Cum să țineți iazul curat

Un iaz poate înfrumuseța o curte sau o grădină. Cu toate acestea, păstrarea curat poate fi o provocare. Utilizați metode naturale, cum ar fi paie de orz, plante și biofiltru, pentru a vă menține iazul curat. Filtrele ultraviolete, tratamentele pentru iazuri și tencuieli sunt, de asemenea, utile pentru a menține apa curată și transparentă. În cele din urmă, goliți iazul cel puțin o dată pe an, eliminând toate plantele, apa și peștele înainte de reumplere.

pași

Metoda 1
Faceți o întreținere de bază pentru iaz

Imagine cu denumirea Păstrați-vă iazul curat Pasul 1
1
Curățați filtrele pompei în mod regulat. Majoritatea filtrelor necesită o curățare o dată pe săptămână. În general, curățarea este pur și simplu o problemă de înlăturare a filtrului, prin pulverizarea acestuia cu un furtun și înlocuirea acestuia. Totuși, trebuie să urmați mereu instrucțiunile producătorului atunci când decideți cum și cât de des să curățați filtrul.
 • Dacă observați că pompa picură sau produce o mulțime de zgomot, probabil că va trebui să o curățați.
 • Dacă filtrul are un calibrator, curățați-l când contrapresiunea atinge între 1,8 și 2,3 kg (4 - 5 lb).
 • Nu curățați filtrul în mod regulat va duce la o funcționare mai puțin eficientă și lăsând iazul murdar.
 • Image cu titlul Păstrați-vă iazul curat Pasul 2
  2
  Curățați manual iazul. Metoda de a elimina algele, care este mai ieftină, dar consumă mai mult timp, este de a merge în iaz în fiecare zi sau în fiecare zi și verificați dacă există alge. Dacă vedeți vreunul, folosiți o greblă sau un stick lung pentru al scoate din apă. Dacă alegeți să utilizați această metodă, ar trebui să aveți grijă și să verificați periodic iazul.
 • Eliminați frunzele și resturile plutitoare în apă. Cele mai multe dintre frunze, ramuri, semințe și iarbă liberă pot fi îndepărtate cu un separator de iaz, un fel de rețea cu un mâner lung conceput special pentru a menține iazurile și piscinele curate. Acestea sunt disponibile în cele mai multe magazine de îngrijire la domiciliu.
 • Curățați partea inferioară a iazului. Puteți utiliza un vid de iaz sau un vid lichid pentru a curăța partea inferioară a iazului. Un aspirator pentru iazuri este un dispozitiv care vă permite să aspirați frunze, alge, noroi și alte deșeuri pe care nu doriți să le aveți în partea inferioară a iazului. Ele sunt ușor accesibile la cele mai multe magazine de bricolaj.
 • Imaginea intitulată Păstrați-vă iazul curat Pasul 3
  3
  Hrăniți bine peștele. În mod corespunzător, hrănirea peștilor implică alegerea alimentelor potrivite și oferirea unei cantități adecvate. Dacă aveți pești în iaz, alegerea unei hrane pentru pești de bună calitate va împiedica creșterea algelor, deoarece produsele alimentare vor fi digerate mai complet și peștii dvs. vor produce mai puține deșeuri. Pentru a vă asigura că peștele dumneavoastră mănâncă toate alimentele care le sunt administrate, verificați dacă există urme de hrană plutitoare pe suprafață aproximativ 20 de minute după terminarea hranei.
 • Dacă vedeți bucăți de alimente care încă plutesc în apă, veți ști că le hrănim prea mult și ar trebui să reduceți treptat cantitatea de alimente pe care le dați la un nivel pe care nu îl vedeți plutiți la suprafață după ce ați terminat să le hrăniți. Alimentele în exces vor putrezi și vor furniza algele cu substanțe nutritive pe care le pot folosi pentru a crește.
 • Tipul de alimente pe care alegeți să-l dați peștelui va depinde de specie, deși cele mai multe alimente disponibile în comerț sunt potrivite pentru mai multe specii. Discutați cu proprietarul magazinului local de animale de companie sau cu medicul veterinar dacă aveți întrebări cu privire la tipul de mâncare care este cel mai bun pentru peștele dvs.
 • Reduce cantitatea de alimente pe care le oferiți pește în toamnă și iarna. În aceste sezoane, metabolismul dvs. încetinește și necesită mai puțină hrană.
 • Metoda 2
  Utilizați materia organică pentru a menține iazul curat

  Imaginea intitulată Păstrați-vă iazul curat Pasul 4
  1
  Utilizați un filtru biologic. Un filtru biologic utilizează bacterii pentru a elimina deșeurile organice care se pot acumula în iaz. Puteți obține un filtru care este plasat în interiorul iazului sau un filtru extern.
  • Filtrele pentru interiorul iazului au o pompă atașată la sursa care intră în iaz. În timp ce sunt ușor de instalat, acestea sunt dificil de curățat, deoarece trebuie să scoateți întregul dispozitiv din iaz.
  • Filtrele externe sunt foarte ușor de curățat, dar poate fi dificil de a obține dimensiunea și pompa potrivite, deoarece acestea sunt de obicei concepute pentru piscine, nu iazuri.
  • În timp ce aceste bacterii apar natural în iazuri, ele nu sunt prezente în cantitățile necesare pentru a filtra în mod adecvat toate toxinele găsite în cele mai multe iazuri.
  • Obțineți un filtru care poate filtra aproximativ două ori cantitatea de apă din iaz. De exemplu, dacă un filtru spune că poate filtra în mod corespunzător 3000 de litri, ar trebui să îl utilizați numai dacă iazul are aproximativ 1500 de litri sau mai puțin. Dacă obțineți un filtru cu același volum ca iazul, veți avea dificultăți în păstrarea curățeniei.
  • Filtrul trebuie să filtreze întregul iaz în aproximativ două ore. Verificați viteza pompei și comparați-o cu volumul iazului pentru a alege filtrul potrivit.
 • Imagine cu titlul Păstrați-vă iazul curat Pasul 5
  2
  Adăugați paie de orz în iazul dvs. Pe măsură ce paiele de orz se descompun, eliberează un produs chimic care împiedică creșterea algelor. Un pachet de paie de orz tratează 3800 litri (1000 galoane) de apă. Cu alte cuvinte, dacă iazul tău găzduiește 380 de litri (100 de galoane), vei avea nevoie de doar o zecime dintr-un balot. Cel mai bun mod de a adăuga paie de orz este să înfășurați o porțiune de dimensiunea unui baseball într-o plasă de plasă și să o aruncați în iaz.
 • Alternativ, puteți adăuga paie lichidă de orz. O lingură de obicei tratează aproximativ 190 de litri (50 de galoane). Dacă nu observați o schimbare după aproximativ o săptămână, adăugați mai mult paie treptat.
 • Paiele de paie sunt disponibile în majoritatea centrelor de grădină.
 • Paiul de paie poate fi folosit in iazuri cu peste.
 • Imaginea intitulată Păstrați-vă iazul curat Pasul 6
  3
  Adăugați plante la iaz. Puteți adăuga la iaz ambele plante plutitoare și plante scufundate. Ambele vor păstra algele în gol și vor menține iazul curat într-un mod natural.
 • Adăugați plante plutitoare. Crini și lotuși reduc suprafața totală a iazului în care algele se pot dezvolta și absorbi substanțele nutritive pe care algele le-ar folosi altfel pentru a crește.
 • Plantele scufundate, cum ar fi antoforele, coada vulpei acvatice și elodeea, adaugă oxigen în apă, care împiedică dezvoltarea algelor. Ele pot fi ținute sub suprafața apei, prin îmbinarea lor pe o piatră sau prin plasarea lor într-o oală și adăugarea de greutăți până când se scufundă.
 • Metoda 3
  Păstrați iazul curate prin mijloace artificiale

  Imaginea intitulată Păstrați-vă iazul curat Pasul 7
  1
  Adăugați tratamente în apă. Tratamentele cu apă sunt formule chimice destinate să blocheze sau să elimine algele. Acestea pot fi utilizate, de obicei, cu pești și nevertebrate, cum ar fi melcii, dar sunt dăunători pentru tampoane. Instrucțiunile specifice de utilizare variază în funcție de produsul pe care îl alegeți în iaz. Respectați întotdeauna instrucțiunile producătorului atunci când adăugați tratamente cu apă în iazul dvs.
  • Tratamentele cu apă trebuie aplicate din timp în timp, așa că adăugați mai mult, după cum este necesar, când observați alge sau apă verde.


 • Imaginea intitulată Păstrați-vă iazul curat Pasul 8
  2
  Se adaugă sulfat de calciu. Sulfatul de calciu, cunoscut și sub denumirea de gips, este util pentru ruperea noroiului care se acumulează în partea inferioară a iazului. Se presară uniform sulfatul de calciu pe suprafața iazului la o concentrație de 0,19 kg pe metru cub de apă.
 • Sulfatul de calciu este disponibil în majoritatea centrelor de grădină.
 • Sulfatul de calciu nu vă va răni peștele sau plantele din iaz.
 • Imagine cu denumirea Păstrați-vă Pond Curățați Pasul 9
  3
  Introduceți un element care mută apa. Dacă apa se mișcă, este puțin probabil ca iazul să acumuleze alge și murdărie. Puteți adăuga o sursă sau o cascadă. Asigurați-vă că oricare dintre aceste elemente se află lângă iaz, astfel încât apa să revină la acesta. Sursele pot fi plasate în centrul iazului dacă adâncimea acestuia nu este mai mare decât înălțimea sursei.
 • Dacă instalați o fântână sau o cascadă mai mică de 90 cm (3 picioare) înălțime, pompa trebuie să fie situată lângă cascadă la nivelul solului. Dacă instalați o cascadă de 1,5 m sau mai mult, filtrul trebuie amplasat chiar în spatele cascadei, la o altitudine egală cu cel mai înalt punct al cascadei.
 • Imagine cu titlul Păstrați-vă Pond Curățați Pasul 10
  4
  Obțineți un filtru cu raze ultraviolete (UV). Filtrele UV sunt pompe speciale care aspiră apă din iaz într-o cameră unde apa este expusă la lumină ultravioletă. Lumina ucide algele suspendate în apă (dar nu și șirurile de alge) și vă permite să îndepărtați resturile de alge.
 • Filtrele UV pot fi atașate la filtre mecanice sau biologice.
 • Lumina UV este dăunătoare ochiului uman, astfel încât becul UV va fi amplasat în interiorul unui recipient. Nu îl dezasamblați sau nu scoateți becul din recipient.
 • Un filtru cu lumină UV de 8 până la 10 wați este potrivit pentru 3800 de litri de apă.
 • Metoda 4
  Goliți iazul pentru a efectua o curățare profundă

  Imaginea intitulată Păstrați-vă Pădurea curată Pasul 11
  1
  Decideți când este necesară o curățare profundă. Dacă există multe frunze moarte și o mulțime de noroi în partea de jos a iazului pe care nu îl puteți îndepărta ușor cu un vid de iaz, va trebui să goliți complet iazul. Dacă puteți îndepărta cu ușurință reziduurile din partea inferioară a iazului, nu este necesară o curățare temeinică.
  • Trebuie să goliți și să curățați bine iazul cel puțin o dată pe an. Cele mai bune momente de a face acest lucru sunt primăvara (astfel încât puteți elimina deșeurile care s-au acumulat în timpul iernii) și căderea (când vă pregătiți să adaptați iazul pentru iarnă).
 • Imagine cu titlul Păstrați-vă Pondul curat pasul 12
  2
  Pompați apa din iaz. Puteți cumpăra sau închiria o pompă de apă în majoritatea magazinelor DIY. Asigurați-vă că pompa are un furtun sau un mâner lung, astfel încât pompa să atingă o adâncime adecvată în iaz. Pentru a evita pierderea apei, direcționați-o spre grădina din spatele casei sau gazonului.
 • Puneți o parte din apa iazului într-o cada mare, o piscină gonflabilă sau alt container mare dacă aveți pește. Această apă va servi drept rezervor pentru pește în timp ce iazul este gol.
 • Imaginea intitulată Păstrați-vă Pădurea curată Pasul 13
  3
  Scoateți peștele. După îndepărtarea majorității apei din iaz, transferați peștele în rezervorul de reținere. Nivelul apei ar trebui să fie suficient de ridicat pentru ca peștele să poată înota în continuare, dar suficient de scăzut pentru a putea merge cu ușurință pe el. Aproximativ 50 cm adâncime este un nivel bun la care se îndepărtează peștele.
 • Scoateți peștele cu o plasă. Strângeți peștele și plasați-le în recipient cu apă din iazul pe care l-ați umplut mai devreme.
 • Este posibil să trebuiască să plasați o plasă peste recipientul care deține peștele pentru a vă asigura că nu pot sări din ea.
 • Imaginea intitulată
  4
  Finalizați golirea iazului. Odată ce iazul este gol, începeți să îndepărtați plantele acvatice. Dacă oricare dintre plante are nevoie de apă pentru a supraviețui, plasați-o într-un rezervor de reținere. Colectați și eliminați orice plantă sau material vegetal mort.
 • Curățați iazul în timp ce acesta este gol. Spălați murdăria din partea inferioară și laterală a iazului cu un pistol de pulverizare cu apă sub presiune.
 • Nu utilizați în bazin înălbitor sau substanțe chimice toxice.
 • Imaginea intitulată
  5
  Umpleți iazul. Umpleți iazul cu apă curată. Adăugați un agent de declorare în apă. Declorinatorul este o soluție concepută pentru a elimina clorul din apa care iese din furtun. Acest lucru este important deoarece clorul din apă va ucide peștele. Înlocuiți plantele și peștii în iaz.
 • Dechlorinatoarele sunt disponibile în majoritatea magazinelor pentru animale de companie. Suma de care aveți nevoie depinde de mărimea iazului. Consultați instrucțiunile producătorului pentru a afla utilizarea specifică.
 • Pentru a vă aclimatiza peștele în apă nouă, scoateți 3,8 litri de apă din rezervorul de stocare și adăugați în bazinul de apă aproximativ 3,8 litri de apă dulce, la fiecare 5 minute. După aproximativ 30 de minute, transferați peștele înapoi în iaz.
 • Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit
  Cum se face apa in acvariu transparentaCum se face apa in acvariu transparenta
  Cum să faci un iaz pentru pești în grădina din spateCum să faci un iaz pentru pești în grădina din spate
  Cum să curățați apa turbidă din rezervorul de peșteCum să curățați apa turbidă din rezervorul de pește
  Cum să cureți un iaz KoiCum să cureți un iaz Koi
  Cum să curăț un rezervor de 5 galoaneCum să curăț un rezervor de 5 galoane
  Cum să curăț un rezervor de broaște testoaseCum să curăț un rezervor de broaște testoase
  Cum se aspiră și se spală un filtru de piscinăCum se aspiră și se spală un filtru de piscină
  Cum se construiește un iaz pentru peștii koiCum se construiește un iaz pentru peștii koi
  Cum să decloram apaCum să decloram apa
  Cum să eliminați algele din iazuriCum să eliminați algele din iazuri
  » » Cum să țineți iazul curat

  © 2011—2020 ertare.com