Cum se măsoară tensiunea superficială

Tensiunea de suprafață este capacitatea unui lichid de a rezista forței de gravitație. De exemplu, pe o masă, apa formează picături, deoarece moleculele de apă de pe suprafață sunt grupate împotriva forței gravitaționale. Tensiunea superficială cauzează un obiect de densitate mai mare, cum ar fi o insectă, să plutească pe suprafața apei. Pentru a măsura tensiunea superficială, veți obține cantitatea de forță (N) exercitată asupra unei unități, cum ar fi lungimea (m), sau puteți obține și cantitatea de energie dintr-o zonă măsurată. Tensiunea este cauzată de forțele exercitate de moleculele de apă unul pe altul (numite și forțe coezive), care determină ca picăturile de apă sau orice alt lichid să aibă acea formă particulară. Puteți utiliza câteva articole de uz casnic și un calculator pentru măsurarea tensiunii de suprafață.

pași

Metoda 1
Măsurați tensiunea superficială cu un fascicul de balans

Imaginea intitulată Măsurați tensiunea la suprafață 1
1
Setați ecuația pentru a obține tensiunea superficială. Pentru acest experiment, următoarea ecuație va determina tensiunea superficială: F = 2sd, unde F este forța în newtoni (N), s este tensiunea superficială (N / m) și d este lungimea acului care va fi folosit în experiment. Puteți rearanja ecuația pe baza tensiunii superficiale și veți obține s = F / 2d.
 • Forța este calculată la sfârșitul experimentului.
 • Înainte de a începe, utilizați o riglă pentru a măsura acul în metri.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață a pasului 2
  2
  Construiți un fascicul de echilibru mic. Pentru a măsura tensiunea superficială în acest experiment, se va folosi un fascicul de echilibru și un ac mic care plutește pe suprafața apei. Pentru ca rezultatele să fie corecte, trebuie să construiți bine fasciculul echilibrului, pentru care puteți folosi diferite materiale. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că bara centrală este realizată dintr-un material puternic, cum ar fi lemn, plastic sau carton dens.
 • Marcați centrul materialului pe care îl veți folosi pentru a construi bara (o paie, o riglă din plastic) și forați sau găuriți o gaură acolo. Aceasta va constitui punctul de sprijin - adică punctul prin care bara de echilibru se poate roti liber. În cazul în care aveți de gând să utilizați o paie, puteți să-l găuriți în centru cu un bolț sau un cui.
 • La fiecare capăt al fasciculului de echilibru, forați sau găuriți o gaură astfel încât acestea să fie la aceeași distanță față de centru. Introduceți un șir prin fiecare gaură pentru a ține containerele pe care le veți atârna de acolo.
 • Cuiul sau cuiul cu care ați forat punctul de susținere trebuie să fie susținute orizontal pe cărți sau bucăți de material rigid care nu se va desprinde, deoarece centrul grinderului de echilibrare ar trebui să poată să se rotească liber pe știft sau cuiul din partea centrală.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață Pasul 3
  3
  Creați o cutie sau o placă prin plierea unei bucăți de folie de aluminiu. Nu trebuie să creați o formă precisă sau rotundă, dar trebuie să vă asigurați că este suficient de puternică, deoarece veți umple acest recipient cu apă sau plasați o altă greutate acolo.
 • Așezați caseta sau placa pe care ați creat-o de la un capăt al barei de balanță. Pentru al ține, creați mici găuri pe laturile prin care puteți introduce șirul.
 • Imaginea intitulată Masurați tensiunea de suprafață Pasul 4
  4
  Utilizați șirul pentru a agăța un ac sau o agrafă de hârtie orizontal la celălalt capăt al barei. Pe de altă parte, legați un capăt al șirului de o cârpă de hârtie sau un ac astfel încât să se extindă complet, deoarece acest experiment va funcționa numai dacă clema sau acul de hârtie se află în poziție orizontală.
 • Imaginea intitulată Măsură de măsurare a tensiunii suprafeței 5
  5
  Echilibrați recipientul de aluminiu plasând o bucată de material cum ar fi lut pe bara. Trebuie să vă asigurați că bara este complet chiar înainte de a începe experimentul. Deoarece recipientul va cântări mai mult decât acul, bara se va înclina în acea parte, așa că trebuie să plasați o cantitate suficientă de lut pe cealaltă parte a barei pentru ao echilibra.
 • Aceasta se numește contrabalansare.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață Pasul 6
  6
  Introduceți acul sau clema de hârtie pe care ați atârnat-o de la bară într-un recipient umplut cu apă. Acul trebuie să fie în partea de sus a suprafeței apei, astfel încât acest pas poate necesita efort suplimentar. Asigurați-vă că acul nu este scufundat în apă. Umpleți un recipient cu apă (sau orice alt lichid a cărui tensiune de suprafață doriți să îl aflați) și plasați-l sub ac. Containerul trebuie să se afle la o distanță suficientă de ac, astfel încât să se poată odihni direct pe suprafața lichidului.
 • După ce a introdus acul pe suprafața apei, frânghia din care acul este atârnată trebuie să fie întinsă.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață a pasului 7
  7
  Utilizați o scară poștală mică pentru a cântări mai mulți pini sau mai multe picături măsurate de apă. Trebuie să așezați unul câte unul pe ace sau pe picături de apă în recipientul de aluminiu pe care l-ați construit. Pentru a face acest calcul, trebuie să cunoașteți greutatea exactă necesară ridicării acului și separarea lui de apă.
 • Contorizați o anumită cantitate de picioare sau picături de apă și luați-le în jos.
 • Pentru a ști cât cântărește fiecare știft individual sau picătură de apă, împărțiți greutatea totală cu numărul de știfturi sau picături.
 • De exemplu, dacă 30 de pini cântăresc 15 g: 15/30 = 0,5. Prin urmare, fiecare știft cântărește 0,5 g.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea la suprafață 8
  8
  Așezați aceștia sau picăturile de apă unul câte unul în recipientul de aluminiu. Fă-o până când acul se separă de suprafața apei. Introduceți încet un ștuț sau o picătură de apă în recipientul de aluminiu. Faceți-i un pic sau o picătură de apă la un moment dat. Acordați o atenție deosebită acului de fiecare dată când adăugați mai multă greutate pentru a vedea dacă se separă de apă. Când acul se oprește în contact cu suprafața apei, opriți adăugarea mai multor știfturi sau picături de apă.
 • Numărați câte știfturi sau picături de apă au fost necesare pentru ca contragreutatea să se separe de suprafața apei.
 • Înregistrați această sumă.
 • Faceți același experiment de mai multe ori (5 sau 6) pentru a obține rezultate mai precise.
 • Obțineți o medie a rezultatelor. Pentru a face acest lucru, adăugați numărul de pini care au fost necesari în fiecare experiment și împărțiți-l între numărul de experimente pe care le-ați făcut.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață Pasul 9
  9
  Înmulțiți greutatea în grame cu 0,00981 N / g pentru a transforma numărul de ace într-o forță. Pentru a calcula tensiunea superficială, aveți nevoie de cantitatea totală de forță necesară acului pentru a se separa de suprafața lichidului. Puteți folosi factorul de conversie 0,00981 N / g pentru a face acest calcul cu ușurință pentru că ați obținut greutatea pinilor din pasul anterior.
 • Înmulțiți numărul de știfturi pe care le-ați pus în recipientul de aluminiu cu greutatea fiecărui pin. De exemplu: 5 pini cântărind 0,5 g pe pin = 5 x 0,5 = 2,5 g.
 • Înmulțiți această cantitate în grame cu factorul de conversie 0,00981 N / g: 2,5 x 0,00981 = 0,025 N.
 • Imaginea intitulată Măsurați treapta de tensionare a suprafeței 10
  10
  Înlocuiți variabilele în ecuație și rezolvați-le. Puteți găsi forța în ecuație prin măsurătorile pe care le-ați obținut în experiment. Pentru aceasta, înlocuiți fiecare valoare cu variabila corespunzătoare și folosiți ordinea operațiilor pentru a rezolva ecuația.
 • În urma exemplului anterior, dacă acul este măsurat la 0,025 m, atunci când înlocuiți variabilele din ecuația: S = F / 2d = 0,025 N / (2 x 0,025) = 0,05 N / m, obțineți următoarele. Lichidul are o tensiune superficială de 0,05 N / m.


 • Metoda 2
  Măsurați tensiunea de suprafață utilizând acțiunea capilară

  Imaginea intitulată Măsurați treapta de întindere a suprafeței 11
  1
  Înțelegeți ce acțiune capilară este Pentru ao înțelege, este mai întâi necesar să înțelegem conceptul de aderență și forțele coezive. Adeziunea este o forță prin care un lichid se lipeste de o suprafață solidă (de exemplu marginea unui geam). Forțele coezive fac moleculele de lichid să se simtă atrase unul de celălalt. Ceea ce face ca lichidul să crească prin centrul unui tub subțire este combinația forțelor de aderență și a coeziunii.
  • Puteți utiliza înălțimea la care ajunge lichidul din tub pentru a calcula tensiunea superficială.
  • Coeziunea este ceea ce determină apa să formeze bule sau picături pe o suprafață. Atunci când un lichid intră în contact cu aerul, moleculele simt forțe care le atrag unul pe celălalt, formând bule pe suprafață.
  • Aderența este ceea ce creează meniscul care poate fi văzut când lichidele se lipesc de părțile laterale ale unui pahar. Meniscul este forma concavă care poate fi văzută la nivelul ochilor din partea superioară a lichidului.
  • Un exemplu de acțiune capilară este atunci când puneți o paie într-un pahar de apă și urmăriți creșterea apei prin ea.
 • Imaginea intitulată Măsură de măsurare a tensiunii de suprafață 12
  2
  Setați ecuația pentru a găsi tensiunea superficială. Acest lucru se poate găsi prin intermediul ecuației S = (ρhga / 2), unde S este tensiunea superficială, ρ este densitatea lichidului pe care doriți să îl măsurați, h este înălțimea la care ajunge lichidul în tub, g este accelerația datorată gravitației care acționează asupra lichidului (9,8 m / s) și a este raza tubului capilar.
 • Asigurați-vă că toate unitățile pe care le utilizați pentru a rezolva această ecuație sunt în formă valori corectă. Adică, densitatea trebuie să fie în kg / m, înălțimea și raza trebuie să fie în metri și greutatea trebuie să fie în m / s.
 • Dacă nu aveți densitatea lichidului, îl puteți consulta într-o carte de referință sau utilizați densitatea ecuației = masa / volumul pentru calculează-l.
 • Tensiunea superficială este măsurată în newtoni pe metru (N / m). Un nouton este egal cu 1 kg m / s. Puteți stabili singuri unitățile rezolvând ecuația utilizând numai unitățile: S = kg / m * m * m / s * m. Acest lucru determină două unități în metri să anuleze două unități "pe metru", cu care aveți 1 kg-m / s / m sau 1 N / m.
 • Imaginea intitulată Măsurați treapta de tensiune a suprafeței 13
  3
  Umpleți un recipient cu un lichid a cărui tensiune superficială doriți să o calculați. Umpleți recipientul la o înălțime de aproximativ 2,5 cm (1 inch), utilizând o farfurie sau vas mic. Nu contează cât de mult lichid adăugați atâta timp cât îl vedeți că apare în mod clar prin tubul capilar.
 • Dacă ai de gând să faci experimentul cu mai mult de un lichid, asigurați-vă că pentru a curăța și usca castron folosiți pentru a turna lichidul înainte de a turna un lichid diferit. Puteți, de asemenea, turnați fiecare lichid cu o farfurie diferită.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață 14
  4
  Introduceți un tub subțire transparent în lichid. Aici veți lua măsurătorile pentru a calcula tensiunea superficială. Este important ca tubul să fie transparent pentru a vă permite să observați cât de departe ajunge lichidul deasupra nivelului recipientului. Tubul trebuie să aibă același lucru radio în toată lungimea sa.
 • Puteți măsura raza pur și simplu prin plasarea unei rigle în partea de sus a tubului pentru a măsura diametrul. Apoi, împărțiți acest număr cu 2 pentru a obține raza.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață a treptei 15
  5
  Măsurați cât de mare este lichidul din tub care ajunge deasupra recipientului. Plasați fundul unei rigle doar la nivelul lichidului din recipient pentru a măsura cât de mare a fost lichidul introdus în tub. Apa se ridică din cauza forței exercitate în sus de tensiunea superficială, care este mai mare decât forța exercitată în jos de gravitație.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață 16
  6
  Înlocuiți valorile pe care le-ați obținut în ecuație și rezolvați-le. După obținerea tuturor variabilelor de care aveți nevoie, le puteți înlocui în formulă și puteți obține tensiunea superficială. Pentru a rezolva problema în mod corect, asigurați-vă că ați convertit toate valorile la sistemul metric.
 • De exemplu, imaginați-vă că doriți să măsurați tensiunea superficială a apei. Densitatea sa este de aproximativ 1 kg / m (pentru acest exemplu, vor fi utilizate valori aproximative). Variabila g va fi întotdeauna egal cu 9,8 m / s. Raza tubului măsoară 0,029 m și apa crește până la o distanță de 0,5 m. Care este tensiunea superficială a apei?
 • Dacă înlocuiți variabilele din ecuație, veți obține: S = (ρhga / 2) = (1 x 9.8 x 0.029 x 0,5) / 2 = 0.1421 / 2 = 0,071 J / m.
 • Metoda 3
  Măsurați tensiunea relativă a suprafeței cu o monedă

  Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață 17
  1
  Colectați-vă materialele. Pentru acest experiment, aveți nevoie de o picătură de ochi, un ban uscat sau, echivalent de apă, un bol mic, detergent de vase, ulei și prosop. Puteți găsi cele mai multe dintre acestea la domiciliu sau le puteți cumpăra la supermarket. Mașina de spălat vase și uleiul nu sunt necesare, dar vă vor permite să aveți mai mult de un lichid a cărui tensiune superficială poate fi comparată.
  • Înainte de a începe, moneda trebuie să fie complet curată și uscată, deoarece dacă aveți vreun alt lichid, experimentul nu va fi corect.
  • Rețineți că, prin acest experiment, nu puteți calcula tensiunea superficială, ci pur și simplu determinați tensiunea superficială a diferitelor lichide în raport cu altele.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață 18
  2
  Aruncați o picătură de lichid la un moment dat pe monedă. Plasați moneda pe un prosop sau pe orice altă suprafață pe care nu vă deranjează să vă udați. Apoi, umpleți picurătorul cu primul lichid și lăsați-l să cadă picătură cu picătură pe monedă. Numărați câte picături de monedă este umplută până la scurgeri de lichid.
 • Înregistrați după câte picături lichidul începe să se varsă pe o parte a monedei.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață Pasul 19
  3
  Repetați experimentul cu un alt lichid. După ce ați degustat un lichid și încercați altul, curățați și uscați moneda foarte bine. Înainte de repetarea experimentului, uscați și suprafața în care a apărut moneda în timpul experimentului anterior. Curățați picuratorul între fiecare experiment sau folosiți unul diferit pentru fiecare lichid.
 • Puteți amesteca un detergent de spălat vase cu apă și lăsați-l să picure din nou pe monedă pentru a determina dacă există o schimbare a tensiunii de suprafață.
 • Imaginea intitulată Măsurați tensiunea de suprafață 20
  4
  Comparați câte picături din fiecare lichid sunt necesare pentru umplerea monedei. Puteți face experimentul de mai multe ori cu același lichid pentru a vă asigura că obțineți un rezultat precis. Apoi, calculați media tuturor experimentelor adăugând rezultatele și împărțind-le cu numărul de experimente pe care le-ați efectuat. Scrieți care lichide au nevoie de cele mai multe picături pentru a umple moneda și care au nevoie de cea mai mică cantitate.
 • Un lichid care are o tensiune superficială superioară va avea nevoie de mai multe picături pentru a umple moneda decât un lichid care are o tensiune superficială superioară.
 • Detergentul pentru spălarea vasei reduce tensiunea superficială a apei, deci veți avea nevoie de o cantitate mai mică de picături pentru a umple moneda.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să reglați tensiunea într-o mașină de cusutCum să reglați tensiunea într-o mașină de cusut
  Cum se calculează presiunea pulsuluiCum se calculează presiunea pulsului
  Cum puteți determina dacă aveți hipertensiune arterialăCum puteți determina dacă aveți hipertensiune arterială
  Cum de a crește tensiunea arterială scăzutăCum de a crește tensiunea arterială scăzută
  Cum să citiți tensiunea arterialăCum să citiți tensiunea arterială
  Cum de a măsura indicele gleznei brațuluiCum de a măsura indicele gleznei brațului
  Cum se măsoară tensiunea arterială ortostaticăCum se măsoară tensiunea arterială ortostatică
  Cum să măsurați tensiunea arterialăCum să măsurați tensiunea arterială
  Cum se măsoară capacitateaCum se măsoară capacitatea
  Cum de a analiza circuitele rezistive folosind legea lui OhmCum de a analiza circuitele rezistive folosind legea lui Ohm
  » » Cum se măsoară tensiunea superficială

  © 2011—2020 ertare.com