Cum să laptezi o vacă

Dacă întâmpinați dificultăți în mulgerea unei vaci, aceasta se datorează faptului că nu este o sarcină simplă așa cum pare. Înainte de a începe, trebuie să asigurați capul vacei pentru a împiedica rătăcirea. Pentru a îndeplini această sarcină eficient, trebuie să curățați mai întâi ugerul și apoi să stați pe o bancă robustă pentru a lubrifia fiecare dintre mameloane înainte de muls. Trageți de la baza mamelonului și stoarceți laptele într-o găleată.

pași

Metoda 1
Se asigura vaca si se curata ugerul

Imaginea intitulată Lapte și vaca Pasul 1
1
Legați vacile într-un atașament stabil. Trebuie să puneți un halter și să legați capătul coardei de o coloană robustă sau de o altă grindă imobiliară. Lăsați animalul ancorat într-un loc liniștit fără stres. Dacă vaca simte anxietate sau frică, procesul de muls va fi mai dificil și mai neplăcut pentru tine și pentru animal.
 • Puteți să-l asigurați în mod eficient la o sumă dacă ferma la care lucrați are una. Aceasta este o structură din lemn asemănătoare unei cutii care este utilizată pentru a fixa capul unei vaci, astfel încât să poată fi muls, vaccinat sau marcat.
 • Stâlpii sofisticați vor avea o bară sau o pârghie pe o parte, care pot fi folosite pentru a așeza cu grijă benzi de lemn sau metal în jurul gâtului animalului, pentru ao menține imobil. Cele mai rudimentare posturi ar putea fi asigurate cu o bară sau o bucată de metal.
 • Imagine cu denumirea Lapte și vaca Pasul 2
  2
  Apropiați vaca încet. Când vă apropiați de curățarea ugerului, va trebui să vorbiți cu un ton scăzut de voce și să vă mângâiați cu atenție un flanc, astfel încât să știți unde vă aflați. Nu faceți nici o mișcare bruscă - obiectivul va fi să indicați poziția dvs. Dacă o surprindeți, ea ar putea să vă panică și să vă lovească.
 • Dacă legați coada de unul din picioare, acest lucru va împiedica coliziunea cu tine. Parul coada nu va fi legat corespunzător și va fi eliberat după câteva minute.
 • Imaginea intitulată Lapte și vaca Pasul 3
  3
  Curățați tatuajele folosind apă cu săpun sau iod. Sfarcurile de vacă vor fi acoperite cu iarbă, fân și murdărie în cursul zilei. Trebuie să le spălați înainte de a le mulge, astfel încât să împiedicați contaminarea laptelui cu murdăria (și orice bacterii pe care le conține).
 • Dacă vă spălați cu apă caldă, acest lucru poate fi util pentru a stimula curgerea laptelui sau a face să coboare.
 • Imaginea intitulată Lapte și vaca Pasul 4
  4
  Uscați sfarcurile înainte de muls. Nu laptele de vaca daca are inca sucuri ude, deoarece apa si sapunul ar putea intra in galeata si pot contamina laptele. Uscați sfarcurile cu o cârpă moale, curată de bumbac.
 • Nu le zgâriați și nu le iritați, uscându-le. Sfarcurile sunt sensibile - de aceea, vacile se pot agita sau incearca sa te loveasca daca cauzezi durere.
 • Metoda 2
  Mulțând vaca manual

  Imagine cu denumirea Lapte și vaca Pasul 5
  1
  Protejați-vă sau lubrifiați-vă pe mâini. Mâinile pot purta bacterii, care pot fi dăunătoare dacă le transmiteți vacăi. Puneți mănuși de latex înainte de a începe mulsul, astfel încât ambii vor rămâne sănătoși și nu veți răni ugerul animalului cu mâinile dure. Dacă preferați să nu purtați mănuși, aplicați un lubrifiant, cum ar fi vaselină pentru a minimiza frecare.
  • Unii oameni preferă să lubrejeze ugerul vacei cu o cremă de umezeală (cunoscută și sub numele de unt de uger sau umed). Ca si vaselina, crema de umezeala va scade frecarea in timpul mulgerii animalului. Puteți cumpăra această cremă la orice fermă sau la magazinul de distribuție a fermei.
 • Imaginea intitulată Lapte și vaca Pasul 6
  2
  Trageți cu grijă fiecare mamelon de 3 sau 4 ori. În acest moment, trageți mamelonul de vacă (ținându-l așa cum ați proceda atunci când îl mulgeți) pentru a elimina murdăria, bacteriile sau orice rest de pe canalele de lapte. Nu puneți în găleată laptele pe care îl obțineți în acest moment, deoarece este de obicei murdar și nu trebuie consumat.
 • Imaginea intitulată Lapte și vaca Pasul 7
  3
  Plasați o găleată sub uger. Va prinde tot laptele pe care-l strângeți din uger. Este chiar mai bine să țineți găleata între picioare. Acest lucru va necesita o practică, dar o puteți face ușor și confortabil. Această poziție va micșora probabilitatea ca vacile să lovească găleata cu laptele.
 • Unele vaci rămân în continuare numai dacă le dau boabe sau fân în timp ce le muls. Dacă vaca este exigentă, supravegheați-i mâncarea. Ar trebui să fii gata să-i dai mai mult - în caz contrar, o va indica prin acționarea neliniștită și provocând dificultăți în mulsul acesteia.
 • Imagine cu denumirea Lapte și vaca Pasul 8
  4
  Așezați-vă sau îndoiți-o pe partea dreaptă a vacăi. Așezați-vă într-o poziție care vă permite să scăpați repede dacă vaca nu mai cooperează. Dacă stați pe o bancă pentru al lapte, puneți-l foarte aproape de animal. Corpul tau ar trebui sa fie foarte aproape de vaci (practic, de dedesubt), astfel incat sa fie cat mai putina distanta intre cupa si uger.
 • Șederea cu picioarele încrucișate pe podea este periculoasă, deoarece vacile ar putea să vă pună cu ușurință pe tine sau să te lovească.
 • Imaginea cu denumirea Lapte și vaca Pasul 9
  5
  Acoperiți cu mâinile 2 din cele 4 sfârcuri ale animalului. Alegeți sfârcurile diagonale (de exemplu, partea din stânga față și cea din spate din dreapta) sau mai întâi să țineți partea din față și apoi partea din spate. Începeți mulsul ținând cu grijă fiecare mamelon între degetul mare și primul deget, astfel încât sfârcul să umple palma mâinii când o stoarceți.
 • Imaginea intitulată


  6
  Strângeți sfarcurile pentru a exprima laptele. Procedând astfel, ar trebui să păstrați baza mamelonului atașat astfel încât laptele să nu se întoarcă la uger. Nu ar trebui să trageți greu - această mișcare se face prin stoarcerea degetelor secvențial (de la degetul mijlociu la degetul mic) pentru a extrage lapte. Fă-o cu grijă, dar ferm.
 • Imaginea intitulată Lapte și vaca Pasul 11
  7
  Continuați până când secțiunea în care vă îndreptați arată deflatată. Adesea, doar privirea la zona vă poate ajuta să determinați dacă este gol sau nu. Un umer plin se va arăta strâns și se va simți ferm la atingere, dar o secțiune goală va arăta neclară și încrețită și se va simți mult mai moale și maleabilă. Fermierii experimentați pot atinge ugerul pentru a determina exact dacă întregul lapte a fost înlăturat.
 • După ce ați muls o secțiune, trebuie să repetați mișcarea cu cealaltă mână în secțiunea adiacentă. Majoritatea oamenilor preferă să alterneze mâinile (mâna dreaptă, mâna stângă, mâna dreaptă etc.). Miscarea stoarcerii sfarcurilor va necesita mai putine eforturi daca se face alternativ, in loc de muls pe ambele parti in acelasi timp.
 • Imaginea intitulată Lapte și vaca Pasul 12
  8
  Lactați celelalte două sfârcuri. Dacă ați început mulsul mameloanelor din partea dreaptă a vacii, va trebui să plasați banca în partea stângă a animalului pentru a accesa celelalte două sfârcuri. Dacă ați folosit metoda diagonală, nu va trebui să schimbați părțile.
 • Fiți atenți la picioare atunci când vă apropiați de vaca. Vacile cântăresc, de obicei, mai mult de 450 kg (1000 lb) - prin urmare, dacă pasi pe picior, acest lucru vă va provoca o mulțime de durere și ar putea provoca o fractură.
 • Metoda 3
  Mulsul cu o mașină

  Imaginea intitulată Lapte și vaca Pasul 13
  1
  Porniți mașina de muls. Aparatul ar trebui să funcționeze timp de câteva minute înainte de a începe mulsul, astfel acumulând presiune. Utilizați acest timp pentru a securiza vaca și pentru a spăla și usca ugerul.
 • Imaginea cu denumirea Lapte și vaca Pasul 14
  2
  Trageți fiecare mamelon cu grijă de câteva ori pentru a face căderea laptelui. În plus față de încurajarea fluxului de lapte din tetină, acest proces va elimina, de asemenea, orice murdărie sau bacterii care s-au acumulat în ele.
 • Din acest motiv, laptele care este extras în acest moment nu trebuie să fie introdus în cupă, deoarece poate contamina laptele pe care îl extrageți mai târziu. Doar lăsați-o să cadă la pământ.
 • Imaginea intitulată
  3
  Eliberați presiunea aparatului și așezați dispozitivele de aspirație în fiecare dintre mamifere. Aspirația va începe imediat ce eliberați presiunea acumulată în mașina de muls. Așezați fiecare aspirator pe sfârcurile de vacă cât de repede puteți. Când laptele începe să curgă de la sfârcitori la dispozitive, trebuie să le adaptați astfel încât să stea vertical de la uger.
 • Unele vaci ridică piciorul din spate și lovi cu piciorul galeata sau scoateți dispozitivele de aspirație. Păstrați mânerul în poziție pentru a ține găleata dacă animalul vine să îl lovească.
 • Imaginea intitulată Lapte și vaca Pasul 16
  4
  Lăsați dispozitivul plasat timp de 5 până la 7 minute. Așteptați până când aparatul absoarbe întregul lapte de la uger și devine flasc. Fiecare vacă este puțin diferită, dar cea mai mare parte poate fi lapte complet în 5 minute.
 • Va dura mai mult de 7 minute pentru a lapte complet unele vaci, ceea ce se poate datora diferențelor de umezeală sau a problemelor structurale ale tetinelor. Monitorizați dispozitivul și asigurați-vă că laptele continuă să curgă și scoateți-l imediat ce laptele se oprește.
 • Imaginea intitulată
  5
  Opriți dispozitivul de aspirație și apoi scoateți ceștile de pe mamifere. Ordinea va fi importantă, deoarece dacă încercați să scoateți dispozitivul de muls în timp ce aspirația este încă activă, aveți riscul de a provoca durere la animal și a deteriora țesuturile sensibile ale sfarcurilor.
 • Multe mașini de muls moderne nu necesită ca persoana să scoată manual ceștile. După ce au absorbit toate laptele într-o secțiune, acestea vor ieși automat una după alta.
 • Evitați împiedicarea conductelor sau cablurilor mașinii atunci când vă deplasați în jurul zonei de muls.
 • Imagine cu denumirea Lapte și vaca Pasul 18
  6
  Curățați ugerul de vaca. Vitezele de vaci sunt predispuse la bacterii și infecții imediat după muls, deci ar trebui să le curățați și să le protejați. Cea mai eficientă metodă de a le proteja este aplicarea unui dezinfectant după muls. Acest lichid gros, întunecat va acoperi fiecare dintre mameloanele animalului și va împiedica intrarea bacteriilor.
 • În general, vacile vor să mănânce în timp ce sunt dăunate, deci ar trebui să le dați iarbă sau fân proaspăt.
 • sfaturi

  • Curățați mașina de muls după fiecare utilizare pentru a vă asigura că funcționează corect.
  • Jetul de lapte trebuie să fie constant, alb și uniform. Dacă jetul se împrăștie, ca și cum ar fi un blocaj în conducta de lapte, vaca ar putea avea o inflamație cunoscută sub numele de mastită, care ar trebui tratată. Dacă credeți că vaca suferă de mastită, treceți primele jeturi printr-un filtru de fibre subțiri și vedeți dacă există bucăți. Dacă observați prezența bucăților, trebuie să vă asigurați un tratament adecvat. Bucățile pot avea aspectul unor baloane gigantice de mucus.
  • Dacă o să-l lapteți manual și nu sunteți obișnuit cu ea în fiecare zi, mâinile dvs. vor deveni obosite. O vacă unică poate produce 38 de litri într-o singură sesiune. Puteți face o pauză, dar riscați că vaca își pierde răbdarea și devine neliniștită (ceea ce va avea un beneficiu mic).

  avertismente

  • Vacile pot da lovituri folosind o mișcare laterală limitată și pot face și ele în spatele lor.
  • Ar putea, de asemenea, să vă lovească fața (uneori ochiul) cu coada. Acest lucru nu vă va provoca vătămări, dar poate fi enervant. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să vă spălați fața și ochii, deoarece este posibil ca coada să aibă îngrășăminte și bacterii.
  • Simplul fapt că îl mulciți nu înseamnă că se va comporta în mod corespunzător. Nu fi surprins dacă ea devine în timp ce o laptezi. De asemenea, țineți minte că unele vaci vor micturi, de asemenea. Uită-te la spatele lui, pentru că, dacă se hrănește, ar trebui să luați găleata și să plecați.
  • Vacile lovesc cu mare forță. Aceste animale vă pot rupe dinții și pot provoca o contuzie. Va trebui să laptezi o vacă calmă, delicată și bine instruită sau să ai supravegherea unei persoane cu experiență.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum sa faci manusi din piele in RuneScapeCum sa faci manusi din piele in RuneScape
  Cum de a desena o vacăCum de a desena o vacă
  Cum să faci brânză de casăCum să faci brânză de casă
  Cum sa faci un tort cu o forma de vacaCum sa faci un tort cu o forma de vaca
  Cum să ridici vițeiCum să ridici viței
  Cum sa cresteti vacile si viile in mod naturalCum sa cresteti vacile si viile in mod natural
  Cum să oprești frica de viteCum să oprești frica de vite
  Cum să renunțați la efectivele de animaleCum să renunțați la efectivele de animale
  Cum să înțepați un vițelCum să înțepați un vițel
  Cum să detectați dacă o vacă sau un vițel este gravidă prin palparea rectalăCum să detectați dacă o vacă sau un vițel este gravidă prin palparea rectală
  » » Cum să laptezi o vacă

  © 2011—2020 ertare.com