Cum se măsoară umiditatea

Umiditatea este cantitatea de vapori de apă din aer. Umiditatea relativă este procentul cantității de vapori care aerul conține cantitatea maximă care poate reține la o anumită temperatură, în timp ce punctul de rouă se referă la temperatura la care vaporii se poate condensa rouă. Umiditatea afectează sănătatea și lucrurile din casă și determină care plante și animale pot trăi într-un anumit mediu, precum și dacă va ploua, se va zăpa sau va fi tulbure. Este foarte dificil să măsurați și să calculați singur umezeala fără echipament avansat - totuși, există mai multe moduri în care puteți măsura umiditatea relativă prin dezvoltarea unui higrometru simplu cu articole de uz casnic.

pași

Metoda 1
Măsurați umiditatea cu un higrometru

Imaginea intitulată Măsurați gradul de umiditate Pasul 1
1
Alegeți sau faceți un higrometru. Decideți ce higrometru pe care îl veți utiliza va depinde de ce veți folosi măsurătorile de umiditate pentru. Dacă sunteți doar curios să știți cât de multă umiditate este în casa dvs., puteți face un higrometru foarte simplu folosind un sistem termometru umed și uscat. Dacă aveți nevoie să evaluați cu atenție umiditatea din mediul dvs. din motive științifice sau de conservare, o idee mai bună este să cumpărați un higrometru adecvat. Luați în considerare următoarele întrebări înainte de a vă cumpăra higrometrul:
 • Hygrometrul trebuie să reziste la temperaturi foarte mari sau scăzute?
 • Are higrometrul să funcționeze cu baterii sau trebuie să fie lângă o priză electrică?
 • Are higrometrul nevoie de o alarmă pentru a detecta dacă mediul este peste sau sub un anumit procent de umiditate?
 • Este ușor să re-calibrați higrometrul?
 • Hygrometrul costă foarte mult? Are nevoie de întreținere suficientă?
 • Este higrometrul ușor de înțeles și de utilizat?
 • Imaginea intitulată Măsurați gradul de umiditate Pasul 2
  2
  Alegeți un loc reprezentativ pentru a măsura. Odată ce ați ales higrometrul dvs., va trebui să alegeți un loc bun pentru al păstra. Măsurătorile de umiditate depind de temperatură, deci alegeți un loc care nu prezintă fluctuații frecvente de temperatură. Plasați higrometrul într-un loc care are o temperatură constantă similară celei din restul camerei.
 • Evitați amplasarea higrometrului lângă uși, încălzitoare, umidificatoare sau aparate de aer condiționat.
 • Imaginea intitulată Măsurați gradul de umiditate Pasul 3
  3
  Aclimatizarea higrometrului la mediul înconjurător. Pentru a obține citiri mai precise, trebuie să lăsați higrometrul în locația aleasă timp de câteva ore astfel încât să atingă temperatura ambientală a locului. Luând o lectură imediat după ce ați părăsit-o va duce probabil la o citire incorectă.
 • Imaginea intitulată Măsurătoarea umidității Pasul 4
  4
  Luați măsurători regulate de umiditate. Dacă încercați să determinați dacă aveți fluctuații de umiditate în casa dvs., luați citiri la fiecare câteva ore sau zile. Acest lucru vă va permite să faceți un tabel cu niveluri de umiditate într-o perioadă de timp.
 • Rețineți că, pe măsură ce aerul se încălzește, acesta poate conține și mai multă umiditate. Cu cât este mai mare temperatura, cu atât umiditatea relativă este mai mare.
 • Imaginea intitulată Măsurați umiditatea Pasul 5
  5
  Dacă este necesar, calibrați higrometrul. În mod normal, un higrometru trebuie calibrat aproape o dată pe an. Calibrarea implică compararea citirilor instrumentului cu cele ale unui eșantion de referință calibrat și ajustarea dvs. pentru a se potrivi. Calibrarea este mai importantă atunci când intenționați să faceți o activitate științifică sau de cercetare. În acest caz, trebuie să trimiteți higrometrul la o instalație specială care trebuie calibrată.
 • Dacă utilizați un higrometru făcut acasă, îl puteți lăsa afară și îl puteți verifica comparând citirile cu cele raportate pentru acea zi.
 • Metoda 2
  Calculați umiditatea relativă

  Imaginea intitulată Măsurați gradul de umiditate Pasul 6
  1
  Determinați cât de mult este vaporii de apă în aer. Aceasta poate fi exprimată ca raportul dintre grame de vapori de apă și numărul de kilograme de aer uscat și este cunoscut ca raportul real de amestecare. Aceste informații pot fi obținute online, deoarece sunt măsurate cu instrumente precum un radiometru cu vapori de apă sau un radiometru cu microunde.
  • Măsurarea vaporilor de apă în aer nu este ceva ce se poate face cu obiectele de uz casnic.


 • Imaginea intitulată Măsurarea umidității Pasul 7
  2
  Determinați cât de mult poate fi conținută vaporii de apă în aer. Acesta este punctul în care aerul ar fi saturat cu umiditate și este cunoscut ca raport de amestecare a saturației. Cantitatea de vapori de apă pe care aerul o poate menține depinde de temperatura acestuia. Tabelele sunt disponibile online și vor indica capacitatea vaporilor de apă la o anumită temperatură.
 • Cu cât este mai mare temperatura, cu atât mai mare este capacitatea de vapori de apă.
 • Imaginea intitulată Măsurarea umidității Pasul 8
  3
  Împărțiți raportul efectiv de amestecare cu raportul de amestecare a saturației. Acest calcul simplu are ca rezultat o umiditate relativă. Prin urmare, în cazul în care aerul acum 20 de grame de apă pe kilogram de aer uscat și poate conține 40 de grame de apă pe kilogram de aer uscat, umiditatea relativă ar fi 20 până la 40 sau 50%.
 • Metoda 3
  Măsurați punct de rouă experimental

  Imaginea intitulată Măsurați umiditatea Pasul 9
  1
  Umpleți o găleată metalică cu apă. Cuva trebuie să aibă o suprafață lucioasă pentru a reflecta lumina și căldura. Metalul este cel mai bun material care ar trebui folosit pentru acest experiment. Umpleți găleata până la aproximativ 2/3 din capacitate, lăsând suficient spațiu pentru a adăuga cuburile de gheață.
 • Imaginea intitulată Măsurați gradul de umiditate Pasul 10
  2
  Adăugați cuburi de gheață și agitați continuu până când se formează condens pe suprafața găleții. Adăugați cuburile de gheață treptat și amestecați amestecul de apă cu gheață folosind un termometru pe măsură ce îl faceți. Aceasta va păstra suprafața găleții la aceeași temperatură cu cea a apei.
 • Continuați să adăugați cuburi de gheață (câteva la un moment dat). Se amestecă după fiecare adăugare până când cuburile se topesc. Continuați să adăugați gheață până când vedeți condensul de apă din exteriorul găleții.
 • Imaginea intitulată Măsurați gradul de umiditate 11
  3
  Citiți temperatura de pe termometru. Aceasta va fi temperatura punctului de rouă. Punctul de rouă este temperatura la care apa saturează complet aerul și la care condensează vaporii de apă.
 • Cupa și apa sunt o formă simplificată a unui higrometru de oglindă răcit, un dispozitiv cu senzori electronici pe care meteorologii îl folosesc pentru a măsura punctul de rouă. Cu cât este mai mare temperatura punctului de rouă, cu atât mai mult o persoană va simți umiditatea în aer.
 • avertismente

  • Cu cât există mai multă umiditate în exterior, cu atât este mai greu să se răcească corpul. Expunerea prelungită la condiții de umiditate ridicată face ca pielea să devină roșie ca sângele se execută pe piele, în încercarea de a dispersa căldura, reducând astfel cantitatea care merge la mușchii, creierul și organele interne. Acest lucru provoacă oboseală mai devreme decât ar exista în condiții de umiditate scăzută. Meteorologii dau avertismente de căldură atunci când umiditatea relativă și căldura ajung la niveluri periculoase, sfătuind oamenii să rămână în interior dacă este posibil.
  • Dacă aveți o mulțime de dispozitive electronice, acordați atenție specificațiilor de umiditate. Dacă umiditatea este foarte scăzută, electricitatea statică poate distruge dispozitivele - în timp ce, dacă este prea mare, umiditatea poate provoca scurtcircuite în echipament.

  Lucruri de care ai nevoie

  • termometre
  • o găleată de metal strălucitoare
  • apă
  • cuburi de gheata
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să păstrați o blanăCum să păstrați o blană
  Cum să-ți faci propriul zahăr brunCum să-ți faci propriul zahăr brun
  Cum se construiește o cușcă de șarpeCum se construiește o cușcă de șarpe
  Cum să creați un habitat pentru crabiCum să creați un habitat pentru crabi
  Cum să creați un habitat pentru o șopârlă verdeCum să creați un habitat pentru o șopârlă verde
  Cum să aibă grijă de un șarpe în timpul vărsării pieliiCum să aibă grijă de un șarpe în timpul vărsării pielii
  Cum sa faci un incubator intern pentru puiCum sa faci un incubator intern pentru pui
  Cum să ai grijă de orhideeCum să ai grijă de orhidee
  Cum să crească violetele africaneCum să crească violetele africane
  Cum sa scapi de paduchi de carteCum sa scapi de paduchi de carte
  » » Cum se măsoară umiditatea

  © 2011—2020 ertare.com