Cum se lipeste plasticul

Există multe tipuri de plastic și clei, iar alegerea unei combinații greșite poate duce la o unire slabă sau, rareori, la o deteriorare a obiectului pe care doriți să îl reparați. Continuați să citiți pentru a afla cum să alegeți adezivul potrivit pentru proiectul dvs., apoi urmați acești pași pentru a oferi obiectului plastic cea mai bună șansă de a vă lipi permanent de altul. Dacă intenționați să lipiți secțiuni de tuburi din plastic, puteți merge direct la acea secțiune, care include instrucțiuni pentru a alege adezivul corect pentru aceste cazuri.

pași

Metoda 1
Alegeți un lipici

Imaginea intitulată Plastic Step 1
1
Căutați un simbol de reciclare. Diferitele soiuri de plastic necesită diferite tipuri de adeziv. Cea mai simplă modalitate de a identifica tipul corect este să căutați un simbol de reciclare pe obiectul plastic sau pe ambalajul de unde provine. Acest simbol constă într-un triunghi format din trei săgeți și conține un număr, o literă sau ambele în interiorul sau sub triunghiul menționat.
 • Imaginea intitulată Adeziv Plastic Pasul 2
  2
  Învățați să lipiți din material plastic marcat cu numărul 6. Un simbol de reciclare care are numărul 6 sau PS înseamnă că tipul de plastic este "polistiren". Acest plastic se lipeste cel mai bine cu un adeziv polimeric (cunoscut si sub denumirea de ciment din plastic) sau cu un clei de plastic specializat, cum ar fi epoxidul, liantul sau super-adezivul. Alte adezivi care vor funcționa bine sunt cianoacrilatul (cunoscut și ca "instant lipici" sau "ciano") sau epoxi.
 • Imaginea cu titlul Lipici plastic Pasul 3
  3
  Alegeți un adeziv special pentru plasticul 2, 4 sau 5. Dacă materialul plastic este marcat ca 2, 4, 5, HDPE, LDPE, PP sau umhw, este un fel de "polietilenă" sau "polipropilenă". Aceste materiale plastice sunt mult mai greu de lipit și va trebui să căutați un anumit produs care include acele tipuri de pe etichetă.
 • Imaginea cu titlul Lipici din plastic Pasul 4
  4
  Alegeți marca corectă pentru materialele plastice marcate cu numerele 7 sau 9. Categoria variată marcată cu numărul 7 sau tipul ABS marcate cu numărul 9 Acesta poate indica o varietate de rășini plastice cu multe litere posibile care indică subtipuri. Opțiunea dvs. cea mai bună pentru lipirea acestor tipuri de plastic este epoxi sau cianoacrilat.
 • Imaginea intitulată Plastic Step 5
  5
  Încercați să identificați tipul de plastic în alte moduri. Dacă nu aveți un simbol de reciclare, va trebui să ghiciți tipul de plastic pe care îl alegeți înainte de a alege un lipici. Acesta este un ghid care vă poate ajuta să faceți acest lucru:
 • Blocurile lego sunt fabricate dintr-un tip de plastic numit "ABS", iar cel mai bun material pentru lipirea acestora este adezivul epoxidic. Cimentul pentru solvent pentru ABS va funcționa bine, dar ar putea schimba forma suprafeței materialului.
 • În general, sticla de imitație, jucăriile ieftine, casetele pentru CD și alte tipuri de plastic fragil și adesea transparent sunt "polistiren" și pot fi lipite împreună folosind diferite tipuri de adezivi. Pentru cele mai bune rezultate, utilizați un adeziv de polimer sau un adeziv special pentru lipirea materialelor plastice.
 • Pentru a lipi plasticul dur și rezistent la sticle, găleți, cutii și recipiente pentru alimente, utilizați un produs care anunță în mod specific capacitatea acestuia de a se uni cu "polietilenă" și "polipropilenă". Aceste tipuri de plastic sunt imposibil de lipit folosind cele mai multe metode normale, deci nu presupuneți că un produs care pretinde că lipsește "plastic" va funcționa dacă nu menționați în mod specific "polietilenă" sau "polipropilenă".
 • Imaginea cu titlul Adeziv Plastic Pasul 6
  6
  Investigați un pic mai mult pentru a ști cum să lipiți din material plastic un alt tip de material. Dacă intenționați să lipiți plasticul pe lemn, metal, sticlă sau chiar pe un alt tip de material plastic, va trebui să investigați. Dacă nu găsiți un răspuns pe Internet sau întrebați un profesionist, mergeți la un magazin de hardware și uitați-vă la toate brandurile de autocolant pe care credeți că le puteți utiliza urmând pașii de mai jos. Ambalajul lipiciului trebuie să vă spună ce substanțe se pot lipi de plastic.
 • vizita această pagină (în engleză) pentru consiliere extensivă despre ce adeziv să folosiți pentru diferite combinații de materiale.
 • Dacă nu sunteți sigur care dintre acestea să utilizați, încercați un adeziv cu un material rezidual de același tip sau într-un colț ascuns al obiectului de care trebuie să vă lipiți.
 • Metoda 2
  Stick plastic

  1
  Curăță orice tip de grăsime din plastic. Pentru a curăța obiectul din plastic, utilizați un săpun, un detergent specializat din plastic sau îl scufundați în alcool izopropilic. Uscați-l complet.
  • Evitați să atingeți obiectul cu mâinile după curățare, pentru a evita contaminarea acestuia din nou.
 • 2
  Puneți pe suprafața pe care o veți lipi. Stergeti rapid materialul plastic cu 120 sau 200 de hartie de slefuire pentru a crea o suprafata aburita care permite lipirea adezivului. Lâna de oțel sau o cârpă de șmirghel va funcționa, dar nu uitați că trebuie doar să frecați puțin.
 • 3
  Se amestecă cele două componente ale adezivului, dacă este necesar. Epoxidul bicomponent va necesita amestecarea a două ingrediente pentru a activa adezivul. Citiți cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj, deoarece există multe tipuri de epoxid și fiecare necesită o anumită proporție de ambele ingrediente. Unele dintre ele pot fi utilizate câteva ore înainte de amestecare, în timp ce altele necesită aplicare în câteva minute.
 • Citiți metoda anterioară pentru a afla ce tip de adeziv să utilizați. Puteți trece peste acest pas dacă nu folosiți adezivi pentru două componente.
 • 4
  Aplicați adezivul pe ambele suprafețe. Utilizați o perie mică pentru a aplica un strat uniform de adeziv pe ambele suprafețe de îmbinat. Pentru obiecte mici, cum ar fi în cazul unei bucăți rupte dintr-un model din plastic, puteți utiliza vârful unui ac pentru a aplica adezivul.
 • Dacă intenționați să utilizați un ciment cu solvent (nu un adeziv polimeric sau un ciment din plastic), mai întâi trebuie să țineți piesele împreună, apoi folosiți un recipient aplicator pentru a plasa o linie subțire de ciment cu solvenți de-a lungul marginii dintre bucăți, unde le veți aduna împreună. Dacă o să-l utilizați în țevi de plastic, citiți metoda 3.
 • 5
  Alăturați-vă ușor pieselor. Apăsați-le pentru a rămâne pe loc și pentru a elimina bulele de aer. Nu faceți așa de tare încât să cauzeze lipirea adezivului din articulație. Dacă se întâmplă acest lucru, curățați excesul cu excepția cazului în care utilizați ciment acrilic, care se evaporă.


 • 6
  Țineți piesele ferm și la locul lor. Utilizați o clemă, o bandă adezivă, o bandă adezivă sau benzi de cauciuc pentru a păstra piesele în poziție. Citiți instrucțiunile de pe recipientul de lipici pentru a afla cât timp le puteți lăsa în acea poziție. În funcție de tipul și marca adezivului, adezivul ar putea dura câteva minute pentru a se usca până la 24 de ore.
 • Multe adezivi din plastic continuă să se "întărească" sau să dezvolte o legătură mai puternică pentru zile sau chiar săptămâni după aplicare. Evitați exercitarea forței și căldurii asupra piesei blocate timp de cel puțin 24 de ore de la aplicarea cleiului, chiar dacă îmbinările sunt puternice.
 • Metoda 3
  Lipiți țevi din plastic

  Imaginea cu titlul Lipici Plastic Step 13
  1
  Identificați tipul de țeavă. Există trei tipuri de conducte din plastic și fiecare va funcționa numai cu anumite tipuri de adezivi. Cea mai ușoară modalitate de a le identifica este să caute simbolul global de reciclare, un triunghi format din trei săgeți cu un număr sau litere pentru a identifica tipul de plastic. Învață să utilizezi această metodă și alte metode de identificare înainte de a alege un lipici.
  • Țevile din PVC sunt comune în sistemele sanitare rezidențiale, deși nu ar trebui utilizate pentru linii de distribuție sau alte aplicații cu temperatură înaltă. Ele sunt, de obicei, albe sau gri, dacă sunt utilizate în scopuri electrice sau industriale. Simbolul său de reciclare este 6 sau PVC.
  • Țevile CPVC sunt țevi din PVC tratate pentru a rezista la temperaturi ridicate. Acestea au un simbol de reciclare identic cu cel din PVC (6 sau PVC), dar, în general, sunt maro sau cremă.
  • ABS este un tip de tuburi de plastic mai vechi, mai flexibile, de obicei de culoare neagră. Nu este un material plastic adecvat pentru a bea apă și, în unele regiuni, utilizarea sa în țevi ar putea fi ilegală. Simbolul său de reciclare este 9, ABS sau 7 (alte).
  • Conductele PEX sunt cele mai recente tipuri de țevi din plastic și sunt disponibile în diverse culori. Acest material plastic nu este reciclabil. Nu se poate lipi și trebuie să fie unite prin instrumente de reglare mecanică.
 • Imaginea intitulă Lipici Plastic Pas 14
  2
  Alegeți un adeziv Se numește materialul folosit pentru lipirea țevilor din plastic solvent ciment. Găsiți tipul specific de solvent de ciment după ce ați identificat tipul de plastic.
 • Cimentul solvent pentru ABS se poate uni cu țevi din acest tip de material plastic. În mod similar, cimentul din solvent din PVC și CPVC se poate uni cu țevi realizate cu aceste tipuri de plastic.
 • Cimentul de tranziție cu solvent este utilizat pentru a lega o conductă ASB cu o țeavă din PVC. Culoarea sa verde distinctă ușurează identificarea.
 • Dacă nu puteți găsi un produs mai specializat, cimentul universal cu solvent va fi de mare ajutor în orice combinație de PVC, CPVC și ABS. Trebuie să identificați în prealabil tipul de țeavă pentru a exclude că este un tip PEX, care trebuie să fie ajustat în loc de lipire.
 • Citiți eticheta cu solvent pentru a vă asigura că se potrivește cu dimensiunea țevii pe care o veți utiliza.
 • Pentru a atașa o țeavă de plastic la o țeavă de metal, este posibil să aveți nevoie de un adeziv specific pentru acea combinație specifică de plastic și metal sau o metodă de asamblare mecanică. Contactați un instalator sau un angajat al unui magazin de hardware pentru a vă solicita sfatul.
 • Imaginea cu titlul Adeziv plasturi Pasul 15
  3
  Urmați practicile de ventilare în siguranță. Atât grundul cât și cimentul de solvent eliberează vapori dăunători în timpul utilizării. Lucrați într-o zonă cu ventilație foarte bună (ferestre mari deschise, în aer liber etc.) sau folosiți un aparat respirator care blochează vaporii organici.
 • 4
  Dacă țeava a fost tăiată, lăsați-o în interior. Rotiți un șmirghel cu 80 de șabloane într-un tub și spargeți interiorul și exteriorul țevii în care se va uni. Obiectivul este acela de a scăpa de părțile neregulate și de rugozitatea creată prin tăiere, deoarece altfel ele pot prinde resturile și pot cauza blocări.
 • Strângeți ruloul de șlefuire pe tub, astfel încât acesta să ia forma înainte de a începe nisipul.
 • Dacă nu aveți un șmirghel, utilizați un fișier sau eliminați asperitățile notorii cu o mașină de ras.
 • 5
  Marcați alinierea articulațiilor dacă doriți să vă alăturați unei bucăți curbe. Odată ce ați aplicat cimentul pentru solvenți, nu veți avea prea mult timp să comandați țevile, astfel încât mai întâi să strângeți părțile fără clei. Rotiți-le până când atingeți alinierea de care aveți nevoie și folosiți un marcator permanent pentru a desena o linie.
 • 6
  Îndepărtați conductele înainte de a le lipi. Dintre cele trei tipuri de țevi din plastic, PVC este singurul material care necesită amorsare, dar CPVC ar putea să rămână mai bine după aplicarea unui strat similar. Aplicați primerul PVC sau CPVC corespunzător în exteriorul primului segment de tub și în cel de-al doilea, unde veți conecta primul. Lăsați-l să se usuce timp de 10 secunde înainte de a continua.
 • 7
  Funcționează rapid și metodic pentru aplicarea cimentului cu solvenți. Utilizați mănuși, o pensulă sau o burete de bumbac pentru a aplica un strat uniform de solvent pe ciment în exteriorul primului tub și în interiorul celui de-al doilea, unde conectați primul. Aplicați doar un strat subțire și uniform în zona în care vor fi conectate țevile - în caz contrar, un exces ar putea genera blocarea conductei de apă.
 • 8
  Conectați rapid tuburile la un sfert de rotație a alinierii dorite, apoi rotiți-le și strângeți-le. Imediat după aplicarea cimentului de solvent îmbinarea țevilor la un sfert de rotație a mărcilor de aliniere care au atras apoi rulatile până când marcajele sunt aliniate, în cazul în care nu a făcut nici un semn de aliniere, pur și simplu se leagă și de a da un sfert de tură. Țineți tuburile în această poziție timp de aproximativ cincisprezece secunde pentru a da timp de ciment pentru a adera.
 • Imaginea cu titlul Adeziv Plastic Pasul 21
  9
  Corectați erorile de mărime prin tăierea unui pic de tub pentru a crea o nouă îmbinare. Rețineți că îmbinarea se poate micșora ușor când cimentul solventului se usucă. Dacă piesa finală este prea scurtă, separați-o și salvați-o prin lipirea unei îmbinări noi. Dacă este prea lung, tăiați o secțiune a tubului și alăturați cele două capete rămase cu o nouă ajustare.
 • sfaturi

  • Siliconul este inutil în plastic dacă nu este pur cosmetic. Nu este o soluție solidă în ceea ce privește structura.
  • Dacă vărsați ciment acrilic pe o suprafață pe care nu doriți să o lipiți, nu o curățați. Lăsați cimentul acrilic să se evapore.

  avertismente

  • Utilizați întotdeauna orice tip de adeziv într-o zonă bine ventilată sau purtați un aparat respirator.

  Lucruri de care ai nevoie

  • 2 obiecte din plastic
  • șmirghel
  • adeziv (citiți prima metodă)
  • o perie mică
  • Clamp, vise, bandă adezivă sau benzi de cauciuc

  Pentru lipirea țevilor din plastic:

  • lungimea țevii din plastic
  • garnitură pentru țevi de plastic
  • șmirghel
  • Primer PVC sau CPVC (citiți instrucțiunile pentru mai multe detalii)
  • solvent ciment (citiți instrucțiunile pentru mai multe detalii)
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum de a desena un cerc de transmutareCum de a desena un cerc de transmutare
  Cum de a desena un simbol de incendiuCum de a desena un simbol de incendiu
  Cum de a face flarpCum de a face flarp
  Cum sa faci gluma de pe folie de plastic pe usaCum sa faci gluma de pe folie de plastic pe usa
  Cum să-ți faci propriii magneți la frigiderCum să-ți faci propriii magneți la frigider
  Cum se face un marcaj colorat cu adezivCum se face un marcaj colorat cu adeziv
  Cum se face un vas de papier MacheCum se face un vas de papier Mache
  Cum se face un bulgăre de zăpadăCum se face un bulgăre de zăpadă
  Cum să lipiți lemnulCum să lipiți lemnul
  Cum să lipiți un puzzleCum să lipiți un puzzle
  » » Cum se lipeste plasticul

  © 2011—2020 ertare.com