Cum se măsoară decibele

În utilizarea zilnică, decibele sunt folosite pentru măsurarea volumului unui sunet. Un decibel este o unitate de bază logaritmică 10, ceea ce înseamnă că, dacă rândul său, volumul unui sunet la 10 decibeli, sunetul va fi de două ori mai puternic ca sunetul "bază". În termeni generali, decibele unui sunet sunt obținute prin formula 10log10

(I / 10), unde I este intensitatea sunetului în wați pe metru pătrat (w / m2).

pași

Metoda 1
Masa Decibel

Diferitele niveluri de decibeli ale surselor de sunet comune sunt prezentate în tabelul de mai jos. De asemenea, afișează informații despre afectarea auzului cauzată de expunerea la fiecare nivel de sunet.

Nivelurile Decibel ale surselor de sunet comune
decibelSurse de sunetEfecte asupra sănătății
0tăcerenici unul
10respirațienici unul
20șoaptănici unul
30Sunet de fundal într-un câmp liniștitnici unul
40Sunet de fundal în biblioteci sau într-un oraș liniștitnici unul
50Conversație relaxată, activitate normală la marginea orașuluinici unul
60Sună într-un birou sau într-un restaurant cu multă mișcare, conversație tarenici unul
70Volumul TV, sunetul de trafic pe o autostradă de 15 metri (50 picioare)Nu-neplăceri pentru unii
80Zgomotul dintr-o fabrică, un procesor sau o spălătorie auto este de 6 metri (20 picioare)Posibile deteriorări ale auzului după expunere prelungită
90Zgomotul unei mașini de tuns iarba sau al unei motociclete la 7 metri (25 picioare)Probabil afectarea auzului după expunere prelungită
100Lichidul exterior al motorului sau exercițiul pneumaticGrave leziuni auditive după expunere prelungită
110Sunet la un concert rock sau la o laminor de oțelPosibila durere imediată - posibilitate mare de deteriorare după expunere prelungită
120Chingi sau zgomot de tuneteÎn general durere imediată
130-150Plecarea unei aeronave pe un transportator de aeronavePierderea imediată a auzului sau ruptura posibilă a timpanelor

Metoda 2
Măsurarea decibalelor cu ajutorul instrumentelor

Imaginea intitulată Măsură Decibeli Pasul 1
1
Utilizați computerul Este foarte ușor să măsurați decibele unui sunet utilizând computerul dacă aveți programele și echipamentul potrivit. Mai jos veți găsi câteva moduri de a măsura decibele cu computerul. Rețineți că, cu cât aparatul de înregistrare este mai bun, cu atât veți obține rezultate mai bune. Cu alte cuvinte, în timp ce microfonul intern al calculatorului poate fi utilizat pentru anumite activități, un microfon separat de bună calitate va fi mult mai precis.
 • Dacă intenționați să utilizați Windows 8, descărcați aplicația gratuită Decibel Reader din magazinul de aplicații Microsoft. Această aplicație utilizează microfonul computerului pentru a prelua sunete de până la 96 de decibeli. Puteți obține aplicații similare în magazinul de aplicații Apple, iTunes.
 • De asemenea, puteți măsura decibele cu un program terță parte. De exemplu, programul gratuit de înregistrare a sunetului, Audacity, are un deciblu simplu încorporat.
 • Imaginea intitulată Măsura Decibels Pasul 2
  2
  Utilizați o aplicație de pe un dispozitiv mobil. Dacă doriți să măsurați sunetele în acest moment, aplicațiile dispozitivelor mobile vor fi foarte convenabile. Microfonul dispozitivului dvs. poate fi surprinzător de precis chiar dacă nu are o calitate la fel de bună ca microfoanele pe care le puteți conecta la computer. De exemplu, contoarele dispozitivelor mobile pot diferi cu 5 decibeli cu contoare profesionale. Mai jos veți găsi o scurtă listă a aplicațiilor disponibile pentru a măsura decibele cu dispozitive mobile:
 • Pentru dispozitive Apple: Decibel 10, Decibel Meter Pro, dB Meter, Sound Level Meter-
 • Pentru dispozitive Android: Sound Meter, Decibel Meter, Noise Meter, decibel-
 • Pentru dispozitivele Windows: Decibel Meter Free, Cyberx Decibel Meter, Decibel Meter Pro.
 • Imagine cu titlul Decibels measure Step 3
  3
  Folosiți un contor profesionist de decibeli. Deși contoarele profesionale sunt de obicei costisitoare, ele sunt probabil cea mai directă și mai precisă metodă de măsurare a decibeliilor unui sunet. Aceste instrumente sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de "sonometre" și puteți să le obțineți pe internet sau în magazine specializate. Aparatele de sunet utilizează un microfon sensibil pentru a măsura sunetul unui mediu și a da o valoare precisă a decibelului. Întrucât nu există multe companii care vând aceste instrumente, ele sunt de obicei costisitoare: modelele mai ieftine pot costa cel puțin 200 de dolari.
 • Rețineți că contoarele de sunet sau contoarele de nivel de sunet pot avea alte nume. De exemplu, un instrument numit "dozimetru" Are în esență aceleași funcții ca un contor de sunet.
 • Metoda 3
  Calculați decibele matematic  Imaginea intitulată Măsură Decibels Pasul 4
  1
  Calculați intensitatea sunetului în wați pe metru pătrat. În scopuri practice, decibele sunt considerate o măsură a volumului. Cu toate acestea, adevărul este puțin mai complex. În fizică, decibele sunt considerate o modalitate convenabilă de a exprima intensitatea unui val de sunet. Cu cât este mai mare amplitudinea undei sonore, cu atât mai multă energie va transmite, cu atât mai multe particule se vor mișca în aer și sunetul va avea mai mult "intensitate". Datorită relației dintre intensitatea undei sonore și volumul în decibeli, este posibil să se obțină o măsură de decibeli cunoscând doar nivelul de intensitate a unui sunet, care este de obicei măsurată în wați pe metru pătrat.
  • Observați că intensitatea sunetului este foarte scăzută atunci când vine vorba de sunete obișnuite. De exemplu, un sunet cu o intensitate de 5 × 10 (sau 0.00005) w / m2 măsoară aproximativ 80 de decibeli, ceea ce reprezintă volumul sonor al unui procesor sau al unui mixer.
  • Pentru a înțelege mai bine relația dintre intensitate și decibeli, acordați atenție exemplului următor. Imaginați-vă că sunteți un producător de muzică și că doriți să știți nivelul sunetelor de fundal ale studioului dvs. pentru a îmbunătăți sunetul înregistrărilor. După instalarea echipamentului, detectați intensitatea sunetului de fundal 1 x 10 (0.00000000001) g / m2. Țineți cont de aceste informații pentru a vedea în pașii următori cum să obțineți măsurarea decibeli a sunetului de fundal al studioului.
 • Imagine cu titlul Decibels measure Step 5
  2
  Împărțiți cu 10. Când ați obținut intensitatea sunetului, îl puteți exprima ca formula 10Log10(I / 10) (în care "eu" este intensitatea în wați pe metru pătrat) pentru a obține măsura în decibeli. Primul pas este de a împărți cu 10 (0.000000000001). 10 reprezintă intensitatea unui sunet de 0 decibeli. Apoi, dacă comparați intensitatea obținută cu această valoare, veți stabili relația dintre intensitate și decibeli peste valoarea de bază.
 • În exemplul dat, trebuie să împărțiți intensitatea, 10, prin 10 pentru a obține 10/10 = 10.
 • Imagine cu titlul Decibels measure Step 6
  3
  Luați jurnalul10 din rezultat și îl înmulțiți cu 10. Pentru a termina calculul, luând baza logaritmul 10 a rezultatului și înmulțim cu 10. Trebuie sa faci asta, deoarece decibeli sunt unități logaritmice în bază 10, ceea ce înseamnă că, dacă un sunet crește cu 10 decibeli, intensitatea sunetului se dublează.
 • Este foarte ușor de rezolvat exemplul. înregistra10(10) = 1. 1 × 10 = 10. Prin urmare, sunetul de fundal al studioului dvs. are un volum de 10 decibeli. Deși volumul este foarte scăzut, aparatul de înregistrare o detectează deoarece este de o calitate foarte bună și trebuie să eliminați sunetul pentru a vă îmbunătăți înregistrările.
 • Imagine cu titlul Decibels measure Step 7
  4
  Înțelegeți de ce decibeli sunt unități logaritmice. Pe măsură ce citiți, decibeli sunt unități logaritmice in baza 10. Pentru orice decibeli, un sunet care crește mai mult de 10 decibeli este de două ori mai puternic dacă măriți 20 de decibeli, este de patru ori mai puternic, și așa mai departe. Aceste valori ușurează descrierea intensității sunetelor pe care urechea umană le poate percepe. Sunetul mai puternic decât urechea poate percepe, fără a simți durerea, este de peste un miliard de ori mai intens decât cel mai mic sunet pe care îl poate detecta. Pentru a măsura decibel, va evita să utilizați un număr foarte mare pentru a descrie comunes- cu sunete de decibeli, doar numere cu trei cifre sunt necesare cel mai mult.
 • Gândiți-vă la următoarele: ce este mai ușor, 55 decibeli sau 3 × 10 v / m2? Ambele valori exprimă același lucru. Deci, decibele vă permit să utilizați o valoare simplă pentru utilizarea zilnică, în loc să folosiți notația științifică (sau o zecimală foarte mică).
 • sfaturi

  • Observați că nivelul 0 într-un contor de sunet nu este egal cu 0 decibeli. În schimb, este nivelul la care sunetul nu are nici o distorsiune în dispozitiv.
  • Wattele (ca în wați pe metru pătrat) reprezintă o unitate fizică pentru măsurarea energiei. Există și alte unități pentru a măsura energia: kilowați, milliwați etc. Asigurați-vă că ați transformat acele măsurători în wați înainte de a le folosi pentru a măsura decibele conform formulei propuse în acest articol.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum puteți mări nivelul maxim al volumului dispozitivului dvs. AndroidCum puteți mări nivelul maxim al volumului dispozitivului dvs. Android
  Cum să modificați sunetul de notificare din Facebook Messenger pe AndroidCum să modificați sunetul de notificare din Facebook Messenger pe Android
  Modificarea sunetului notificărilor în KikModificarea sunetului notificărilor în Kik
  Modificarea sunetului alarmei pe un iPhoneModificarea sunetului alarmei pe un iPhone
  Cum de a schimba tonul de mesaje text pe AndroidCum de a schimba tonul de mesaje text pe Android
  Cum se conectează boxele externe (difuzoare) la un Macbook ProCum se conectează boxele externe (difuzoare) la un Macbook Pro
  Cum să opriți sunetul de declanșare pe un Galaxy S3Cum să opriți sunetul de declanșare pe un Galaxy S3
  Cum se detectează o placă de sunetCum se detectează o placă de sunet
  Cum să filtrați zgomotul vuvuzelaselorCum să filtrați zgomotul vuvuzelaselor
  Cum se înregistrează sunetul produs de placa dvs. de sunetCum se înregistrează sunetul produs de placa dvs. de sunet
  » » Cum se măsoară decibele

  © 2011—2020 ertare.com