Cum să obțineți drepturile unei cărți

Dacă intenționați să creați o lucrare originală (cum ar fi o carte), veți dori să vă asigurați că este protejată, indiferent dacă o publicați sau nu. Este ușor să vă asigurați drepturile de autor ale cărții dvs. și acest articol vă va ghida prin pașii necesari pentru ao face cu succes.

pași

Metoda 1
Protejați-vă munca în mod automat

Imaginea intitulată
1
Țineți cont de legile țării dvs. Dacă țara dvs. face parte din Convenția de la Berna pentru protecția operelor literare și artistice (care are un domeniu de aplicare aproape global) munca ta va fi protejată de momentul în care o crezi în orice fel "perceptibile, fie direct, fie cu ajutorul unei mașini sau al unui dispozitiv."
 • Aceasta înseamnă că dețineți în mod automat drepturile de autor pentru orice lucrare pe care o creați, atâta timp cât o pregătiți într-un format lizibil.
 • Vizitați site-ul web al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO) pentru a găsi lista actualizată a țărilor care fac parte din Convenția de la Berna: https://wipo.int/members/en/
 • OMPI nu deține un serviciu de înregistrare a drepturilor de autor, dar recunoaște că multe țări dispun de astfel de sisteme și că lucrează în instanțele din mai multe jurisdicții ca dovezi "prima facie" în ceea ce privește proprietatea intelectuală.
 • Imaginea intitulată
  2
  Setați data pentru a proclama drepturile de autor. Acest lucru vă va proteja munca dacă în viitor există o dispută legală asupra proprietății dvs. Există numeroase modalități de proclamare a proprietății unei opere, fără înregistrarea oficială a acesteia, deși nu există prevederi legale referitoare la acest tip de practică:
 • Publicați-vă munca Aceasta este o altă metodă de a proclama că sunteți autorul original al operei, fie că o publicați într-un blog, un ziar, o revistă sau sub forma unei cărți.
 • Asigurați-vă că atunci când este publicată, lucrarea conține numele dvs. complet și data publicării.
 • Rețineți că dacă sunteți cetățean american, va trebui să vă înregistrați la Biroul pentru Drepturile de Autor din Statele Unite dacă doriți să vă revendicați drepturile într-o instanță din țara respectivă (chiar dacă dețineți deja drepturile asupra muncii dvs.). Odată cu înregistrarea, veți avea, de asemenea, dreptul de a solicita despăgubiri pentru despăgubiri în conformitate cu sistemul juridic nord-american.
 • Imaginea intitulată
  3
  Utilizați simbolul dreptului de autor. În conformitate cu legislația în vigoare în multe țări, veți obține drepturile la locul de muncă imediat ce îl pregătiți într-un format lizibil. Prin plasarea simbolului drepturilor de autor (©) în munca dvs. veți spune tuturor că știți drepturile dvs. și veți stabili o dată relevantă din punct de vedere legal a publicației inițiale.
 • De asemenea, se ia în considerare adăugarea de referințe la legile care susțin drepturile de autor, de exemplu: "© 2014, [numele tău]. Cu excepția prevederilor legii, ordonanței, decretului etc. din [data legii], reproducerea totală sau parțială a acestei lucrări este interzisă, prin orice mijloace sau procedură, fără autorizarea prealabilă, în mod expres și scrisă de autor". Nu există o propoziție exactă pentru a proclama drepturile de autor și este adesea definită de preferințele editorului sau de tradiția legală, deci adresați-vă editorului sau avocatului dvs. pentru ajutor.
 • Dacă intenționați să vă publicați activitatea în mai multe țări, este o idee bună să întrebați echipa juridică a editorului dvs. sau avocatul dvs. pentru sfaturi cu privire la valoarea înregistrării în locațiile în care intenționați să publicați.
 • Metoda 2
  Obțineți o înregistrare oficială

  Imaginea intitulată
  1
  Aflați mai multe despre legislația privind drepturile de autor din țara dvs. Înregistrarea drepturilor de autor în anumite țări este, de obicei, simplă și se poate face prin intermediul internetului. Iată câteva linkuri care vă vor ajuta să începeți:
 • Imaginea intitulată
  2
  Statele Unite: Responsabilitatea pentru aspectele administrative ale legilor drepturilor de autor revine Oficiului pentru Drepturile de Autor din Statele Unite, al cărui site web este: https://copyright.gov/. De asemenea, puteți crea un cont și puteți intra în Office Electronic Copyright Office (eCo) pentru a vă înregistra munca prin internet. Puteți accesa acest serviciu la: https://eco.copyright.gov/eService_enu/start.swe?SWECmd=Start&SWEHo = eco.copyright.gov.


 • Imaginea intitulată
  3
  Canada: Puteți găsi legislația privind proprietatea intelectuală în această țară în Legea privind dreptul de autor din Canada și în deciziile judecătorești relevante. Puteți proclama drepturile unei opere în Oficiul canadian al Proprietății Intelectuale, al cărui site web este: https://cipo.ic.gc.ca/eic/site/cipointernet-internetopic.nsf/eng/wr00051.html.
 • Imaginea intitulată
  4
  Regatul Unit: Legislația britanică privind drepturile de autor a fost încorporată în Legea privind drepturile de autor din 1956, Legea privind drepturile de autor, desenele și brevetele din 1988, Legea privind drepturile de autor și drepturile conexe din 2003 și interpretările legilor drepturilor de autor. jurisprudență relevantă. Puteți găsi mai multe informații despre drepturile de autor în Regatul Unit la Oficiul pentru proprietate intelectuală: https://ipo.gov.uk/types/copy.htm. Nu există un sistem oficial de înregistrare pentru proclamarea drepturilor unei opere, deoarece acestea sunt luate în considerare "automat".
 • Puteți trimite o copie a oricărei opere Bibliotecii Britanice în decurs de o lună de la publicarea acesteia pentru a fi inclusă în înregistrarea de lucru publicată. Aflați mai multe despre Biblioteca Britanică și drepturile de autor pentru acest link: https://bl.uk/copyright
 • Imaginea intitulată
  5
  Australia: Puteți găsi legislația care protejează drepturile de autor în Australia în Actul privind dreptul de autor din 1968 (comunitatea) și în deciziile judecătorești bazate pe interpretări ale proprietății intelectuale de-a lungul anilor. Consiliul australian privind drepturile de autor este o sursă bună de informații și puteți găsi site-ul guvernului care se ocupă de proprietatea intelectuală în: https://ag.gov.au/www/agd/agd.nsf/Page/Copyright.
 • Ca și în Regatul Unit, drepturile de autor în Australia sunt automate, adică nu există niciun sistem "oficial" de înregistrare. Cu toate acestea, puteți trimite o copie a lucrării dvs. la Biblioteca Națională a Australiei. În mod similar, verificați legislația de stat, deoarece este posibil să faceți o depunere legală în biblioteca statului respectiv.
 • Imaginea intitulată
  6
  Noua Zeelandă: Puteți găsi legislația privind proprietatea intelectuală în această țară în Legea drepturilor de autor din 1994. De asemenea, puteți găsi informații de bună calitate privind proprietatea intelectuală în Consiliul pentru Drepturile de Autor din Noua Zeelandă. În opinia Consiliului, nu este necesar (și nici posibil) să se înregistreze sau să se efectueze orice altă procedură pentru a asigura dreptul de autor asupra unei opere.
 • Puteți trimite o copie a lucrării dvs. recent publicate la Biblioteca Națională din Noua Zeelandă prin intermediul "depozit legal" în cazul în care aveți nevoie de o dovadă oficială a datei la care ați proclamat drepturile de autor.
 • sfaturi

  • Întotdeauna pregătește copii de rezervă! Faceți copii ale formularelor și păstrați-le într-un loc sigur, fie că le trimiteți fizic sau electronic.
  • Există mai multe societăți și organizații care vă vor proteja drepturile de autor în schimbul unei plăți (pot fi mici sau considerabile). Căutați în țara dvs. pentru astfel de organizații și citiți cu atenție termenii acestora pentru a afla ce acoperă și tipul de protecție pe care aceștia îl oferă dincolo de drepturile inerente pentru dvs.
  • După cum se menționează în Convenția de la Berna, drepturile de autor sunt valabile din momentul în care creați o carte. Nu este necesar să se efectueze proceduri suplimentare, deși companiile dedicate înregistrării proprietății intelectuale doresc să creadă altfel. registru drepturile de autor servesc doar pentru a susține reclamația inițială în cazul în care cineva încearcă să fure munca sau pentru a dovedi că munca ta este original.
  • Dacă intenționați să utilizați un pseudonim, este o idee bună să includeți informațiile de contact relevante pentru a determina "dumneavoastră" adevărată identitate
  • Verificați cu atenție formularul de înregistrare înainte de al trimite, pentru a vă asigura că aveți semnătura, data și plățile (dacă este cazul).
  • În general, birourile de drepturi de autor nu verifică dacă titlul lucrării este unic. În cazul în care inventați titlul lucrării dvs., este posibil să nu aveți probleme dacă aceasta este aceeași cu cea a unei alte lucrări. Există multe lucrări publicate cu același titlu.

  avertismente

  • Acest articol este despre înțelegerea de bază a legilor privind drepturile de autor. Dacă aveți un interes profund în protejarea munca ta, este recomandat să contactați un avocat specializat de proprietate intelectuală pentru a vă sfătui cu privire la ce să facă în cazul dumneavoastră particular.
  • Dreptul de autor nu protejează ideile. Ele protejează doar lucrările, deci trebuie să vă scrieți ideile într-un format fizic!
  • Plățile pentru înregistrare nu sunt de obicei rambursabile.
  • Nu este posibil să protejăm drepturile de autor ale unui titlu.
  • În Statele Unite, trimiteți o copie a lucrării dvs. - nu originalul. În Canada trebuie doar să trimiteți formularul.

  Lucruri de care ai nevoie

  • Acces la Internet pentru tine de cercetare și de înregistrare
  • Modalitățile pertinente de înregistrare oficială a muncii dvs.
  • Consultanță juridică (opțional)
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să descărcați cărți de la GoogleCum să descărcați cărți de la Google
  Cum vă puteți reda sunetul pe YouTubeCum vă puteți reda sunetul pe YouTube
  Cum să creați un simbol al drepturilor de autor pe calculatorul dvs.Cum să creați un simbol al drepturilor de autor pe calculatorul dvs.
  Cum să cumpărați drepturile unei cărțiCum să cumpărați drepturile unei cărți
  Cum să faceți brevet în MexicCum să faceți brevet în Mexic
  Cum să auto-publicați o carteCum să auto-publicați o carte
  Cum se citează un autor în format MLACum se citează un autor în format MLA
  Cum să citezi o carte cu un autor într-un format ASACum să citezi o carte cu un autor într-un format ASA
  Cum se citează un site fără autor, data sau numărul paginii cu stilul APACum se citează un site fără autor, data sau numărul paginii cu stilul APA
  Cum să găsiți autorul unui site WebCum să găsiți autorul unui site Web
  » » Cum să obțineți drepturile unei cărți

  © 2011—2020 ertare.com