Cum să vă îmbunătățiți abilitățile de gândire

Abilitățile de gândire superioare vă pot ajuta în muncă, studii și relații interpersonale. Există multe modalități de îmbunătățire a acestui tip de abilități. Participați la activități care stimulează gândirea critică, încercați să vă modificați modelele de gândire și să învățați să recunoașteți gândurile absurde.

pași

Partea 1
Participați la activități care stimulează gândirea critică

Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de raționament Pasul 1
1
Încercați lucruri noi. O modalitate excelentă de a vă îmbunătăți abilitățile de gândire este de a încerca lucruri noi. Mintea funcționează ca orice alt mușchi din corp, deoarece necesită și exerciții și stimulare. Faceți-i un scop pentru a găsi alte hobby-uri și a vă implica în activități noi în mod regulat.
 • Alegeți activități care sunt diametral diferite unul de celălalt. Dacă vă place activitățile în aer liber, în loc de a merge pe o excursie de teren ar trebui să învețe cum să croșetat. Dacă sunteți excelent în a face meșteșuguri și meșteșuguri, luați în considerare alegerea de a rezolva cuvinte încrucișate sau de a juca Sudoku în timpul liber.
 • Înscrieți-vă pentru diferite clase, dacă este posibil. Luați un curs de ceramică sau poezie la un centru comunitar din zona dvs. Acestea pot fi modalități amuzante de a vă stimula creierul și de a vă încuraja să încercați lucruri noi.
 • Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de motivare Pasul 2
  2
  Antrenează-te. De fapt, exercițiile fizice au un impact pozitiv asupra memoriei și gândirii. Multe studii indică faptul că părțile creierului care sunt responsabile pentru gândire și raționament sunt mai mari în acelea care se desfășoară în mod regulat. În plus, exercițiul reduce stresul și anxietatea și îmbunătățește dispoziția, ceea ce facilitează concentrarea și învățarea. Încercați să încorporați anumite activități fizice în rutina dvs. zilnică, deoarece acest lucru vă poate ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile de gândire critică. Deși cercetătorii încă nu pot determina dacă o formă de exercițiu este mai bună decât alta, cercetările au arătat că exercițiile aerobice sunt mai utile pentru stimularea mentală.
 • Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de motivare Pasul 3
  3
  Scrie în jurnalul tău. De fapt, acest lucru vă poate ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile de gândire critică. Pe lângă faptul că vă ajută să vă revedeți ziua, un jurnal stimulează reflecția și gândirea.
 • Scrierea este un efort activ. Această procedură vă forțează să vă dezvoltați și să vă explorați gândurile. Având un jurnal în care vă detaliați sentimentele și tot ce ați crezut în timpul zilei vă poate ajuta să deveniți o persoană mai prudentă și mai introspectivă. Toate acestea vă pot ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile de raționament.
 • Anulați timpul pentru a scrie în jurnalul dvs. în fiecare zi. Rezervați un moment al zilei pentru această activitate ca și în cazul altor lucruri importante (de exemplu, spălarea dinților, duș sau mâncare). Vă puteți dedica să scrieți în jurnalul dvs. după o activitate pe care sunteți obișnuit să o faceți în fiecare zi. În acest fel, va fi mai ușor să vă amintiți că trebuie să îl actualizați.
 • Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de motivare Pasul 4
  4
  Citiți lucrări de ficțiune. Citirea în general este excelentă pentru îmbunătățirea gândirii critice. Cu toate acestea, lucrările de ficțiune vă ajută în mod special să vă simțiți mai confortabil cu incertitudinea și ambiguitatea. Acest lucru vă poate duce la o reflecție mai sofisticată, precum și la stimularea creativității.
 • Lucrările de ficțiune vă pot forța să fiți mai înțelepți despre alte perspective, deoarece povestirile au mai multe personaje. Acest lucru vă poate ajuta să armonizați cu culturile, sistemele de credință și anumite abilități ale oamenilor din jurul vostru. În acest fel, puteți să vă gândiți mai bine, deoarece veți avea o capacitate mai mare de empatie.
 • În plus, este posibilă diminuarea gândirii dihotomice prin citirea operelor de ficțiune. Persoanele care citesc acest tip de muncă de-a lungul timpului pot prezenta modele de gândire mai sofisticate, deoarece sunt capabile să direcționeze și să accepte ambiguitatea în diferite situații.
 • Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de raționament Pasul 5
  5
  Participați la jocuri care necesită abilități de raționament. Există multe jocuri de strategie, jocuri ca șah și jocuri de cuvinte, care necesită și stimulează acest tip de abilități.
 • Căutați jocuri de bord care necesită mai mult decât să vă uitați. Explorați în detaliu câteva jocuri de strategie în care luarea deciziilor este o cerință indispensabilă a procesului. Programați o noapte de joc cu prietenii și propuneți să participați la jocuri care necesită abilități de raționament și o atenție deosebită. Jocul Clue and Risk stimulează gândirea critică. Jocuri precum Scrabble și Boggle vă învață să analizați rapid informațiile.
 • Șahul și damele necesită abilități de raționament. Luați în considerare aderarea la un club de șah sau începerea acestuia.
 • Țineți minte acele jocuri pe care le puteți juca singur. Puteți încerca câteva jocuri de cărți pe Internet sau puteți obține un cub Rubik și petreceți puțin timp împreună.
 • Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de motivare Pasul 6
  6
  CREA. Încercați să încercați lucruri noi în mod regulat pentru a vă îmbunătăți abilitățile de gândire. Nu este necesar să deveniți un expert în orice activitate creativă, ci doar să vă forțați să vă părăsiți zona de confort pentru a vă îmbunătăți abilitățile de gândire. Puteți învăța să jucați un instrument muzical, să luați lecții de desen, să scrieți poezii sau să compuneți un cântec scurt.
 • Partea 2
  Modificați modelele de gândire

  Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de raționament Pasul 7
  1


  Acordați atenție intenției din spatele fiecărei acțiuni. De fiecare dată când luați o decizie pe parcursul zilei, există o intenție în spatele ei. Datorită cerințelor frenetice ale vieții de zi cu zi, oamenii pierd ocazional obiectivul din spatele acțiunilor lor. Încercați să detectați intențiile intrinseci care influențează acțiunile dvs. pe tot parcursul zilei.
  • Stabiliți obiective mai mari la locul de muncă sau în studii. Unde vrei să fii în cinci ani? Sau în două? Sau într-un an? Cum contribuie acțiunile dvs. actuale la acest obiectiv? Sunt acțiunile dvs. orientate în mod rezonabil către acel obiectiv superior? Trebuie să răspundeți la toate aceste întrebări pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile de gândire.
  • Trebuie să vă asigurați că acțiunile dvs. într-adevăr contribuie la un anumit scop. Adesea, oamenii sunt prinși în ideea că ceva trebuie făcut într-un anumit mod sau trebuie să urmeze un model specific. Apoi, acțiunile lor devin iraționale. Încercați să țineți cont de acest scop de fiecare dată când executați o anumită acțiune.
 • Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de motivare Pasul 8
  2
  Detectează-ți prejudecățile Toți oamenii le au, indiferent dacă sunt conștienți de ei sau nu. Dacă doriți să vă îmbunătățiți abilitățile de gândire, încercați să identificați aceste elemente.
 • Ceva ce trebuie să țineți cont este faptul că oamenii tind să ia în considerare o situație sau o problemă dintr-un singur punct de vedere. Dacă aveți o problemă la locul de muncă, la școală sau la domiciliu, întrerupeți-vă și întrebați-vă următoarele întrebări înainte de a lua orice acțiune: Ce mă gândesc la această situație? De ce cred asta? Ce presupuneri pot fi formulate cu privire la gândurile și ideile celorlalți?
 • Este important să luați anumite măsuri pentru a fi conștienți de propriile prejudecăți. În acest fel, îi împiedicați să vă împiedice motivul. Ar fi chiar util să întrebați un prieten apropiat pentru a vă arăta unele lacune în modul dvs. de gândire. Adresați-vă prietenului dvs. cu următoarea întrebare: "În ce situații credeți că poziția mea este absurdă?". Cere-i să fie cinstit și să-ți vorbească sincer.
 • Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de raționament Pasul 9
  3
  Luați în considerare consecințele deciziilor dumneavoastră. De fiecare dată când luați o decizie, se generează o consecință. O modalitate excelentă de a vă îmbunătăți abilitățile de gândire este să vă opriți să luați în considerare consecințele acțiunilor dvs.
 • Utilizați-vă imaginația Înainte de a lua o decizie într-o anumită situație, întrerupeți și imaginați diferitele posibile rezultate. Cum vă simțiți despre aceste rezultate? Ce s-ar putea întâmpla în cel mai rău caz? Și în cele mai bune cazuri? Ce este cel mai probabil să se întâmple? De ce?
 • De asemenea, nu respingeți punctele de vedere ale acelor persoane afectate de decizia dvs. În acest fel, veți analiza decizia dvs. din mai multe unghiuri.
 • Partea 3
  Recunoașteți gândurile absurde

  Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de motivare Pasul 10
  1
  Detectează generalizarea excesivă. Mulți oameni trebuie să generalizeze excesiv fără să o realizeze. Acest lucru este în detrimentul gândirii raționale. Încercați să fiți conștienți de generalizarea excesivă pe care o faceți în viața de zi cu zi.
  • Ceea ce se face prin generalizarea excesivă este de a lua un anumit eveniment și de ao considera ca o dovadă incontestabilă a modului în care lucrurile au fost întotdeauna sau întotdeauna vor fi. De exemplu, dacă eșuezi un examen, crezi următoarele: "Sunt un prost că întotdeauna nu reușesc la școală". În formularea acestei premise, treceți cu vederea unele succese academice pe care le-ați avut în trecut.
  • Gândirea dichotomă sau absolutistă este o modalitate de generalizare în care vedeți lucrurile în alb-negru. Acest tip de gândire plasează evenimente doar într-una din cele două categorii: bun sau rău, succese sau eșecuri etc. Acest lucru duce la imposibilitatea de a modera o situație. De exemplu, dacă obțineți o evaluare mixtă a performanței dvs. la locul de muncă, este posibil să o vedeți ca un eșec total, când, în realitate, sunteți considerat un lucrător competent care are nevoie doar de îmbunătățiri în anumite domenii.
  • Ignorarea părții pozitive a lucrurilor este un model de gândire în care se pune prea mult accentul pe aspectele negative ale unei situații. Dacă se întâmplă 20 de lucruri bune într-o zi într-o zi și apoi se întâmplă doar un lucru rău, este posibil să vă concentrați în totalitate pe acesta din urmă. De exemplu, să presupunem că ați făcut o singură greșeală în timpul unei interpretări muzicale, dar, lăsând-o la o parte, ați jucat minunat. S-ar putea să fiți tentat să respingați performanța dvs. ca dezastruoasă. În plus, este probabil că sunteți singura persoană care ți-a dat seama de greșeala ta.
 • Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de motivare Pasul 11
  2
  Nu face ipoteze. Oamenii fac adesea ipoteze despre tot felul de situații. Acest lucru vă poate duce la raționamente absurde. Străduiți-vă să fiți conștienți de orice presupuneri pe care le faceți.
 • Uneori, unii oameni sunt implicați în citirea minții altora. Aceasta înseamnă că fac presupuneri despre ce gândesc ceilalți despre o anumită situație. De fapt, este imposibil să știm ce gândește o altă persoană fără a mai întreba mai întâi. De exemplu, puteți reține următoarele: "Pun pariu că toată lumea în acea întâlnire a crezut că sunt un idiot" sau "Pun pariu că colegul meu crede că vorbesc prea mult". Dacă vă dați seama că aveți tendința de a avea astfel de gânduri, încercați să vă amintiți că probabil nu sunteți la fel de bine pe cât credeți că ați dedus opinia altor persoane.
 • Predicția este o modalitate de a gândi că credeți că știți ce se va întâmpla în viitor. Aceasta poate deveni o atitudine defeatistă. De exemplu, "Nu voi putea niciodata sa mananc si sa slabesc" sau "Știu că voi fi un idiot în timpul prezentării de mâine". Trebuie să rețineți că este cu adevărat imposibil să știți ce se va întâmpla mâine sau în următoarele săptămâni.
 • Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de motivare Pasul 12
  3
  Evitați gândirea catastrofică. Mulți oameni trebuie să-și vadă situațiile ca fiind catastrofale atunci când sunt supărați sau copleșiți. De exemplu, ați putea crede că veți intra în faliment pentru totdeauna dacă trebuie să plătiți pentru reparații la mașina dvs. timp de o lună. Dacă o persoană care vă place să vă respingă, este posibil să ajungeți la concluzia că nu ați fost născuți pentru a fi iubiți. Încercați să rețineți că un regres sau o nenorocire nu este neapărat o indicație că viața sa sa terminat.
 • Imaginea intitulată Îmbunătățirea abilităților de motivare Pasul 13
  4
  Acordați atenție modului în care interpretați situațiile. Adesea, oamenii interpretează în mod inconștient situațiile într-un mod absurd. Analizați ce credeți și cum percepeți situațiile din viața de zi cu zi.
 • Etichetarea este tendința de a numi o situație. De exemplu, "Această persoană a făcut o greșeală" sau "Am luat o decizie greșită". Acest lucru vă face să catalogați persoane și situații bazate pe cazuri izolate. Străduiți-vă să evitați acest lucru și nu cădeți în tentația de a judeca pe alții.
 • Personalizarea este tendința de a lua situații și reacțiile altor persoane într-un mod personal. De exemplu, puteți presupune că un colaborator are ceva împotriva voastră dacă nu se oprește să vorbească cu dvs. la prânz, de fapt, probabil că este doar ocupat. Încercați să nu luați personal aceste situații.
 • Adesea, vă agățați de un ideal ireal. Este posibil să percepeți succesul unei alte persoane ca dovadă a limitărilor proprii. Încercați să rețineți că toată lumea este diferită și se mișcă într-un ritm diferit.
 • sfaturi

  • Învățați să vă deschideți mintea folosind raționamentul ca practică.
  • Aflați despre diferitele tipuri de erori logice pe care ar trebui să le evitați. De exemplu, eroarea omului de paie sau cea a pantei alunecoase.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să vă găsiți frumusețea interioarăCum să vă găsiți frumusețea interioară
  Cum să gândești repedeCum să gândești repede
  Cum să schimbi gândirea negativăCum să schimbi gândirea negativă
  Cum să schimbați modelele de gândire negativăCum să schimbați modelele de gândire negativă
  Cum să nu mai gândiți la ceva sau la cinevaCum să nu mai gândiți la ceva sau la cineva
  Cum să dezvolți o gândire pozitivăCum să dezvolți o gândire pozitivă
  Cum să îmbunătățiți creativitatea personalăCum să îmbunătățiți creativitatea personală
  Cum să gândești logicCum să gândești logic
  Cum să gândești pozitivCum să gândești pozitiv
  Cum să nu mai gândiți la elCum să nu mai gândiți la el
  » » Cum să vă îmbunătățiți abilitățile de gândire

  © 2011—2020 ertare.com