Cum se poate trata cu un tată sau mamă care suferă de depresie

Dacă tatăl tău suferă de depresie, vei avea dificultăți în determinarea rolului tău. În funcție de vârsta dvs., probabil că nu puteți face prea multe pentru a vă ajuta - totuși, există unele măsuri care vă pot ajuta să vă ocupați de un părinte deprimat. În calitate de copil, nu aveți nicio obligație de a adopta un rol parental. Dacă aveți capacitatea, timpul și energia necesare, vă puteți ajuta sau sprijini pe tatăl dvs. - totuși, este esențial să cunoașteți limitele sănătoase ale abilităților proprii.

pași

Partea 1
Acordați sprijin tatălui dvs.

Confused-Woman.jpg" class ="imagine lightbox">
Imaginea intitulată Confused Woman.jpg
1
Cunosc simptomele depresiei. Este posibil să observați că tatăl dvs. nu mai desfășoară activitățile pe care le-a plăcut odată. Am putut arăta trist, descurajat sau neajutorat. Puteți identifica modificări ale greutății dvs. (creștere în greutate sau pierdere în greutate) sau în somn (dormind foarte mult sau puțin).
 • Tatăl dvs. poate avea un comportament diferit, cum ar fi mai iritată, agresivă sau rău umorată decât de obicei.
 • Poate că ar lipsi de energie și ar fi epuizat în cea mai mare parte a timpului.
 • Identificați dacă consumați mai mult alcool sau medicamente. Dacă tatăl dvs. și-a schimbat obiceiurile de băut sau medicamentele (cum ar fi prescripțiile și pastilele de dormit), acest lucru ar putea fi legat de depresie.
 • Depresia nu este contagioasă, deci nu o puteți obține.
 • 2
  Vorbește cu tatăl tău. S-ar putea să ți-e frică să menționezi subiectul depresiei, mai ales dacă vrei să vorbești despre asta cu tatăl tău. Dacă sunteți îngrijorat și credeți că lucrurile nu se vor îmbunătăți, puteți începe o conversație despre depresie. Apropie-te de tatăl tău, pentru că-i pasă de tine și are grijă de tine. Amintește-i cât de important este pentru tine și că vrei să-l vezi fericit.
 • Spuneți ceva de genul "Sunt îngrijorat de tine și de sănătatea ta, ai schimbat lucrurile? Ce mai faci?
 • Puteți spune și ceva de genul "Am observat că lucrurile s-au schimbat și că te uiți mai tare decât de obicei. Se întâmplă ceva?
 • Dacă tatăl tău spune că "nu mai vrei să fii aici", ar trebui să ceri ajutor imediat.
 • 3
  Încurajați-l pe tatăl tău să se supună terapiei. După ce vorbești sincer cu tatăl tău, recomandă să mergi la un terapeut. Este esențial să înțelegeți că nu sunteți de vină pentru gândurile, emoțiile și comportamentul tatălui dvs. - mai ales dacă acestea sunt legate de depresie. Încurajați-l pe tatăl tău să vadă un terapeut. Terapia poate fi utilă pentru a reformula modelele de gândire negativă, pentru a identifica declanșatoarele, a practica abilitățile de a rezolva problemele și a utiliza măsuri de prevenire pentru a reduce simptomele depresiei în viitor.
 • Spune-i tatălui tău ceva de genul "Vreau să te văd sănătos și fericit și cred că un terapeut te-ar putea ajuta să-l atingi. Ai putea să te gândești la ideea de a merge la unul?
 • 4
  Du-te la terapia de familie. Terapia individuală poate face persoana să dobândească abilități - totuși, dacă toată familia suferă o terapie, acest lucru poate ajuta pe toată lumea. Dacă un tată suferă de depresie, întreaga familie ar putea suferi. Terapia de familie poate fi utilă pentru ca familia să comunice și să rezolve problemele care apar.
 • Dacă simțiți că aveți multe responsabilități în legătură cu funcționarea familiei, terapia familială este o opțiune excelentă în care puteți vorbi despre această problemă și puteți stabili angajamente.
 • Man-Boy-and-Play-cu-Toys.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Man and Boy Play with Toys.jpg
  5
  Petreceți timp cu tatăl dvs. Tatăl tău te iubește, chiar dacă nu te poate arăta în mod clar. Dacă încerci să-ți petreci timpul cu tatăl tău, îi vei arăta că îl iubești și pe el. Este posibil ca tatăl tău să vrea să petreacă timp cu tine, dar nu are energia să facă acest lucru. Puteți da inițiativă și îl puteți invita să facă ceva cu dvs. Faceți activități pe care le bucurați atât, cum ar fi următoarele:
 • Cină cina împreună.
 • Desenați împreună.
 • Umblați câinele împreună.
 • Omul-impinge-Fata-on-a-Swing.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Man Pushes Girl on a Swing.jpg
  6
  Ieși cu tatăl tău. Tatăl tău se poate relaxa și se simte mai bine datorită naturii, lumina soarelui și aerul curat. Dacă mergeți la o plimbare, acest lucru vă poate ușura depresia și stresul. Observați copacii și animalele și bucurați-vă de timpul petrecut în natură.
 • Plimbați-vă împreună într-un parc sau o rezervație naturală.
 • Ei pot chiar să meargă câinele în jurul cartierului.
 • Fata-show-desen-to-Woman.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea intitulată Fata de spectacole desenată pentru femeie.jpg
  7
  Arătați că vă iubești pe tatăl tău. Uneori, oamenii deprimați simt că nimeni nu îi iubește sau că sunt nedorite - prin urmare, dacă le reamintești tatălui tău, acest lucru îți poate îmbunătăți sentimentele pozitive. Puteți scrie o notă, puteți trimite un card sau puteți desena o imagine - indiferent de ce faceți, arată că vă place.
 • Dacă nu locuiți cu tatăl dvs., puteți să-i trimiteți un card sau un e-mail, astfel încât să-i puteți arăta că vă gândiți la el și că îl iubiți.
 • Femeia-Îmbrățișări-Girl.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu denumirea Woman Hugs Girl.jpg
  8
  Utilizați puterea contactului uman. Dă-i tatălui tău o îmbrățișare mare. Persoanele care nu au afecțiune tind să fie singure și au probleme de depresie într-o măsură mai mare. Oamenii care se bucură de o afecțiune adecvată tind să fie mai fericiți și mai sănătoși.
 • Îmbrățișează-l pe tatăl tău cât de des vrei.
 • Acordați o atingere ușoară pe umăr sau pe braț, pentru a vă oferi sprijinul.
 • Femeia-Îmbrățișări-Sad-Girl.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Femeie Hugs Sad Girl.jpg
  9
  Vorbește cu frații tăi mai tineri despre situație. Dacă aveți frați mai mici, ei pot observa că tatăl vostru sa schimbat într-un fel, dar poate că nu știu exact. Explicați-le cât de bine puteți și cât de simplu posibil.
 • Spuneți ceva de genul "Tata suferă de depresie și are uneori o stare proastă și rămâne în pat mult timp. Nu e vina ta, te iubește foarte mult.
 • 10
  Știți ce ar trebui să faceți dacă tatăl tău nu mai poate avea grijă de el însuși. Uneori, oamenii deprimați nu mai au grijă de ei înșiși. Tatăl tău ar putea să nu mai facă duș, să rateze locul de muncă sau să nu mai facă activități cum ar fi pregătirea cina, curățarea casei, spălarea hainei etc. Dacă tatăl tău abandonează, asta ar putea însemna că el va neglija și nevoile tale.
 • Dacă neglijezi nevoile tale, va trebui să ceri ajutor. Dacă tatăl tău suferă de depresie, dar mama ta sau mama vitregă este prezentă, încearcă să vorbești cu ea despre ce se întâmplă cu tatăl tău și să-i spui că crezi că are nevoie de ajutor. Puteți, de asemenea, să comunicați cu unul dintre bunicii dvs., mătușa sau unchiul dvs. sau chiar tatăl unui prieten sau profesor. Ați putea oferi ajutorul dvs. în moduri mici, cum ar fi păstrarea camerei dvs. curată sau efectuarea de sarcini mici cum ar fi scoaterea gunoiului - cu toate acestea, responsabilitatea tatălui dvs. este să aveți grijă de tine.
 • Dacă sunteți puțin mai în vârstă (în calitate de adolescent), este posibil să aveți grijă de unele dintre lucrările în așteptare în timp ce tatăl tău se recuperează. Ajutați-vă acasă oferindu-vă să pregătiți cina sau să o aducă, să-i luați pe frații dvs. la activitățile lor etc. Cu toate acestea, nu ar trebui să aveți grijă de toate responsabilitățile casei sau să deveniți singurul îngrijitor al tatălui dumneavoastră. Oferiți-vă ajutorul în lucruri care au o prioritate ridicată (cum ar fi mesele), dar rețineți că este posibil ca în acest moment să nu puteți efectua toate sarcinile.
 • Dacă sunteți adult, discutați cu tatăl dvs. despre opțiunea de a primi ajutor. Dacă nu sunteți sigur de a merge la un terapeut, este posibil să-l convingeți să meargă la medic pentru o revizuire generală. Stabiliți limite privind ceea ce sunteți dispus și capabil să faceți pentru tatăl dvs. și rețineți că tatăl dvs. trebuie să accepte ajutor până când se simte mai bine. Nu îl poți forța să primească ajutor.


 • 11
  Identificați comportamentele suicidare. Este înspăimântător să te gândești la asta, dar dacă tatăl tău suferă de depresie, este esențial să știi comportamentele suicidare. Persoanele care contemplă opțiunea de sinucidere prezintă de obicei semne și dacă le cunoașteți în prealabil, puteți fi gata în cazul în care ar trebui să interveniți. Acestea sunt câteva semne care indică faptul că o persoană este în pericol de a încerca să se sinucidă:
 • donați-vă bunurile -
 • vorbi despre plecarea sau punerea afacerilor tale în ordine -
 • vorbi despre moarte sau sinucidere, sau poate despre a te rani -
 • indicați că vă simțiți neajutorați -
 • o schimbare bruscă a comportamentului său, cum ar fi calm după o perioadă de anxietate -
 • arată comportamente auto-distructive, cum ar fi consumul crescut de alcool sau droguri -
 • să spui că vei face mai bine fără ea, că nu mai vrea să fie aici, că totul se va termina în curând sau ceva similar.
 • 12
  Trebuie să fii gata să interveni dacă crezi că tatăl tău este în pericol. Dacă crezi că tatăl tău vrea să se sinucidă, contactați National Suicide Prevention Lifeline linie (prin apelarea 1-800-273-8255) sau un serviciu similar în regiunea dumneavoastră, sau sunați la 911. contacta serviciile de urgență (cum ar fi 911 ) imediat dacă tatăl tău amenință să rănească sau ucide el însuși, dacă aveți o armă sau instrument de moarte (ca pastile), dacă vorbești despre sinucidere și arată agitat sau anxios, sau este pe cale să tentativa de suicid.
 • Partea 2
  Ai grijă de tine

  Îngrijorată-Boy.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Concerned Boy.jpg
  1
  Nu te învinovăți S-ar putea să vă simțiți vinovați sau să credeți că ați făcut ceva "rău" care a deranjat tatăl tău, dar nu este așa. De obicei, există multe motive pentru care o persoană devine deprimată, ceea ce face ca apariția depresiei să fie mai complexă și să nu se bazeze doar pe unul sau două motive. Mulți oameni suferă de depresie, deoarece fondul lor are factori care îi fac să fie predispuși la dezvoltarea acestei probleme.
  • N-ai făcut nimic rău și nu ești motivul pentru care tatăl tău a fost deprimat. Îndepărtați vinovăția, deoarece vă veți chinui numai pe voi, ceea ce nu vă este sănătoasă.
 • 2
  Nu luați lucrurile ca pe ceva personal. În general, femeile tind să fie mai emoționante și mai nevraline, în timp ce bărbații au tendința de a se supăra sau furios ușor. În orice caz, un părinte deprimat ar putea spune ceva care nu simte cu adevărat. Ai putea crede că ești ceea ce generează stres în viața tatălui tău. Dacă țineți cont de faptul că emoțiile tatălui dvs. sunt diferite (ceea ce poate provoca schimbări de comportament), acest lucru poate fi util pentru a realiza că acest lucru este fals.
 • Dacă tatăl tău te doare sentimentele, ține-ți comentariul în perspectivă. Încearcă să ierți pe tatăl tău și să accepți că ar putea avea o dispoziție diferită. Acest lucru nu va face ca comentariul să vă rănească mai puțin, dar vă va permite să înțelegeți că nu este vina dvs.
 • Fete-Go-to-the-beach.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Fete du-te la plajă.jpg
  3
  Petreceți timp cu oameni care vă bucură. Ieșiți cu prietenii, petreceți timp cu oameni pozitivi și bucurați-vă de viață. Nu vă fie frică să părăsiți casa și să faceți activități. Excursii distractive vă pot oferi echilibrul mental de care aveți nevoie pentru a depăși problemele de acasă.
 • Nu vă petreceți toată viața îngrijindu-vă pentru tatăl dvs. și îngrijindu-vă treburile casnice. Nu sunteți răspunzător de îngrijirea tuturor. Oferiți-vă ajutorul, dar nu-l ocupați.
 • Este esențial să stabiliți limite cu tatăl tău. Dacă tatăl tău depinde de tine să îl faci să se simtă bine sau complet, aceasta va fi o dinamică nesănătoasă care poate avea un impact considerabil asupra sănătății tale mintale.
 • Setați limitele la început și încercați să o faceți fără a fi supărat sau critic. De exemplu, dacă tatăl tău îți oferă informații foarte personale, vorbind mai mult despre problemele tale, ai putea spune ceva de genul "Tată, îmi place să vorbesc cu tine, dar asta e puțin mai grav și nu mă pot descurca. Cred că mătușa Susan vă poate ajuta foarte mult cu această problemă.
 • Femeia-Discuțiile-Despre-Her-Feelings.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea intitulată Femeile vorbește despre sentimentele ei.jpg
  4
  Vorbește despre sentimentele tale Emoțiile dvs. sunt importante și nu este sănătoasă să le reprimați. Găsiți o persoană care este bună la ascultare și încredere în ei.
 • Tatăl dvs. poate fi prea bolnav pentru a-și îndeplini rolul tatălui său - căutați alți adulți care vă pot călăuzi. Puteți merge la frații voștri mai mari, bunicii, mătușile sau unchii, liderii spirituali și prietenii familiei.
 • Pentru persoane cu handicap-Man-Writing.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imaginea intitulată Disabled Man Writing.jpg
  5
  Găsiți modalități de a vă elibera sentimentele. Este normal să simțiți stresul, îngrijorarea și tristețea atunci când tatăl dumneavoastră suferă de depresie. Este esențial să vă ocupați de sentimentele voastre, prin metode sănătoase, pentru a detensiona și pentru a recâștiga energia. Puteți scrie un jurnal, trage sau picta, asculta muzică sau scrie.
 • Căutați activități care vă relaxează sau care vă permit să vă simțiți minunat. Ați putea să faceți sport, să mergeți sau să jucați cu animalul de companie al familiei.
 • Suspinând-Girl.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Sobbing Girl.jpg
  6
  Ține minte că poți plânge. Este dificil să ai un tată depresiv. Sentimentele tale sunt normale și valide. Plânsul este o modalitate foarte bună de a vă elibera emoțiile într-un mod sănătos. Plângerea vă poate face să vă simțiți mai bine, deoarece lacrimile eliberează hormoni de stres și toxine.
 • Nu-ți este rușine să plângi. Nu este nimic rău să vă plângeți sau să vă exprimați emoțiile, fie singure, fie în public.
 • Ia tot timpul ce trebuie să plângi. Puteți cere permisiunea de a pleca și de a plânge într-un loc privat (cum ar fi camera sau baia dvs.), dacă acest lucru vă face să vă simțiți mai confortabil.
 • Sad-Girls-Hugging.jpg" class ="imagine lightbox">
  Imagine cu titlul Sad Girls Hugging.jpg
  7
  Acceptați că părinții dvs. vă iubesc încă. Depresia poate schimba mintea și comportamentele tatălui tău într-un mod ciudat. Vă poate epuiza, vă puteți modifica sentimentele și vă puteți face să spuneți lucruri pe care nu le simțiți cu adevărat. Tatăl tău va trece printr-o perioadă dificilă, dar el va continua să te iubească foarte mult.
 • avertismente

  • Dacă nu vă simțiți în siguranță, aveți o "casă sigură" aproape de locul unde puteți merge sau contactați un adult de încredere.
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum să scăpați de un tată toxicCum să scăpați de un tată toxic
  Cum să vorbești cu un copil despre un părinte absentCum să vorbești cu un copil despre un părinte absent
  Cum să te ocupi de prietena tatălui tăuCum să te ocupi de prietena tatălui tău
  Cum să te descurci cu moartea unuia dintre părinții tăiCum să te descurci cu moartea unuia dintre părinții tăi
  Cum să ne ocupăm de un tată răuCum să ne ocupăm de un tată rău
  Cum sa scapi de tatalii vitregiCum sa scapi de tatalii vitregi
  Cum să ai grijă de un tată cu dizabilitățiCum să ai grijă de un tată cu dizabilități
  Cum să ne ocupăm de un tată la patCum să ne ocupăm de un tată la pat
  Cum să minimalizați modificările bipolare ale dispozițieiCum să minimalizați modificările bipolare ale dispoziției
  Cum să ajuți un adolescent care și-a pierdut tatăl sau mamaCum să ajuți un adolescent care și-a pierdut tatăl sau mama
  » » Cum se poate trata cu un tată sau mamă care suferă de depresie

  © 2011—2020 ertare.com