Cum să negociezi contracte

Un contract este un acord obligatoriu din punct de vedere juridic între două sau mai multe părți. Aceasta înseamnă că fiecare dintre părți poate executa în mod legal termenii contractului dacă celelalte părți nu le respectă. Negocierile cu privire la contract implică discutarea clauzelor și concesionarea acestora pentru a ajunge la o versiune finală aprobată acceptabilă pentru toate părțile. Unele contracte nu sunt negociabile, cum ar fi chiriile și garanțiile producătorului, dar altele, cum ar fi contractele comerciale, imobiliare și financiare, pot fi negociate până când termenele sunt satisfăcătoare pentru toate părțile implicate.

pași

Partea 1
Înțelegeți principiile de bază ale contractelor

Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 1
1
Cunoașteți elementele necesare pentru un contract valabil. Toate contractele trebuie să conțină aceleași elemente de bază. Deși acestea pot fi negociate într-o anumită măsură, fiecare dintre ele trebuie tratată cu meticulozitate în contract. Aceste elemente necesare sunt:
 • Acordul reciproc: se referă la acordul părților cu privire la toate prevederile contractului.
 • Considerarea: un avantaj sau un rău pentru o parte în schimbul promisiunii celeilalte părți de a face ceva. Este valoarea pe care părțile o negociază. În mod normal, considerațiile implică o plată de la o parte la alta.
 • Capacitatea sau competența: părțile trebuie să aibă posibilitatea de a încheia un contract, ceea ce înseamnă de obicei că trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani și în mintea lor.
 • Legalitate: se referă la faptul că contractul nu poate conține niciun termen ilegal. De exemplu, o instanță nu va executa un contract dacă promisiunea negociată este ca una dintre părți să furnizeze droguri ilegale.
 • Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 2
  2
  Investigați dreptul contractual în locul în care locuiți. Deoarece contractele sunt documente obligatorii din punct de vedere juridic, mulți termeni sunt guvernați de legea locală. În unele cazuri, chiar dacă părțile au acces la anumite prevederi, acestea nu vor fi aplicabile în conformitate cu legea. De exemplu, este ilegal ca un proprietar să forțeze un chiriaș să locuiască în condiții nelocuite, chiar dacă ambele părți sunt de acord cu acesta în contractul de închiriere.
 • Aflați înainte de a începe negocierile. De exemplu, programați o consultare cu un avocat care se specializează în dreptul contractelor sau căutați un site web de consultanță juridică, unde puteți verifica dacă termenii contractului dvs. se încadrează în parametrii legii locale.
 • Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 3
  3
  Trebuie să știți că, în unele cazuri, este necesar un contract scris. În timp ce în anumite locuri legea va ratifica un contract verbal ca obligatoriu din punct de vedere juridic în anumite circumstanțe, unele contracte trebuie să fie în scris. De exemplu, vânzările imobiliare, contractele cu durată mai mare de un an, contractele imobiliare cu durată mai mare de un an și acordurile de plată a datoriilor unei alte persoane trebuie să fie în scris.
 • Partea 2
  Pregătește-te să negociezi un contract

  Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 4
  1
  Determinați ce prevederi sunt negociabile. Unele contracte sunt complet negociabile, cum ar fi acordurile de licență ale utilizatorilor finali (EULA) sau acordurile de acceptare incluse în ambalajul unui produs, cum ar fi iTunes. În cazul în care contractul nu este negociabil, trebuie să decideți dacă veți fi de acord sau nu ca termenii contractului să existe. Alte contracte ar putea fi negociabile într-o anumită măsură. În această situație, dacă nu sunteți de acord cu termenii contractului, ar trebui să întrebați cealaltă parte dacă sunteți dispus să negociați unele dintre ele.
 • Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 5
  2
  Identificați obiectivele dvs. pentru a sărbători contractul. Înainte de a negocia un contract, trebuie să aveți o idee specifică despre rezultatul dorit. De exemplu, dacă doriți să prelungiți termenul de chirie a unui departament, trebuie să știți exact cât timp doriți să îl prelungiți.
 • Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 6
  3
  Analizați toți termenii care vor fi incluși în contract. Înainte de a începe negocierile, trebuie să determinați poziția exactă a companiei dvs. în termenii fiecărui termen negociabil.
 • Faceți o listă a termenilor ne-negociați ai contractului, care sunt absolut necesari pentru dvs. Dacă nu puteți ajunge la un acord cu cealaltă parte, acești termeni sunt atât de importante încât vă vor împiedica să sărbătoriți contractul.
 • Faceți o listă a termenilor contractului în care sunteți dispus să faceți concesii sau să negociați. Acestea sunt termenii care, într-o lume ideală, vor fi incluse în versiunea finală, dar pe care sunteți dispus să o faceți fără a finaliza contractul.
 • Faceți o listă a termenilor contractului care nu sunt importanți pentru dvs. - cu alte cuvinte, termenii a căror includere în contract nu aveți nici o preferință.
 • Nu partaja aceste liste cu celelalte părți. Veți utiliza aceste liste în timpul procesului de negociere, dar păstrați-le în secret pentru a nu vă dezvălui strategia de negociere celorlalte părți.
 • Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 7
  4
  Determină minimul acceptabil pentru fiecare termen contractual în litigiu. Determinați maximul și minimul pe care îl puteți accepta pentru a sărbători contractul. De exemplu, să presupunem că creșteți căpșunile și că trebuie să primiți cel puțin 100.00 USD pentru un transport, pentru a putea face capete. În acest caz, prețul dvs. minim de vânzare acceptabil ar fi de $ 100.00.
 • Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 8
  5
  Adunați documentația pentru a vă susține poziția cu privire la fiecare termen în litigiu. Strângeți toate datele, cifrele și documentele necesare pentru a vă sprijini punctele de negociere. Acest lucru vă va sprijini poziția cu privire la toate aspectele care ar putea fi convingătoare pentru cealaltă parte.
 • Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 9
  6
  Creați o listă de verificare a elementelor care trebuie abordate în timpul negocierilor. Puteți partaja această listă cu cealaltă parte înainte de începerea negocierilor. La negocierea unui contract, este util ca ambele părți să fie de acord cu această listă înainte de începerea sesiunii.
 • Image titled Negociere contracte Pasul 10
  7
  Acesta stabilește o perioadă în care trebuie să se ajungă la un acord cu privire la termenii în litigiu. Este posibil ca deja să existe un termen limită pe care trebuie să-l respectați. De exemplu, dacă un transport de căpșuni trebuie vândut în termen de trei zile, contractul de vânzare trebuie finalizat în acest interval de timp.
 • Trebuie să vă pregătiți pentru posibilitatea ca dumneavoastră și cealaltă parte să nu fiți de acord cu termenii în intervalul de timp stabilit. De exemplu, aceștia ar putea fi de acord să programeze o mediere după două întâlniri de negociere eșuate sau ar putea înceta negocierile cu totul.
 • Imaginea intitulă Negocierea contractelor Pasul 11
  8
  Își încurajează încrederea în cealaltă parte. Această tehnică vă va ajuta să ajungeți la un acord mai rapid și cu o cantitate mai mică de rezistență și consultări care consumă mult timp. Deși nu ar trebui să dezvăluiți celeilalte părți strategia de negociere, puteți dezvălui toate datele legate de cererile dvs. de negociere a contractului, puteți furniza documentația tuturor datelor și cifrelor pe care le utilizați pentru a vă suporta solicitările, a comunica deschis despre dvs. interese și să fie dispuși să le asculte contrapropostele.
 • Imagine cu titlul Negociere contracte Pasul 12


  9
  Abordarea negocierilor cu o atitudine pozitivă. Aceasta va stimula cooperarea și va ajuta la generarea unei atitudini receptive de ambele părți la soluții care să fie reciproc avantajoase. Rețineți că atunci când semnați un contract, începeți o relație cu o altă persoană sau companie. Nu ar trebui să înnebuniți această relație cu negativitatea înainte să înceapă.
 • Partea 3
  Negociați contractul

  Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 13
  1
  Scrieți un contract Dacă doriți să încheiați un contract și aveți posibilitatea de a pregăti documentul inițial, petreceți puțin timp creând acest document. Ar trebui să arate curat și profesionist și nu ar trebui să conțină termeni ilegali sau absurzi.
  • Deoarece acesta va fi primul proiect, ar trebui să fie contractul ideal. Includeți termenii care vă ajută cel mai mult, dar care nu se opresc realist. De exemplu, nu includeți un preț de vânzare de 1,00 USD pentru un transport de căpșuni, deoarece aceasta ar putea fie să insulte cealaltă parte, fie să creați un antagonism în ea și, în cele din urmă, ați putea decide să nu încheiați contractul cu dvs.
  • Dacă dvs. și cealaltă parte ați convenit deja anumiți termeni, cum ar fi termenul contractual sau suma de expediere, asigurați-vă că le includeți în proiectul de contract.
  • Luați în considerare consultanța cu un avocat pentru a vă ajuta să scrieți contractul. Un avocat vă poate oferi, de asemenea, un model sau un șablon pentru un contract, astfel încât să completați pur și simplu informațiile complete cu privire la situația dvs.
  • Achiziționați un contract necompletat pe un site cu resurse legale sau într-un magazin de furnizare de birouri. Asigurați-vă că site-ul are o bună reputație (consultați o organizație locală de rating, cum ar fi Biroul pentru o mai bună afacere dacă locuiți în SUA). Cu toate acestea, rețineți că este posibil ca un contract să nu respecte legea în toate locurile din aceeași țară. Prin urmare, trebuie să modificați contractul gol pentru a reflecta cerințele legii locale.
 • Imaginea intitulă Negocierea contractelor Pasul 14
  2
  Trimiteți proiectul de contract celeilalte părți pentru a examina și a comenta. Spuneți-i ce este oferta inițială și recunoașteți că sunteți dispus să ascultați controverse sau propuneri de corecții.
 • Acordați celeilalte părți un termen limită pentru a vă trimite corecții sau comentarii cu privire la proiectul actual.
 • Imagine cu titlul Negociere contracte Pasul 15
  3
  Verificați corecțiile și comentariile celeilalte părți. Aceștia ar putea trece prin mai multe runde de corecții înainte de a stabili termenii care rămân în litigiu. Păstrați o minte deschisă pe parcursul acestui proces și asigurați-vă că aveți liste la îndemână, astfel încât să nu accesați termeni care nu vă corespund.
 • Imagine cu titlul Negociere contracte Pasul 16
  4
  Pregătește o contra-ofertă. Dacă nu puteți accesa toți termenii proiectului de contract, identificați acele aspecte care sunt indispensabile pentru negociere. S-ar putea să doriți să faceți un contracer care să reflecte termenii dvs. ideali sau să faceți concesii în anumite condiții pentru a obține un avantaj în altele. Trimiteți contra-oferta celeilalte părți.
 • Dacă vă simțiți confortabil folosind procesoare de text, cereți celeilalte părți să vă trimită proiectul de contract ca document Microsoft Word sau alt program. Acest lucru vă va permite să marcați modificările dvs. în roșu și să inserați comentariile direct în document, astfel încât cealaltă parte să poată afla exact ce este contra-oferta dvs.
 • Dacă preferați să scrieți manual modificările, imprimați o copie a proiectului de contract. Apoi, scrieți în mod clar modificările pe care le propuneți și comentariile dvs. în același document. Având toate ofertele și controversele din același document, ambele părți vor putea vedea imaginea generală a negocierilor.
 • Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 17
  5
  Verificați corecțiile și comentariile celeilalte părți cu privire la controversatul dvs. Aceștia ar putea trece prin mai multe runde de corecții înainte de a stabili termenii care rămân în litigiu. Păstrați o minte deschisă pe parcursul acestui proces și asigurați-vă că aveți liste la îndemână, astfel încât să nu accesați termeni care nu vă corespund.
 • Imaginea intitulă Negocierea contractelor Pasul 18
  6
  Programați o negociere personal sau prin telefon. Dacă dvs. și cealaltă parte nu ați fost de acord cu termenii finali ai contractului, trebuie să îi discutați direct. Stabiliți disponibilitatea pentru o discuție și dacă se vor întâlni personal, prin telefon sau prin Skype, WebEx sau pe o altă platformă online.
 • Negociați termenii în litigiu cu cealaltă parte până când aceștia pot ajunge la un acord. În exemplul de căpșuni, puteți propune un contract pentru un transport de căpșuni în schimbul de 200.00 dolari. Dumneavoastră și cealaltă parte puteți continua negocierea până când stabiliți o valoare acceptabilă pentru ambele.
 • Utilizați în favoarea dvs. unii dintre termenii contractuali mai puțin importanți pentru a obține termenii pe care îi doriți. De exemplu, imaginați-vă că nu vă pasă de transportul căpșunilor, dar știți că cealaltă parte are nevoie de un magazin special. Puteți accepta să efectuați transferul către magazin în schimbul unui preț mai mare de vânzare.
 • Păstrați calm Negocierile se pot încălzi, mai ales atunci când părțile discută despre cei mai importanți termeni pentru fiecare. Țineți cont de obiectivul dvs. final (un contract finalizat) în ceea ce privește progresul negocierilor și nu vă lăsați în calea ego-ului sau a mândriei dvs.
 • Partea 4
  Finalizați contractul

  Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 19
  1
  Pregătiți o versiune curată a contractului pentru semnătura dvs. Odată ce dvs. și cealaltă parte ați încheiat clauzele contractuale detaliate, unul dintre dvs. trebuie să pregătească versiunea finală a contractului. Fie că ești tu care a întocmit acest document sau să primească de la cealaltă parte, ia timp să-l citească și asigurați-vă că reflectă termenii la care sunteți conectat corect.
  • Dacă contractul a trecut prin mai multe runde de corecții și ediții, asigurați-vă că versiunea finală a inclus toate modificările și a elimina toate comentariile de pe document.
 • Imaginea intitulă Negocierea contractelor Pasul 20
  2
  Semnează contractul Deși nu toate locurile solicită părților să semneze contractul pentru ca acesta să fie aplicabil din punct de vedere legal, este întotdeauna mai bine să îl semnați. Semnarea unui contract reflectă faptul că fiecare dintre părți acceptă termenii. În cazul în care o parte intenteaza un proces pentru încălcarea contractului, este mult mai ușor de dovedit că a existat un acord în cazul în care vă poate arăta contractul semnat în instanța de judecată.
 • Părțile corecte trebuie să semneze contractul. Dacă una dintre părțile la contract este o companie, asigurați-vă că persoana care semnează în numele lor este autorizată să facă acest lucru.
 • Semnaturile electronice sau digitale pot fi admise în locul semnăturilor semnate. Verificați-vă cu cealaltă parte și revizuiți legile locale pentru a stabili dacă acest lucru este admisibil pentru contract.
 • Nu este necesar ca ambele părți să semneze același document. Atâta timp cât părțile semnează documente identice, cele două pagini cu semnături pot fi combinate pentru a crea un singur document.
 • Imaginea intitulă Negocierea contractelor Pasul 21
  3
  Faceți copii ale contractului semnat. Odată ce ambele părți au semnat contractul, faceți mai multe copii ale documentului semnat. Țineți unul dintre copii într-un loc sigur și luați în considerare realizarea unei copii digitale pe care o puteți stoca pe computer. De asemenea, trebuie să păstrați contractul original într-un loc sigur, cum ar fi un seif, un seif ignifug sau un birou de avocați.
 • Imaginea intitulată Negocierea contractelor Pasul 22
  4
  Rămâneți în vârful termenelor de expirare și de reînnoire a contractului. Contractele conțin adesea informații privind expirarea termenelor și dacă contractul poate fi reînnoit și cum. Rămâneți la aceste date marcându-le pe calendarul dvs., astfel încât să puteți lua măsuri în acest sens pentru a rezilia sau a reînnoi contractul așa cum doriți.
 • sfaturi

  • Dacă în timpul negocierilor contractului vă aflați confuz sau nehotărât sau suspectați că cealaltă parte dorește să profite de dvs., cereți unui avocat ajutor. Rețineți că, dacă atât dvs., cât și cealaltă parte angajați avocați, aceștia ar putea să se despartă de cele mai multe negocieri contractuale, solicitând contribuția lor din partea părților în cursul procesului.
  • Dacă intenționați să negociem cu o parte cu care intenționați să faceți afaceri în viitor, fie prin extinderea contractului actual, fie prin încheierea altor contracte, luați în considerare acest lucru atunci când negociați. Ați putea accepta un termen contractual care nu este ideal în schimbul obținerii unor termeni mai buni într-un viitor contract.
  • În SUA, într-o formă sau alta, a fost adoptată în toate statele și teritoriile o lege standardizată numită Codul comercial universal (UCC) care să guverneze contractele care implică vânzări și alte tranzacții. Un avocat vă poate ajuta să înțelegeți ce impact poate avea UCC asupra condițiilor contractului dvs.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să vă anulați contractul de participare într-o sală de gimnasticăCum să vă anulați contractul de participare într-o sală de gimnastică
  Cum să încheie un contract pentru furnizarea de servicii în ColumbiaCum să încheie un contract pentru furnizarea de servicii în Columbia
  Cum se face un contract de servicii în MexicCum se face un contract de servicii în Mexic
  Cum se scrie un contract de platăCum se scrie un contract de plată
  Cum se scrie un apendice la contractCum se scrie un apendice la contract
  Cum se scrie un contract de leasingCum se scrie un contract de leasing
  Cum se scrie un contract de consiliereCum se scrie un contract de consiliere
  Cum se scrie un contract de muncăCum se scrie un contract de muncă
  Cum se scrie un addendum pentru un contract de leasingCum se scrie un addendum pentru un contract de leasing
  Cum să obțineți asistență cu un contract GSACum să obțineți asistență cu un contract GSA
  » » Cum să negociezi contracte

  © 2011—2020 ertare.com