Cum să pasteurizeze laptele

Pasteurizarea este un proces prin care creșterea bacteriilor din alimente (de obicei în lichide) este încetinită prin încălzirea acesteia la o anumită temperatură și apoi prin răcirea acesteia. Laptele vândut în magazine trebuie să fie pasteurizat într-un mod specific pentru a respecta standardele guvernamentale. Consumul de lapte nepasteurizat reprezintă un risc ridicat de contaminare bacteriologică, care este periculos în special pentru copii, vârstnici și oricine cu un sistem imunitar slab. Dacă vă lapteți propriile vaci sau capre, știind că metodele de pasteurizare a laptelui la domiciliu pot preveni creșterea bacteriilor prin lapte, în plus față de creșterea duratei de valabilitate.

pași

Metoda 1
Pregătiți utilajul

Imaginea cu titlul Pasteurizare Pasul 5
1
Așezați oalele pentru creați un bain marie. Umpleți o cratiță mare cu apă pentru a ajunge la înălțime de 7,5 până la 10 cm (3 până la 4 inci). Introduceți o cratiță puțin mai mică. Idealul este ca bazele să nu atingă, deoarece astfel veți evita riscul ca mâncarea să aibă un gust ars.
 • Imaginea intitulă Make Candy Cotton Step 8
  2
  Introduceți un termometru în cratița mică. Va trebui să verificați constant temperatura, astfel încât un termometru plutitor de lapte sau un termometru de coacere să funcționeze foarte bine. Spălați termometrul într-un recipient cu apă fierbinte și săpun înainte de al folosi. Cel mai bine este să-l dezinfectați cu un șervețel de alcool de unică folosință și să îl clătiți din nou.
 • Dacă termometrul dvs. nu plutește sau nu are un cârlig care să îl țină la marginea tăvii, va trebui să îl introduceți manual destul de des în timpul procesului de pasteurizare. Lucrați lângă o chiuvetă, astfel încât să puteți curăța și dezinfecta termometrul de fiecare dată când măsurați temperatura.
 • Imaginea intitulă Faceți Kielbasa Pasul 2
  3
  Pregătiți o baie de gheață. Cu cât răcești mai repede laptele după ce îl pasteurizi, cu atât este mai sigur pentru consum și cu atât mai plăcut va fi. Umpleți o spălătorie sau o cada mare cu apă rece și gheață în avans pentru a fi gata.
 • O mașină veche de înghețată este destul de eficientă în acest scop. Introduceți gheață și sare în compartimentul exterior așa cum ați proceda normal.
 • Finalizați citirea instrucțiunilor de mai jos înainte de a începe pregătirile. După citire, trebuie să decideți dacă veți folosi procesul de pasteurizare lungă, caz în care va trebui să păstrați gheața în congelator încă o jumătate de oră.
 • Metoda 2
  pasteuriza

  Imaginea cu titlul Pasteurizare Pasul 6
  1
  Se toarnă laptele crud în tigaia mai mică. Goliți-l printr-un ciocan, dacă nu l-ați întins de când a părăsit animalul din care provine.
  • În cazul cantităților mici de consum local, este mai ușor să pasteurizi câte 4 litri la un moment dat.
 • Imaginea intitulată Mazărea pașilor 17
  2
  Încălziți-vă în timp ce vă amestecați. Așezați tăvile pentru bain-marie la foc mediu. Mutați frecvent laptele pentru a ajuta la egalizarea temperaturii și a împiedica fixarea acestuia în partea inferioară.
 • Verificați cu atenție temperatura. Asigurați-vă că senzorul de temperatură nu atinge fundul sau părțile laterale ale tăvii, altfel măsurătorile pe care le faceți sunt greșite. Odată ce laptele se apropie de temperaturile indicate mai jos, amestecați în mod constant și aduceți laptele de jos în sus pentru a omogeniza temperatura. Există două metode de pasteurizare a laptelui, ambele fiind sigure și aprobate de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA):

  La temperaturi ridicate pentru o perioadă scurtă (HTST, pentru acronimul său în limba engleză)Proces mai rapid, afectează mai puțin aroma și culoarea. Aduceți temperatura la 70 ° C (161 ° F) .2. Păstrați laptele la această temperatură sau mai mare timp de 15 secunde.3. Îndepărtați imediat căldura.


  La temperaturi scăzute pentru o perioadă lungă (LTLT, pentru acronimul său în limba engleză)Recomandat să facă brânzeturi, deoarece împiedică să se încălzească accidental. Aduceți temperatura la 60 ° C (145 ° F) .2. Păstrați laptele la această temperatură timp de 30 de minute. Numărătoarea inversă pornește din nou dacă temperatura scade sub 60 ° C. Scoateți din foc.
  Imaginea cu titlul Pasteurizare Pasul 10
  1
  Răciți rapid laptele în baia de gheață. Cu cât răciți mai repede laptele, cu atât va gusta mai bine. Îndepărtați tigaia în baia de gheață și amestecați laptele pentru a elibera căldura. După câteva minute, scoateți puțin din apa încălzită și înlocuiți-o cu gheață sau mai multă apă rece. Repetați acest proces de fiecare dată când se încălzește apa - cu cât o faceți mai des, cu atât va fi mai bine. Odată ce temperatura ajunge la 5 ° C (40 ° F), laptele va fi gata. Aceasta poate dura până la 40 de minute într-o baie de gheață sau 20 de minute într-o mașină de înghețată.
  • Dacă laptele nu atinge 5 ° C (40 ° F) în maxim 4 ore, este posibil să se fi contaminat din nou. În acest caz, va trebui să o pasteurizi din nou și să o răciți mai repede.
 • Imagine cu denumirea Can Beans Pasul 10
  2
  Curata si dezinfecteaza recipientele. Curățați cu atenție fiecare recipient de lapte cu apă fierbinte și săpun înainte de ao folosi. Pentru a obține un rezultat mai bun, după spălarea sa, sterilizați un container rezistent la căldură (pentru o perioadă de 30 până la 60 de secunde, cu apă caldă, cel puțin la 80 ° C sau 170 ° F).
 • Lăsați recipientul să se usuce cu aerul. Dacă utilizați o cârpă pentru a usca frezii, puteți reintroduce bacteriile.
 • Imaginea cu titlul Pasteurizare Pasul 11
  3
  Salvați recipientul în frigider. Pasteurizarea elimină numai între 90 și 99% din bacteriile din lapte. Oricum, va trebui să îngheți laptele pentru a împiedica creșterea populației de bacterii la niveluri periculoase. Sigilați bine recipientul și scoateți-l din lumină.
 • Laptele pasteurizat fără tratament suplimentar durează doar 7 până la 10 zile dacă este pasteurizat rapid după mulsul animalului. Laptele se va strica chiar mai repede dacă se va depozita la o temperatură mai mare de 10 ° C (45 ° F), dacă se introduce un nou tip de contaminant (de exemplu dacă acesta este în contact cu o lingură murdară) sau dacă laptele brut nu a fost depozitat corect înainte de pasteurizarea acestuia.
 • Imaginea intitulată Faceți o fabrică de bere la domiciliu la Nanobrewery comercială Pasul 8
  4
  Utilizați unelte specializate Dacă aveți propriile animale și pasteurizați o cantitate mare de lapte, luați în considerare achiziționarea de echipamente destinate pasteurizării. O mașină poate pasteuriza cantități mai mari și poate chiar să păstreze mult mai bine gustul produsului. Mașinile speciale pentru pasteurizarea TVA sau LTLT sunt mai ieftine și mai simple, în timp ce cele specializate în pasteurizarea HTST sunt mai rapide și tind să aibă un efect mai redus asupra gustului.
 • Amintiți-vă că va trebui să răciți rapid laptele pentru ca pasteurizarea să funcționeze. Prin urmare, nu uitați să-l transferați într-o baie de gheață dacă echipamentul dvs. nu include acest pas.
 • Masinile HTST tind sa denatureze o cantitate mai mica de proteine, atata timp cat temperatura laptelui nu creste peste 80 ° C (172 ° F). Acest tip de echipament produce un rezultat mai bun pentru producția de brânză.
 • sfaturi

  • După pasteurizare, laptele se va separa în lapte și smântână. Laptele pe care îl obțineți în magazine (în unele locuri) nu se separă datorită unui tratament suplimentar numit omogenizare.
  • Dacă laptele durează prea mult pentru a ajunge la temperatura de 5 ° C (40 ° F) în baia de gheață, îl puteți păstra la frigider odată ce ajunge la 25 ° C (80 ° F).
  • Pasteurizarea nu afectează majoritatea nutrienților din lapte. Cu toate acestea, poate reduce ușor vitaminele K, B12 și tiamina. Se poate reduce, de asemenea, în mod semnificativ vitamina C, dar laptele nu este de obicei o sursă importantă de vitamina C.
  • Calibrați termometrul de multe ori pentru a asigura precizia. Pentru a face acest lucru, utilizați-l pentru a măsura temperatura apei fierbinți. Dacă vă aflați la nivelul mării, un termometru precis ar trebui să indice 100 ° C (212 ° F). Dacă obțineți un rezultat diferit, rețineți diferența și adăugați sau scădeți aceste date la măsurătorile viitoare.
  • Uneori poate fi efectuat un test de fosfat pentru a confirma că o lactație a fost pasteurizată corect.
  • În cazul laptelui de bivol, se recomandă creșterea temperaturii cu aproximativ 3 ° C (5 ° F) datorită conținutului său ridicat de grăsimi.

  avertismente

  • Nu lăsați termometrul să atingă fundul tăvii. Acest lucru vă va oferi o măsurare incorectă a temperaturii.
  • Termometrele cu infraroșu (laser) pot fi inexacte în acest scop deoarece ele măsoară doar temperatura suprafeței. Dacă intenționați să utilizați unul, amestecați laptele de jos în sus pentru a avea o măsură mai precisă.

  Lucruri de care ai nevoie

  • 2 cratițe
  • apă
  • arzător
  • lemnul de lemn
  • un termometru plutitor sau cuplat
  • gheață
  • chiuveta cu dop, cada sau cupa mare
  • recipiente curate pentru lapte
  • frigider
  • apă fierbinte sau alcool pentru a se steriliza (Recomandat)
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum se face o loțiune de lapte de caprăCum se face o loțiune de lapte de capră
  Cum să bei mai mult lapte în fiecare ziCum să bei mai mult lapte în fiecare zi
  Cum să gătești ouă amestecate într-o bain-marieCum să gătești ouă amestecate într-o bain-marie
  Cum să eliminați laptele integralCum să eliminați laptele integral
  Cum să arunci lapteleCum să arunci laptele
  Cum se spală laptele aburitCum se spală laptele aburit
  Cum se face cappuccinoCum se face cappuccino
  Cum se face ciocolata calda NutellaCum se face ciocolata calda Nutella
  Cum sa faci bomboane de lapte condensatCum sa faci bomboane de lapte condensat
  Cum se face lapte acidofilCum se face lapte acidofil
  » » Cum să pasteurizeze laptele

  © 2011—2020 ertare.com