Cum să efectuați o analiză publică

Dacă sunteți scriitor, este important să înțelegeți publicul dvs. pentru a face orice tip de text pe care îl scrieți cât mai eficient posibil. Ceea ce cititorii doresc, au nevoie, știu și simt despre un subiect sunt factori importanți care afectează recepția unei lucrări, astfel că scrierea dvs. va fi mai eficientă dacă cunoașteți bine publicul. Acest lucru este adevărat indiferent dacă aveți de gând să scrieți un discurs, un articol științific, instrucțiuni pentru a solicita un împrumut sau manualul pentru a instala un program de calculator. Acest articol vă va ajuta să analizați publicul și să dezvoltați o strategie care să ghideze textele în mod corespunzător.

pași

Partea 1
Planificați-vă analiza

Imaginea intitulată Conducerea analizei audienței Pasul 1
1
Alegeți persoanele care vă vor alcătura publicul. Cu alte cuvinte, trebuie să vă gândiți cine va fi cel care vă va citi documentul. Probabil că nu aveți un răspuns detaliat la această întrebare, deci este necesar să efectuați o analiză a publicului. Cu toate acestea, trebuie să puteți răspunde la această întrebare în termeni generali.
 • Cine va citi documentul? O persoană care încearcă să instaleze rafturi? Angajații unei anumite companii? Un grup de programatori care încearcă să rezolve o eroare într-un nou program de calculator?
 • Luați în considerare motivele pentru care publicul trebuie să vă citească documentul. Ce sarcină au oamenii să facă cu ajutorul documentului sau ce informații trebuie să știe?
 • Imaginea intitulată
  2
  Gândește-te la ce trebuie să știi despre publicul tău. În funcție de publicul țintă, există mai multe tipuri de informații care vă pot ajuta în timp ce scrieți documentul pentru ao face cât mai utilă sau mai persuasivă.
 • Este de obicei convenabil să verificați nivelurile de interes și cunoștințe pe care publicul le are asupra subiectului.
 • În funcție de public, de situația și de tipul de document pe care îl veți scrie, există multe alte tipuri de informații care pot fi valoroase, cum ar fi locul în care oamenii din publicul țintă tind să citească documentele și o varietate de factori. demografice cum ar fi vârsta, sexul, educația, experiența profesională și mediul cultural.
 • Imaginea intitulată
  3
  Decideți cum veți efectua analiza. Analiza publică poate fi formală (prin sondaje sau alte tipuri de chestionare, interviuri structurate etc.) sau informală (adică bazată pe conversații ocazionale cu membrii publicului). Cea mai bună metodă va depinde de audiența pe care încercați să o atingeți, de cantitatea de informații de care aveți nevoie și de resursele pe care le aveți la dispoziție pentru a vă efectua analiza.
 • Uneori puteți găsi informații colectate de o altă persoană sub formă de sondaje sau studii de piață pe care le puteți utiliza, astfel încât să nu trebuie să obțineți informațiile pe cont propriu.
 • Imaginea intitulată Analizați analiza audienței Pasul 4
  4
  Creați un instrument de analiză. Instrumentul de analiză este instrumentul pe care îl veți folosi pentru a culege informații, cum ar fi chestionare sau întrebări de interviu. Trebuie să bazăți conținutul acestui tip de instrument pe ideile pe care le imaginați în al doilea pas.
 • Nu puneți întrebări care să ducă participanții la un răspuns specific, chiar dacă credeți că este unul potrivit. De exemplu, nu puneți întrebări precum: "Acum, că am demonstrat eficacitatea produsului meu, care este probabilitatea că îl veți cumpăra?" sau "Cum te simți în legătură cu politicile fiscale opresive propuse de președinte? ".
 • Evitați întrebările ambigue. Întrebările care ridică mai multe probleme în același timp pot confunda participanții sau pot oferi informații nesigure. De exemplu, nu puneți întrebări precum: "Cât de des citiți articole științifice și le împărțiți cu alte persoane?". În schimb, împărțiți întrebarea în două părți: "Cât de des citiți articole științifice?" și " Cât de des împărțiți articole științifice cu alte persoane? ".
 • Dacă intenționați să utilizați un sondaj, faceți-l cât mai simplu și cât de scurt posibil.
 • Partea 2
  Realizați analiza

  Imaginea intitulată Analizați analiza audienței Pasul 5
  1
  Selectați o mostră Când pregătiți întrebările pe care le veți întreba, trebuie să alegeți persoanele care vă vor da răspunsurile. Dacă nu puteți include toată lumea în public în analiza dvs., încercați să selectați un grup despre care considerați că reprezintă publicul pe care doriți să îl înțelegeți.
  • De exemplu, dacă credeți că publicul dvs. țintă este compus în principal din femei, selectați un eșantion care reflectă situația respectivă.
  • Alte aspecte care pot fi utile în selectarea participanților sunt ocupația dvs. sau angajatorul dvs. (mai ales dacă documentul dvs. va fi adresat persoanelor dintr-un anumit domeniu), etnia lor, orașul sau vecinătatea lor de reședință sau participarea acestora la o anumită organizație.
  • Cele mai importante caracteristici vor depinde de tipul de document pe care îl veți scrie și de publicul pe care doriți să îl atingeți.
 • Imaginea intitulată Analiza analizei audienței Pasul 6
  2
  Strângeți informațiile Efectuați sondaje, interviuri sau conversații cu posibili membri ai publicului.
 • Dacă intenționați să efectuați un sondaj, este convenabil să lăsați participanții anonimi, mai ales dacă aveți de gând să puneți întrebări sensibile sau personale. În acest fel veți primi răspunsuri mai oneste.
 • Dacă intenționați să dezbateți participanții în persoană, poate fi util să adresați întrebări clarificatoare sau să încercați să întrebați informații prin expresii precum: "Îmi puteți spune mai multe despre asta?" sau "Spune-mi de ce crezi în felul ăsta". De asemenea, modul în care desfășurați interviuri poate afecta modul în care oamenii răspund, astfel încât va trebui să depuneți eforturi pentru a nu vă arăta opiniile sau pentru a le face pe participanți să simtă că ar trebui să răspundă într-un mod specific.
 • În cazul interviurilor sau al conversațiilor informale, este de obicei o idee bună să înregistrați discuția pentru o referință ulterioară (atâta timp cât participanții sunt de acord să facă acest lucru). Nu înregistrați niciodată pe nimeni fără consimțământul lor, deoarece puteți încălca legile țării dvs.


 • Imaginea intitulată Conducerea analizei audienței Pasul 7
  3
  Analizați rezultatele. Acum este momentul să revizuiți informațiile pe care le-ați colectat și să aflați ce spune despre public. Care este nivelul cunoștințelor sau interesului pe care publicul îl are asupra subiectului pe care îl veți scrie? Care este vârsta medie a persoanelor din eșantion? Care este numărul de persoane care sunt abonate la publicația pentru care intenționați să scrieți?
 • Dacă aveți nevoie să efectuați o analiză statistică aprofundată a informațiilor, există programe de calculator care vă pot fi utile. Aceste programe sunt scumpe și, în majoritatea cazurilor, calcularea unor procente simple este mai mult decât suficientă. Programele comune precum Excel vă pot ajuta să organizați și să analizați datele. Puneți întrebările de-a lungul rândului de sus al unei foi de calcul și apoi introduceți răspunsurile fiecărui participant în rândurile ulterioare pentru a rezuma rapid varietatea răspunsurilor pe care le obțineți.
 • Dacă ați folosit întrebări deschise în instrumentul dvs. de analiză, adică întrebări care nu au o serie de răspunsuri specifice (cum ar fi: "Care este părerea dvs. despre compania noastră?"), este convenabil să clasificați diferitele tipuri de răspunsuri în categorii (de exemplu: "sceptic". "ostil". "incert" sau "pozitiv" ). În acest fel, puteți rezuma răspunsurile unui număr mare de participanți. (de exemplu: "Majoritatea oamenilor au o impresie negativă asupra companiei noastre" ).
 • Imaginea intitulată Analiza analizei audienței Pasul 8
  4
  Creați un profil al publicului. Când analizați informațiile, colectați rezultatele într-un singur document care rezumă identitatea și nevoile publicului. Acest lucru vă va ajuta să vă organizați gândurile și să creați o imagine mentală coerentă a oamenilor din publicul țintă.
 • Puteți găsi exemple pe Internet care descriu profilul unui anumit segment de public.
 • Partea 3
  Creați documentul

  Imaginea intitulată Analiza analizei audienței Pasul 9
  1
  Luați în considerare formatul. Eficacitatea formatului va depinde de tipul de public țintă. Dacă lucrați pentru altcineva și nu ați ales un format pentru text, alegeți unul singur pe care îl considerați adecvat pentru public.
  • Dacă publicul va citi documentul în timp ce face o altă activitate, probabil cel mai eficient este să scrieți un manual tehnic sau o foaie de instrucțiuni cu punctele listate și, eventual, unele diagrame.
  • Pe de altă parte, dacă doriți să informați profesioniștii dintr-o anumită zonă despre noi cercetări în domeniul dvs., este mai bine să scrieți un articol sau un buletin informativ.
 • Imaginea intitulată Analizați analiza audienței Pasul 10
  2
  Creați o schemă Înainte de a scrie documentul final, creați o schemă de organizare și planificare a conținutului. În acest fel vă va fi mai ușor să scrieți documentul și vă veți asigura că informațiile pe care le considerați importante sunt incluse și organizate într-un mod care are sens publicului.
 • Schemele contribuie, de asemenea, la crearea titlurilor secțiunilor documentului, care vor ajuta cititorii să identifice informațiile importante pe care le caută.
 • Imaginea intitulată Conducerea analizei audienței Pasul 11
  3
  Alegeți tonul documentului. Unul dintre lucrurile cele mai valoroase pe care le poate oferi analiza publică este capacitatea de a alege un ton care să fie convingător și eficient în a ajunge la oameni. Selectarea corectă a cuvintelor și structura expresiilor pot crea o diferență importantă atunci când vine vorba de a primi mesajul către public.
 • De exemplu, dacă oamenii din public au un nivel ridicat de educație sau știu foarte bine subiectul pe care îl veți scrie, vocabularul tehnic și termenii specifici pot fi acceptabili și chiar utile. Pe de altă parte, dacă publicul nu cunoaște bine subiectul, ar trebui să evitați acest tip de limbă.
 • În mod similar, dacă persoanele din public pot citi documentul în timp ce îndeplinesc o anumită sarcină sau desfășoară activități într-un mediu de lucru cu multe distragere a atenției, este recomandat să folosiți propoziții scurte și simple. Pe de altă parte, dacă cititorii publicului vor citi documentul în timp ce se află acasă și vor acorda o atenție deosebită, vă recomandăm să modificați lungimea și structura propozițiilor pentru a face textul mai atractiv și mai plăcut.
 • Imaginea intitulată
  4
  Adresează nevoile și obiectivele publicului. Dacă știți ce publicul se așteaptă să învețe din documentul dvs., puteți fi siguri că prezentați informațiile într-un mod care le permite oamenilor să găsească și să înțeleagă cu ușurință informațiile. Acesta este cel mai important lucru.
 • sfaturi

  • Dacă documentul dvs. va fi adresat mai multor tipuri de auditori, puteți scrie anumite secțiuni pentru fiecare grup de persoane sau puteți scrie textul într-un mod particular care se aplică tuturor.
  • În mod similar, dacă publicul țintă este foarte variabil, acesta îndrumă documentul către majoritatea persoanelor care îl vor citi. Este posibil să trebuiască să includeți referințe care să ducă la surse cu informații diferite pentru a ajuta persoanele din minoritate.
  • Caracteristicile demografice ale publicului vă pot ajuta să determinați stilul și conținutul documentului. De exemplu, câțiva factori importanți sunt grupul de vârstă, zona de reședință, sexul și înclinația politică. Dacă acordați atenție acestor caracteristici, veți putea evita comentariile ofensive și subiectele pe care publicul nu le apreciază sau cu care nu se simt legate.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum de a crea un articol bunCum de a crea un articol bun
  Cum să elaborați un chestionar pentru a efectua o investigațieCum să elaborați un chestionar pentru a efectua o investigație
  Cum să editațiCum să editați
  Cum să faci un discurs ilustrativCum să faci un discurs ilustrativ
  Cum de a alege o temă pentru un discursCum de a alege o temă pentru un discurs
  Cum să încep o concluzieCum să încep o concluzie
  Cum să scrieți discursul președintelui liceelorCum să scrieți discursul președintelui liceelor
  Cum să scrii despre crimele misterioaseCum să scrii despre crimele misterioase
  Cum se scrie o analizăCum se scrie o analiză
  Cum se scrie o analiză retoricăCum se scrie o analiză retorică
  » » Cum să efectuați o analiză publică

  © 2011—2020 ertare.com