Cum se numesc compuși organici utilizând metoda IUPAC

Compușii organici sunt cei care conțin carbon. Unele tipuri de compuși, cum ar fi carbonații, oxizii de carbon simpli și cianura, precum și alotropii de carbon, sunt considerați anorganici. Există aproximativ 10 milioane de compuși organici diferiți și 10.000 noi, care sunt găsiți sau sintetizați în fiecare an. Dar nu vă faceți griji, ele sunt foarte simplu de numit.

conținut

pași

Nume-Organic-Compuși-Utilizarea-the-IUPAC-Metoda-Step-1.jpg" class ="imagine lightbox">
Imaginea intitulată Denumirea compușilor organici utilizând metoda IUPAC Pasul 1
1
Aflați cum să denumiți hidrocarburile. Carbonii "halo", compușii organici care conțin încă un gen de "halo", sunt numiți folosind aceeași procedură. Luați numele elementului adăugat (clor) și înlocuiți -ina cu -o (clor). Utilizați același grup de prefixe pentru a descrie cantitatea. De exemplu: CF3CHBrCl este numit 2-brom-2-clor-1,1,1-trifluoroetan.
 • 2
  Aflați cum să denumiți alcoolii. Un alcool "ol" este un lanț de carbon cu hidroxid (OH) adăugat. Denumiți lanțul de carbon, utilizând sufixul - "anol". Introduceți un număr opus pentru a indica cărbune în care este adăugat hidroxidul.
  De exemplu: CH3CH2CH2(OH) este numit 1-propanol.
 • 3
  Aflați cum să denumiți eterii, lanțul de carbon atașat la un oxigen atașat la un alt lanț de carbon. Cel mai mic dintre cele două lanțuri devine prima parte a numelui (utilizați un prefix). Apoi adăugați "oxi". Apoi adăugați cel mai lung șir, prefixat cu sfârșitul - da.
  De exemplu: CH3OCH2CH3 se numește metoxietan.
 • Denumirea comună este adesea mai frecvent utilizată. Denumiți lanțurile de carbon ca un grup legat. Sortați-le în ordine alfabetică și plasați-le înaintea cuvântului "eter".
  De exemplu: CH 3 OCH 2 CH 3 Se numește etil metil eter.
 • 4


  Aflați cum să denumiți aldehidele. O "al" dehidă este o catenă de carbon cu oxigen dublu legată de ultimul / primul carbon. Utilizați prefixul corespunzător lanțului de carbon și utilizați sufixul - un "ol". Poziția numărului nu este necesară.
  De exemplu: CH 3 CH (= O) se numește etanal.
 • 5
  Aflați cum să denumiți cetone. Un cet "ona" este un lanț de carbon cu oxigen legat la un mediu de carbon. Utilizați sufixul - un "nona" și folosiți numerele poziției înainte de propanonă.
  De exemplu: CH 3 CH 2 CH 2 C (= 0) CH 3 se numește 2-pentanonă.
 • 6
  Aflați cum să denumiți acizii carboxilici. Un "carboxil" "acid" "ico" este un lanț de carbon cu o legătură dublă de oxigen și un hidroxid legat de primul / ultimul carbon. Utilizați sufixul - "ico". Nu este necesar un număr de poziție.
  De exemplu: CH 3 CH 2 C (= O) OH se numește acid propanoic.
 • Aflați cum să denumiți esterii. Un ester este un lanț de carbon cu oxigen dublu și simplu legat la un carbon. Denumiți grupul fără oxigen (R) la început. Apoi denumiți partea R-C (= O) O folosind sufixul-anoato. Cu toate acestea, uneori, există o legătură multiplă în partea R. În acest caz, utilizați -noate sau -novați și specificați unde sunt multiplele link-uri. De exemplu: CH 3 C (= 0) OCH 2 CH 2 CH 2 CH 3 Se numește pentanoat de metil.

  1. 1
   Aflați cum să denumiți aminele. O "amină" este un lanț carbon cu NH 2 legate de el. Utilizați sufixul - "amină" și un număr de poziție este necesar.
   De exemplu: CH 3 HNH 2 CH 3 Se numește 2-propanamină.
  2. 2
   Aflați cum să denumiți amide. O "amidă" este o catenă de carbon cu NH2 și un oxigen legat de primul / ultimul carbon. Utilizați sufixul - "amida" (numerele de poziție nu sunt necesare).
   De exemplu: CH 3 C (= 0) NH 2 se numește etanamidă.

  sfaturi

  • Listați întotdeauna cărbunele pentru denumirile dvs. cu grupul funcțional cât mai puține.
  • Toate regulile privind grupurile adăugate din acest articol se aplică și compușilor organici diferiți.
  • Profesorul de chimie poate să meargă mai adânc sau să fie mai superficial pe această temă.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum se descarcă Halo 2 pentru PCCum se descarcă Halo 2 pentru PC
  Cum să trimiteți un mesaj cu copii de carbon unor persoane diferiteCum să trimiteți un mesaj cu copii de carbon unor persoane diferite
  Cum se face un drift în Need for Speed ​​CarbonCum se face un drift în Need for Speed ​​Carbon
  Cum sa alegi berea naturalaCum sa alegi berea naturala
  Cum să decloram apaCum să decloram apa
  Cómo encender un fuego de carbón en una parrillaCómo encender un fuego de carbón en una parrilla
  Cum să curățați un filtru bazin de tip cartușCum să curățați un filtru bazin de tip cartuș
  Cum să curățați o toaletă sau bidet folosind clorCum să curățați o toaletă sau bidet folosind clor
  Cum să mențină chimia adecvată a unui bazinCum să mențină chimia adecvată a unui bazin
  Cum să ucizi viespi galbeniCum să ucizi viespi galbeni
  » » Cum se numesc compuși organici utilizând metoda IUPAC

  © 2011—2020 ertare.com