Cum să se ocupe de manual

Când începeți să învățați să conduceți sau pur și simplu știți cum să conduceți autoturisme cu transmisie automată, poate fi intimidantă să vă gândiți să conduceți o mașină cu transmisie manuală. De fapt, oricine poate stăpâni conceptele de bază ale acestui tip de autovehicule, precum și mecanismul de schimbare între diferitele unelte. În primul rând, trebuie să știți ambreiajul și pârghia de schimbare și să începeți prin practicarea pornirii și opririi mașinii și efectuarea de modificări la viteze diferite. Cu toate acestea, pentru a stăpâni cu adevărat acest tip de transmisie, cel mai important lucru este să practicați multe din tot ceea ce învățați în teorie.

pași

Partea 1
Porniți mașina

Imaginea intitulată Manual Drive Step 1
1
Porniți pe teren și asigurați-vă că mașina este oprită. Pe măsură ce începeți să vă familiarizați cu transmisia manuală, ar trebui să o faceți încet și metodic. Prin urmare, începeți prin a intra în mașină, fixați centura de siguranță și coborâți geamurile, deoarece acest lucru vă va permite să ascultați motorul când trebuie să faceți schimbări de viteze.
 • Dintre pedale, cel din stânga extremă este ambreiajul, cel din centru este frâna, iar cel din extrema dreaptă este acceleratorul (gândiți-vă la acronimul EFA să-i amintiți în acea ordine). Indiferent de partea pe care se află volanul mașinii, această configurație este aceeași.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 2
  2
  Aflați despre ambreiaj. Acest lucru este important înainte de a începe să îl utilizați, deoarece această pedală nu va fi cunoscută dacă nu sunteți familiarizat cu transmisia manuală.
 • Scopul ambreiajului este de a decupla motorul de pe roți, astfel încât să puteți schimba treptele când unul sau ambele roți se rotesc în continuare, astfel încât dinții fiecărei schimbări să nu fie ciupiți.
 • Trebuie să apăsați ambreiajul pentru a schimba vitezele.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 3
  3
  Reglați scaunul astfel încât să puteți ajunge la gâtul ambreiajului. Asigurați-vă că scaunul este suficient de în spate, astfel încât să puteți apăsa ambreiajul (pedala pe extrema stângă) în partea inferioară cu piciorul stâng, fără probleme.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 4
  4
  Apăsați și țineți apăsată ambreiajul. În acest timp, familiarizați-vă cu sentimentul de a ține-o în jos și de modul în care acesta diferă de sentimentul de presare a celorlalte două pedale, precum și modul corect de ao elibera încet.
 • Rețineți că ar putea fi puțin inconfortabil pentru tine să trebuiască să apăsați o pedală cu piciorul stâng, dacă sunteți obișnuiți să conduceți autoturisme cu transmisie automată, dar acest lucru se va îmbunătăți cu practica.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 5
  5
  Așezați maneta de schimbare în treapta neutră. Pentru a face acest lucru, trebuie să fie la punctul central, astfel încât să se poată deplasa cu ușurință spre dreapta și spre stânga. Rețineți că mașina va fi în afara vitezelor în următoarele situații:
 • Când maneta schimbătorului de viteze este în treapta de viteză neutră.
 • Când ambreiajul este apăsat complet.
 • Prin urmare, nu trebuie să încercați să efectuați modificări fără să apăsați mai întâi ambreiajul.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 6
  6
  Porniți motorul cu cheia mașinii apăsând complet ambreiajul. De asemenea, verificați dacă maneta schimbătorului de viteze este în treaptă neutră și, înainte de a porni mașina, activați frâna de mână (acest lucru este important mai ales dacă sunteți începător, deoarece vă va oferi o siguranță suplimentară).
 • Rețineți că, deși este posibilă pornirea unor autoturisme cu transmisie manuală în timp ce funcționează neutru, dar fără a apăsa ambreiajul, acest lucru nu este de obicei cazul.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 7
  7
  Scoateți piciorul din ambreiaj, menținând autovehiculul în funcțiune neutru. Mașina ar trebui să rămână în poziție dacă sunteți pe teren. De aceea, acest lucru este important atunci când începeți, pentru că atunci când porniți mașina, veți începe să vă răsuciți înainte sau înapoi dacă o faceți pe o pantă. Pentru a vă deplasa înainte, trebuie să scoateți mai întâi frâna de mână (dacă ați activat-o pentru a porni mașina).
 • Partea 2
  Advance în prima treaptă

  Imaginea intitulată Manual Drive Step 8
  1
  Apăsați ambreiajul complet în jos și mergeți în prima treaptă de viteză cu maneta schimbătorului de viteze. Prima treaptă de viteză este de obicei în colțul din stânga sus, deși în partea de sus a aceleiași pârghii ar trebui să puteți vizualiza locația fiecărei unelte pentru confortul dumneavoastră.
  • Cu toate acestea, este posibil ca diferite mașini de transmisie manuală au un aranjament diferit de roți dințate, astfel încât înainte de a încerca să facă schimbări, familiarizați-vă bine cu schimbătorul de viteză a mașinii și practica în schimbare, la fiecare apăsare a ambreiajului în timp ce mașina este încă oprită.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 9
  2
  Scoateți încet piciorul de la ambreiaj. Fa-o până când înceapă să încetinească motorul și apoi apăsați din nou. Repetați procedura până când vă familiarizați cu acest sunet, cunoscut sub numele de punctul de frecare.
 • Trebuie să păstrați ambreiajul apăsat până la acest punct când schimbați treptele de viteză (fie să porniți, fie când vă deplasați) pentru a obține suficientă putere.
 • Imaginea intitulată Manualul pasului 10
  3
  Eliberați ambreiajul prin apăsarea simultană a pedalei de accelerație. Scoateți ușor piciorul de pe pedala de accelerație până când simțiți că viteza motorului scade și apăsați accelerația în același timp cu piciorul drept. Trebuie să existe un echilibru delicat între presiunea pe care începe să acționați asupra acceleratorului și presiunea pe care începe să o reduceți peste ambreiaj, ceea ce va dura probabil câteva încercări.
 • De asemenea, puteți elibera ambreiajul până când viteza motorului este redusă și accelerația este apăsată pe măsură ce ambreiajul se angajează pentru ca mașina să pornească înainte. Motorul trebuie să producă o cantitate suficientă de turații, astfel încât mașina să nu se oprească când eliberați ambreiajul. Rețineți că, deoarece nu sunteți familiarizați cu o mașină cu trei pedale, acest lucru poate fi dificil la început.
 • Când începeți să vă mișcați în prima treaptă de viteză, scoateți complet piciorușul ambreiajului pentru al elibera complet.


 • Imaginea intitulată Manualul pasului 11
  4
  Rețineți că atunci când învățați doar, mașina este cel mai probabil să se oprească. Mașinile de transmisie automată se opresc când eliberați ambreiajul prea repede. Dacă simțiți că mașina se oprește, țineți-vă piciorul pe ambreiaj acolo unde este sau o apăsați din nou mai greu. Dacă mașina se oprește, apăsați ambreiajul până la capăt, activați frâna de mână, puneți mașina în treaptă neutră, opriți-o și apoi reporniți-o fără panică.
 • Nu accelera prea motorul în timp ce ambreiajul este la punctul de mijloc între a fi complet deprimat si complet pierdut, deoarece acest ambreiaj piese de uzură și poate duce la alunecarea sau acestea încep să fumeze. Acest lucru este cunoscut sub numele de "patina" ambreiajul și ar trebui să încercați să-l evitați.
 • Partea 3
  Schimbați viteza și opriți-vă cu mașina în mișcare

  Imaginea intitulată Manual Drive Step 12
  1
  Învățați să recunoașteți momentele în care trebuie să schimbați viteza. Când autovehiculul este în mișcare și atinge între 2500 și 3000 de rotații, trebuie să vă deplasați la următoarea treaptă de viteză (adică la cea de-a doua treaptă de viteză dacă sunteți în prima treaptă de viteză etc.). Cu toate acestea, rețineți că este vorba doar de un număr aproximativ de revoluții, deoarece suma exactă la care este necesar să se schimbe uneltele va depinde de fiecare mașină. Prin urmare, este important să învățăm să recunoaștem sunetul motorului când acesta atinge acest punct (în special, sunetul unei accelerații excesive).
  • Apăsați complet ambreiajul și deplasați maneta schimbătorului de viteze într-o linie dreaptă de la prima treaptă de viteză din colțul din stânga sus până la a doua treaptă de viteză, care se găsește de obicei în colțul din stânga jos.
  • În unele mașini, pe tahometru se poate vedea o lumină sau alt indicator care trebuie să schimbeți vitezele, deci este important să nu accelerați mai mult motorul.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 13
  2
  Apăsați ușor pedala de accelerație și eliberați lent ambreiajul. Pentru a schimba uneltele în timp ce mașina se află în mișcare, trebuie să urmați aceeași procedură ca și pentru a porni mașina. Adică trebuie să fiți atenți la indicațiile vizuale, auditive și tactile ale motorului și să învățați să echilibrați presiunea ambreiajului cu presiunea acceleratorului cu practica.
 • După efectuarea schimbătorului de viteze, scoateți complet piciorușul ambreiajului. Dacă nu, acest lucru va pune presiune asupra mecanismului ambreiajului și îl va purta inutil, deci este considerat un obicei prost.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 14
  3
  Schimbați o treaptă inferioară dacă doriți să încetinească. Dacă vă aflați într-o unelte pe care nu ajungeți destul de repede, veți simți mișcarea mașinii ca și cum urma să se oprească. Prin urmare, trebuie să se schimbe într-o treaptă inferioară de viteză, în același mod ca și ați pornit mașina ultima roată primul la două: apăsați ambreiajul și eliberează pedala de accelerație, schimbarea de viteze cu maneta schimbătorului de viteze (de exemplu, de la treilea la două roată) și eliberați ambreiajul apăsând pedala de accelerație.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 15
  4
  Opriți-vă complet. Dacă doriți să opriți într-un mod controlat, trebuie să downshift mai întâi în ordine inversă pentru a ajunge la prima și apoi scoateți pedala de accelerație și frâna, împingându-l în măsura în care, dacă este necesar. La atingerea unei viteze de aproximativ 16 km / h (10 mph), mașina începe să se agită, caz în care trebuie să apăsați ambreiajul la partea de jos și a pus în viteză neutru, astfel încât să nu se oprească. Pentru a opri complet, apăsați pedala de frână.
 • Dacă doriți să opriți în timp ce vă aflați în orice unealtă, puteți apăsa ambreiajul la partea de jos și de a comuta la viteze neutru apăsând frâna în același timp, deși nota că acest lucru reduce nivelul de control asupra vehiculului, astfel încât trebuie doar să-l facă trebuie să vă opriți repede.
 • Partea 4
  Practicați-vă abilitățile și rezolvați problemele

  Imaginea intitulată Manual Drive Step 16
  1
  Practicați-vă pe o pistă care este ușor pentru dvs. și cu ajutorul unui șofer experimentat. În funcție de locul în care locuiți, vi se poate permite să practici singur pe orice stradă, atâta timp cât aveți permis de conducere, dar va fi mult mai util să faceți acest lucru cu cineva care are experiență în mașinile cu transmisie manuală. Pentru a face acest lucru, este o idee bună să începeți practicând într-un loc izolat pe un teren plat, cum ar fi o parcare goală, și apoi să vă deplasați pe străzile rezidențiale puțin călătorite. Du-te prin același circuit din nou și până când vă stăpânească toate competențele necesare.
 • Imaginea intitulată Manual Drive 17
  2
  Nu trebuie să încercați să porniți sau să opriți mașina pe o pantă. Acest lucru este important mai ales la început. Prin urmare, încearcă să evite traseele pe care le iau de semafoare, care sunt situate pe partea de sus a pante abrupte, deoarece acest lucru va necesita o excelenta capacitate de a coordona gestionarea schimbătorului de viteze, ambreiaj, frână și accelerație, astfel că mașina nu începe să se rotească înapoi atunci când se schimbă la prima treaptă de viteză.
 • Trebuie să exersați până când puteți trece piciorul drept al frânei la accelerație, eliberând rapid ambreiajul în mod simultan. Prin urmare, puteți folosi frâna de mână pentru a împiedica rularea mașinii în timp ce vă stăpâniți această abilitate, dar aveți grijă să o eliminați atunci când doriți să avansați.
 • Imaginea intitulată Manualul pasului 18
  3
  Învață să parchezi, mai ales pe pante. Mașinile transmisiei manuale, spre deosebire de transmisia automată, nu au o schimbare exclusivă de parcare, deoarece uneltele neutre nu vor împiedica autovehiculul să se rotească singur dacă este parcat pe o pantă. Prin urmare, ar trebui să parcați întotdeauna mașina prin activarea frânei de mână, deși în orice caz nu este convenabil să-l folosiți ca singura resursă pentru a împiedica autovehiculul să se rotească singur în timp ce este parcat.
 • Dacă sunteți parcat în rampă, plasați mașina în unelte neutre și opriți-o. Apoi, puneți-o în prima treaptă de viteză și activați frâna de mână. Cu toate acestea, dacă sunteți parcat în coborâre, puneți mașina în poziție inversă în loc de prima treaptă, astfel încât roțile să nu se poată mișca în direcția pantei.
 • Dacă panta este foarte abruptă (sau chiar dacă doriți să luați măsuri suplimentare de precauție), puteți împinge anvelopele mașinii pentru a vă asigura că nu se mișcă.
 • Imaginea intitulată Manual Drive Step 19
  4
  Asigurați-vă că vă opriți complet înainte de trecerea de la treapta de viteză la treapta de mers înapoi și invers. Pentru a nu deteriora transmisia manuală a autovehiculului, este recomandat să vă opriți complet înainte de a schimba direcția.
 • Înainte de a vă deplasa de la spate la prima treaptă sau la o treaptă superioară, cel mai bine este să vă opriți complet, deși majoritatea mașinilor de acest tip vă permit de obicei să vă întoarceți la prima sau a doua viteză în mișcare atâta timp cât mașina nu se întâmplă foarte repede. Cu toate acestea, acest lucru poate duce la uzura ambreiajului în mare măsură, deci nu este recomandat.
 • Unele mașini au mecanisme în treapta de viteză care te împiedică să te schimbi accidental. Prin urmare, este recomandabil să vă familiarizați cu pârghia de viteze a mașinii dvs. și cu acest mecanism special pentru a învăța cum să schimbați în sens invers în mod corect.
 • sfaturi

  • Practicați până când puteți schimba uneltele fără a fi nevoie să vă uitați la maneta de viteze, astfel încât să nu trebuie să vă distrageți atenția de la așteptarea înainte.
  • Învățați să recunoașteți sunetele produse de motor în anumite momente pentru a ști exact când să schimbați viteza fără a fi nevoie să vă uitați la tahometru.
  • Pentru a trece peste un reductor de viteză, trebuie să țineți apăsată ambreiajul și să apăsați ușor frâna pentru a reduce viteza. După ce a trecut, începe să elibereze ambreiajul și să apese treptat pedala de accelerație pentru a avansa din nou.
  • Dacă aveți probleme la pornirea autovehiculului atunci când acesta este oprit, verificați mai întâi dacă eliberați ambreiajul încet. Opriți-vă la punctul de frecare (adică momentul în care turația motorului este suficientă pentru a face avansul mașinii) și continuați încet eliberând ambreiajul.
  • Rețineți că nu este recomandabil să lăsați mașina parcată cu frâna de parcare pentru o lungă perioadă de timp dacă temperatura exterioară este sub zero, deoarece acest lucru ar putea duce frâna nu poate fi eliminat din cauza blocării de umiditate.
  • Dacă maneta schimbătorului de viteze nu arată locațiile marșuri, verificați cu o persoană care cunoaște cel mai bine mașina, pentru că, în caz contrar, acest lucru ar putea face să se prăbușească într-o altă mașină în timp ce sprijină gândirea merge mai departe.
  • În cazul în care autovehiculul începe să se agită sau dacă vă simțiți că motorul este pe cale de a opri, apăsați ambreiajul la partea de jos din nou și așteptați ca motorul să fie la ralanti, după care se repetă pașii de la boot.
  • O transmisie manuală este, de asemenea, cunoscută sub numele de "transmisie mecanică".
  • Dacă este dificil să controlați ambreiajul, apăsați-l în partea de jos, plasați mașina în prima treaptă de viteză (cu frână de mână), eliberați încet ambreiajul și apăsați accelerația. Când simțiți că mașina începe să se miște, scoateți frâna de parcare și începeți să vă deplasați înainte.

  avertismente

  • Înainte de trecerea la treapta de mers înapoi, asigurați-vă că opriți complet indiferent de direcția în care merge mașina, altfel va cauza deteriorarea transmisiei manuale.
  • Mașinile de transmisie manuală necesită mai multă experiență din partea conducătorului auto decât transmisia automată, astfel încât în ​​timp ce nu sunteți încă obișnuit cu aceasta, puteți utiliza tahometrul ca ghid. În acest fel, veți evita accelerarea prea mult a motorului și, în acest fel, deteriorarea acestuia.
  • Dacă vine un moment când ai oprit și pe motor masina de mai multe ori, să ia o pauză de la 5 la 10 minute pentru a preveni supraîncălzirea precum și pentru a preveni descărcarea bateriei și defectarea motorului de pornire .
  • Aveți grijă pe pante, deoarece dacă nu activați frâna de mână sau nu apăsați ambreiajul bine, puteți să loviți pe cineva accidental dacă mașina se va roti înapoi.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să acționați dacă pedala de accelerație se blocheazăCum să acționați dacă pedala de accelerație se blochează
  Cum să adăugați lichid de transmisie în mașina dumneavoastrăCum să adăugați lichid de transmisie în mașina dumneavoastră
  Cum să porniți o mașinăCum să porniți o mașină
  Cum să porniți o mașină cu transmisie manuală pe un dealCum să porniți o mașină cu transmisie manuală pe un deal
  Cum să verificați și să adăugați lichidul la transmisia sa automatăCum să verificați și să adăugați lichidul la transmisia sa automată
  Cum să conduci în picioareCum să conduci în picioare
  Cum să conduci o mașină cu transmisie manuală bineCum să conduci o mașină cu transmisie manuală bine
  Cum să conduci o mașină cu transmisie automatăCum să conduci o mașină cu transmisie automată
  Cum să conduci o mașină în sens inversCum să conduci o mașină în sens invers
  Cum să conduci o mașină cu transmisie manuală fără a utiliza ambreiajulCum să conduci o mașină cu transmisie manuală fără a utiliza ambreiajul
  » » Cum să se ocupe de manual

  © 2011—2020 ertare.com