercați să spuneți ceva de genul "trebuie să plătesc impozitele pe bunurile imobiliare luna viitoare și depind de banii pe care mi le datorezi să o fac".
  • Puteți spune chiar și ceva de genul "Bugetul meu a fost redus foarte mult datorită împrumutului pe care l-am făcut și am nevoie să-mi plătiți pentru a-mi rezolva problemele financiare".
  • Amintește-ți că nu ai nevoie de un motiv să mă ceri să-ți plătesc banii. Împrumutul trebuie plătit, dar acesta este un alt mod de a avea mai multe șanse ca prietenul tău să te plătească fără să-ți piardă prietenia.
 • Image titled Learn Lithuanian Step 14
  2
  Cere-i să vă plătească niște bani. Dacă prietenul tău nu poate să-ți plătească toată suma pe care o dai, cere-i să-ți plătească niște bani pentru a vedea dacă are o intenție reală de a face efortul să te plătească. Cu cât este mai direct și mai cinstit prietenul tău despre situația sa financiară, cu atât este mai probabil să poți determina dacă poate să returneze banii sau dacă are nevoie de mai mult timp. Indiferent de situația financiară, recuperarea unora dintre bani este mult mai bună decât să nu recuperezi nimic.
 • Puteți spune ceva de genul "Ar fi foarte util pentru mine dacă mi-ați putea plăti o parte din credit astăzi".
 • Dacă vă faceți griji că prietenul dvs. poate avea cu adevărat probleme în a vă plăti, spuneți ceva de genul "Știu că aveți dificultăți, dar credeți că puteți să-mi plătiți o mică parte acum?".
 • Imagine intitulată Deveniți profesor de colegiu Pasul 23
  3
  Stabiliți un termen limită. Uneori oamenii lucrează mai bine cu o cronologie. Lăsați prietenul dvs. să știe că doriți foarte mult să vă plătiți complet la o anumită dată. Dacă puteți, trebuie să fiți dispuși să amânați data. Probabil că nu vrei să-ți pierzi prietenul pentru un împrumut personal, dar dacă ai nevoie de bani, stabilirea unui termen limită poate ajuta.
 • Înainte de a se întâlni, gândiți-vă la unele posibile planuri de plată pe care le considerați fezabile pentru prietenul dvs. Prezentarea acestor idei prietenului tău va elimina presiunea de a trebui să le gândești singur.
 • Spune ceva de genul "Cât ați putea plăti în fiecare lună?".
 • Încercați să ajutați-vă prietenul să-și dea seama când poate face plățile spunând ceva de genul "Conturile vă ajung la începutul sau la sfârșitul lunii? Mă puteți plăti la data opusă pentru a vă face mai ușor".
 • Imagine cu titlul Abstinență practică Pasul 6
  4
  Creați un plan de plată. Stabiliți termenele și sumele de plată și cereți-le prietenului să-și onoreze acordul. Dacă ați încercat celelalte metode și nu ați obținut rezultate, puteți cere chiar să semnați un document formal în acest moment. Această acțiune poate face mai ușor prietenului tău să returneze banii, din moment ce nu trebuie să plătești toate împreună.
 • Nu vă fie frică să întrebați pe prietenul tău să se angajeze la un plan de plată sau să semneze un acord oficial, mai ales dacă l-ai împrumutat o sumă de bani care are semnificație pentru tine.
 • Începeți prin a spune ceva de genul "Aceasta poate fi o exagerare, dar vreau să mă asigur că suntem pe aceeași pagină cu privire la plata acestui împrumut. Am scris ceva pentru ca lucrurile să poată fi clar".
 • Asigurați-vă că prietenul dvs. înțelege că documentul inițial este doar o sugestie și analizează modificările posibile pentru a face plata mai ușoară. Puteți spune ceva de genul "Știu că ai planificat să pleci în vacanță în mai, dacă o să ne ajuți dacă l-am sări peste această lună?".
 • Imagine cu titlul Cumpărați un pasaj de caiac 9
  5
  Deduceți valoarea serviciului. Acest lucru poate părea ciudat, dar prietenul tău este foarte probabil să te ajute când ai nevoie de el. Dacă prietenul tău te duce la aeroport, te ajută cu un proiect de îmbunătățire a casei tale sau ai grija de copiii tăi gratuit, ia în considerare posibilitatea de a deduce ceea ce ar trebui să plătești pentru serviciul cu suma pe care o datorezi. Dacă prietenul dvs. nu poate plăti împrumutul, aceasta este o idee bună.
 • În unele cazuri, poate fi chiar oportun să vă cereți să efectuați servicii în loc de plată. De exemplu, dacă trebuie să părăsiți orașul, puteți spune că "trebuie să fac o călătorie de afaceri și voi fi plecat timp de zece zile. Ai putea să-mi apleci plantele și să ai grijă de câinele meu? Voi deduce 300 de dolari din suma pe care mi-o datorezi. "
 • Dacă prietenul tău încearcă să te plătească, dar are probleme financiare, dă-i ocazia să te ajute. Spuneți ceva de genul: "Vă mulțumesc foarte mult că ați încercat să mă plătiți în momentul în care am fost de acord. Cu toate acestea, nu v-ați fi mai ușor să aveți grijă de copiii mei pentru weekend în timp ce urmați o conferință în loc să mă plătiți luna aceasta? Aș fi foarte recunoscător pentru ajutorul tău.
 • Imagine cu titlul Deal cu un prieten Backstabbing Pasul 13
  6
  Decideți ce este cel mai important pentru dvs. În cazuri extreme, va trebui să alegeți între recuperarea banilor și păstrarea prieteniei. Aceasta este probabil o decizie dificilă, dar dacă ați făcut un efort pentru ca prietenul dvs. să vă plătească, dar el pur și simplu nu poate face acest lucru, poate că este timpul să vă gândiți la împrumut ca pe un dar.
 • Metoda 3
  Acționați legal

  Imagine cu titlul Deveniți un profesor de colegiu Pasul 14


  1
  Trimite-i o scrisoare de cerere. Primul pas în procesul de recuperare legală a unui împrumut este să scrieți o cerere de plată prietenului dvs. și să îi acordați un anumit timp pentru a returna banii. Trebuie să vorbiți cu un avocat înainte de a trimite această scrisoare (care trebuie să fie legalizată). În plus, scrisoarea trebuie trimisă printr-un serviciu de curierat sau prin poștă, folosind un sistem de urmărire a semnăturilor, astfel încât să știți și astfel să puteți dovedi că prietenul dvs. a primit-o. Includeți cât mai multe informații specifice în scrisoare posibil.
  • Scrisoarea ar trebui să detalieze suma exactă pe care o datorezi, lungimea delincvenței în plata împrumutului, alte metode dovedite de recuperare a banilor și datele potențiale ale apariției în fața instanței dacă nu plătiți banii.
  • De exemplu, scrisoarea poate spune ceva de genul "La 3 decembrie 2015, i-am împrumutat lui Juan Perez 600 de dolari pentru activitatea sa de construcții. Am cerut plata banilor în 3 octombrie 2016. Am solicitat plata în persoană și în scris. De asemenea, am încercat să fac un plan de plată. Dl Pérez nu a răspuns la niciuna dintre solicitările mele. Dacă nu primesc rambursarea până la data de 3 decembrie 2016, voi proceda pentru a iniția o acțiune în justiție pentru a recupera banii. În acea zi, data va fi programată să apară în fața unei instanțe și să discute problema în prezența unui avocat. "
  • Dacă prietenul dvs. răspunde la scrisoare și plătește datoria în intervalul de timp menționat anterior, nu va mai fi nevoie să continuați acțiunea în justiție.
 • Imaginea intitulată Terapia cu acces la terapie 11
  2
  Căutați resurse online pentru revendicări. Revendicarea persoanelor este unul dintre cele mai populare instrumente, dar există mai multe site-uri similare și chiar aplicații care fac scrierea unei revendicări de recuperare a banilor o sarcină rapidă și ușoară. În general, aceste resurse legale online oferă servicii gratuite și cu plată. În cele mai multe cazuri, va fi sfătuit să încerce să finalizeze reclamația juridică fără a plăti pentru serviciul și se adaugă o participare plătită echipei juridice în cazul în care cererea inițială nu este eficientă.
 • Investigați cererile bazate pe aplicații sau pe internet. Cele mai multe sunt fiabile, dar altele vă vor face să pierdeți mai mulți bani și nu vă veți ajuta.
 • Puteți citi comentariile online, consultați Biroul de afaceri mai bun sau căutați informații pe site-ul avocaților care vă vor ajuta.
 • Imaginea intitulată
  3
  Adunați documentele. Înainte de a merge în instanță sau chiar de a vorbi cu un avocat, strângeți toate dovezile disponibile. Depozite de chitanțe, transferuri bancare, declarații bancare și orice acord scris referitor la plată. În plus, trebuie să salvați orice e-mail sau scrisoare pe care le-ați schimbat cu prietenul tău. Toate aceste informații pot fi importante pentru a dovedi că într-adevăr sunteți un creditor al acestei datorii. În cazuri juridice, sarcina probei revine întotdeauna cu acuzatorul nu acuzatului, așa că țin evidențe bune va face mai ușor pentru a dovedi drepturile de plată datoriile legale.
 • Imaginea intitulată
  4
  Cunoașteți perioada de prescripție. Timpul necesar pentru a recupera banii personali de împrumut variază în fiecare oraș. Investigați singur sau consultați un avocat cu privire la orice posibilă perioadă de prescripție înainte de a lua o acțiune în justiție.
 • Imagine intitulată
  5
  Testați de unde vin banii. Una dintre cheile succeselor este să dovedești că ai câștigat legal banii pe care i-ai împrumutat. Acest lucru poate părea proastă, dar este unul dintre modurile cele mai frecvente în care oamenii scapă de plata împrumuturilor personale. Dacă ați făcut un cec pentru împrumut, prezentarea extrasului de cont este suficientă pentru a dovedi originea depozitelor.
 • Dacă ați făcut împrumutul în numerar, s-ar putea să aveți mai multe probleme dovedind că împrumutul a fost efectiv realizat sau că ați obținut banii dintr-o sursă de renume.
 • Dacă puteți să arătați că ați efectuat o retragere în numerar cu suma la data respectivă, probabil că este suficient.
 • Imaginea intitulată Cumpărați o etapă a caiacului 13
  6
  Se taxează după decizie. Chiar dacă câștigați un caz juridic, este adesea dificil să aplicați acordul. Înregistrați fiecare plată sau incapacitate de plată și reveniți în instanță cât mai curând posibil. Simplul fapt de a evita amenzi și costuri juridice ale instanțelor poate încuraja prietenul tău să facă plățile pe care a acceptat să le facă.
 • Metoda 4
  Împrumută banii cu înțelepciune

  Imaginea intitulată Compensarea revendicărilor pentru Whiplash Step 32
  1
  Cere-i prietenului tău să semneze o notă de ordin. Mulți oameni o fac înainte de a împrumuta bani pentru a se asigura că sunt protejați, în cazul în care prietenul refuză să plătească. Aceasta este o modalitate bună de a începe corect relația de împrumut, deoarece termenii acordului sunt clare de la început. Dacă prietenul dvs. are nevoie de mai mult timp pentru a vă plăti, termenii biletului la ordin pot fi modificați cu ușurință. Începând cu o notă de ordin valutar, vă este mai ușor să inițieți o acțiune în justiție dacă această măsură este necesară. Citiți articolul Cum se completează o notă la ordin pentru mai multe informații.
 • Imaginea intitulată
  2
  Plasați planul de plată în scris. Dacă nu ați cerut prietenului dvs. să semneze o bilet la ordin înainte de a vă împrumuta banii, scrieți un plan care să precizeze data la care puteți începe să vă plătiți. Puneți acest plan în scris și notați-l. Această acțiune face ca planul să fie obligatoriu din punct de vedere juridic, în cazul în care trebuie să te duci mai târziu în instanță și să-i faci pe prietenul tău să-și plătească datoria mai serios.
 • Imagine intitulată Deal with Temptation Step 10
  3
  Utilizați aplicațiile pentru a face plata mai ușoară. Există mai multe aplicații disponibile care fac plata unei sume de bani unui prieten (de la 50 de dolari pentru o cină la 50000 pentru a începe o afacere mică) o sarcină rapidă și ușoară. Utilizați aplicații cum ar fi Splitzee, Venmo, Piața Cash, Splitwise, Pay Pal sau Google Wallet pentru a simplifica procesul de comanda si de a primi bani.
 • Dacă împrumutul de bani este pentru o cheltuială comună, Splitzee, Splitzwise și Square Cash sunt cele mai bune opțiuni. De exemplu, dacă plătiți facturile lunare ale apartamentului și aveți colegi de cameră care vă plătesc mai târziu.
 • Venmo, Pay Pal și Google Wallet sunt indicate pentru sume mai mari de bani. Aceste aplicații vă permit să trimiteți bani și mementouri prietenului dvs. Dacă transferați pur și simplu bani de la o bancă la alta, majoritatea acestor servicii nu au costuri.
 • Imaginea intitulată Anulați un pas de verificare 3
  4
  Evaluați-vă prietenul înainte de al împrumuta bani. Întrebați de ce nu a apelat la canale mai tradiționale (bănci, cărți de credit, etc.) pentru a obține finanțare. Încearcă să afli dacă problemele tale curente sunt temporare sau dacă finanțele sunt ceva cu care te confrunți frecvent. Dacă acest prieten este puțin probabil să plătească un împrumut, atunci nu ar trebui să-i împrumutați bani.
 • Începeți prin a cere ceva la fel de simplu ca "De ce cereți un împrumut?".
 • Poate fi inconfortabil, dar cere-i prietenului tău "Cât de mare este suma datoriilor restante pe care le aveți?". Înainte de a vă împrumuta bani, este corect să vă așteptați să fiți cinstit cu privire la situația financiară.
 • Întrebați dacă sunteți de acord să aveți un program de plată înainte de a vă împrumuta banii. Puteți spune "Înțeleg că aveți probleme financiare în acest moment - dar când credeți că vă veți recupera?".
 • Poate că cel mai important lucru pe care ar trebui să-l întrebi pe prietenul tău este ceea ce va face pentru a ieși din datorii. Spune ceva de genul "Ce faceți în acest moment pentru a vă schimba situația financiară? Puteți obține un alt loc de muncă sau puteți face ore suplimentare la lucru?".
 • Imaginea intitulată Convingeți-vă pe părinții vârstnici să se mute la o reședință de seniori Pasul 17
  5
  Evitați să împrumutați bani prietenilor pe care nu doriți să-i pierdeți. Indiferent de ce faci cele mai bune eforturi, probabil că vei pierde prietenul, banii sau ambii, în caz că te hotărăști să împrumuți bani. Înainte de a vă implica financiar cu prietenul dvs., asigurați-vă că sunteți dispus să pierdeți banii pe care i-ați împrumutat sau pentru el însuși.
 • avertismente

  • Dacă prietenul tău cheltuiește o mare parte din banii pe care i l-ai împrumutat la alcool, droguri sau pariuri, cere ajutor. Prietenul tău poate avea o dependență. Dacă ajuta la oprirea dependenta, sunt mult mai susceptibile de a recupera banii și, cel mai important, vei fi ajuta prietenul tău să aibă o viață sănătoasă și în condiții de siguranță.
  • Pregătește-te pentru un răspuns negativ potențial de la prietenul tău. Vorbind despre bani poate fi stresantă, jenantă și dificilă în cel mai bun caz. Când vine vorba de a împrumuta bani unui prieten, există o preocupare suplimentară în întreaga chestiune. Răspunsul potențial negativ la încercarea de a recupera banii poate face ca prietenia să fie distrusă.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum de a rezolva o prietenie ruptăCum de a rezolva o prietenie ruptă
  Cum de a spune cuiva că nu mai vrei prietenia lorCum de a spune cuiva că nu mai vrei prietenia lor
  Cum să-i spui iubitului tău să meargă la o întâlnireCum să-i spui iubitului tău să meargă la o întâlnire
  Cum să-mi cereți scuze unui prieten de sex masculinCum să-mi cereți scuze unui prieten de sex masculin
  Cum să-mi cereți scuze unui prietenCum să-mi cereți scuze unui prieten
  Cum să găsești iertare cu un prietenCum să găsești iertare cu un prieten
  Cum să eviți să fii lipicios cu prietenii tăiCum să eviți să fii lipicios cu prietenii tăi
  Cum să-ți faci prietenul să-ți plătească mai multă atențieCum să-ți faci prietenul să-ți plătească mai multă atenție
  Cum de a face un prieten să devină prietenul tăuCum de a face un prieten să devină prietenul tău
  Cum să inviți pe cineva să pleceCum să inviți pe cineva să plece
  » » Cum să cereți unui prieten să vă plătească ceea ce datorați

  © 2011—2020 ertare.com