Cum să rezolvați conflictele

Conflictele sunt inevitabile și apar în toate relațiile, precum și pe plan intern, cu noi înșine. În general, conflictele reprezintă o oportunitate de a se schimba și de a se maturiza, precum și de a ne îmbunătăți înțelegerea și comunicarea, fie cu noi, fie cu alții. În timp ce gestionarea conflictelor poate să nu fie o sarcină simplă, este important să facilitați discuția și să ajungeți la o rezoluție, deoarece aceste probleme fac parte din viața noastră de zi cu zi.

pași

Partea 1
Gestionarea conflictelor interpersonale

Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 1
1
Identificați problema Analizați conflictul pentru a clarifica problema sau probleme importante. Unele conflicte pot părea foarte complicate și pot fi văzute ca o rețea de probleme diferite, cu numeroase obstacole și vicisitudini. Cu toate acestea, dacă reflectați cu atenție situația, veți descoperi probabil una sau două probleme principale în centrul conflictului, care vă pot ajuta să vă concentrați poziția și să vă exprimați mai bine îngrijorările.
 • Printre întrebările utile pe care le puteți reflecta sunt următoarele: Ce eveniment sau moment a declanșat conflictul? Ce vreți, dar nu obțineți? De ce ți-e frică să pierzi? Este frustrarea sau furia ta exactă și potrivită pentru situație sau este exagerată?
 • Faceți o listă a problemelor pe care le cunoașteți prin perioada dvs. de reflecție și scrieți-le pe cele care se suprapun și se conectează. Dacă nu puteți descoperi imediat subiectul principal, suprapunerea ar trebui să vă ajute să îl identificați destul de repede.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 2
  2
  Identificați principalii actori. De asemenea, este important să vă asigurați că știți cine sunt principalii oameni implicați în conflict. Întrebați-vă cine sunteți supărat sau frustrat și dacă vă îndreptați emoțiile spre acea persoană sau în altă parte. Știind cine să se apropie este la fel de important, dacă nu chiar mai mult, decât să știe ce să abordeze pentru a gestiona eficient conflictele.
 • Separați persoana de problema respectivă. Vizualizați problema ca pe un comportament specific sau pe un set de circumstanțe, mai degrabă decât asignându-l la caracterul sau personalitatea esențială a acelei persoane. Această metodă va face problema mai ușor de gestionat și vă poate salva relația cu ea, în loc să decideți doar că nu mai vă placeți.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 3
  3
  Exprimați îngrijorările dumneavoastră. Lăsați cealaltă persoană să știe cum vă simțiți, ce problemă este specifică și ce impact are asupra dvs. Acest lucru vă va ajuta să păstrați conversația axată mai degrabă pe nevoile și emoțiile dvs. decât pe un atac adresat celeilalte persoane și pe comportamentul acestora.
 • Va fi util să se folosească propoziții în prima persoană, cum ar fi „Eu simt ...“ „Cred că ...“ „Când (descrierea obiectivă a problemei), mă simt că ...“, „aș dori (ceea ce vrei să faci persoana în viitor, pentru a evita problema) ... ". De exemplu, expresia "Mă simt ca și cum nu vom petrece suficient timp împreună" este mai eficientă decât "întotdeauna mă neglijezi".
 • Utilizați o limbă neutră Adesea, atunci când oamenii se implică într-un conflict cu alții, folosesc un limbaj provocator, recurgând la obscenități, insulte și umilințe. Un astfel de limbaj exacerbează conflictul și, în general, mută conversația departe de principalele probleme. Încercați să utilizați un limbaj neutru sau mai obiectiv, care indică dorința dvs. de a ajuta conversația să devină mai puțin emoțională.
 • Fii specific Furnizați două sau trei scenarii specifice care ilustrează ce doriți să spuneți pentru a ajuta persoana să înțeleagă perspectiva dvs. De exemplu, dacă vă simțiți ca un prieten vă ignoră, da un exemplu specific de acest lucru, spunând că „A durut foarte mult când ai plecat mai devreme de ziua mea de partid pentru a ieși cu alți prieteni, mai degrabă decât petrec mai mult timp cu mine.“
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 4
  4
  Fii un ascultător activ. Ascultarea activă este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le puteți stăpâni. Este potrivit pentru viața de zi cu zi și promovează comunicarea pozitivă, deschisă și non-amenințătoare cu ceilalți. Singurul obiectiv al ascultării active este să vă garantați înțelegerea. Iată câteva sfaturi despre cum să fii un bun ascultător activ:
 • Concentrați-vă pe cealaltă persoană. Dați-vă deoparte distragerea mentală și stabiliți-vă intenția de a acorda importanță ceea ce vă spune cealaltă persoană. Prin ascultare, puteți obține informații importante care vă permit să rezolvați conflictul.
 • Rămâi constant (dar fără a face contact cu ochii agresivi).
 • Evitați folosirea limbajului corpului care sugerează judecată sau furie, cum ar fi rularea ochilor, traversarea de brațe sau picioarele strans, sau chiar zâmbind cu un aer de superioritate. Obiectivul tău este să aduni informații, să nu faci judecăți și trebuie să faci cealaltă persoană să simtă că pot avea încredere în tine.
 • Dați celeilalte persoane spațiul și timpul necesar pentru a vorbi. Evitați să o întrerupeți pentru a vă expune cazul și pentru a vă salva comentariile sau întrebările ulterioare după ce ați terminat să vă exprimați opinia.
 • Încurajați persoana cu comentarii sau gesturi simple afirmative. De exemplu, dați din cap un pic sau spuneți "Pot să înțeleg cât de enervant ar fi". Un simplu "mmm" poate, de asemenea, să spună persoanei pe care o ascultați. Aceste comentarii și gesturi pot demonstra înțelegerea și încurajarea continuării dialogului.
 • Arată empatie. Aceasta arată înțelegerea poziției celeilalte persoane, deoarece aceasta poate transmite și atenția, precum și o înțelegere generală că ambele sunt ființe umane, nu roboți automați.
 • Acordați atenție indicativelor non-verbale. Aflați cum să să înțeleagă limba colectivă și să interpreteze semnalele fizice ale altor persoane, inclusiv modul în care ei stau, tonul vocii și expresiile lor faciale. Lucrurile pe care le fac oamenii cu corpurile lor pot fi la fel de revelatoare, dacă nu chiar mai mult, decât de cuvinte.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 5
  5
  Muze. Adesea, conflictele apar deoarece un partid simte că nu aud sau înțelege. Aceasta înseamnă că unele conflicte pot fi tratate doar prin a arăta că ați auzit ce a spus cealaltă persoană. Luați ceva timp în timpul conversației pentru a retransmite ceea ce a spus cealaltă persoană. Acest lucru vă va ajuta să vă clarificați propria înțelegere și să transmiteți faptul că ați auzit și ați înțeles-o.
 • De exemplu, dacă aveți un conflict cu un co-lucrător în compania dumneavoastră și doar lasă-l să vorbească, rezumă și transmis preocupările lor, cum ar fi: „Dacă te-am auzit bine, crezi că vei fi ignorat pentru noul proiect și-ar dori să fie parte a comitetului de planificare. " Apoi așteptați ca cealaltă persoană să confirme sau să corecteze ceea ce sa spus.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 6
  6
  Lucrați împreună pentru a rezolva conflictul. Cooperarea ca mijloc de rezolvare a conflictelor impune ca fiecare persoană să nu mai dea vina pe celălalt și să își asume responsabilitatea pentru această problemă. Să se angajeze să colaboreze pentru a rezolva în mod eficient conflictul în cauză. Există o serie de strategii care vă pot ajuta pe dvs. și pe cealaltă persoană cu care aveți conflictul să ajungeți la un acord sau o rezoluție:
 • Anulați pozițiile. O "poziție" este rezultatul dorit al unui conflict care, în general, nu este negociabil și are ca rezultat un impas. O poziție ar putea fi "Vreau un alt coleg de cameră" sau "Refuz să continui să lucrez cu această persoană". Pentru a rezolva conflictul într-o manieră rezonabilă, fiecare parte trebuie să-și retragă pozițiile.
 • Concentrați-vă pe prezent și pe viitor. Conflictele tind să se concentreze asupra greșelilor și comportamentelor din trecut. Cu toate acestea, una dintre cele mai importante pe care ambele părți pot avea grijă de moduri problema este de a recunoaște că, indiferent de ceea ce sa întâmplat în trecut, ambele trebuie să se concentreze pe modul în care pot atenua și de a corecta această problemă în prezent și în viitor.
 • Fii creativ Ca regulă generală, nu este ușor să ajungeți la o rezoluție care să satisfacă pe toată lumea și este adesea necesar să fim puțin flexibili și să gândim în mod sensibil. De multe ori, acordurile au ajuns prea devreme sau mai repede în procesul de gestionare a conflictelor, nu în ultimul pentru că nu ia în considerare suficient de toate ramificațiile acordului (de exemplu, în cazul în care doar tu și colegul tău de cameră a decis să înceapă de cumpărare propriile dvs. prevederi separat, cine va plăti pentru articolele partajate, cum ar fi hârtia igienică?). Acesta generează o serie de opțiuni pentru a gândi "afară din cutie".
 • Fii specific în rezolvarea conflictului. Atunci când rezolvați un conflict cu o altă persoană, asigurați-vă că ați fost precis și specific. De exemplu, este posibil să aveți un conflict cu colegul de cameră și ambii au elaborat în scris un "acord de cameră". Înainte de a scop, asigurați-vă că atât a înțelege pe deplin fiecare dispoziție (de exemplu, în cazul în care acordul prevede că vă curățați baie pe două ori pe săptămână, asta înseamnă de două ori pe săptămână sau o dată la două săptămâni?). Luați în considerare semnarea acordului odată ce ambele au clarificat toate întrebările și ambiguitățile care ar putea fi interpretate diferit.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 7
  7
  Acceptă posibilitatea unor dezacorduri. Fiecare persoană are un punct de vedere unic și, în cazuri rare, sunt de acord cu toate detaliile. Este important să nu încercați să aflați care dintre voi este "corect", deoarece acest lucru nu este relevant și nu va ajuta la rezolvarea conflictului.
 • Țineți minte că adevărul este relativ - ceea ce o persoană consideră adevărat nu este neapărat adevărat pentru altul. De exemplu, luați în considerare mărturiile diferite ale mai multor martori care au asistat la același accident de trafic, dar ar fi putut să o facă din mai multe puncte de vedere. Adevărul depinde de punctul de vedere al unei persoane.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 8
  8
  Gândiți-vă la momentul potrivit pentru a vă oferi Unele probleme nu pot fi rezolvate în funcție de satisfacția totală a ambelor părți, mai ales dacă unul dintre ele alege să respingă negocierile și să rămână ferm în ceea ce doresc. Prin urmare, ar trebui să vă întrebați cât de mult vă interesează problema centrală a conflictului și dacă sunteți dispus să compromiteți sau să mențineți dialogul pentru a ajunge la o altă soluție.
 • Este problema importanței reale și materiale? Aceasta ar trebui să vă întrebați și ar putea fi dificil pentru ego-ul vostru. Dacă cealaltă parte refuză să renunțe și vă dați seama că este o problemă mai importantă pentru ea decât pentru dvs., atunci poate fi timpul să dați și să puneți capăt conflictului.
 • Nu este necesar ca concesiunea să fie un act dramatic. Un simplu "Luis, am auzit ce ai spus a doua zi când am vorbit despre diferența de programare. În timp ce încă mai cred că ar putea fi modificat, cred că va avea mai mult impact asupra dvs. decât asupra mea și sunt dispus să închei acest dezacord. Sunt dispus să vă susțin opinia de a menține programul pe care l-am stabilit. " Puteți întotdeauna să vă clarificați opinia în timp ce vă susțineți pe a voastră.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 9
  9
  Ia ceva timp Dacă se opresc, cereți celeilalte părți timp să reflecteze asupra argumentului lor. Totuși, nu lăsați-l cu cuvântul în gură. Specificați o zi și o oră pentru a relua discuția. De asemenea, puteți cere celeilalte părți să ia timp pentru a reflecta asupra poziției dvs.
 • În timpul acestei pauze, puneți-vă în pantofii celeilalte persoane și dovediți-vă poziția și motivul pentru care vă îngrijorează. Dacă erai celălalt, cum ai negocia cu cineva ca tine?
 • De asemenea, asigurați-vă că reanalizați propriul punct de vedere. Există zone de importanță minoră în care ați putea da puțin timp menținând aspectele care vă interesează cel mai mult?
 • Dacă este vorba de un conflict comercial, profesional sau de muncă, luați în considerare posibilitatea trimiterii unui alt rezumat obiectiv și neîngrădit al ultimei discuții către cealaltă parte. Nu numai că acest lucru vă reiterează înțelegerea problemei, ci și o reamintire a propriului punct de vedere și poate demonstra o abordare profesională în cazul în care problema este scoasă din context la un moment dat. De asemenea, este un mod de responsabilizare pentru ambele părți.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 10
  10


  Păstrați confidențialitatea Păstrați discuția asupra conflictului într-o limită atât pentru dvs., cât și pentru cealaltă parte. În general, trebuie să vă adresați întotdeauna direct persoanei cu care aveți conflictul. Evitarea acestei întâlniri sau a problemelor de ventilare a altora intensifică în general conflictul și poate duce la răspândirea zvonurilor.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 11
  11
  ierta. Dacă tu și cealaltă parte te-ai nedreptățit, amândoi ar trebui să găsești un loc care să-i permită să-ți ierte cu adevărat unii pe alții, chiar dacă este imposibil să uiți de ce sa întâmplat. Aceasta este calea matură de a continua și va fi cea mai ușoară cale spre rezolvare și cooperare în viitor.
 • Dacă nu puteți ierta cu adevărat celeilalte persoane, atunci trebuie să găsiți o modalitate de a vă gestiona relația cu ei în cazul în care totuși trebuie să le vedeți sau să petreceți timp cu ei.
 • Pentru a ierta pe cineva, aveți nevoie de un caracter puternic și de compasiune. Dacă poți ierta pe cineva care te-a rănit, atunci te simți mândru de tine însuți că ai reușit să ierți și să te miști când lăsa conflictul în urmă
 • Dacă zvonurile deja circulă, încurajați-o pe cealaltă parte să se întâlnească cu dvs. pentru a veni cu un plan care va încheia bârfa.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 12
  12
  Adresați-vă unei terțe părți pentru ajutor. Dacă simțiți că nu ajungeți nicăieri și faceți doar lucrurile mai grave, luați în considerare cererea de ajutor pentru a rezolva acest conflict, indiferent dacă decideți să consultați un reprezentant, să căutați consiliere sau să cereți ajutorul unui prieten apropiat în comun.
 • În mod obișnuit, un terț poate avea o perspectivă mai bună asupra unei situații în care cei doi oameni se simt atât de emoțional implicați încât nu pot gândi clar.
 • Partea 2
  Manipularea conflictelor intrapersonale

  Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 13
  1
  Înțelege natura unui conflict intrapersonal. Conflictele intrapersonale sau interne sunt acele dispute pe care le aveți cu dvs. în loc de alții, deoarece nu implică altă persoană.
  • Conflictele interne pot fi legate de propriile sentimente, gânduri sau decizii, dar pot fi și ele legate de cineva sau de altceva. De exemplu, ați putea fi gelos de noua promoție primită de cel mai bun prieten. Ești mândru de prietenul tău și vrei cel mai mult pentru el, dar se pare că nu poți scăpa de gelozie. Prin urmare, conflictul nu este cu prietenul tău, ci cu emoțiile tale, așa că este în întregime a ta.
  • Conflictele intrapersonale, în timp ce sunt dificile, pot fi, de asemenea, o motivație puternică în viața noastră. De multe ori ne determină să schimbăm și să descoperim noi oportunități pentru creșterea noastră ca oameni.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 14
  2
  Identificați conflictul. Întrebați-vă ce emoții simțiți și care ar putea fi cauza acestor reacții emoționale. Luați în considerare posibilitatea de a ține un jurnal să aveți o evidență a ceea ce faceți și să vă simțiți. Aceasta poate fi o resursă la care să te îndrepți când te simți neliniștită pentru tine, pentru că îl poți consulta în timp ce încerci să descoperi cauza conflictului tău intern.
 • Conflictele intrapersonale pot varia de la decizii minore, mundane despre climă sau de a nu manca alimente ecologice la decizii importante de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, încheierea unei relații sau schimbarea carierei.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 15
  3
  Încercați să ajungeți la rădăcina conflictului. Multe dintre conflictele pe care oamenii le au cu ei înșiși sunt legate de ceva pe care lumea psihologiei îl atribuie ca disonanță cognitivă, o situație care implică atitudini, credințe și comportamente conflictuale. Teoria disonanței cognitive sugerează că toți avem o forță internă pentru a ne păstra atitudinile și credințele în armonie cu acțiunile noastre pentru a evita discordanța (sau disonanța).
 • De exemplu, să presupunem că vă simțiți trist în legătură cu o despărțire, ați crezut chiar că voi ați încheiat relația. Prin urmare, emoțiile dvs. nu se potrivesc acțiunilor dvs. Pentru a da un alt exemplu, să presupunem că fumezi în ciuda faptului că este rău pentru sănătatea ta. Prin urmare, acțiunea dvs. de fumat nu este în concordanță cu ceea ce știi despre acest obicei.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 16
  4
  Recunoașteți sentimentele voastre. Nimeni nu te poate face să simți nimic. Acest lucru nu înseamnă că nu poți să reacționezi cu emoțiile sau sentimentele la cuvintele sau acțiunile altcuiva, dar în esență sentimentele tale sunt ale tale.
 • Țineți minte sentimentele "proprii", inclusiv emoțiile negative cum ar fi tristețea, singurătatea, durerea și durerea. Recunoașterea emoțiilor dvs. este primul pas în rezolvarea unui conflict intern.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 17
  5
  Dedicați-vă pentru o vreme. Acceptați efortul dvs. știind că, pe termen lung, veți scăpa de nodurile de indecizie, nesiguranță sau negare. Sigur că ați trecut prin acest lucru anterior din cauza altor probleme și l-ați depășit. Dedicați-vă pentru o vreme.
 • Foarte des, oamenii nu-și plac timpul pentru că decizia rapidă și simplă este plăcută în acest moment. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de schimbări și emoții personale, timpul este cel mai bun aliat al tău. De-a lungul timpului, putem examina problema și ne asigurăm că vom trata aceste emoții productiv, care este cheia succesului.
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 18
  6
  Luați în considerare opțiunile dvs. În cazul în care vă confruntați cu disonanță cognitivă, aveți trei soluții posibile: schimbați convingerile, schimbați acțiunile sau modificați percepția asupra acțiunii, raționalizând-o.
 • În cazul unei pauze care vă provoacă tristețe, începeți să vă gândiți cu grijă la ceea ce a dat naștere la ea. Reflectarea asupra conflictului vă poate ajuta să o rezolvați și cel mai probabil vă dați seama că ați făcut ceea ce este corect și că ceea ce într-adevăr regrețiți este posibilitatea relației dvs., nu a persoanei cu care v-ați despărțit și care v-ați tratat teribil.
 • În cazul fumatului știind că este rău pentru sănătate, mulți fumători au dezvoltat tot felul de modalități de a raționaliza și justifica comportamentul lor pentru a se proteja de acele sentimente generate de conflictul intern. De exemplu, unii fumători ar putea spune că îi ajută să-și calmeze stresul, îi împiedică să se ouă (un alt obicei prost) sau că fumează țigări "moi", care sunt "mai sănătoase". Desigur, există și unii fumători care schimbă efectiv acțiunile și opresc acest obicei!
 • Fii tu propriul terapeut pe măsură ce evaluezi opțiunile tale. Puneți-vă întrebările dificile pentru a diminua conflictul (de exemplu, care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă păstrez fumatul?) Aș fi cu adevărat mai fericit dacă am ajuns cu partenerul meu? Sunt gelos de prietenul meu sau sunt eu? luptând cu faptul că propria mea situație de lucru nu progresează, etc.). S-ar putea să aveți dificultăți în această problemă, dar cel mai probabil știți întrebările potrivite pentru a vă întreba. Dacă ați fi cel mai apropiat prieten, ce întrebări ați dori să vă ajute să vă analizați conflictul?
 • Imaginea intitulată Gestionați conflictul Pasul 19
  7
  Vorbiți cu cineva despre conflictul dvs. intrapersonal. Conflictele intrapersonale pot fi foarte dificil de manevrat dacă aveți deja dificultăți în descifrarea gândurilor, sentimentelor și nevoilor. De asemenea, poate provoca disconfort, neliniște și chiar depresie. Luați în considerare discuția cu cineva, cum ar fi un prieten sau un membru al familiei, pentru a vă ajuta să vă calmați anxietatea.
 • Dacă nu vă simțiți capabil să vă rezolvați conflictul intern sau sentimentele de nesiguranță, anxietatea sau tristețea încep să vă împiedice funcționarea zilnică, luați în considerare discuția cu un profesionist în domeniul sănătății mintale care vă poate ajuta să dezvoltați strategii eficiente de gestionare a conflictelor interne .
 • sfaturi

  • Întotdeauna se confruntă cu un conflict. Conflictele se infectează și se intensifică dacă sunt ignorate.
  • Cea mai importantă parte a rezolvării unui conflict nu este conflictul în sine, ci modul în care este tratat. De fapt, procesul de gestionare a conflictelor poate fi mai valoros decât rezultatul final.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să participi la terapia familialăCum să participi la terapia familială
  Cum să-i înveți pe copii despre prietenieCum să-i înveți pe copii despre prietenie
  Cum de a îmbunătăți o căsătorieCum de a îmbunătăți o căsătorie
  Cum să te confrunt cu singurătateaCum să te confrunt cu singurătatea
  Cum să evitați gândirea colectivăCum să evitați gândirea colectivă
  Cum să faci ceea ce trebuieCum să faci ceea ce trebuie
  Cum să rezolvați diferite probleme în viațăCum să rezolvați diferite probleme în viață
  Cum să vă îmbunătățiți perspectiva asupra viețiiCum să vă îmbunătățiți perspectiva asupra vieții
  Cum să se comporte într-un mod cuprinzătorCum să se comporte într-un mod cuprinzător
  Cum să vă confruntați cu un prietenCum să vă confruntați cu un prieten
  » » Cum să rezolvați conflictele

  © 2011—2020 ertare.com